Kezdőlap Címkék Francis Fukuyama

Címke: Francis Fukuyama

Fukuyama: erősödnek az autokrata tendenciák

Az amerikai politológus az idei évet értékelve arra a következtetésre jut, hogy a demokráciák gyengélkednek és az autokrata tendenciák erősödnek a világban.

A jogállamok gyengülése olyan válságot válthat ki a világon mint amilyen 1929 után kialakult – állitja Francis Fukuyama. Egyszer már eltemette a történelmet azt állítva, hogy a liberális demokrácia világméretű győzelmet aratott a Szovjetunió bukása után. Ehhez képest most arra mutat rá a Wall Street Journalben, hogy Kína és Oroszország befolyása erősödőben van, és ez a két állam mindenütt az autokratikus tendenciákat támogatja.

Az USA sem kivétel: Trump amikor nem ismeri el a választások eredményét, akkor kérdésessé teszi a demokrácia egyik legalapvetőbb elvét.

A Covid-19 járvány az autokráciák kezére játszott

Rendkívüli intézkedéseket kellett hozni a vírus miatt, és ezt egyes helyeken ki is használták. Orbán Viktor magyar miniszterelnök például rendkívüli felhatalmazást kért és kapott – emlékeztet rá Francis Fukuyama. Aki elfelejti feltenni azt a kérdést, hogy vajon miért is történik mindez?

A globalizáció és az informatikai forradalom olyan drámai változásokat indított el az egész globális gazdaságban, melyet az elitek csak igen kevéssé képesek kezelni.

A populista politikusok arra hivatkoznak, hogy a változások millió számra termelik a lúzereket, akiket csakis egy erős központi hatalom menthet meg. A globalizáció lúzerei szavaztak millió számra Donald Trumpra illetve Orbán Viktorra vagy Kaczynskire. Nekik a változások továbbra sem ígérnek sok jót, ezért a populisták sokáig számíthatnak rájuk.

A demokrácia helyzete jövőre sem lesz egyszerű

A gazdasági visszaesés és a járvány miatti korlátozások folytatódni fognak. Ezért a liberális demokráciáknak nem lesz könnyű kezelni a helyzetet – hangsúlyozza Francis Fukuyama. Ez nem épp a politikai stabilitás receptje, de a válság pozitív változást is hozhat, ha az emberek leváltják a korrupt és inkompetens politikusokat – fejtegeti évzárójában a Wall Street Journalben az amerikai politológus.

Fukuyama: A történelem vége

0

„A történelem vége” több olyan államot hozhat, mint az „illiberális demokráciának minősített, nagymértékben korrupt Magyarország” – mondta Francis Fukuyama egy Bécsben tartott konferencián, március 7-én.

A felzárkózó országokkal foglalkozó gazdasági portál ismertette Fukuyama megállapításait, amelyeket az Erste Bank alapítványának konferenciáját követő sajtóértekezleten tett. „E rezsimek legtöbbje legitim választásokat nyert, esetleg többet is. Azóta azonban mindent elkövetnek, hogy biztossá tegyék: a további választásokat nem vesztik el. Így például

a Fidesz Magyarországon megváltoztatta a választókörzeteket (gerrymandering), hogy jelentősen megnehezítse az ellenzék számára mandátumok szerzését,

Orbán a haverjai ellenőrzése alá vonta a magyar média túlnyomó többségét stb., szóval lejtős a jövendő választásokkal kapcsolatos pálya, és még egy népszerű politikussal is megtörténhet, hogy nem lesz sikeres, és valójában nem kerül hatalomra. Vagyis ez egy önmagát erősítő rendszer. Ezért arra számítok, hogy ezek (a hibrid tekintélyelvű demokratikus kormányok) velünk lesznek még egy ideig. Ugyanakkor

úgy gondlom, hogy Európának számos eszköze van ezek visszaszorítására. Például a magyar GDP mintegy 5 százaléka az uniós támogatásokból van, és ez felháborító, mert segít Orbánnak legitimitása bebetonozásában, annak ellenére, hogy támadja az Európai Uniót.

Az EU-nak nem kell ilyesmit tennie. Azt hiszem, az ellenzék gyenge volta a legfőbb dolog, amely ezeket a figurákat hatalmon tartja. Egyik ilyen országban sincs olyan személyiség, aki karizmatikusan vonzó, és van világos programja. Ez a gond Ukrajnában is. Több liberális jelölt is indul az államfői tisztségért, de nem tudtak megállapodni egy közös platformban és egy közös jelöltben, ezért úgy néz ki, hogy Porosenko, vagy Timosenko kerül majd újra hatalomra. Ennek azonban nem muszáj így lennie.

Úgy gondolom, előbb-utóbb valaki rájön majd, hogy hogyan kell változtatni a dolgon. És minden körzetátszabás mellett csodálkozhatunk majd egy jövendő választáson, amelyen az Orbánhoz hasonló populisták közül valaki tényleg elveszti a hatalmat. Nem adnám fel ezt a reményt. Szerintem ez a fő útvonal, amelyen meg lehet akadályozni az ilyen kormányok terjedését.

A másik depressziót okozó gondolatom, hogy talán a történelem végét nem azok az országok jelentik, mint Németország vagy Dánia, hanem az olyanok, mint Magyarország: illiberális demokrácia, amelyben van bizonyos mértékű demokratikus legitimitás, valamiféle figyelem a demokratikus kormányzás formáinak megőrzésére, de amely igen nagymértékben korrupt.

Nem a nyílt hozzáférést, szabad versenyt biztosító kapitalista renden, hanem a haveri rendszeren nyugszik, és az ilyen féle rendszer alighanem fennmaradhat egy ideig.

Ez is egy lehetőség. Nem tudom, melyik végeredmény valószínűbb, de úgy tűnik, ez legalábbis két alternatíva a jövőre nézve” – mondta Fukuyama.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK