Fukuyama: A történelem vége

0
179
Flickr

„A történelem vége” több olyan államot hozhat, mint az „illiberális demokráciának minősített, nagymértékben korrupt Magyarország” – mondta Francis Fukuyama egy Bécsben tartott konferencián, március 7-én.

A felzárkózó országokkal foglalkozó gazdasági portál ismertette Fukuyama megállapításait, amelyeket az Erste Bank alapítványának konferenciáját követő sajtóértekezleten tett. „E rezsimek legtöbbje legitim választásokat nyert, esetleg többet is. Azóta azonban mindent elkövetnek, hogy biztossá tegyék: a további választásokat nem vesztik el. Így például

a Fidesz Magyarországon megváltoztatta a választókörzeteket (gerrymandering), hogy jelentősen megnehezítse az ellenzék számára mandátumok szerzését,

Orbán a haverjai ellenőrzése alá vonta a magyar média túlnyomó többségét stb., szóval lejtős a jövendő választásokkal kapcsolatos pálya, és még egy népszerű politikussal is megtörténhet, hogy nem lesz sikeres, és valójában nem kerül hatalomra. Vagyis ez egy önmagát erősítő rendszer. Ezért arra számítok, hogy ezek (a hibrid tekintélyelvű demokratikus kormányok) velünk lesznek még egy ideig. Ugyanakkor

úgy gondlom, hogy Európának számos eszköze van ezek visszaszorítására. Például a magyar GDP mintegy 5 százaléka az uniós támogatásokból van, és ez felháborító, mert segít Orbánnak legitimitása bebetonozásában, annak ellenére, hogy támadja az Európai Uniót.

Az EU-nak nem kell ilyesmit tennie. Azt hiszem, az ellenzék gyenge volta a legfőbb dolog, amely ezeket a figurákat hatalmon tartja. Egyik ilyen országban sincs olyan személyiség, aki karizmatikusan vonzó, és van világos programja. Ez a gond Ukrajnában is. Több liberális jelölt is indul az államfői tisztségért, de nem tudtak megállapodni egy közös platformban és egy közös jelöltben, ezért úgy néz ki, hogy Porosenko, vagy Timosenko kerül majd újra hatalomra. Ennek azonban nem muszáj így lennie.

Úgy gondolom, előbb-utóbb valaki rájön majd, hogy hogyan kell változtatni a dolgon. És minden körzetátszabás mellett csodálkozhatunk majd egy jövendő választáson, amelyen az Orbánhoz hasonló populisták közül valaki tényleg elveszti a hatalmat. Nem adnám fel ezt a reményt. Szerintem ez a fő útvonal, amelyen meg lehet akadályozni az ilyen kormányok terjedését.

A másik depressziót okozó gondolatom, hogy talán a történelem végét nem azok az országok jelentik, mint Németország vagy Dánia, hanem az olyanok, mint Magyarország: illiberális demokrácia, amelyben van bizonyos mértékű demokratikus legitimitás, valamiféle figyelem a demokratikus kormányzás formáinak megőrzésére, de amely igen nagymértékben korrupt.

Nem a nyílt hozzáférést, szabad versenyt biztosító kapitalista renden, hanem a haveri rendszeren nyugszik, és az ilyen féle rendszer alighanem fennmaradhat egy ideig.

Ez is egy lehetőség. Nem tudom, melyik végeredmény valószínűbb, de úgy tűnik, ez legalábbis két alternatíva a jövőre nézve” – mondta Fukuyama.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..