Kezdőlap Címkék Koronavírus

Címke: koronavírus

HAZAI KORONAVÍRUS JELENTÉS, MEGJEGYZÉSEKKEL – 2021. október 21. csütörtök

Hazánkban az elmúlt 24 órában 2.361 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki  az új koronavírus-fertőzést (COVID-19) jelent. Ezzel 841.277 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A járvány begyorsulása most már egészen rendkívüli, duplázódik az esetszám. Az elmúlt héthez képest 105%-os a növekedés!

A tegnapi napon 20 beteg hunyt el COVID 19 fertőzéstől.  A fertőzéstől elhunytak száma összesen 30.468.

Az aktív fertőzöttek száma 17.521. Kórházban 1.105 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 155-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 15.854-en vannak.

A napi mintavételek száma hétről hétre növekszik, de közel sem a megfelelő ütemben ütemben, ezért a járvány terjedési sebességét továbbra sem képes lekövetni a tesztelési kapacitás. A tesztek pozitivitási arányának növekedése nem mutatja a valós mértéket, de még így is 12% fölé emelkedett, ami egyben azt is jelenti, hogy a járvány terjedésének kontrollját elvesztette az egészségügyi hatóságok. 

Az a kormány amelyik koronavírus világjárvány idején képes pusztán politikai, vagy éppen szavazatszerzési okokból felülírni a járványügyi megelőzés, védekezés szabályait, képes tömegrendezvények sokaságával biztos táptalajt adni az egyébként is vészesen közeledő  negyedik hullámnak, az a kormány 

 Nem csak felelős, hanem bűnös is!

A Vaxzevria (AstraZeneca) hatékony az indiai variáns ellen

Az Angliából származó, a Public Health England (PHE) által közzétett adatok szerint az AstraZeneca vakcina magas szintű védelmet biztosít a koronavírus delta (B.1.617.2; korábban “indiai” néven említett) variánsa ellen.

A PHE által pre-print formában közzétett adatok azt mutatják, hogy a Vaxzevria (COVID-19 Vaccine AstraZeneca) 92%-os hatékonyságú a delta variáns által okozott kórházi kezelések csökkentésében, s a beoltottak között nem fordult elő haláleset. A vakcina szintén magas szintű védelmet nyújt az alfa (B.1.1.7; korábban “brit”) variáns által kiváltott súlyos fertőzések esetén, haláleset itt sem fordult elő.

Az enyhe tünetekkel járó fertőzéssel szemben a védőhatás ugyanakkor kissé alacsonyabb hatékonyságot mutat: 74% az alfa és 64% a delta variánssal szemben.

A súlyos fertőzéssel szemben mutatott magasabb hatékonyág alátámasztja az újabb adatokat, melyek erős sejtes immunválaszt mutattak ki Vaxzevria alkalmazása után, mely erőteljes és tartós védelmet nyújt1.

Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatásokért felelős elnökhelyettese szerint: “A való életből származó adatok szerint a Vaxzevria magas szintű védelmet nyújt a delta variánssal szemben, mely az utóbbi időben gyors terjedése miatt aggodalmat okozott. Mindez megerősíti, hogy az AstraZeneca vakcina továbbra is nagyon fontos tényező világszerte, mivel továbbra is túlnyomó részben ezt használják az indiai oltási programban és a COVAX együttműködésben.”

Az elemzésbe 14.019 delta variáns által Angliában okozott, sürgősségi ellátást igénylő esetet vontak be április 12 és június 4 között (közülük 166-an kerültek kórházba).

Fontos megjegyezni, hogy a rövid utánkövetési idő miatt a delta variánssal szemben mutatott hatékonysági adatok javarészt egy beadott dózisra vonatkoznak.

A fertőzés legújabb hullámát jelentős részben a delta variáns okozza Indiában és világszerte. Az Egyesült Királyságban észlelhető mértékben emelte az esetszámot és átvette a domináns szerepet az alfa (brit) variánstól Skóciában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) immunizációs stratégiai tanácsadó testülete (SAGE) is ajánlja a Vaxzevria (COVID-19 Vaccine AstraZeneca) használatát azokban az országokban, ahol a delta variáns jelen van vagy várhatóan problémát okozhat.

Reggeli vírusjelentés, megjegyzésekkel – 2020. november 30. hétfő

Tavaly év vége óta már több mint 62.746.222 embert fertőzött meg és  1.459.497 életet követelt világszerte az új típusú koronavírus. Az eltelt 24 órában 480.307 új fertőzöttet regisztráltak!

Hazánkban 5.595 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 217.122 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 151 az elhunytak száma 4.823 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 148.439 fő. 7.734 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük  666-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 48.796-an vannak.

Ismét nagyon kevés számban végeztek teszteket a hatóságok. Előfordulhat, hogy az adatszolgáltatási problémák miatt késleltetetten, vagy nem teljeskörűen jelentek meg adatok a honlapon. Mindenesetre mivel 5595 új fertőzöttet találtak, miközben 8946 mintavételt végeztek, a napi pozitív tesztek aránya elképesztő csúcsot döntött: a tesztek 62,5 százaléka lett pozitív!!! Legutóbb pont vasárnap volt kiemelkedő az adat, akkor a tesztek 41 százaléka volt pozitív. 

Az Operatív Törzs jelenleg 319 óvodában egy-egy csoportot érintően (11 százalék), 152 óvodában (55 százalék) és 80 általános iskolában (3 százalék) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 531 általános iskolában egy-két osztályt (21 százalék) és 49 általános iskolában (2 százalék) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

Az elsőszámú ellenség

Gretchen Whitmer, a michigani demokrata kormányzó csütörtökön Trump elnököt “az amerikai nép legnagyobb fenyegetésének” nevezte a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos megnyilvánulásai miatt.

Whitmer asszony sajtótájékoztatón jellemezte az elnököt, válaszul Bob Woodward újságíró Trump-adminisztrációról készülő, nemrégiben elérhető könyvének kivonataira.

Azzal vádolta meg a Trump-adminisztrációt, hogy „vakmerő”, „tudatlan” és „megtévesztő”  nyilatkozatokat tesz a koronavírus okozta járvány  elleni küzdelemről.

„Úgy gondolom, hogy az állam legnagyobb ellensége jelenleg az Elnöktől eredő félretájékoztatás. Úgy gondolom, hogy az amerikai népet fenyegető legnagyobb veszélyt az amerikai elnök jelenti jelenleg. ”

– mondta Whitmer asszony az újságíróknak.

Míg februárban Trump nyilvánosan összehasonlította a COVID-19-et a közönséges influenzával, ugyanekkor magánemberként elmondta Woodwardnak, hogy ez sokkal veszélyesebb – derült ki a kivonatokból.

Trump zárt térben tartott kampánygyűlések után mondta Woodwardnak, hogy a betegség levegőben is terjed és veszélyes. Később azt is elismerte, hogy lebecsülte  a járvány veszélyességét.

„Úgy gondolom, hogy az állam legnagyobb ellensége jelenleg az elnöktől és környezetétől való félretájékoztatás. Az amerikai népet fenyegető legnagyobb veszélyt az amerikai elnök jelenti jelenleg. ”

– mondta a michigani demokrata kormányzó asszony az újságíróknak.

Románia: kötelező védő maszk az utcán is

Szombattól kezdve Kolozs és Maros megyében, keddtől fogva pedig Hargita megyében is kötelező a maszk viselés az utcán is azokon a zsúfolt helyeken, melyeket a helyi hatóságok kijelöltek. Az erdélyi megyék közül ez az intézkedés már eddig is jelen volt Arad, Brassó, Kovászna, Szatmár és Temes megyében.

A koronavírus járvány egyre jobban terjed Romániában: a fertőzöttek száma hivatalosan meghaladta a 60 ezret, de a valóságban ennél is több lehet. A legfertőzöttebb helyek: a Kárpátokon túli területek mindenekelőtt Bukarest és Suceava megye. A halottak száma 2659!

Politikai szempontok

A liberális – konzervatív kormány mindenképp meg akarja rendezni a helyhatósági választásokat szeptemberben, hogy ezzel erősítse meg az ingatag pozícióját. Ezért miközben meg akarja fékezni a járványt, el akarja kerülni a teljes elzárást, amely Romániában is sok területen érezhető ellenszenvet váltott ki – azonkívül, hogy teljesen leállította a gazdasági életet. Ezért aztán a bukaresti kormány a helyi hatóságokra bízta a tilalmak bevezetését, hogy a népszerűtlen intézkedésekért ne kelljen közvetlen felelősséget vállalnia.

A káosz csúcstalálkozó az EU illúziójának vége

A brüsszeli korona-csúcs kíméletlenül megmutatta, mennyire megosztott Európa: a Nyugat már nem akarja elfogadni, hogy az EU csupán milliárdok rendező pályaudvara legyen, és ezt a váratlanul berobbanó erőt Merkel és Macron is alábecsülte.Mindez jól jön olyan nagyhatalmaknak, mint Kína – írta a jobboldali konzervatív német lap.

Ez után a csúcs után Európa már soha többet nem lesz olyan, amilyen volt. Nem csak az alkudozás hossza történelmi, hanem a maraton egy Európa-illúzió végét is jelzi.

Az egyre inkább veszekedésbe és szemrehányásokba lecsúszó tárgyalások nagyon világosan mutatják, hogy milyen mélyek a kontinenst szabdaló árkok, és hogy Európa államai már nem egységesek azt illetően, hogy mi is lenne ez az Európa-projekt.

A skandinávok és a nyugat-európaiak olyan Európát akarnak, amely koordinál, amely fegyelmezi a tagállamait, és amely jó szabályokkal és szoros egyeztetéssel kényszeríti a nemzetállamokat, hogy folyamatosan egyre jobbak, versenyképesebbek, környezetbarátabbak és igazságosabbak legyenek.

Az északiak azonban védekeznek az ellen, hogy Európa egyre inkább a milliárdok tologatásának mechanizmusa legyen, és már nem fogadják el, hogy Európa olyan transzferunió legyen, mint például a rég elavult, de évek óta fennálló mezőgazdasági politika.

Sok fővárosban azonban elképzelhetetlen, hogy a továbbiakban ne a pénz legyen az uniót összetartó gitt. Ebben a kérdésben a felek nem tudnak közel kerülni egymáshoz. Nem lett volna feltétlenül szükséges, hogy ez éppen azon a csúcson törjön a felszínre, amely révén Európa az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Kínának és a világnak meg akarta mutatni, hogy a koronavírus okozta káosz ellenére is összetart.

Charles Michel tanácselnök, valamint Angela Merkel és Emmanuel Macron az múlt heti előzetes tárgyalásokon nyilvánvalóan alábecsülte a nézeteltéréseket, vagy nem akarták látni ezeket.

Talán túlságosan hagyatkoztak arra, hogy Európa többi része majd követi az együtt fellépő Franciaországot és Németországot. Ez nem jött össze, talán éppen azért, mert Párizs és Berlin túl biztos volt a dolgában, és ezzel kihívás elé állította a kisebb tagállamokat.

Az EU történelmében a konfliktusokat mindig milliárdokkal simították el. De ennek a napjai most meg vannak már számlálva – írta a lap.

A csecsemő az anyaméhben is megfertőződhet

A kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy terhes nő koronavírus fertőzése átterjed magzatára is. A kutatók szerint az eset határozottan arra utal, hogy a SARS-CoV-2 a méhben fejlődő magzatra is veszélyt jelent. 

Dr. Daniele De Luca, kutatócsoport, valamint egy gyermekgyógyászati ​​osztály vezetője, beszámolt arról, hogy eddig nem volt világos a SARS-CoV-2 átvihető-e az anyából a magzatba és ha igen, akkor hogyan.

Párizs-Saclay Egyetemi Kórházban kimutatták a SARS-CoV-2 transzplacentális transzmisszióját egy újszülöttnél, akinek édesanyja a terhesség utolsó  trimeszterében fertőződött meg és az anyánál neurológiai problémákkal járt. A fertőzést átfogó virológiai vizsgálatok igazolták. Részletesebben, a SARS-CoV-2 a következőket okozta: anyai viremia (vírusok vérben való jelenléte), immunhisztokémia és nagyon magas vírusterhelés által kimutatott placentás fertőzés; a méhlepény gyulladása, amit a szövettani vizsgálat és immunhisztokémia vizsgálat mutatott ki. A SARS-CoV-2 az újszülöttnél is neurológiai problémákkal járt, hasonlóan a felnőtt betegeknél leírtakhoz.

A ma már több mint 3 hónapos csecsemő kezelés nélkül gyógyult és  “klinikailag majdnem tünetmentes” – mondta Dr. De Luca, aki hozzátette, hogy az anya, akinek a szülés alatt oxigénre volt szüksége, teljesen egészséges.

Kutatásaik eredményét a Nature című lapban is publikálták.

Trump nem követi Orbánt

Nagy vita folyik a New York Timesban arról, hogy vajon lelép-e a színről Donald Trump, ha novemberben elveszíti az elnökválasztást? Kihasználja-e a vírus válságot arra mint Orbán Viktor Magyarországon, hogy átlépje az alkotmányos határokat?

Az USA-ban más a helyzet – hangsúlyozza Eric Posner jogász professzor a New York Timesban. A chicagói professzor arra utal, hogy a demokratikus intézmények sokkal szilárdabbak mint például Magyarországon. A tagállamok és az önkormányzatok ragaszkodnak alkotmányos jogaikhoz, és Trump ezeken nem léphet keresztül. A bíróságok és a sajtó függetlensége is vitathatatlan az Egyesült Államokban. De mi van az államhatalom intézményeivel? Az igazságügyi minisztériummal, mely felügyeli az FBI -t? A Pentagon-nal, amely irányítja a hadsereget?

Az igazságügyi minisztérium problémát jelenthet

Eric Posner jogász professzor szerint a hadsereg tudja a kötelességét, és nem avatkozik belső ügyekbe. Ámde az igazságügyi minisztérium, amely az FBI-t felügyeli, szinte mindig enged Trump akaratának. A gyakori személycserék a fontos posztokon azt mutatják, hogy az USA elnöke itt azt tehet, amit akar. Eddig Trump visszafogta magát, mert úgy érezte: kezében a győzelem az idei elnökválasztáson. Csakhogy a koronavírus és a nyomában kibontakozott gazdasági válság ezen is változtatott. Márpedig Trump nyolc évig kíván a Fehér Házban maradni.

A pesszimista jóslatairól ismert Nouriel Roubini szerint, ha ellenfele, Biden nem győz jelentős fölénnyel, akkor Trump nem hagyja ott a Fehér Házat. Minden eszközt fel fog használni annak érdekében, hogy megőrizze a hatalmat. Attól tarthat ugyanis, hogy távozása után kínos vizsgálatok indulhatnak ellene, amelyek leleplezik kétes külföldi kapcsolatait. Például azt a furcsa viszonyt, amely Putyin elnökhöz fűzi Donald Trumpot…

Reggeli vírusjelentés- 2020. július 10. péntek

Hazánkban az elmúlt 24 órában  3 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, míg a fertőzés következtében elhunytak száma  593. 

A hajnali összesítés alapján  a világon 12.270.172 fertőzöttet tartanak nyilván. 554.953 vírusfertőzött hunyt el.  

Az Egyesült Államokban hárommillióhoz közelít a  (3.118 ezer) regisztrált fertőzöttek száma s a halálesetek száma is a százharmincezer fölött jár (131 ezer). Braziliában (1755 ezer) kezelhetetlen mértékű a fertőzés.

A diktátor és a vírus

  • A diktátor parancsára a vírus megállt a határon, úgyhogy nincs járvány Észak Koreában!
  • A déli sajtó szerint a nem létező vírussal “ünnepelte”  Kim Ir szen születésének évfordulóját a diktátor 
  • A média hallgat a világ pedig találgat

Megakadályoztuk a Covid 19 vírus bejutását – büszkélkedett a kormányzó párt politikai bizottságának ülésén Kim Dzsong un. Aki részletekkel nem terhelte meg a közvéleményt, melyet a média nem is tájékoztatott a járványról. A tájékoztatás felelőse a diktátor húga, aki mind gyakrabban lép fel a nyilvánosság előtt mint a hatalom képviselője.

Katonás szigor

A dél-koreai sajtó beszámolói szerint a Covid 19 vírus bejutott Észak Koreába is, ahol drákói szigorral próbálták meg elejét venni a járványnak. A külföldiekkel kapcsolatba került észak koreaiakat karanténba zárták. Aki azt idő előtt elhagyta, az a legsúlyosabb büntetéssel számolhatott.

Miért szerepel oly ritkán a diktátor?

Kim Dzsong un április 15-én, Észak Korea legnagyobb ünnepén nem koszorúzott! Ez a nap a rendszer alapítójának, Kim Ir szen-nek a születésnapja. A legendás nagypapa születésnapját eddig soha nem hagyta ki Kim Dzsong un. Elterjedt a hír: maga a diktátor is megkapta a Covid 19 vírust! A dél-koreai sajtónak ezt a hírét senki sem tudta sem megcáfolni sem pedig megerősíteni. Mint ahogy azt sem, hogy Kínából orvos csoport érkezett egyenesen a diktátorhoz. Kim Dzsong un élete létfontosságú a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer számára. Fia még csak 10 év körül járhat. Húga pedig aligha lenne elfogadható a hadsereg számára mint első számú vezető. A nyilvánosság teljes kontrollja lehetővé teszi, hogy sokáig titkolják: hogy van valójában az első számú vezető, akinek életéért lelkesen fohászkodnak minden gyűlésen Észak Koreában.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK