Kezdőlap Címkék Jean-Michel Blanquer

Címke: Jean-Michel Blanquer

Egymillió gyorsteszt az iskoláknak

A Les Échos exkluzív értesülései szerint egymillió gyorstesztet adnak az iskoláknak. Elsősorban a tanárokat tesztelik, mert őket jobban veszélyezteti a vírus mint a diákokat.

Ez a szám magasnak tűnik, de közel sem az, ha figyelembe vesszük, hogy Franciaországban az elzárások ellenére gyorsan terjed a Covid-19 vírus – a fertőzöttek száma már csaknem 2 millió, a halottaké pedig több mint 44 ezer.

Hetenként 2 millió vírus tesztelést végeznek el jelenleg Franciaországban, ahol az oktatási ágazatot kiemelten kezelik: “prioritást adunk az iskoláknak” – nyilatkozta Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter az RTL rádiónak.

Tanárokat tesztelnek önkéntes alapon

Az első szakaszban csakis az oktatói személyzet jut tesztelési lehetőséghez. Az iskolában dolgozó nővérek végzik azt el. Nekik segíthetnek az orvostanhallgatók. A nővérek szakszervezete ugyanis felhívta a figyelmet arra, hogy sok nővér nincs kiképezve a tesztelésre. Ráadásul az iskolai védőnők maximális mértékben túlterheltek: ajtajuk előtt sorban állnak a diákok, akik szeretnék tudni, hogy vírus fertőzöttek-e vagy csak influenzások?

A 12-18 éves diákok tesztelése egyre aktuálisabb, mert sokan közülük tünetmentes vírus hordozók lehetnek, akik megfertőzhetik a tanáraikat illetve a családjukat – figyelmeztetnek az egészségügyi hatóságok.

Az oktatási miniszter ragaszkodik ahhoz, hogy az iskolák nem járvány gócok. Sorolja a számokat: a 12 millió diákból csak 3528 tesztje bizonyult pozitívnak, míg az egymilliós oktatói személyzet esetében 1165 fertőződött meg a Covid-19 vírussal – írja a párizsi lap.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK