Elfogadható-e a saria szerinti válás az Európai Unióban?

0
813
Forrás: Pixabay

Egy kettős állampolgársággal rendelkező szíriai házaspár ügyének tárgyalása kezdődött meg az európai bíróság előtt. Mind a férj, mind pedig az asszony szíriai-német állampolgár. Házasságot még Szíriában kötöttek és ott is váltak el. A válást Latakiaban mondta ki a saria bíróság.

 

Mohamed próféta ősi törvénye előnyben részesíti a férfiakat. Az asszony Szíriában elismerte, hogy az a 20 ezer dollár, amit kapott a férjétől, teljes mértékben megfelel az igényeinek és nincsen más jogi követelése.

Aztán mindketten Németországba érkeztek, ahol megszerezték az állampolgárságot is. A férj a müncheni bíróságon is el kívánta ismertetni a válás tényét, de az asszony ott már nem fogadta el a 20 ezer dollárt. Mondván a saria szerint a nő hátrányos helyzetben van, vagyis neki Németországban több jár! A kacifántos ügy a fellebbezések miatt az európai bíróság elé került. Az ottani főügyész szerint a házasság kizárólag két ember ügye, és abba az államnak vagy a vallásnak jogi értelemben nincs beleszólása. Csakhogy ez a kérdés magában az EU-ban is rendezetlen. Néhány tagállam – köztük Németország, Ausztria és Magyarország – elfogadta a Róma III megállapodást, mely egységes európai szabályozást ír elő. Ezért került az ügy az európai bíróság elé. Döntését sok Európában élő muzulmán család kíséri figyelemmel hiszen Mohamed próféta ősi törvénye, a saria még nagyon sok államban szabályozza a házasságot és a válást. A külföldön kötött saria szerinti házasságot és válást el kell-e ismerni Európában, és ha igen, akkor hogyan ? Elvben a fogadó állam jogrendje az irányadó, de ilyen esetekre nem mindenütt volt felkészülve a jogalkotás. Ezért az európai bíróságon a sor, hogy kimondja: a külföldön kimondott saria válás mennyiben érvényes az EU határain belül ?!…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .