Hatvan százalékkal kevesebb volt a menekült

0
624

Tavaly sorrendben a második éve csökkent az Európába érkező menekültek száma, köszönhetően annak, hogy kevesebben jutottak be Olaszországba és Görögországba. Az előzetes adatok alapján összesen 204 300 illegális határátlépés volt 2017-ben, 60 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) jelentése szerint az egyes országokat érintő trendek eltérőek: Spanyolországban több mint megduplázódott a menekültek száma, ami a legmagasabb volt tavaly azóta, hogy a Frontex 2009-ben elkezdte szisztematikusan gyűjteni az adatokat.

A jelentés külön részletezi a Közép-, a Kelet- és a Nyugat-Mediterrán térségben tapasztaltakat, a többi között megállapítva:

az Olaszországba érkező menekültek számának tavaly nyáron bekövetkezett hirtelen bezuhanása az EU külső határainak legjelentősebb fejleménye volt azóta, hogy 2016 márciusában hatályba lépett az EU-török egyezmény.

A Közép-Mediterrán térségbe érkező menekültek mintegy hetede nigériai volt, utánuk a guineaiak, majd az elefántcsontpartiak következtek.

A török határokon át a Kelet-Mediterrán térségbe bejutó menekültek között a legtöbb szíriai és iraki volt, míg a Nyugat-Mediterrán régióba bejutók közel 40 százaléka algériai és marokkói, a többiek Nyugat-Afrikából érkeztek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .