Gallant Phoenix a dzsihádisták ellen

0
693

A CIA akciójának Gallant Phoenix a fedőneve, és a Der Spiegel értesülése szerint 21 állam titkosszolgálata vesz részt benne. A német hetilap szerint a korábbi habozás után a németek és más európai államok azért csatlakoztak a CIA akcióhoz, mert félnek: az Iszlám Állam vereségei után hazatérnek a dzsihádisták, hogy Európában kövessenek el merényleteket.

Németországból körülbelül ezer férfi és nő ment Szíriába illetve Irakba, hogy az Iszlám Állam fekete zászlaja alatt harcoljon. Közülük eddig körülbelül háromszáz térhetett vissza Németországba. Korábban a németek azért nem akartak részt venni a CIA akciójában, mert az a terroristák likvidálását jelenti – bírói ítélet nélkül.

Csakhogy időközben megváltozott a döntéshozók véleménye: egyre jobban félnek azoktól az európai útlevéllel rendelkező dzsihádistáktól, akik ideológiai és katonai képzést kaptak az Iszlám Államban. Hans-Georg Maasen, a titkosszolgálat vezetője nemrég úgy nyilatkozott, hogy

még a dzsihádisták gyerEkei is veszélyt jelenthetnek.

Őket ugyanis olyan Korán iskolákban nevelték, ahol a fő cél az élet feláldozása a hit érdekében. Visszatérésük ezért nagy biztonsági kockázatot jelent egész Európában.

Hogy működik a Gallant Phoenix? A Der Spiegel szerint az operatív parancsnokság Jordániában van: ott gyűjtik össze az információkat. Nevek, fényképek és ujjlenyomatok alkotják az információs bázist, melyet aztán a 21 állam megoszt egymással. Korábban az iszlamista terrorakciók során felmerült, hogy a dzsihádisták azért is lehettek sikeresek, mert a különböző országok titkosszolgálatai nem működtek együtt a megfelelő hatékonysággal. A Gallant Phoenix akció épp azért jött létre, hogy közös fellépésével akadályozza meg az újabb iszlamista merényleteket Európában és Amerikában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .