Kezdőlap Címkék COVID-19

Címke: COVID-19

HAZAI KORONAVÍRUS JELENTÉS, MEGJEGYZÉSEKKEL – 2021. október 15. péntek

Hazánkban az elmúlt 24 órában 1.249 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki  az új koronavírus-fertőzést (COVID-19) jelent. Ezzel 833.115 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A legutóbbi fertőzöttségi adat alapján a járvány terjedése gyorsul. Az elmúlt egy napban 61%-kal  több fertőzöttet regisztráltak, mint egy héttel korábban, míg az elmúlt egy hétben a fertőzöttek számának napi átlagos növekedése 35% volt.

A 800 feletti esetszám emelkedést jelent, az előző hét nap átlagánál magasabb a ma reggel közölt esetszám, ugyanakkor azt sejthetjük, hogy a valós esetszám a hivatalosan felderített esetekhez képest jóval magasabb.

Az elmúlt három napon 10 beteg hunyt el COVID 19 fertőzéstől.  A fertőzéstől elhunytak száma összesen 30.351.

Az aktív fertőzöttek száma 12.118. Kórházban 800 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 124-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 10.990-en vannak.

973 ezren már a 3. oltást is megkapták.

A kórházi kezeltek között az  arány 80-90%-ban a beoltatlanok fertőződhettek. 

Az előző napon 16.277 új tesztet végeztek el, a teszteken belüli pozitív tesztek aránya pedig trendszerűen növekszik. Az elmúlt 24 óra adatai alapján a pozitivitási ráta 7%!!!-os.

Az a kormány amelyik koronavírus világjárvány idején képes pusztán politikai, vagy éppen szavazatszerzési okokból felülírni a járványügyi megelőzés, védekezés szabályait, képes tömegrendezvények sokaságával biztos táptalajt adni az egyébként is vészesen közeledő  negyedik hullámnak, az a kormány 

 Nem csak felelős, hanem bűnös is!

A világjárvány legfrissebb adatai – 2021. október 15. péntek

A SARS-CoV-2 típusú új koronavírus 2020 eleje óta már több mint 239.610.474 embert fertőzött meg és  4.882.095 életet követelt világszerte. Ma reggelig a  Föld lakosságát 6.576.471.545 COVID-19 elleni vakcinával oltották be. 

A fertőzés 196 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az elvégzett tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

USA

Nagy Britannia

 • Az AstraSeneca AZD7442 vegyülete felére csökkentette a súlyos megbetegedések és a halálozások előfordulását a Covid-19-ben szenvedőknél, amennyiben a tünetek megjelenésétől számított hét napon belül beadták. Ha a szert öt napon belül befecskendezik, a súlyosan beteg vagy meghalt emberek száma 67 százalékkal alacsonyabb, mint a placebót szedő összehasonlító csoportban.

USA

 • A Pfizer oltási engedélyt kér az öt-tizenegy éves gyermekek számára az Egyesült Államokban. Az öt és tizenegy év közötti gyermekeknek hamarosan beadhatják az USA-ban a Biontech/Pfizer koronaoltását. A sürgősségi engedélyt benyújtották, most a legmagasabb kábítószer-hatóságtól függ
 • Az Egyesült Államokban 22 százalékkal csökkent az új fertőzések száma

Franciaország

 • A Covid-19 világszerte jelentősen megnövelte a depresszió és a szorongás eseteit. A “The Lancet” című folyóiratban közzétett tanulmány eredményei azt mutatják, hogy 2020 -ban a súlyos depressziós rendellenességek és a szorongásos zavarok 28, illetve 26%-kal ugrottak meg

Németország

 • A negyedik hullámmal az oltatlanok elleni ellenérzés nőni fog, ez előre látható. Németországban a többség jelenleg kisebbséget lát. Döntésük a vakcinázás ellen, tehát a gondolat blokkolja például azt a szabadságot, amely elérte például Dániát.

Brazilia, Oroszország

 • Az elmúlt 28 napban Braziliában 557 ezer új fertőzöttet regisztráltak, akik közül 14.320 beteg hunyt el.  Oroszországban ugyanezen 28 nap alatt 562 ezer új fertőzöttet regisztráltak, tehát közel ugyanannyit mint Braziliában, viszont az elhunytak száma majdnem duplája az ottaninak: 22.289. Ennyit az orosz egészségügy színvonaláról.

Nagy Britannia

Laosz

 • Laosz denevéreiben a szakértők észlelték a Sars-CoV-2 legközelebbi ismert rokonait. A lelet alátámasztja azt a tételt, miszerint a kórokozó állatokról emberekre jutott.

Németország

 • Német virológusok szerint átmeneti jelenség az országos koronavírus-fertőzések jelenlegi megnyugvása. Már most látható, hogy a kelet-német szövetségi államokban az incidencia láthatóan ismét felgyorsul.
USA
 • Szeptember 27-én 117.966 új megbetegedést regisztráltak az Egyesült Államokban. Ezen a napon 2.052 halálesetet jelentettek.
 • A Betegségmegelőzési Központok (CDC) pénteken két tanulmányt is közzé tett melyek további bizonyítékokat szolgáltatnak arra vonatkozóan, hogy a maszkok megvédik a gyermekeket a koronavírustól, még akkor is, ha magas a közösségi arány, és ez érvényes a különösen fertőző Delta-változat esetén is.
 • A New York-i kórházak készen állnak arra, hogy több ezer dolgozót rúgjanak ki, akik nem oltatták be magukat a megadott határidőin belül.
 • A Johnson & Johnson COVID-riasztó emlékeztető dózisa 94%-ra növeli hatékonyságát – mondta a gyógyszergyártó. 

Izrael

 • Izraelben 1.220.397 igazolt covid-fertőzöttből 7.511 beteget veszítettek el a az oltások, a nagyszámú tesztelés, az esetkövetés és a gondos orvosi kezelés együttes alkalmazásával.  Magyarországon a kevesebb mint 820 ezer esetből 30 ezret is meghaladja a fertőzés következtében elhunytak száma!

USA

 • A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 41.364.566 eddig a napig. A halálos áldozatok száma 663.923

Németország

 • Kicsit csökkent az országos hétnapos új fertőzések előfordulása. A Robert Koch Intézet (RKI) szombat reggel bejelentette az egészségügyi hatóságok információira hivatkozva, az incidencia hét napon belül 82.000 koronavírus-fertőzés 100 000 lakosra számítva. Pénteken 83,8, múlt héten szombaton 80,7 volt az érték.
 • A 12-17 évesek nagyjából egynegyedét eddig teljesen beoltották. Ennek a korosztálynak a 35,9 százaléka kapott legalább egy oltást. Ez derül ki a szövetségi egészségügyi minisztérium pénteki adataiból. A lakosság egészében eddig 61,9 százalék, azaz körülbelül 51,47 millió ember rendelkezett teljes védőoltással. Legalább egy oltást 66,3 százalék, azaz körülbelül 55,14 millió lakos kapott.

Dánia

 • Dániában, ahol a 86 százalékos oltási aránynak köszönhetően már nincsenek korlátozások.

Ausztria

 • A szeptember 15 -től kezdődően első fázisban a oltatlanoknak ismét FFP2 maszkot kell viselniük vásárláskor, de ez ajánlás szinten vonatkozik az beoltottakra is. Ezenkívül a COVID antigén tesztek érvényességi ideje 48 óráról 24 órára csökken.

Németország

 • Németország is az oltási kampány eredménytelenségével küzd. Ez elsősorban a keleti országrész érdektelenségében mutatkozik, holott a járványügyi adatok ott a legmagasabbak.

A világ járványhírei

 • A védőoltási kampányok fontos mérföldköveket értek el. Indiában, a legalább egy oltást kapott a felnőttek száma eléri 50%-ot, és az Európai Unióban a teljes lakosságot számítva elérte a 70%-ot. Világszerte több mint 5,3 milliárd oltástt adtak be, vagyis 69-et 100 emberre, de szegény országok tucatjai maradnak 5 oltás/100 fő alatt.
 • Az Európai Unió több országot, köztük Izraelt és az Egyesült Államokat is eltávolította „biztonságos listájáról”, és azt javasolta, hogy térjenek vissza a korlátozásokhoz az ezen országokból származó vakcinázatlan utazókra.
 • A globális koronavírus-hullám két hónap után kiegyenlítődött, de továbbra is magas. A bejelentett új esetek átlagosan napi 650.000-nél is magasabb –  ugyan a januári és áprilisi csúcsok alatt, de elég magasak ahhoz, hogy sok országban erősen megterheljék az egészségügyi rendszereket.

Németország

 • Szombaton a hivatalok 10.453 új esetet továbbítottak. Egy héttel ezelőtt ez az érték 8.416 fertőzés volt.

India

 • India jóváhagyta a világ első DNS-vakcináját. Tű nélkül a bőr alá adják. ZyCoV-D DNS vakcina: ezen technológia alapján eddig csak állatok elleni vakcinákat engedélyeztek.

Rekord tempóban halnak bele a koronavírus járványba

895 Covid áldozatot regisztráltak az elmúlt 24 órában – közölték a hatóságok Moszkvában. Több régióban újabb szigorításokat rendeltek el a világ legnagyobb államában, ahol nagyon csekély – 30% alatti – az oltási hajlandóság.

216.696 a koronavírus halálos áldozatainak száma – közli a Moscow Times, amely megállapítja, hogy az elmúlt nyolc napból hat újabb rekordot hozott e téren. Ezzel Oroszország messze a legelső Európában. A világon is csak az Egyesült Államok, Brazília és India előzi meg.

A jövő sem biztató hiszen több mint 25 ezer új fertőzést regisztráltak 24 óra alatt.

A miniszterelnök komolyan aggódik

Mihail Misusztyin komoly aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy növekszik a fertőzések és a halálos áldozatok száma Oroszországban. A kormányfő elmondta, hogy kétszer annyian kerültek kórházba a Covid-19 vírus miatt mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Mihail Misusztyin bírálta a nem megfelelő oltottsági szintet is.

Korábban Putyin szóvivője is elismerte, hogy nagy a bizalmatlanság az oltási kampánnyal kapcsolatban, de ezt elsősorban a lakosság múltbeli tapasztalataival indokolta.

Oroszországban öt saját fejlesztésű oltóanyaggal oltanak, de még a 30%-ot sem éri el az oltottság színvonala!

Maga Putyin elnök karanténba vonult szeptember második felében, mert a környezetében oly sok volt a Covid fertőzött – emlékeztet a Moscow Times.

Tabletta, amely felére csökkenti a kórházi kezeléseket és a halálozásokat

Ha jóváhagyják, a Merck & Co gyógyszere lenne az első egyszerű orális, szájon át bevehető gyógyszer, amely hatékonynak bizonyult a koronavírus ellen.

Az első tabletta a koronavírus kezelésére néhány hónapon belül elérhető lehet, miután megállapították, hogy a kórházba kerülés és a halálozások felére csökkentek a tabletta szedése esetén.

Ha jóváhagyják, a vírusellenes gyógyszer lenne az első egyszerű tabletta, amely hatékonynak bizonyult a Covid-19 ellen, és jelentős előrelépést jelentene a járvány elleni küzdelemben. Más gyógyszerek, mint például a dexametazon , már megmentik a kórházban fekvő  a legsúlyosabb betegek életét, de injekció vagy intravénás infúzió formájában kell őket beadni.

A legújabb gyógyszer, amelyet az Egyesült Államokon kívül MSD néven ismert Merck és a Ridgeback Biotherapeutics készített, az első, amelyet a veszélyeztetett betegek otthon is bevehetnek.

A Merck közölte, hogy a következő két héten belül sürgősségi felhasználási engedélyt fog kérni a kábítószerre az Egyesült Államokban, és keresi a zöld utat számos más országban való használatra.

A szakértők arra számítanak, hogy ha további adatok alátámasztják a klinikai vizsgálatok kezdeti eredményeit, akkor a tablettákat a kérelem benyújtását követő hetekben jóváhagyhatják a magas kockázatú betegek kezelésére.

“Minden várakozásomat túlhaladta az eredmény, amire a gyógyszer képes lehetett ebben a klinikai vizsgálatban” – mondta Dean Li, a Merck kutatás alelnöke.

“Ha 50% -kal csökken a kórházi kezelés vagy a halál, ez jelentős klinikai hatást jelent.”

A vizsgálat 775, enyhe vagy közepesen súlyos koronavírusos felnőttet követett nyomon, akiket a súlyos betegségek magasabb kockázatának tekintettek egészségügyi problémák, például elhízás, cukorbetegség vagy szívbetegség miatt. A felük ötnapos kúrát kapott molnupiravir néven, amelyet naponta kétszer bevett kis barna kapszula formájában kapnak.

A placebo-csoportban 53 beteg (14%) került kórházba, míg a gyógyszert kapók közül csak 28 (7%). Merck szerint a gyógyszercsoportban nem volt haláleset ezen időszak után, míg a placebo csoportban nyolc haláleset volt.

A tanulmány adatait pénteken sajtóközleményben hozták nyilvánosságra, és még nem értékelték le szakértők. A vizsgálatot figyelemmel kísérő orvosi szakértők független csoportja azonban azt javasolta, hogy hagyják abba a korai tesztelést, mert az időközi eredmények annyira biztatóak voltak.

Peter Openshaw, a londoni Imperial College munkatársa az eredményt „figyelemre méltónak minősítette, ha megerősítették”, hozzátéve, hogy más vírusellenes szerekkel, például a remdesivirrel kapcsolatos csalódást okozó kísérletek csökkentették az áttöréssel kapcsolatos várakozásokat.

„Nem igazán számítunk arra, hogy ilyen lenyűgöző adatokat fogunk látni egy vírusellenes szertől” – mondta.

Peter Horby, az Oxfordi Egyetem professzora elmondta: „Nagyon biztató látni pozitív klinikai adatot egy kísérletben. Ha az eredmények megmaradnak, ez nagy áttörés lenne. ”

A sajtóközleményben csak korlátozott számú információt tettek közzé a mellékhatásokról, de a vállalat szerint az arányok hasonlóak voltak a placebo és a kezelt csoport között.

Az amerikai kormány 1,2 milliárd dollár értékben vásárolt előre 1,7 millió adag gyógyszert, és a vállalat pénteken közölte, hogy „többszintű árképzési megközelítést” alkalmaz, hogy tükrözze az országok fizetőképességét a gyógyszerért.

Janet Scott, a Glasgow -i Egyetem munkatársa, aki egy másik vírusellenes gyógyszer vizsgálatát vezeti, „nagyon izgalmasnak” minősítette az eredményeket. Azt mondta:

„Ideális esetben a jövőben egy jól tolerálható gyógyszert remélünk, amelyet az emberek megvásárolhatnak, és a fertőzés első gyanúja után bevehetik, még mielőtt a teszt eredményét visszakapnák, így korán célbavehetjük a Covid-19 fertőzést.”

Soha ennyien nem haltak bele a vírusjárványba

852 covid halottat jelentettek hivatalosan Moszkvában, amely napi rekord. Összesen a vírusjárvány halottainak száma meghaladja a 205 ezret. Ezzel Oroszország jelenleg a negyedik helyen áll, az USA, Brazília  és India után.

Putyin karanténban

A Moscow Times megerősíti, hogy minden oroszok elnöke saját maga kezdeményezte az elzárkózást, mert a környezetében oly sokan kapták meg a Covid 19 vírusfertőzést. Putyint az orosz vakcinával oltották be, legalábbis a nyilvánossággal ez közölték. Az orosz államfő ezzel akarta honfitársait ösztönözni az oltásra, de az akció nem sikerült. Az oroszok többsége továbbra is vírus és oltás szkeptikus maradt.

Oroszországban megkezdték az Astra-Zeneca brit-svéd vakcina gyártását is, de ezt csak exportra szánják. Orosz ember csakis orosz vakcinát kaphat, és csak reménykedhet benne, hogy elkerülheti a kórházat, ahol könnyebb meghalni mint életben maradni.

Moderna=kutatás új utakon

A Moderna kutatói bejelentették, hogy kifejlesztenek egy “kettő az egyben” típusú oltást, amely véd a Covid-19 és a szezonális influenza ellen is.

Az új vakcinát a cég mRNA-1073-nak nevezi, ez egyesíti a Moderna jelenlegi Covid-vakcináját egy influenzavédő vakcinával melynek kutatását már 2019 óta szintén fejlesztenek -áll a sajtóközleményben. A bejelentés után a Moderna részvényei több mint 5% -kal ugrottak meg.

“Ma bejelentettük az új légúti vakcina programunk keretében, egy egyadagos vakcina kifejlesztését, amely egyesíti a COVID-19 elleni védőoltást és az influenza elleni védőoltást”

– mondta Stephane Bancel vezérigazgató.

„Természetesen folytatjuk a ritka betegségek elleni terápiák  további kutatását is valamint teljes erőbedobással folytatjuk a személyre szabott rák elleni védőoltás kifejlesztését. Úgy gondoljuk, hogy ez csak az információs alapú gyógyszerek új korának kezdete. ”

Erre jó valójában egy gyorsteszt

Néhány éve még el sem hittük volna, ha valaki azt mondja, hogy a koronavírus ilyen mértékben felborítja a mindennapjainkat. A munkára, oktatásra, szórakozásra és még jó néhány dologra rányomja bélyegét az utóbbi időben terjedő kór, valamint az ezzel kapcsolatos intézkedések és óvintézkedések sokasága. Ugyanakkor szerencsére léteznek olyan praktikus segítő tényezők, mint amilyen a teszt, amelyek hiánypótló szerepet töltenek be, hogy időben felismerjük, ha baj üti fel a fejét.

A tesztelés fontosságát nem szabad lebecsülni

Megelőzés szempontjából az egyik kulcstényező, hogy folyamatosan tesztelni kell magunkat és a környezetünket, hiszen csakis így tudjuk időben azonosítani és elszigetelni a vírust. Az intenzív kutatásoknak hála többféle teszt létezik, de közülük is ki kell emelni a gyorsteszt hasznosságát. Ahogy a nevéből is kitűnik, kimondott előnye a gyorsaság, ez pedig napjaink egyik fő szempontja az élet minden területén.

Mit érdemes tudni a koronavírus gyorstesztről?

A gyorsteszt azt mutatja ki, hogy van-e ellenanyag a páciens vérében, más szóval átesett-e már valaha az illető koronavíruson. Az ellenanyag a koronavírus fertőzés után kezd termelődni, tehát relatíve frissen, a fertőzés után már kimutathatja, ha valaki átesett a betegségen. A tesztelés vérvétellel történik. Az eredmény roppant gyorsan és hatékonyan, már akár a vérvételt követő 20. percben is ismeretes és kiértékelhető. A gyors eredmény tehát egyértelműen az egyik legnagyobb előnyének tekinthető.

A gyorsteszt főként akkor kedvező, ha tünetmentes illetőről van szó, de valamilyen oknál fogva tudni szeretné, hogy átesett-e már a betegségen. Általánosságban elmondható, hogy kétféle ellenanyag létezik: az IgG és az IgM. Az IgM már a fertőzést követő 7. napon elkezd termelődni, míg az IgG a 10-14-ik napon termelődik, tehát némileg később. Amennyiben beigazolódik az ellenanyag jelenléte, érdemes lehet PCR tesztet is végeztetni, amelyből a vírus esetleges valós idejű jelenléte is kiderülhet. A gyorsteszt és a PCR teszt nem helyettesítik egymást ilyen tekintetben, tehát kiegészítésként is használhatóak.

Kiknek ajánlott a gyorsteszt?

A gyorsteszt annak ajánlott elsősorban, aki meg szeretne bizonyosodni arról, hogy átesett-e már a közeli vagy a távolabbi múltban a koronavíruson. Fontos hangsúlyozni, hogy tünetmentes állapotban javasolt a gyorsteszt, tehát amennyiben az érintett érzi magán a vírus jeleit, a PCR teszt sokkal inkább tanácsos, hiszen a fertőzés veszélye ilyenkor kifejezetten magas. Ez esetben a háziorvossal kell felvenni a kapcsolatot első lépésként.

Amennyiben pozitív lett a gyorsteszt, még mindig van lehetőség PCR tesztet végezni.

Érdemes tudni, hogy a gyorsteszt relatíve nagy biztonsággal meg tudja erősíteni az ellenanyag jelenlétét a szervezetben, tehát egyértelműen a megbízhatóbb tesztek közé tartozik.

Összegzésként elmondható, hogy sajnos az elmúlt időszak megismertette velünk a járvány, a koronavírus és egyebek mellett a rendszeres tesztek fogalmát is. A különböző tesztek ismerete különösen nagy jelentőséggel bír, hiszen kevés az a család vagy munkahely, amelyen belül ne ütötte volna fel a fejét a vírus. Ilyenkor hatalmas szolgálatot tud tenni a teszt, hiszen kiszűrhetjük, hogy van-e aktuálisan fertőzés a szervezetben, esetleg a múltban átestünk-e már a betegségen.

A gyorsteszt remek lehetőség, hiszen gyorsan, egy egyszerű vérvételből, roppant megbízható módon ki tudja mutatni az ellenanyag jelenlétét a szervezetben. A tesztek előnye még, hogy nem csupán fizikailag, de pszichésen is megnyugtatólag hatnak az emberre, hiszen ha nincs fertőzés, egy kicsit végre megkönnyebbülten térhet vissza mindenki a hétköznapok teendőibe.

Mai kérdés – Támogatná a kötelező védőoltás bevezetését a COVID 19 járvány mielőbbi leküzdése érdekében?

A koronavírus újabb variánsainak felbukkanása és terjedése miatt egyre több országban szigorítanak az oltási programon egyre több országban kiterjesztik azok körét, akiket köteleznek az oltások felvételére.

Olaszországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban, és legújabban az Egyesült Államokban is további szigorítások vezetnek be. Magyarországon a koronavírus-járvány további hullámainak megfékezése és a betegek védelme érdekében az egészségügyi dolgozók számára kötelező a védőoltás felvétele.

This poll is no longer accepting votes

Támogatná a kötelező védőoltás bevezetését CIVID 19 járvány mielőbbi leküzdéséért?

Járvány kezelés: Magyarország elégtelen

A Covid 19 vírus minden uniós államot megviselt, de a leginkább Magyarországot. Több mint 30 ezer halott és jelentős életszínvonal csökkenés. Egy európai szervezet, az ECFR 12 tagállam járvány kezelését hasonlította össze. A magyar kormány szinte minden tekintetben az utolsó helyen végzett.

A magyar lakosság 65%-ának van személyes negatív tapasztalata a járvánnyal kapcsolatban. Ehhez képest a nyugati tagállamokban (Dánia, Svédország, Franciaország, Hollandia és Németország) a lakosság többsége nem érzékelte személyesen a pandémia kedvezőtlen hatásait (elhalálozás, hosszú kórházi kezelés, munkahely elvesztése).

A több mint 30 ezer halott lakosság arányosan a legrosszabb érték, ebben a negatív versenyben csakis a csehek szerepeltek hasonlóan gyengén.

Nem sikerült megvédeni az életszínvonalat

A járvány hatására valamennyi uniós kormány óriási pénzekkel sietett a gondokkal küszködő vállalkozások és családok segítségére, de a magyar kormány meglehetősen szűkmarkú volt. Az emberek többsége úgy érezhette: a hatalom magukra hagyta őket a válság idején.

A magyar lakosság 36%-ának komoly anyagi problémát jelentett a pandémia. Ennél rosszabb értéket csak Portugáliában és Spanyolországban mértek a kutatók.

Mélyült a szakadék a gazdagok és szegények között az EU-ban

A pandémia tovább növelte az amúgy is jelentős különbségeket az uniós államok között. A gazdag államokban sokkal jobb egészségügyi hálózat működik, ezért a halálos áldozatok száma jóval kisebb. Sokkal jobban működik a fejlettebb államokban a közvélemény tájékoztatása, és ennek következtében az oltási mutatók is kedvezőbbek. Új politikai helyzet alakulhat ki az Európai Unió tagállamaiban a pandémia következtében, de ennek a tendenciáját nemigen lehet megbecsülni a felmérés alapján – állapitja meg az a tanulmány, melyet a közvélemény-kutatás alapján írtak a pandémia hatásáról.

VAKCINAHÁBORÚ A KATOLIKUS EGYHÁZBAN

A műveltség és tudás létrájának magas fokán is létezhet a sötétségnek olyan mélysége amely emberek millióit sodorhatja veszélybe és áldozhatná fel őket a bigott vakhit oltárán. A katolikus egyházon belül is napi harcban állnak egymással a sötétség és felvilágosult felelős gondolkodás hívei.

Ferenc pápa határozottan kiállt a védőoltás mellett, és erre buzdította a püspököket is. Latin Amerikában meg is hallották Buenos Aires egykori érsekének felhívását, és felszólították a hívőket, hogy tegyék félre oltás szkeptikus előítéleteiket, hogy oltassák be magukat a Covid 19 járvány ellen. Az Egyesült Államok és India mellett Braziliában van a legtöbb halálos áldozata a járványnak, de Argentínában, a pápa szülőföldjén is meghaladja a 100 ezret.

Az ima megvéd?

A katolikus egyház sok konzervatív főpapja ezen a véleményen van, és nemcsak, hogy ellenzi az oltást, de erre buzdítja a hívőket is! Raymond Burke bíboros, akit a pápa korábban menesztett a Vatikán egyik fontos tisztségéből nyíltan képviselte az oltás ellenes irányzatot. Aztán maga is megkapta a Covid 19 vírust. Lélegeztető gépre került. Már túl van az életveszélyen, de a szövődményeket még vizsgálják az orvosok.

A bíboros a járvány csúcspontján volt Olaszországban és azt állította:

“el kell utasítani az oltást, mert az olyan mintha microchipet ültetnének be az emberbe! Egyedül Jézus Krisztus segíthet!”

Kaczynski politikai problémája

Lengyelországban a PiS vezér tábora jelentős része olyan katolikus hívőkből áll, akik éppúgy mint Burke bíboros, áltudományos híresztelések miatt elvből utasítják vissza a védőoltást. Ez életveszélyes lehet, mert Lengyelországban is közeledik a járvány negyedik hulláma, amely különösen fertőző. Nagyon veszélyes azok számára, akik nincsenek beoltva. A konzervatív plébánosok szavára hallgatva sok lengyel faluban egyáltalán nem oltatják be magukat az emberek.

Kaczynski pártja jelentős részben a katolikus egyház támogatásának köszönheti a népszerűségét.

A lengyel püspöki kar sok tekintetben szembeáll Ferenc pápa megújulást kereső irányvonalával. A védőoltás azonban olyan gyakorlati probléma, amely elől nem lehet kitérni.

Ferenc pápa felhívásának ezért a visegrádi államok számára is komoly üzenete van hiszen az ott élő konzervatív hívők jelentős része Burke bíboros oltás ellenes nézeteit vallja.

Ferenc pápa szeptemberben Budapestre látogat, hogy misét pontifikáljon az eucharisztikus kongresszuson. Egyáltalán nem kizárt, hogy budapesti látogatása során is megismétli felhívását a védőoltás mellett már csak azért is, mert ebben legalább egyetért a magyar kormánnyal.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK