Kezdőlap Címkék Koronavírus

Címke: koronavírus

HAZAI KORONAVÍRUS JELENTÉS – 2022. augusztus 03. szerda

Az összesített adatok szerint az elmúlt héten 21.840 új fertőzöttet  találtak. 

A járvány kezdete óta összesen 1.987.321 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

A elmúlt héten Covid 19 fertőzéstől elhunyt 96 beteg, így az elhunytak száma 46.886 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 42.061 fő. 1.593 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, lélegeztetőgépre szoruló fertőzöttek száma 19. Hatósági házi karanténban 2.115 személyről tudnak.

Az első oltását összesen eddig 6.413971-en, a második oltást összesen már  6.200.613 személy kapta meg. A harmadik oltásfelvételére összesen 3.889.453 személy jelentkezett. 320.083 személy a negyedik oltását is felvette.

A világjárvány legfrissebb adatai – 2022. július 05. kedd

A SARS-CoV-2 típusú új koronavírus 2020 eleje óta már több mint 550.047.165 embert fertőzött meg és 6.340.166 életet követelt világszerte. Ma reggelig a  Föld lakosságát 11.767.693.326 COVID-19 elleni vakcinával oltották be.

 

IZRAEL

 • Az UT Southwestern tudósai sikeresen kidolgoztak egy tesztet, amellyel „sikeresen meg lehet különböztetni a koronavírus összes jelenlegi változatát”.
 • A krónikus betegségek miatt legyengült immunrendszerű betegek és azok,
  akik olyan gyógyszereket szednek, amelyek csökkentik a szervezet védekező- képességét a behatoló kórokozókkal szemben, ki vannak téve a krónikus fertőzés kockázatának, és számos erősen mutált koronavírus-változatot fejlesztenek ki.

USA

 • Egy  tanulmány megállapította, hogy a lámából származó nanotestek felhasználhatók belélegezhető spray kifejlesztésére a COVID-19 és más vírusos betegségek leküzdésére.
 • Megkezdődik a COVID-19 hatodik hulláma, súlyosabb betegekkel és több halálesettel.

Németország

 • Eddig nyáron mindig majdnem szünet szünetet tartott a koronavírus járvány, idén nem. A BA.5 omikron altípus, amely ügyesen megkerüli az immunrendszert, a hibás. Valójában közel sem olyan ártalmatlan a vele való fertőzződés, mint azt az enyhének hitt tünetek mutatják.
 • 20 százalékkal több az újonnan fertőzött, 30 százalékkal több az intenzív terápiás beteg: az új BA.5-ös változat következményei észrevehetők Németországban. Ennek jelentős következményei lesznek a koronavírus elleni védőoltási kampányra nézve. A járvány jelenlegi lefolyásának átmeneti állapota ismét nem sok jót ígér.

USA

 • Egy új kutatás szerint a nőknél 22%-kal nagyobb az esélye annak, hogy a hosszú COVID-t kifejlesszék, mint a férfiaknál. Azt is megállapították, hogy a nemek eltérő tüneteket tapasztalnak.

Kína

 • Sanghaj a közelmúltban enyhített a súlyos COVID-korlátozásokon, de  ragaszkodott a „dinamikus nulla COVID” politikához, amelynek célja az átviteli láncok mielőbbi leállítása.

Németország

 • Egy német tanulmány megállapította, hogy a magasabb nitrogén-dioxid-szintű megyékben élőknél nagyobb a kockázata annak, hogy intenzív ellátásra és gépi lélegeztetésre van szükségük, ha COVID-19-fertőzöttek.

USA

 • Megbízhatóbban tudja kimutatni kutyája a COVID-19-et, még a tünetmentes eseteket is, mint egy gyorsteszt?
 • A Pfizer Paxlovid csökkenti a COVID kockázatát időseknél, függetlenül a vakcina státuszától.
 • A New York-i Mount Sinai School of Medicine-ben lefolytatott és a Nature folyóiratban publikált, lektorált kutatás megállapította, hogy egereknél az akut stressz káros lehet a fertőzések, különösen a COVID-19 elleni küzdelemben, és növeli a halálozás valószínűségét. 

Izrael

 • Az izraeli Virusight cég eszköze 20 másodperc alatt nyálmintából észleli a COVID-19-et.

Ilyen hatással lehet a lelkünkre a koronavírus

0

Kétségkívül kemény két év áll az emberiség mögött, amely nemcsak anyagilag és egészségügyileg, hanem lelkileg is megviselt minket. Óriási bizonytalanság lett úrrá a többségen, hiszen sem tervezni, sem előrelépni nem volt lehetséges. De az újraindulás sem ment egyszerűen, hiszen a munkanélküliek számának rohamos növekedése mellett a bezártság is mély sebeket ejtett rajtunk.

Miért fontos a fizikai tünetek mellett lelki és pszichológiai oldalról is megközelíteni ezt a témát?

Egy eddig soha nem tapasztalt, egész világot érintő, súlyos járvánnyal állunk szemben, amely valószínűleg több éven keresztül ki fog hatni ránk és a jövőnkre. Ez pedig – teljesen érthetően – mindannyiunkban egyfajta létbizonytalanságot szült. Míg a járványt megelőzően egy apróbb dolgot illetően nem kellett kétszer is meggondolnunk, hogy biztosan jó döntést hozunk-e, addig napjainkban minden ilyennek következménye van ránk és a mindennapjainkra. Ez elsősorban a lelki és mentális egészségünk megőrzésének szempontjából lett jelentős, hiszen amit eddig biztosnak hittünk, többé már nem az és talán nem is lesz.

Mi jellemezte az elmúlt néhány évünket, amióta kitört a koronavírus-járvány?

A kezdeti karanténidőszak talán még jól is jöhetett az embereknek, hiszen kicsit visszahúzódhattak az otthonaikba. Az eddig elhanyagolt dolgaikra időt szakíthattak és újra élhették a felgyorsult világ előtti időszak nyugodtabb érzését. Ám ahogy telt az idő, egyre nagyobb hatása lett az emberi és a munkahelyi kapcsolatokra. A pandémia szó szerint átalakította a munkahelyeket. A legtöbb cég és multi átállt a home office munkavégzésre és az online értekezletekre.

Míg azok, akik nem engedhetik meg, hogy teljes mértékben átálljanak erre az állapotra, szigorú szabályok betartásával és Covid gyorsteszt elvégzésével szervezik meg napjainkban is a találkozókat. De a járvány ugyanilyen hatással volt az életvitelünkre is, amely az elején még képtelen volt a megváltozott helyzethez igazodni. Felborult a napirendünk, és egyre erősebben kezdtek megváltozni a társas viszonyaink is. A személyes találkozók helyét átvették az online beszélgetések, az önfeledt találkozók pedig gyakran szorongással telt összejövetelek lettek.

Milyen hatással lehet a lelkünkre a koronavírus?

A pánikrohamok, a szorongás nagyon sok embernél előjött az elmúlt két évben, akárcsak a depresszió és a folyamatos stresszérzet. Ez többnyire a hosszú távú bezártság, a már említett létbizonytalanság és a felgyülemlett feszültség hozadéka.

Hogyan küzdhetjük le a Covid okozta lelki kihívásokat?

Törekedjünk kapcsolataink megőrzésére, fenntartására akár csak online is, ha máshogy nem lehet, illetve igyekezzünk olyan hobbikat és tevékenységeket keresni, amelyekkel legalább egy kis időre lekapcsolódhatunk az online felületekről. Ilyen az olvasás, a zenehallgatás, az aktív sport vagy a jóga. Ezek mind-mind támogatják a lelki és mentális egészségünk fejlesztését.

Mi az, amit semmiképp ne tegyünk?

Sokan a virtuális világ adta lehetőségekben találtak megnyugvást, holott a hosszú távú hatásai sokkal rombolóbbak tudnak lenni, mint gondolnánk. Nem egy, nem két olyan kutatás született a járvány kitörése óta, amely bizonyítja a társas elidegenedést, vagyis a normális emberi kapcsolatok ápolásának hiányát és annak fontosságát is. A mindennapi sporttevékenységünket se cseréljük le az otthoni TV nézéssel, de a könyvek olvasását sem ajánlott videós tartalmak fogyasztásával helyettesíteni. A mértéktelen alkoholfogyasztás is egyre aggasztóbb lett a karantén ideje alatt, amely sokak számára jelentette a szorongás elleni „gyógymódot.”

Ha nem is most, egyszer véget ér ez a negatív időszak, hogy visszatérjünk a normális kerékvágásba. Igyekezzünk apránként visszaszokni a személyes találkozásokra, amelyek előtt Covid gyorstesztet is érdemes elvégezni mások megóvása érdekében. Figyeljük testünk és lelkünk állapotára egyaránt!

24 óra alatt ezer fölött a koronavírusban elhunytak száma

Újabb rekord dőlt meg abban az országban, ahol továbbra is alacsony az oltakozási kedv. A Covid járvány halottainak a száma immár meghaladja a 227 ezret. Ez a hivatalos adat, a valóság minden bizonnyal rosszabb.

Oroszország a negyedik helyen áll a Covid halottak tekintetében : az USA, Brazília és India után.

Csütörtökön nyilvánosságra hozták Moszkvában, hogy a Covid 19 vírus delta változatának új variánsát fedezték fel, és egyelőre nem tudják, hogy az eddigi oltások és gyógymódok mennyire hatásosak ellene.

Brüsszelben közölték: idén már biztosan nem engedélyezik a Szputnyik vakcinát az Európai Unióban, erre a legkorábban jövőre kerülhet sor.

Putyin szóvivője bejelentette: minden oroszok elnöke senkivel sem kíván találkozni a november 7-ig tartó időszakban.

Oroszország bezár

Putyin egy hétre hazaküldött minden dolgozót, akinek a munkája nem létfontosságú a járvány idején. Saját hatáskörükben ezt a kormányzók és polgármesterek meghosszabbíthatják. Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin például október 28-tól november 7-ig rendelt el zárást az orosz fővárosban.

A hazaküldött dolgozók megkapják a bérüket – hangsúlyozzák a hatóságok. Az állami cégeknél egyértelmű, hogy az államkincstár állja a költségeket, de a magáncégek esetében kérdéses, hogy ki fizeti ki a dolgozókat, akik a Covid 19 vírus miatt „kötelező szabadságra” mehetnek Oroszországban.

A Vaxzevria (AstraZeneca) hatékony az indiai variáns ellen

Az Angliából származó, a Public Health England (PHE) által közzétett adatok szerint az AstraZeneca vakcina magas szintű védelmet biztosít a koronavírus delta (B.1.617.2; korábban “indiai” néven említett) variánsa ellen.

A PHE által pre-print formában közzétett adatok azt mutatják, hogy a Vaxzevria (COVID-19 Vaccine AstraZeneca) 92%-os hatékonyságú a delta variáns által okozott kórházi kezelések csökkentésében, s a beoltottak között nem fordult elő haláleset. A vakcina szintén magas szintű védelmet nyújt az alfa (B.1.1.7; korábban “brit”) variáns által kiváltott súlyos fertőzések esetén, haláleset itt sem fordult elő.

Az enyhe tünetekkel járó fertőzéssel szemben a védőhatás ugyanakkor kissé alacsonyabb hatékonyságot mutat: 74% az alfa és 64% a delta variánssal szemben.

A súlyos fertőzéssel szemben mutatott magasabb hatékonyág alátámasztja az újabb adatokat, melyek erős sejtes immunválaszt mutattak ki Vaxzevria alkalmazása után, mely erőteljes és tartós védelmet nyújt1.

Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatásokért felelős elnökhelyettese szerint: “A való életből származó adatok szerint a Vaxzevria magas szintű védelmet nyújt a delta variánssal szemben, mely az utóbbi időben gyors terjedése miatt aggodalmat okozott. Mindez megerősíti, hogy az AstraZeneca vakcina továbbra is nagyon fontos tényező világszerte, mivel továbbra is túlnyomó részben ezt használják az indiai oltási programban és a COVAX együttműködésben.”

Az elemzésbe 14.019 delta variáns által Angliában okozott, sürgősségi ellátást igénylő esetet vontak be április 12 és június 4 között (közülük 166-an kerültek kórházba).

Fontos megjegyezni, hogy a rövid utánkövetési idő miatt a delta variánssal szemben mutatott hatékonysági adatok javarészt egy beadott dózisra vonatkoznak.

A fertőzés legújabb hullámát jelentős részben a delta variáns okozza Indiában és világszerte. Az Egyesült Királyságban észlelhető mértékben emelte az esetszámot és átvette a domináns szerepet az alfa (brit) variánstól Skóciában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) immunizációs stratégiai tanácsadó testülete (SAGE) is ajánlja a Vaxzevria (COVID-19 Vaccine AstraZeneca) használatát azokban az országokban, ahol a delta variáns jelen van vagy várhatóan problémát okozhat.

Reggeli vírusjelentés, megjegyzésekkel – 2020. november 30. hétfő

Tavaly év vége óta már több mint 62.746.222 embert fertőzött meg és  1.459.497 életet követelt világszerte az új típusú koronavírus. Az eltelt 24 órában 480.307 új fertőzöttet regisztráltak!

Hazánkban 5.595 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 217.122 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 151 az elhunytak száma 4.823 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 148.439 fő. 7.734 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük  666-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 48.796-an vannak.

Ismét nagyon kevés számban végeztek teszteket a hatóságok. Előfordulhat, hogy az adatszolgáltatási problémák miatt késleltetetten, vagy nem teljeskörűen jelentek meg adatok a honlapon. Mindenesetre mivel 5595 új fertőzöttet találtak, miközben 8946 mintavételt végeztek, a napi pozitív tesztek aránya elképesztő csúcsot döntött: a tesztek 62,5 százaléka lett pozitív!!! Legutóbb pont vasárnap volt kiemelkedő az adat, akkor a tesztek 41 százaléka volt pozitív. 

Az Operatív Törzs jelenleg 319 óvodában egy-egy csoportot érintően (11 százalék), 152 óvodában (55 százalék) és 80 általános iskolában (3 százalék) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 531 általános iskolában egy-két osztályt (21 százalék) és 49 általános iskolában (2 százalék) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

Az elsőszámú ellenség

Gretchen Whitmer, a michigani demokrata kormányzó csütörtökön Trump elnököt “az amerikai nép legnagyobb fenyegetésének” nevezte a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos megnyilvánulásai miatt.

Whitmer asszony sajtótájékoztatón jellemezte az elnököt, válaszul Bob Woodward újságíró Trump-adminisztrációról készülő, nemrégiben elérhető könyvének kivonataira.

Azzal vádolta meg a Trump-adminisztrációt, hogy „vakmerő”, „tudatlan” és „megtévesztő”  nyilatkozatokat tesz a koronavírus okozta járvány  elleni küzdelemről.

„Úgy gondolom, hogy az állam legnagyobb ellensége jelenleg az Elnöktől eredő félretájékoztatás. Úgy gondolom, hogy az amerikai népet fenyegető legnagyobb veszélyt az amerikai elnök jelenti jelenleg. ”

– mondta Whitmer asszony az újságíróknak.

Míg februárban Trump nyilvánosan összehasonlította a COVID-19-et a közönséges influenzával, ugyanekkor magánemberként elmondta Woodwardnak, hogy ez sokkal veszélyesebb – derült ki a kivonatokból.

Trump zárt térben tartott kampánygyűlések után mondta Woodwardnak, hogy a betegség levegőben is terjed és veszélyes. Később azt is elismerte, hogy lebecsülte  a járvány veszélyességét.

„Úgy gondolom, hogy az állam legnagyobb ellensége jelenleg az elnöktől és környezetétől való félretájékoztatás. Az amerikai népet fenyegető legnagyobb veszélyt az amerikai elnök jelenti jelenleg. ”

– mondta a michigani demokrata kormányzó asszony az újságíróknak.

Románia: kötelező védő maszk az utcán is

Szombattól kezdve Kolozs és Maros megyében, keddtől fogva pedig Hargita megyében is kötelező a maszk viselés az utcán is azokon a zsúfolt helyeken, melyeket a helyi hatóságok kijelöltek. Az erdélyi megyék közül ez az intézkedés már eddig is jelen volt Arad, Brassó, Kovászna, Szatmár és Temes megyében.

A koronavírus járvány egyre jobban terjed Romániában: a fertőzöttek száma hivatalosan meghaladta a 60 ezret, de a valóságban ennél is több lehet. A legfertőzöttebb helyek: a Kárpátokon túli területek mindenekelőtt Bukarest és Suceava megye. A halottak száma 2659!

Politikai szempontok

A liberális – konzervatív kormány mindenképp meg akarja rendezni a helyhatósági választásokat szeptemberben, hogy ezzel erősítse meg az ingatag pozícióját. Ezért miközben meg akarja fékezni a járványt, el akarja kerülni a teljes elzárást, amely Romániában is sok területen érezhető ellenszenvet váltott ki – azonkívül, hogy teljesen leállította a gazdasági életet. Ezért aztán a bukaresti kormány a helyi hatóságokra bízta a tilalmak bevezetését, hogy a népszerűtlen intézkedésekért ne kelljen közvetlen felelősséget vállalnia.

A káosz csúcstalálkozó az EU illúziójának vége

A brüsszeli korona-csúcs kíméletlenül megmutatta, mennyire megosztott Európa: a Nyugat már nem akarja elfogadni, hogy az EU csupán milliárdok rendező pályaudvara legyen, és ezt a váratlanul berobbanó erőt Merkel és Macron is alábecsülte.Mindez jól jön olyan nagyhatalmaknak, mint Kína – írta a jobboldali konzervatív német lap.

Ez után a csúcs után Európa már soha többet nem lesz olyan, amilyen volt. Nem csak az alkudozás hossza történelmi, hanem a maraton egy Európa-illúzió végét is jelzi.

Az egyre inkább veszekedésbe és szemrehányásokba lecsúszó tárgyalások nagyon világosan mutatják, hogy milyen mélyek a kontinenst szabdaló árkok, és hogy Európa államai már nem egységesek azt illetően, hogy mi is lenne ez az Európa-projekt.

A skandinávok és a nyugat-európaiak olyan Európát akarnak, amely koordinál, amely fegyelmezi a tagállamait, és amely jó szabályokkal és szoros egyeztetéssel kényszeríti a nemzetállamokat, hogy folyamatosan egyre jobbak, versenyképesebbek, környezetbarátabbak és igazságosabbak legyenek.

Az északiak azonban védekeznek az ellen, hogy Európa egyre inkább a milliárdok tologatásának mechanizmusa legyen, és már nem fogadják el, hogy Európa olyan transzferunió legyen, mint például a rég elavult, de évek óta fennálló mezőgazdasági politika.

Sok fővárosban azonban elképzelhetetlen, hogy a továbbiakban ne a pénz legyen az uniót összetartó gitt. Ebben a kérdésben a felek nem tudnak közel kerülni egymáshoz. Nem lett volna feltétlenül szükséges, hogy ez éppen azon a csúcson törjön a felszínre, amely révén Európa az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Kínának és a világnak meg akarta mutatni, hogy a koronavírus okozta káosz ellenére is összetart.

Charles Michel tanácselnök, valamint Angela Merkel és Emmanuel Macron az múlt heti előzetes tárgyalásokon nyilvánvalóan alábecsülte a nézeteltéréseket, vagy nem akarták látni ezeket.

Talán túlságosan hagyatkoztak arra, hogy Európa többi része majd követi az együtt fellépő Franciaországot és Németországot. Ez nem jött össze, talán éppen azért, mert Párizs és Berlin túl biztos volt a dolgában, és ezzel kihívás elé állította a kisebb tagállamokat.

Az EU történelmében a konfliktusokat mindig milliárdokkal simították el. De ennek a napjai most meg vannak már számlálva – írta a lap.

A csecsemő az anyaméhben is megfertőződhet

A kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy terhes nő koronavírus fertőzése átterjed magzatára is. A kutatók szerint az eset határozottan arra utal, hogy a SARS-CoV-2 a méhben fejlődő magzatra is veszélyt jelent. 

Dr. Daniele De Luca, kutatócsoport, valamint egy gyermekgyógyászati ​​osztály vezetője, beszámolt arról, hogy eddig nem volt világos a SARS-CoV-2 átvihető-e az anyából a magzatba és ha igen, akkor hogyan.

Párizs-Saclay Egyetemi Kórházban kimutatták a SARS-CoV-2 transzplacentális transzmisszióját egy újszülöttnél, akinek édesanyja a terhesség utolsó  trimeszterében fertőződött meg és az anyánál neurológiai problémákkal járt. A fertőzést átfogó virológiai vizsgálatok igazolták. Részletesebben, a SARS-CoV-2 a következőket okozta: anyai viremia (vírusok vérben való jelenléte), immunhisztokémia és nagyon magas vírusterhelés által kimutatott placentás fertőzés; a méhlepény gyulladása, amit a szövettani vizsgálat és immunhisztokémia vizsgálat mutatott ki. A SARS-CoV-2 az újszülöttnél is neurológiai problémákkal járt, hasonlóan a felnőtt betegeknél leírtakhoz.

A ma már több mint 3 hónapos csecsemő kezelés nélkül gyógyult és  „klinikailag majdnem tünetmentes” – mondta Dr. De Luca, aki hozzátette, hogy az anya, akinek a szülés alatt oxigénre volt szüksége, teljesen egészséges.

Kutatásaik eredményét a Nature című lapban is publikálták.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!