Fémcsomagolásra kéne váltanunk az ételeknél, hogy megóvjuk a bolygót és magunkat is

0
855
Pixabay

Még mindig sok műanyag szemét termelődik. A csomagolások újrahasználata óriási környezeti terheléstől mentesítené a bolygót – írja a Zöld magazin.

Az elmúlt években rekordmennyiségű szemetet generált az étel-házhozszállítás, az e-kereskedelem és a háztartási tisztítószerek is.

Ezzel a legnagyobb gond, hogy a fenti iparágak az egyszer használatos csomagolásokra építenek. Pedig csak egy kis odafigyelésre lenne szükség, hogy kiiktassuk a műanyagot.

A nagyvállalatok az újrahasznosítással kampányolnak, ám a szakértők szerint ma már nincs olyan hulladékgazdálkodási rendszer, ami ezt megfelelően kezelni tudná.

Rengeteget jelentene ugyanakkor, ha az online rendelt ruhák és a kiszállított élelmiszer egyötödét újrahasználható anyagba csomagolnánk a következő 5 évben.

Ha ez bekövetkezne, több mint egymilliárd tonna szén-dioxid kibocsátását előznénk meg, sőt 3 és félmilliárd köbméter vizet és több mint 1,2 millió teherautónyi nyersanyagot takarítanánk meg.

A világcégek számára az olcsó műanyagot nem prioritás lecserélni. Pedig ha például a tisztítószereknél újratölthető flakonokra váltanánk, alig egytizenkettedére redukálnánk a csomagolás környezeti hatását.

A vendéglátóiparban alkalmazott műanyag eközben még az egészségünket is károsítja. Ami tehát az ételesdobozokat illeti, egészségügyi és környezetvédelmi szempontból is az a legjobb, ha fémcsomagolásra váltunk.

Cikkünk a Jurij.hu, a Hot24, a Linkek.hu, a Linkcenter és a Pole Position közreműködésével készült.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .