Horrorisztikus körülmények között élnek a bevándorlók Líbiában

0
905

Rabszolgavásárt rögzített a CNN nem messze Tripolitól, Líbia fővárosától. 500-700 dinárt kérnek egy-egy erős, munkaképes rabszolgáért. Az ENSZ értékelése szerint borzalmas körülmények között élnek a bevándorlók Líbiában.

Zeid Raad al-Huszein, az ENSZ emberi jogi biztosa körutat tett Líbiában, hogy megszemlélje, milyen körülmények között élnek a bevándorlók az országban. Borzalmas tapasztalatokról számolt be, a minden emberi joguktól megfosztott szerencsétleneket hangárokba zsúfolják össze, ahol a legelemibb szükségletek biztosítása sem történik meg.

Gyakori a kínzás, a verés, a nemi erőszak.

Mindez jelentős részben összefügg azzal az egyezménnyel, melyet Olaszország kötött Líbiával a migránsokkal kapcsolatban – hangsúlyozza az ENSZ emberi jogi biztosa.

Korábban Olaszország azt közölte Líbiával, hogy csökkentik a bevándorlók számát, akik tengeri úton eljuthatnak Európába. Az olasz belügyminiszter nyíltan ünnepelte a megállapodást, hiszen a líbiai partok fokozott őrzése miatt – amelyet ez EU is támogat anyagilag – sokkal kevesebb menedékkérő érkezett Olaszországba, ahol a menekülttáborok már így is megteltek. Csakhogy a bevándorlók találtak más útvonalakat, és Líbiában sokszor brutális módszerekkel akadályozzák meg a népvándorlást Európa felé.

Az ENSZ emberi jogi biztosa szerint felháborító a migránsok helyzete Líbiában, és a nemzetközi közösség nem tehet úgy, mintha nem látná, milyen „elképzelhetetlen borzalmaknak” vannak kitéve ezek az emberek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .