Kezdőlap Címkék Koronavírus

Címke: koronavírus

Reggeli vírusjelentés – 2020. október 26. hétfő

Tavaly év vége óta már több mint 43.018.215 embert fertőzött meg és  1.153.964 életet követelt világszerte az új típusú koronavírus. Az eltelt 24 órában 299.562 új fertőzöttet regisztráltak.

A legtöbb koronavírus-fertőzöttet és elhunytat az USA-ban tartják nyilván: 8,636 millió igazolt esetről és 225 ezer halottról tudnak. A második legtöbb esetet már Indiában regisztrálták 7,909 ezer fertőzöttet és 119 ezer áldozatot jelent, a harmadik helyre szorult braziloknál  5,394 millió beteget és mintegy 157 ezer elhunytat jelentettek. 

Magyarország

A vasárnap  reggeli adatok szerint 2.316 új koronavírus-fertőzöttet (Covid-19) találtak, ezzel 61.563 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzések száma.

*Fake News (Mindenki nyugodjon le, a napi új regisztrált fertőzöttek száma   az elvégzett tesztelések számától függő és mi, ha a járvány terjedését nem is, de a tesztelések számát kézben tartjuk.)

Elhunyt 47 beteg, ezzel 1.472 főre emelkedett a vírus halálos áldozatainak száma.  Alapbetegségeik között leggyakrabban szív- és érrendszeri megbetegedéseket, magas vérnyomást ír a tájékoztató portál.

*Fake News ( Mint tudjuk “a Viktor” és kormánya „Mindenkit, aki elkapja ezt a betegséget, meggyógyítunk” szlogen szerint működik, ezért az új rendelkezések szerint a covidos elhunytakat dupla zsákba teszik.)

Az aktív fertőzöttek száma 43.600  fő. Kórházakban 2.602  koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 233-an  vannak lélegeztetőgépen.

Budapesten  17.381 fertőzöttet tartanak nyilván. A főváros után Pest megye (7.714 fertőzött), felzárkózott Győr Moson Sopron megye (3.832 fertőzött) és Hajdú Bihar megye (2.913 fertőzött)  Borsod Abaúj Zemplén megye (3.178 fertőzött), Szabolcs Szatmár megye (3.178 fertőzött) valamint Csongrád Moson megye (2.752 fertőzött) a legfertőzöttebb gócpont.

Az elsőszámú ellenség

Gretchen Whitmer, a michigani demokrata kormányzó csütörtökön Trump elnököt “az amerikai nép legnagyobb fenyegetésének” nevezte a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos megnyilvánulásai miatt.

Whitmer asszony sajtótájékoztatón jellemezte az elnököt, válaszul Bob Woodward újságíró Trump-adminisztrációról készülő, nemrégiben elérhető könyvének kivonataira.

Azzal vádolta meg a Trump-adminisztrációt, hogy „vakmerő”, „tudatlan” és „megtévesztő”  nyilatkozatokat tesz a koronavírus okozta járvány  elleni küzdelemről.

„Úgy gondolom, hogy az állam legnagyobb ellensége jelenleg az Elnöktől eredő félretájékoztatás. Úgy gondolom, hogy az amerikai népet fenyegető legnagyobb veszélyt az amerikai elnök jelenti jelenleg. ”

– mondta Whitmer asszony az újságíróknak.

Míg februárban Trump nyilvánosan összehasonlította a COVID-19-et a közönséges influenzával, ugyanekkor magánemberként elmondta Woodwardnak, hogy ez sokkal veszélyesebb – derült ki a kivonatokból.

Trump zárt térben tartott kampánygyűlések után mondta Woodwardnak, hogy a betegség levegőben is terjed és veszélyes. Később azt is elismerte, hogy lebecsülte  a járvány veszélyességét.

„Úgy gondolom, hogy az állam legnagyobb ellensége jelenleg az elnöktől és környezetétől való félretájékoztatás. Az amerikai népet fenyegető legnagyobb veszélyt az amerikai elnök jelenti jelenleg. ”

– mondta a michigani demokrata kormányzó asszony az újságíróknak.

Románia: kötelező védő maszk az utcán is

Szombattól kezdve Kolozs és Maros megyében, keddtől fogva pedig Hargita megyében is kötelező a maszk viselés az utcán is azokon a zsúfolt helyeken, melyeket a helyi hatóságok kijelöltek. Az erdélyi megyék közül ez az intézkedés már eddig is jelen volt Arad, Brassó, Kovászna, Szatmár és Temes megyében.

A koronavírus járvány egyre jobban terjed Romániában: a fertőzöttek száma hivatalosan meghaladta a 60 ezret, de a valóságban ennél is több lehet. A legfertőzöttebb helyek: a Kárpátokon túli területek mindenekelőtt Bukarest és Suceava megye. A halottak száma 2659!

Politikai szempontok

A liberális – konzervatív kormány mindenképp meg akarja rendezni a helyhatósági választásokat szeptemberben, hogy ezzel erősítse meg az ingatag pozícióját. Ezért miközben meg akarja fékezni a járványt, el akarja kerülni a teljes elzárást, amely Romániában is sok területen érezhető ellenszenvet váltott ki – azonkívül, hogy teljesen leállította a gazdasági életet. Ezért aztán a bukaresti kormány a helyi hatóságokra bízta a tilalmak bevezetését, hogy a népszerűtlen intézkedésekért ne kelljen közvetlen felelősséget vállalnia.

A káosz csúcstalálkozó az EU illúziójának vége

A brüsszeli korona-csúcs kíméletlenül megmutatta, mennyire megosztott Európa: a Nyugat már nem akarja elfogadni, hogy az EU csupán milliárdok rendező pályaudvara legyen, és ezt a váratlanul berobbanó erőt Merkel és Macron is alábecsülte.Mindez jól jön olyan nagyhatalmaknak, mint Kína – írta a jobboldali konzervatív német lap.

Ez után a csúcs után Európa már soha többet nem lesz olyan, amilyen volt. Nem csak az alkudozás hossza történelmi, hanem a maraton egy Európa-illúzió végét is jelzi.

Az egyre inkább veszekedésbe és szemrehányásokba lecsúszó tárgyalások nagyon világosan mutatják, hogy milyen mélyek a kontinenst szabdaló árkok, és hogy Európa államai már nem egységesek azt illetően, hogy mi is lenne ez az Európa-projekt.

A skandinávok és a nyugat-európaiak olyan Európát akarnak, amely koordinál, amely fegyelmezi a tagállamait, és amely jó szabályokkal és szoros egyeztetéssel kényszeríti a nemzetállamokat, hogy folyamatosan egyre jobbak, versenyképesebbek, környezetbarátabbak és igazságosabbak legyenek.

Az északiak azonban védekeznek az ellen, hogy Európa egyre inkább a milliárdok tologatásának mechanizmusa legyen, és már nem fogadják el, hogy Európa olyan transzferunió legyen, mint például a rég elavult, de évek óta fennálló mezőgazdasági politika.

Sok fővárosban azonban elképzelhetetlen, hogy a továbbiakban ne a pénz legyen az uniót összetartó gitt. Ebben a kérdésben a felek nem tudnak közel kerülni egymáshoz. Nem lett volna feltétlenül szükséges, hogy ez éppen azon a csúcson törjön a felszínre, amely révén Európa az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Kínának és a világnak meg akarta mutatni, hogy a koronavírus okozta káosz ellenére is összetart.

Charles Michel tanácselnök, valamint Angela Merkel és Emmanuel Macron az múlt heti előzetes tárgyalásokon nyilvánvalóan alábecsülte a nézeteltéréseket, vagy nem akarták látni ezeket.

Talán túlságosan hagyatkoztak arra, hogy Európa többi része majd követi az együtt fellépő Franciaországot és Németországot. Ez nem jött össze, talán éppen azért, mert Párizs és Berlin túl biztos volt a dolgában, és ezzel kihívás elé állította a kisebb tagállamokat.

Az EU történelmében a konfliktusokat mindig milliárdokkal simították el. De ennek a napjai most meg vannak már számlálva – írta a lap.

A csecsemő az anyaméhben is megfertőződhet

A kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy terhes nő koronavírus fertőzése átterjed magzatára is. A kutatók szerint az eset határozottan arra utal, hogy a SARS-CoV-2 a méhben fejlődő magzatra is veszélyt jelent. 

Dr. Daniele De Luca, kutatócsoport, valamint egy gyermekgyógyászati ​​osztály vezetője, beszámolt arról, hogy eddig nem volt világos a SARS-CoV-2 átvihető-e az anyából a magzatba és ha igen, akkor hogyan.

Párizs-Saclay Egyetemi Kórházban kimutatták a SARS-CoV-2 transzplacentális transzmisszióját egy újszülöttnél, akinek édesanyja a terhesség utolsó  trimeszterében fertőződött meg és az anyánál neurológiai problémákkal járt. A fertőzést átfogó virológiai vizsgálatok igazolták. Részletesebben, a SARS-CoV-2 a következőket okozta: anyai viremia (vírusok vérben való jelenléte), immunhisztokémia és nagyon magas vírusterhelés által kimutatott placentás fertőzés; a méhlepény gyulladása, amit a szövettani vizsgálat és immunhisztokémia vizsgálat mutatott ki. A SARS-CoV-2 az újszülöttnél is neurológiai problémákkal járt, hasonlóan a felnőtt betegeknél leírtakhoz.

A ma már több mint 3 hónapos csecsemő kezelés nélkül gyógyult és  “klinikailag majdnem tünetmentes” – mondta Dr. De Luca, aki hozzátette, hogy az anya, akinek a szülés alatt oxigénre volt szüksége, teljesen egészséges.

Kutatásaik eredményét a Nature című lapban is publikálták.

Trump nem követi Orbánt

Nagy vita folyik a New York Timesban arról, hogy vajon lelép-e a színről Donald Trump, ha novemberben elveszíti az elnökválasztást? Kihasználja-e a vírus válságot arra mint Orbán Viktor Magyarországon, hogy átlépje az alkotmányos határokat?

Az USA-ban más a helyzet – hangsúlyozza Eric Posner jogász professzor a New York Timesban. A chicagói professzor arra utal, hogy a demokratikus intézmények sokkal szilárdabbak mint például Magyarországon. A tagállamok és az önkormányzatok ragaszkodnak alkotmányos jogaikhoz, és Trump ezeken nem léphet keresztül. A bíróságok és a sajtó függetlensége is vitathatatlan az Egyesült Államokban. De mi van az államhatalom intézményeivel? Az igazságügyi minisztériummal, mely felügyeli az FBI -t? A Pentagon-nal, amely irányítja a hadsereget?

Az igazságügyi minisztérium problémát jelenthet

Eric Posner jogász professzor szerint a hadsereg tudja a kötelességét, és nem avatkozik belső ügyekbe. Ámde az igazságügyi minisztérium, amely az FBI-t felügyeli, szinte mindig enged Trump akaratának. A gyakori személycserék a fontos posztokon azt mutatják, hogy az USA elnöke itt azt tehet, amit akar. Eddig Trump visszafogta magát, mert úgy érezte: kezében a győzelem az idei elnökválasztáson. Csakhogy a koronavírus és a nyomában kibontakozott gazdasági válság ezen is változtatott. Márpedig Trump nyolc évig kíván a Fehér Házban maradni.

A pesszimista jóslatairól ismert Nouriel Roubini szerint, ha ellenfele, Biden nem győz jelentős fölénnyel, akkor Trump nem hagyja ott a Fehér Házat. Minden eszközt fel fog használni annak érdekében, hogy megőrizze a hatalmat. Attól tarthat ugyanis, hogy távozása után kínos vizsgálatok indulhatnak ellene, amelyek leleplezik kétes külföldi kapcsolatait. Például azt a furcsa viszonyt, amely Putyin elnökhöz fűzi Donald Trumpot…

Reggeli vírusjelentés- 2020. július 10. péntek

Hazánkban az elmúlt 24 órában  3 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, míg a fertőzés következtében elhunytak száma  593. 

A hajnali összesítés alapján  a világon 12.270.172 fertőzöttet tartanak nyilván. 554.953 vírusfertőzött hunyt el.  

Az Egyesült Államokban hárommillióhoz közelít a  (3.118 ezer) regisztrált fertőzöttek száma s a halálesetek száma is a százharmincezer fölött jár (131 ezer). Braziliában (1755 ezer) kezelhetetlen mértékű a fertőzés.

A diktátor és a vírus

 • A diktátor parancsára a vírus megállt a határon, úgyhogy nincs járvány Észak Koreában!
 • A déli sajtó szerint a nem létező vírussal “ünnepelte”  Kim Ir szen születésének évfordulóját a diktátor 
 • A média hallgat a világ pedig találgat

Megakadályoztuk a Covid 19 vírus bejutását – büszkélkedett a kormányzó párt politikai bizottságának ülésén Kim Dzsong un. Aki részletekkel nem terhelte meg a közvéleményt, melyet a média nem is tájékoztatott a járványról. A tájékoztatás felelőse a diktátor húga, aki mind gyakrabban lép fel a nyilvánosság előtt mint a hatalom képviselője.

Katonás szigor

A dél-koreai sajtó beszámolói szerint a Covid 19 vírus bejutott Észak Koreába is, ahol drákói szigorral próbálták meg elejét venni a járványnak. A külföldiekkel kapcsolatba került észak koreaiakat karanténba zárták. Aki azt idő előtt elhagyta, az a legsúlyosabb büntetéssel számolhatott.

Miért szerepel oly ritkán a diktátor?

Kim Dzsong un április 15-én, Észak Korea legnagyobb ünnepén nem koszorúzott! Ez a nap a rendszer alapítójának, Kim Ir szen-nek a születésnapja. A legendás nagypapa születésnapját eddig soha nem hagyta ki Kim Dzsong un. Elterjedt a hír: maga a diktátor is megkapta a Covid 19 vírust! A dél-koreai sajtónak ezt a hírét senki sem tudta sem megcáfolni sem pedig megerősíteni. Mint ahogy azt sem, hogy Kínából orvos csoport érkezett egyenesen a diktátorhoz. Kim Dzsong un élete létfontosságú a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer számára. Fia még csak 10 év körül járhat. Húga pedig aligha lenne elfogadható a hadsereg számára mint első számú vezető. A nyilvánosság teljes kontrollja lehetővé teszi, hogy sokáig titkolják: hogy van valójában az első számú vezető, akinek életéért lelkesen fohászkodnak minden gyűlésen Észak Koreában.

Hajnali vírusjelentés – 2020. június 11. csütörtök

A hajnali összesítés alapján tegnap óta az új megbetegedések  száma  122 ezerrel növekedett. Magyarországon 4039 regisztrált megbetegedést és 2 újabb halálesetet jelentettek, így összesen 553-ra nőtt az új koronavírus halálos áldozatainak a száma. 

Budapesten regisztrálták a fertőzöttek több, mint 60%-át, összesen 1917 fertőzöttet tartanak nyilván. A főváros után Pest megye (590 fertőzött), és Fejér megye (374 fertőzött)  Zala megye (260 fertőzött), Komárom Esztergom megye (290 fertőzött) a legfertőzöttebb gócpont.

Az Egyesült Államokban  több mint 2.000 ezer, Brazíliában 772 ezer, Oroszországban 493 ezer,  Nagy Britanniában 291 ezer, Indiában 276 ezer, Spanyolországban 242 ezer, Olaszországban pedig 235 ezer, Peruban 208 ezer, míg  a franciáknál 192 ezer, a németeknél 186 ezer,  regisztrált fertőzöttet jelentettek.

 • 4039-re nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek és az elhunytak száma 553-ra emelkedett 
 • A ma reggeli  járvány világhelyzet: igazoltan fertőzöttek: 7.360.239
  elhunytak: 416.201

Hajnali vírusjelentés – 2020. június 10. szerda

A hajnali összesítés alapján a világon az új megbetegedések  száma  átlépte a hétmilliót, míg az elhunytaké a négyszázezret. Tegnap óta 119 ezerrel növekedett, azaz 7.238.611 igazolt megbetegedést regisztráltak. Magyarországon 4027 regisztrált megbetegedést és 1 újabb halálesetet jelentettek, így összesen 551-re nőtt az új koronavírus halálos áldozatainak a száma. 

Budapesten regisztrálták a fertőzöttek több, mint 60%-át, összesen 1910 fertőzöttet tartanak nyilván. A főváros után Pest megye (589 fertőzött), és Fejér megye (374 fertőzött)  Zala megye (259 fertőzött), Komárom Esztergom megye (287 fertőzött) a legfertőzöttebb gócpont.

Az Egyesült Államokban  több mint 1.979 ezer, Brazíliában 739 ezer, Oroszországban 484 ezer,  Nagy Britanniában 290 ezer, Indiában 276 ezer, Spanyolországban 241 ezer, Olaszországban pedig 235 ezer, Peruban 199 ezer, míg  a franciáknál 191 ezer, a németeknél 186 ezer,  regisztrált fertőzöttet jelentettek.

 • 4027-re nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek és az elhunytak száma 551-re emelkedett 
 • A ma reggeli  járvány világhelyzet: igazoltan fertőzöttek: 7.238.611
  elhunytak: 411.277

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK