Autista orvossal, új Star Trekkel és csodagyerekkel jön az ősz a tévében

0
812

A héten igazán beindul az őszi tévés szezon Amerikában. A sokadik évadukkal jelentkező, népszerű szériák mellett több érdekes újonc is van a kínálatban, illetve nagy visszatérőkkel is találkozhatunk. Összeszedtünk néhány szeptemberben induló sorozatot, amelyekre érdemes odafigyelni.

Will és Grace

Tizenegy év szünet után, két évadra visszatér a képernyőre a Will és Grace. A népszerű sitcom a New Yorkban élő meleg ügyvéd, Will Truman (Eric McCormack), és a heteroszexuális belsőépítész, Grace Adler (Debra Messing) barátságáról szól. A sorozat 1998-ban indult, és nyolc évad után, 2006-ban lett vége.

Tíz évvel a Will és Grace befejezése után, 2016-ban a szereplők összeálltak egy 10 perces online különkiadásra, hogy szavazásra biztassák az amerikaiakat. Ennek annyira örültek a rajongók, hogy az NBC úgy döntött, érdemes folytatni a sorozatot. Először csak egy kilencedik évadról volt szó, de később bejelentették, hogy két új évad érkezik. A 16 részes kilencedik évad szeptember 28-án indul, a tizedik évadból pedig 13 részt rendelt az NBC.

A folytatásra Eric McCormack és Debra Messing mellett az eredeti sorozat két másik kulcsszereplője, a Will barátját, Jacket alakító Sean Hayes, illetve a Grace asszisztensét, Karent játszó Megan Mullally is visszatért, csakúgy, mint a kreatív stáb.

A sztorival kapcsolatban annyit érdemes megjegyezni, hogy az alkotók úgy döntöttek, hogy figyelmen kívül hagyják a 2006-os befejezést, amely húsz évvel később, házasságban élve ábrázolta a főszereplőket. A kilencedik évadban Will és Grace megint egyedülállók és lakótársak lesznek. Az NBC sorozata a 90-es években

a meleg karakterek középpontba állítása miatt úttörőnek számított,

bár voltak, akik már akkor is kritizálták sztereotipikus ábrázolásukat. Kérdés, hogy 2017-ben hogyan hat majd a Will és Grace humora. Nosztalgiázásra mindenesetre biztosan jó lesz ez a két évad.

The Good Doctor

A Doktor House óta tudjuk, hogy a furcsa orvossal megspékelt kórházas sorozatok különösen izgalmasak tudnak lenni. Ilyennek tűnik a The Good Doctor is, amely egy nagyon tehetséges fiatal sebészről szól, aki autizmusa miatt a hétköznapokban nehezen találja a helyét. De míg Hugh Laurie House-a munkamódszerei mellett szarkazmusával és gorombaságával idegesítette kollégáit, a The Good Doctor fiatal főszereplője, Shaun Murphy végtelenül jószándékúnak tűnik, csak furcsa észjárása nehezíti meg a vele való munkát. Shaun Murphynek ugyanis

autizmusa mellett savant-szindrómája is van, ami azt jelenti, hogy zseniális képességei mellett más területeken elmarad az átlagtól.

A trailer alapján Shaun olyan összefüggéseket lát meg a betegekkel kapcsolatban, amelyekre felismerésére kollégái nem képesek. A különleges orvosi esetek mellett a sorozat azzal is kecsegtet, hogy az autizmussal is komolyabban foglalkozik majd.

A The Good Doctor alapja az azonos című, 2013-as dél-korai dráma, amelynek amerikai verzióját az ABC rendelte meg. Shaun Murphy szerepében Freddie Highmore látható majd, aki korábban a Psycho előzménysorozatában, a Bates Motelben játszotta a főszereplő Norman Bates-t. Az is bizakodásra ad okot, hogy a The Good Doctor körül a neves forgatókönyvíró-producer, David Shore bábáskodott, akinek Doktor House-t is köszönhetjük.

Star Trek: Discovery

Új világokat és új civilizációkat, de a jól ismert sci-fis miliőt ígéri a CBS-re visszatérő Star Trek. Az ikonikus sorozat 1966-ban indult, hogy azután egész sci-fi univerzum épüljön köré. A legutóbbi Star Trek-sorozat, az Enterprise 2005-ben ért véget, azóta három mozifilmmel kellett beérniük a rajongóknak (Star Trek, Star Trek – Sötétségben, Star Trek: Mindenen túl). A Discovery viszont független a filmek által elindított történetszáltól:

az eredeti, hatvanas években bemutatott széria eseményei előtt tíz évvel játszódik.

A Föderáció és klingonok közti háborút mutatja be a USS Shenzhou és a USS Discovery legénységét középpontba állítva. A hajók első tisztjét az a Sonequa Martin-Green alakítja, aki leginkább a Walking Dead Sashájaként lehet ismerős a sorozatkedvelőknek.

Azt, hogy 2017 elején, az eredeti sorozat 50. évfordulóját követően visszatér a tévébe a Star Trek, 2015-ben jelentették be. A sorozatból végül a tervezettnél később, szeptember 24-én mutatják be az első részt. Akinek tetszettek a Star Trek-filmek, azok örülhetnek, mert a sorozaton a filmekben producerként és forgatókönyvíróként is közreműködő Alex Kurtzman dolgozott. De több más, korábbi Star Trek sorozatokon vagy filmeken dolgozó kreatív szakember is részt vett a munkában.

A Star Trek: Discovery első évadát két részre osztva mutatja be a CBS. Az első nyolc részt novemberig adják le, a második nyolcat pedig jövő januárban kezdik vetíteni.

Ha már Star Trek, akkor a FOX új sci-fi sorozatát is érdemes megemlíteni, amely

tisztelgés a Star Trek előtt, csak éppen a vígjátéki eszközökkel.

A The Orville sorozat a USS Orville nevű hajó legénységét követi nyomon, melynek kapitánya a Seth McFarlane által alakított Ed Mercer. MacFarlane egyben a sorozat megalkotója is, így aki ismeri eddigi munkásságát (Family Guy, A Cleveland-show, Ted, Ted 2), az már sejtheti, hogy nagyjából milyen humorra számíthat. A szeptember 10-én indult The Orville valószínűleg megosztó sorozat lesz, az eddig bemutatott két rész nem váltott ki különösebb lelkesedést a kritikusokból.

Young Sheldon

Ahogy a címéből is kiderül, a Young Sheldon az Agymenők előzménysorozata, amely a széria közönségkedvenc karakterének, a hatalmas IQ-val rendelkező, de a társadalmi érintkezésekben meglehetősen ügyetlen Sheldon Coopernek a gyerekkorát dolgozza fel. A sorozat 1989-ben játszódik, amikor a kilencéves Sheldon négy osztályt ugorva megkezdi középiskolai tanulmányait bátyjával együtt.

A felnőtt Sheldont ismerve borítékolható, hogy nem lesz könnyű számára a beilleszkedés, és a trailer alapján a családi viszonyokra is nagy hangsúlyt fektettek az alkotók. Azt is igyekeznek majd bemutatni, honnan erednek a karakter tipikus szokásai és tulajdonságai.

A fiatal zsenit Iain Armitage játssza, aki egyidős sorozatbeli karakterével, de már jelentős tévés múlttal rendelkezik, hiszen a több Emmy-díjat nyert Hatalmas kis hazugságokban is visszatérő szereplő volt. A kis Iain tehát Sheldonhoz hasonlóan nem egy áltagos gyerek, ráadásul van egy népszerű YouTube-csatornája is, ahol Broadway-előadásokról szokott véleményt mondani (szülei színházi emberek).

Az előzménysorozat – amelynek

ötlete állítólag magától a nagy Sheldont játszó Jim Parsonstól ered

– szeptember 25-én indul a CBS-en, és ekkor kezdik vetíteni az Agymenők 11. évadát is.

Inhumans

A néha Marvel: Inhumans máskor csak Inhumans névvel emlegetett sorozat a szuperhősös filmek népszerűségét lovagolja meg. Olyannyira, hogy ez lett az első tévésorozat, amelyet nemcsak, hogy vetítettek IMAX mozikban, hanem ott debütált. Az Ihumans 75 perces pilotját szeptember elején mutatták be az IMAX mozik, míg a tévés premier szeptember 29-én lesz az AMC-n (a mozis pilot egyébként valamiért tíz perccel rövidebb lett, mint a tévés).

A nyolcrészes sorozat a jelek szerint egyszerre lesz szuperhősös akciózás és családi dráma: az Ihumans névre hallgató,

emberszerű, de emberfeletti képességekkel rendelkező lények családi viszálykodása lesz a történet fókuszában.

A magyarul Embertelenekként emlegetett képregényes csapat sztoriját eredetileg szintén a mozikba álmodták meg, de 2016 novemberében bejelentették, hogy inkább tévésorozat készül a Marvel karaktereiből.

Sokan a családi viszálykodások miatt a Trónok harcát emlegették az Inhumans kapcsán, ráadásul itt is uralkodók ivadékairól van szó. De van egy másik fontos közös pontja is a két sorozatnak: Iwan Rheon, aki a Trónok harca elvetemült Ramsay Boltonjaként lett ismert, az Embertelenek közül pedig Maximust alakítja majd, folytatva az ármánykodást.

A kritikusok egyelőre nem fogadták jól az első két részt, és a legtöbben úgy gondolták, hogy fölösleges volt a moziban debütáltatni a sorozatot, hiszen inkább való kisebb képernyőre. A jegyeladásokból úgy tűnik, hogy a szokatlan premier a közönséget sem hozta lázba. Ebben valószínűleg az is közrejátszott, hogy az Embertelenek a Marvel-univerzum kevésbé ismert karakterei, illetve a bemutatás előtti bizonytalankodások sem tettek jót a sorozat hírnevének. Az Inhumans mindenesetre a tévében még javíthat, elsősorban az elkötelezett Marvel-rajongók körében.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .