Egymillió gyorsteszt az iskoláknak

0
947
adobe.com

A Les Échos exkluzív értesülései szerint egymillió gyorstesztet adnak az iskoláknak. Elsősorban a tanárokat tesztelik, mert őket jobban veszélyezteti a vírus mint a diákokat.

Ez a szám magasnak tűnik, de közel sem az, ha figyelembe vesszük, hogy Franciaországban az elzárások ellenére gyorsan terjed a Covid-19 vírus – a fertőzöttek száma már csaknem 2 millió, a halottaké pedig több mint 44 ezer.

Hetenként 2 millió vírus tesztelést végeznek el jelenleg Franciaországban, ahol az oktatási ágazatot kiemelten kezelik: “prioritást adunk az iskoláknak” – nyilatkozta Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter az RTL rádiónak.

Tanárokat tesztelnek önkéntes alapon

Az első szakaszban csakis az oktatói személyzet jut tesztelési lehetőséghez. Az iskolában dolgozó nővérek végzik azt el. Nekik segíthetnek az orvostanhallgatók. A nővérek szakszervezete ugyanis felhívta a figyelmet arra, hogy sok nővér nincs kiképezve a tesztelésre. Ráadásul az iskolai védőnők maximális mértékben túlterheltek: ajtajuk előtt sorban állnak a diákok, akik szeretnék tudni, hogy vírus fertőzöttek-e vagy csak influenzások?

A 12-18 éves diákok tesztelése egyre aktuálisabb, mert sokan közülük tünetmentes vírus hordozók lehetnek, akik megfertőzhetik a tanáraikat illetve a családjukat – figyelmeztetnek az egészségügyi hatóságok.

Az oktatási miniszter ragaszkodik ahhoz, hogy az iskolák nem járvány gócok. Sorolja a számokat: a 12 millió diákból csak 3528 tesztje bizonyult pozitívnak, míg az egymilliós oktatói személyzet esetében 1165 fertőződött meg a Covid-19 vírussal – írja a párizsi lap.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .