Kezdőlap Címkék Gyorsteszt

Címke: gyorsteszt

A kutyák és a Covid 19

Egy tanulmány szerint a kutyák gyorsabban észlelik a COVID-19-et, mint bármelyik gyorsteszt.Rengeteg korábbi irodalom támasztja alá, és kevésbé invazívak és közvetlenebbek, mint a gyorstesztek.

Megbízhatóbban tudja kimutatni kutyája a COVID-19-et, még a tünetmentes eseteket is, mint egy gyorsteszt? Egy új, lektorált akadémiai tanulmány szerint, amelyet a PLOS ONE-ban tettek közzé, úgy tűnik, ez a helyzet – természetesen feltételezve, hogy kutya megfelelően képzett.

Kutyák és COVID

A járvány kezdete óta sokan kíváncsiak voltak arra, hogy az ember talán legjobb barátja képes-e kimutatni az ember legújabb ellenségének, az új koronavírusnak a jelenlétét.

Ennek számos oka van, nem utolsósorban kutyatársaink híres szaglása.
A COVID-19 tesztelése nehéz lehet. A tesztelő központok gyakran hatalmas sorokkal néznek szembe a PCR-tesztelés során, míg az otthoni gyorstesztek gyakran invazívak, kényelmetlenek, és ami még fontosabb, nem mindig pontosak.

Ennek megfelelően a halálos vírus világszerte elterjedt fertőzésének megállításához hatékony és nem tolakodó módszerre van szükség annak kimutatására.

Mancs-rior kutatás

Nem ez az első olyan tanulmány, amely azt vizsgálja, hogyan segíthetnek a kutyák a COVID-19 kimutatásában.

A Forensic Science International: Synergy tudományos folyóiratban 2021-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy a kutyák, ha egy hónapos képzésben részesülnek,
73–93%-os pontossággal képesek kimutatni a pozitív COVID-19 eseteket.
Ezt követte egy másik tanulmány, amelyet a BMJ Global Health szaklapban publikáltak, és a finn Helsinki-Vantaa nemzetközi repülőtéren a COVID-19 kimutatására használt kutyákat vizsgálták . A tanulmány kimutatta, hogy a kutyák 92%-ban sikeresek voltak.

Az Egyesült Királyságban végzett tanulmány 82-94%-os pontosságot adott a kutyáknak.

De ez az új tanulmány azt állítja, hogy közel 100%-os pontosságot ért el.

A tanulmány

A kutatók öt olyan kutyát vizsgáltak meg, akiket a COVID-19 kiszaglására képeztek ki, és megvizsgálták a pozitív és negatív teszteket is, hogy kiderüljön, meg tudják-e mondani.

Ami a pozitív teszteket illeti, a kutyák nagyon pontosak és gyorsak voltak. A negatív tesztek kevésbé voltak pontosak, mindössze 91%-os pontossággal, de ez annak is köszönhető, hogy a kutyák látszólag képesek voltak kimutatni a fertőzést, mielőtt a PCR-teszt pozitívnak találná.

Hogy működik ez?

Léteznek bizonyos vegyi anyagok, úgynevezett illékony szerves vegyületek, amelyek olyan gázok, amelyek levegő, verejték vagy nyál formájában távoznak a testből. A COVID-19 illékony szerves vegyületeket tartalmaz, és koronavírus-fehérjéket tartalmaz.

Nos, ezeket egy átlagos ember lehetetlen észlelni. A kutyák azonban egy másik történet, köszönhetően a Jacobson-szervnek, amely segít észlelni a látszólag szagtalan szagokat.

Maga az edzés azonban nehéz lehet, és bonyolíthatja, hogy egy valódi személy illata mennyiben különbözik a minta illatától.

A tanulmány azonban még mindig sok ígéretet mutat, különösen azért, mert rengeteg korábbi irodalom támasztja alá, és mivel kevésbé invazívak és közvetlenebbek, mint a gyorstesztek ezért gyorsabb eredményt mutatnak.

A kutatók olyan helyeken javasolják a használatát, mint például idősotthonok, repülőterek, sportesemények és iskolák.

Azonban további kutatásokra és tesztekre lesz szükség annak megállapítására, hogy egy napon lesz-e őrkutyánk a COVID-19 ellen.

JP.

Erre jó valójában egy gyorsteszt

Néhány éve még el sem hittük volna, ha valaki azt mondja, hogy a koronavírus ilyen mértékben felborítja a mindennapjainkat. A munkára, oktatásra, szórakozásra és még jó néhány dologra rányomja bélyegét az utóbbi időben terjedő kór, valamint az ezzel kapcsolatos intézkedések és óvintézkedések sokasága. Ugyanakkor szerencsére léteznek olyan praktikus segítő tényezők, mint amilyen a teszt, amelyek hiánypótló szerepet töltenek be, hogy időben felismerjük, ha baj üti fel a fejét.

A tesztelés fontosságát nem szabad lebecsülni

Megelőzés szempontjából az egyik kulcstényező, hogy folyamatosan tesztelni kell magunkat és a környezetünket, hiszen csakis így tudjuk időben azonosítani és elszigetelni a vírust. Az intenzív kutatásoknak hála többféle teszt létezik, de közülük is ki kell emelni a gyorsteszt hasznosságát. Ahogy a nevéből is kitűnik, kimondott előnye a gyorsaság, ez pedig napjaink egyik fő szempontja az élet minden területén.

Mit érdemes tudni a koronavírus gyorstesztről?

A gyorsteszt azt mutatja ki, hogy van-e ellenanyag a páciens vérében, más szóval átesett-e már valaha az illető koronavíruson. Az ellenanyag a koronavírus fertőzés után kezd termelődni, tehát relatíve frissen, a fertőzés után már kimutathatja, ha valaki átesett a betegségen. A tesztelés vérvétellel történik. Az eredmény roppant gyorsan és hatékonyan, már akár a vérvételt követő 20. percben is ismeretes és kiértékelhető. A gyors eredmény tehát egyértelműen az egyik legnagyobb előnyének tekinthető.

A gyorsteszt főként akkor kedvező, ha tünetmentes illetőről van szó, de valamilyen oknál fogva tudni szeretné, hogy átesett-e már a betegségen. Általánosságban elmondható, hogy kétféle ellenanyag létezik: az IgG és az IgM. Az IgM már a fertőzést követő 7. napon elkezd termelődni, míg az IgG a 10-14-ik napon termelődik, tehát némileg később. Amennyiben beigazolódik az ellenanyag jelenléte, érdemes lehet PCR tesztet is végeztetni, amelyből a vírus esetleges valós idejű jelenléte is kiderülhet. A gyorsteszt és a PCR teszt nem helyettesítik egymást ilyen tekintetben, tehát kiegészítésként is használhatóak.

Kiknek ajánlott a gyorsteszt?

A gyorsteszt annak ajánlott elsősorban, aki meg szeretne bizonyosodni arról, hogy átesett-e már a közeli vagy a távolabbi múltban a koronavíruson. Fontos hangsúlyozni, hogy tünetmentes állapotban javasolt a gyorsteszt, tehát amennyiben az érintett érzi magán a vírus jeleit, a PCR teszt sokkal inkább tanácsos, hiszen a fertőzés veszélye ilyenkor kifejezetten magas. Ez esetben a háziorvossal kell felvenni a kapcsolatot első lépésként.

Amennyiben pozitív lett a gyorsteszt, még mindig van lehetőség PCR tesztet végezni.

Érdemes tudni, hogy a gyorsteszt relatíve nagy biztonsággal meg tudja erősíteni az ellenanyag jelenlétét a szervezetben, tehát egyértelműen a megbízhatóbb tesztek közé tartozik.

Összegzésként elmondható, hogy sajnos az elmúlt időszak megismertette velünk a járvány, a koronavírus és egyebek mellett a rendszeres tesztek fogalmát is. A különböző tesztek ismerete különösen nagy jelentőséggel bír, hiszen kevés az a család vagy munkahely, amelyen belül ne ütötte volna fel a fejét a vírus. Ilyenkor hatalmas szolgálatot tud tenni a teszt, hiszen kiszűrhetjük, hogy van-e aktuálisan fertőzés a szervezetben, esetleg a múltban átestünk-e már a betegségen.

A gyorsteszt remek lehetőség, hiszen gyorsan, egy egyszerű vérvételből, roppant megbízható módon ki tudja mutatni az ellenanyag jelenlétét a szervezetben. A tesztek előnye még, hogy nem csupán fizikailag, de pszichésen is megnyugtatólag hatnak az emberre, hiszen ha nincs fertőzés, egy kicsit végre megkönnyebbülten térhet vissza mindenki a hétköznapok teendőibe.

Egymillió gyorsteszt az iskoláknak

A Les Échos exkluzív értesülései szerint egymillió gyorstesztet adnak az iskoláknak. Elsősorban a tanárokat tesztelik, mert őket jobban veszélyezteti a vírus mint a diákokat.

Ez a szám magasnak tűnik, de közel sem az, ha figyelembe vesszük, hogy Franciaországban az elzárások ellenére gyorsan terjed a Covid-19 vírus – a fertőzöttek száma már csaknem 2 millió, a halottaké pedig több mint 44 ezer.

Hetenként 2 millió vírus tesztelést végeznek el jelenleg Franciaországban, ahol az oktatási ágazatot kiemelten kezelik: “prioritást adunk az iskoláknak” – nyilatkozta Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter az RTL rádiónak.

Tanárokat tesztelnek önkéntes alapon

Az első szakaszban csakis az oktatói személyzet jut tesztelési lehetőséghez. Az iskolában dolgozó nővérek végzik azt el. Nekik segíthetnek az orvostanhallgatók. A nővérek szakszervezete ugyanis felhívta a figyelmet arra, hogy sok nővér nincs kiképezve a tesztelésre. Ráadásul az iskolai védőnők maximális mértékben túlterheltek: ajtajuk előtt sorban állnak a diákok, akik szeretnék tudni, hogy vírus fertőzöttek-e vagy csak influenzások?

A 12-18 éves diákok tesztelése egyre aktuálisabb, mert sokan közülük tünetmentes vírus hordozók lehetnek, akik megfertőzhetik a tanáraikat illetve a családjukat – figyelmeztetnek az egészségügyi hatóságok.

Az oktatási miniszter ragaszkodik ahhoz, hogy az iskolák nem járvány gócok. Sorolja a számokat: a 12 millió diákból csak 3528 tesztje bizonyult pozitívnak, míg az egymilliós oktatói személyzet esetében 1165 fertőződött meg a Covid-19 vírussal – írja a párizsi lap.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK