Indul a legnagyobb népvándorlás

0
705

Pénteken kezdődnek Kínában az újévi ünnepségek, amelyek – túlzás nélkül – több százmillió ember vándorlásával járnak együtt. Az idén – legalábbis a China News szerint – 385 millióan kelnek útra, hogy felkeressék az ország távoli vidékeink élő rokanaikat.

A Holdújév alkalmából gyakorlatilag egész Kína szabadságra megy – nincs is még egy ekkora népmozgás a világon. Pedig a világ más részein is vannak olyan ünnepek, amelyekhez hagyományosan a lakosok nagy számának az utazása kötődik. Ilyen például az Egyesült Államokban a Hálaadás, amely alkalmából tavaly novemberben közel 51 millió amerikai kelt útra, hogy együtt töltse az ünnepet a rokonaival. Ettől jócskán elmaradnak a nagy zarándoklatok, amilyen például az iraki Karbalában évente, az Indiában 12 évente, illetve a szaúd-arábiai Mekkában szintén évente megrendezett nagy zarándoklat.

Forrás: https://www.statista.com/chart/12916/the-worlds-largest-migration-is-about-to-begin/
Fotó: Pixabay

A holdújév leginkább a keresztény kultúrkör szentestjére és szilveszterére hasonlít, ilyenkor egyrészt karneválokat tartanak, másrészt összegyűlnek a családok, hogy együtt köszöntsék az óév végét, az új év elejét. Az ünnephez hozzátartozik a petárdadurrogtatás – ez nem csak zajkeltés, hanem a rossz szellemek elijesztésére is szolgál. Éjfélkor a ház minden ajtaját és ablakát kinyitják, hogy a búcsúzó év távozni tudjon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .