Kezdőlap Címkék COVID-19

Címke: COVID-19

Vakcinák versenye

48 védőoltást fejlesztettek ki a Covid-19 ellen. A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy az első szállítmány decemberben vagy januárban megérkezhet. Ursula von der Leyen nem ilyen optimista.

Oroszországban már oltják Moszkva lakóit a Covid-19 ellen. Magyarország tárgyal Oroszországgal és Kínával is a vakcináról, melyet Nyugaton sokan gyanakvással szemlélnek.

Védőoltás nacionalizmus hátráltatja a Covid-19 elleni globális küzdelmet

“A kormányok nemzeti megoldásokat keresnek bár nincs egyetlen ország se, mely rendelkezne a szükséges alapanyokkal” – mondja a Merck gyógyszer óriás egykori igazgatója, aki a Politiconak nyilatkozott.

184 állam vesz részt a COVAX együttműködésben, melynek célja az, hogy a Covid-19 védőoltás minél többen kaphassák meg az egész világon. Az együttműködés a WHO támogatásával alakult meg, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy Trump Amerikája kimaradt a rendszerből. Putyin Oroszországa ugyancsak.

Trump egy tábornokra bízta a védőoltást

Anthony Fauci, akit az USA elnöke többször is a földbe döngölt, de továbbra is ő Trump fő vírus szakértője, úgy nyilatkozott a Politiconak, hogy Amerikában egy négy csillagos tábornok a felelős a programért, a neve Gustave Perna.

Kezdetben a kínaiak is elzárkóztak az együttműködéstől, de később rájöttek arra, hogy globális problémáról van szó, ezért csatlakoztak a COVAX-hoz.

Lesz-e elég oltóanyag?

Jim Robinson, a Merck egykori igazgatója úgy véli, hogy az USA-ban és másutt sokkal több védőoltást állítanak elő mint amennyi a saját lakosságnak kell, de a gondot az jelenti, hogy miképp fogják ezt exportálni? Hogy kapnak belőlük a szegény államok?

“Öt kontinensen 30 államban elosztó központokat hoztunk létre, mert tudjuk azt, hogy a járvány csak akkor ér véget, ha mindenki védetté válik.”

EU: 700 millió védőoltás

Tudatosan többet rendeltünk a Covid-19 védőoltásból, hogy segíthessük a szegényebb országokat is – hangsúlyozta Ursula von der Leyen. Az EU tagállamok össznépessége jelenleg 446 millió vagyis bőven juthat exportra is. Mindez természetesen attól függ, hogy a Covid-19 védőoltások közül /jelenleg 48 féle verseng egymással/ mikor melyik mutatkozik igazán hatékonynak. Ursula von der Leyen szerint áprilisban kezdődhetnek meg a védőoltások amennyiben az előszerződésekben biztosított oltóanyagokat addigra engedélyezik.

Meddig tart a védettség?

A Covid-19 ellenanyaga gyorsan eltávozhat az emberi szervezetből. “Ezért nem tudjuk megmondani, hogy a védettség meddig tart” – ismerte el Peter Piot, a brüsszeli bizottság elnökasszonyának vírus tanácsadója, aki a Politiconak nyilatkozott.

EU: 700 millió védőoltás

Már áprilisban megkezdődhetnek az oltóanyag szállítások, melyek a Covid-19 járvány ellen biztosíthatják a védelmet – mondta Ursula von der Leyen.

Azért rendeltek ilyen sokat, mert az Európai Unió szeretné segíteni a szegényebb országokat is. A 27 tagú Európai Unió össznépessége jelenleg 446 millió. Brüsszel előszerződéseket kötött több gyógyszergyárral is. Ha minden vakcinát sikerrel tesztelnek, akkor jövőre az Európai Uniónak 1200 millió Covid-19 védőoltás áll majd a rendelkezésére.

A brüsszeli bizottság elnökasszonya felszólította a tagállamokat, hogy hangolják össze az oltási kampányokat.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta: önmagában a védőoltás nem csodaszer!

Meddig tart a védettség?

Ez a nagy kérdés, melyre jelenleg nincsen válasz. Ezt őszintén elismerte Ursula von der Leyen vírus tanácsadója is, Peter Piot, aki a Politico című brüsszeli portálnak nyilatkozott a Covid-19 védőoltásról.

Klinikai vizsgálatok, a COVAXIN gyártása érdekében

A Bharat Biotech indiai cég több mint 10 olyan országgal folytat tárgyalásokat, amelyek érdeklődést mutatnak potenciális COVID-19 oltása iránt.

A vállalat ezen a héten megkapta az indiai hatóságok első jóváhagyását, hogy késői szakaszban végezzen kísérleteket oltójelöltje, a COVAXIN számára.

A potenciális vakcinát súlyos mellékhatások nélkül biztonságosnak találták a körülbelül 1000 embert érintő kísérletek első két szakaszában – mondta Sai Prasad, ügyvezető igazgató egy telefonos interjúban, hozzátéve, hogy több mint 90 százalékuk ellenanyagot fejlesztett ki az új típusú koronavírus.

A hangsúly most az oltás utolsó stádiumú kísérleteire fókuszált, amelyeket az Indiai Orvosi Kutatási Tanács együttműködésével fejlesztettek ki, valamint külföldi partnereket kerestek – mondta.

“Aktív tárgyalásokat folytatunk több mint 10 országgal, amelyek érdeklődést mutatnak a COVAXIN iránt”

– mondta.

“Néhány országgal a klinikai vizsgálatok lefolytatására és az oltás bevezetésére irányuló partnerségekről tárgyalunk, egyes országokban pedig tárgyalásokat folytatunk a vakcina helyi gyártásáról.”

Nem volt hajlandó megnevezni az országokat, de elmondta, hogy Dél-Amerikában, Ázsiában és Közép-Ázsiában, valamint Kelet-Európában találhatók.

Remdesivir nem menti meg a Covid-19 fertőzötteket

A Remdesivir-t eredetileg az Ebola és a hepatitis C kezelésére fejlesztették ki. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal csütörtökön közölte, hogy hivatalosan jóváhagyta a remdesivir-t a Covid-19 kezelésének első gyógyszereként.

Az FDA szerint a gyógyszert felnőttek és 12 éves vagy annál idősebb, legalább 40 kilogrammos (kb. 88 font) testsúlyú gyermekek számára engedélyezték, akik kórházi kezelést igényelnek a koronavírus okozta betegség Covid-19 miatt, amely több mint
220 000 ember az Egyesült Államokban.

Az FDA májusban megadta a remdesivir sürgősségi engedélyét, miután

az Országos Egészségügyi Intézet vizsgálata megállapította, hogy kissé csökkentette a kórházi betegek gyógyulási idejét.

Trump elnök megkapta a vírusellenes gyógyszert, miután a hónap elején tüneteit mutatta.

A gyógyszer nem akadályozza meg a Covid-19 okozta halált.

A WHO tanulmánya szerint a remdesivirrel nem lehet szignifikáns mennyiségű emberi életet lehetne megmenteni, sőt a számok arra utalnak, hogy egyáltalán nincs életmentő hatása legyen szó lélegeztetőgépre került páciensekről, vagy olyanokról, akik csak hamarabb épülnének fel a kórházi kezelés során.

Ennek ellenére a FDA hivatalos jóváhagyása azt mutatta, hogy a gyógyszer szigorúbb szabályozási akadályokat hárított el, beleértve a klinikai adatok és a gyártás minőségének alaposabb áttekintését, mivel májusban sürgősségi engedélyt kapott.

Az oxfordi vakcinakísérletek hatékony immunválaszt váltanak ki az időseknél

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által kifejlesztett COVID-19 vakcina erőteljes immunválaszt eredményez idős embereknél – közölte a Financial Times hétfőn a korai eredményekre hivatkozva.

A működő vakcinát meghatározónak tekintik az új koronavírus elleni csatában, amely több mint 1,15 millió ember halálát okozta, válságos helyzetbe sodorta a globális gazdaságot és megváltoztatta a normális életet szerte a világon.

Az oxfordi vakcina védő antitesteket és T-sejteket vált ki az idősebb korosztályokban – közölte az FT két, a kutatásban bennfentes emberekre hivatkozva.

Az idősebb résztvevők egy részén végzett immunogenitási vérvizsgálatok megerősítik a júliusban közzétett adatokat, amelyek azt mutatták, hogy a vakcina „robusztus immunválaszokat” generált egy egészséges, 18 és 55 év közötti felnőtt csoportban – írta az újság.

Az Oxford és az AstraZeneca nem válaszolt azonnal a Reuters észrevételeire. A megállapítás részleteit várhatóan hamarosan közzéteszik egy klinikai folyóiratban – közölte az FT. Nem nevezte meg a kiadványt.

Az FT arra figyelmeztetett, hogy a pozitív immunogenitási tesztek nem garantálják, hogy az oltás végül biztonságosnak és hatékonynak bizonyul az idősebb embereknél.

Az AstraZeneca, amely az Oxfordi Egyetem kutatóinál fejleszti a vakcinát, elsőszámú versenyzőnek számít a COVID-19 elleni védőoltás előállításában.

A vakcina várhatóan az elsők között lesz, amelyek megszerzik a hatósági jóváhagyást, a Pfizer PFE.N és a BioNTech 22UAy.F jelöltjével együtt.

A vakcina körülbelül egy évig nyújt védelmet – mondta Pascal Soriot vezérigazgató júniusban.

Az oltást AZD1222 vagy ChAdOx1 nCoV-19 néven az Oxfordi Egyetem tudósai fejlesztették ki, és áprilisban engedélyezték. , amely vállalta a méretezés és a gyártás méretét.

Az AstraZeneca brit gyógyszergyártó számos szállítási és gyártási megállapodást kötött világszerte vállalatokkal és kormányokkal, amikor egyre közelebb kerül a késői stádiumú klinikai vizsgálat korai eredményeinek bejelentéséhez.

Az AstraZeneca az amerikai szabályozók jóváhagyása után folytatta a harmadik fázisú oltás- kísérletét az Egyesült Államokban is – közölte a társaság pénteken. Egy nagy londoni kórház személyzetéről közölték, hogy készen áll az első adag vakcina befogadására  – jelentette a The Sun újság hétfőn.

A pontosan nem azonosított kórháznak, a „november 2-án kezdődő héttől” kell számítania az oltásra.

Airbus és a Covid-19

A 74 milliárd eurós repülőgépgyártó és űrhajózási ágazat, melynek zászlóshajója az Airbus, kritikus helyzetbe került a pandémia miatt. Az óriás minden bizonnyal megmenekül, de az 1200 beszállító közül sokan csődbe mehetnek.

“Minden hónapunk veszteséges” – mondta a Bloombergnek a Celso nevű családi vállalkozás főnökasszonya. Az 55 éves Agnes Timbre-Sauniere a helyi kereskedelmi kamara főnökasszonya is, ezért nemcsak a saját kis cége nevében beszél: “a főnökök hangulata a mélyponton, a dolgozók pedig a jövőjük miatt aggódnak.”

Az Airbus, melynek a központja a dél-franciaországi Toulouse-ban van nemcsak a beszállítóknak jelentette a megélhetést hanem a környékbeli éttermeknek, fodrászoknak, pékségeknek stb.

Mi lesz, ha elfogy az állami támogatás?

A szakértők ötéves elhúzódó válságra számítanak, mert a légitársaságok maguk is az életükért küzdenek, és eszük ágában sincsen új repülőgépet rendelni.

A vírus válság a fellendülés kellős közepén találta telibe a repülőgép ipart, amely tavaly még azzal küzdött, hogy nem talál elég szakképzett embert a környéken. Aztán az elzárások miatt földre kényszerültek a repülőgépek, és az Airbus nagyszabású leépítést jelentett be:

15 ezer embert rúgnak ki

40%-al csökkenti termelését az Airbus miután a kereslet befuccsolt. Ez nemcsak a franciaországi munkahelyeket jelenti: Németországban 5100 embert küldenek el. Ez az ottani személyzet egyharmada! Franciaországban a tervezett elbocsátás 5000 embert érint.

Nagy Britanniában ugyanez a helyzet: a Rolls-Royce, Collins and Gardner Aerospace megrendelései eltűntek, és ennek következtében a beszállítók törölhették az előzetes rendelések felét!

“Kétségbeejtő a helyzet. Azzal számolunk, hogy jövő tavaszig el kell küldenünk az emberek 30%-át” – nyilatkozta a Bloombergnek Andrew Mair, a a Midlands Aerospace Alliance főnöke. “Lesz olyan cég, amelyiknek el kell bocsátania a munkavállalók felét!”

Egy kis családi vállalkozás Birmingham mellett már el is küldött 50 munkatársából 23-at. A kilábalás a válságból hosszú lesz és nehéz: “arra számítok, hogy 2025-ben érhetjük el a válság előtti szintet” – mondta Steve Boyd ügyvezető igazgató.

Németországban Bréma áll a munkanélküliség szempontjából a legrosszabbul – nem kis részben a repülőgépipar miatt.

Az IG Metall szakszervezet helyi vezetője szerint “sok kis beszállító cég nem bírja majd ki a válságot és beadja a kulcsot.”

A legrosszabb a helyzet magában Toulouse-ban – írja a Bloomberg.

“Az egész régió az Airbus-tól függ” – hangsúlyozza Mickael Nogal parlamenti képviselő. 159 ezer ember dolgozik ebben az ágazatban Toulouse környékén, ahol egyelőre senki sem találja a megoldást. Jelenleg 40 ezer munkavállaló állása csakis azért van biztonságban, mert az állam támogatja a cégeket a bérek kifizetésében. Még így is 20 ezer elbocsátásra számítanak.

A kétségbeejtő helyzet annak ellenére alakul így, hogy a francia kormány 15 milliárd eurós rendkívüli támogatást ad az ágazatnak. Macron elnök stratégiai ágazatnak nyilvánította a repülőgépipart de hát az állam sem önthet euró milliárdokat számolatlanul a repülőgépiparba hiszen Bruno LeMaire pénzügyminiszter így is rekord költségvetési deficittel számol jövőre.

A környék éttermei is megérzik a válságot Toulouse-ban. A Bloomberg tudósítója egy repülőtéri étteremben érdeklődött a főnökasszonynál, aki elkeseredetten nyilatkozott: “a helyzet most is rossz, de tartok tőle, hogy a jövőben még ennél is rosszabb lesz!”

Megátalkodottak

Gulyás Gergely szokásos, kormányülés utáni sajtótájékoztatójának ezúttal az volt a legfontosabb eleme, amit nem mondott.

Elmondta, hogy a kormányülésen a járványhelyzettel foglalkoztak a legtöbbet, azt is, hogy mind a fertőzöttek száma, mind az elhalálozásoké a járvány súlyosbodásáról tanúskodik.

Ugyanakkor – a karanténszabályok megsértése esetén érvényesítendő szankciók növelésén kívül – nem jelentett be semmiféle újabb óvintézkedést.

Amikor arról kérdezték, hogy van-e olyan terv, hogy a középiskolás és felső tagozatos diákoknál áttérjenek a távoktatásra, azt válaszolta, hogy nincs ilyen terv. Amikor újabb korlátozásokról kérdezték, azt válaszolta, hogy nem, a jelenlegi intézkedések következetes érvényesítése jelenleg elegendő, ez a többségi álláspont.
Az ország működőképességét fenn kell tartani, ismételte meg válaszában az Orbán által a második hullám előtt megfogalmazott kiindulópontot. Tegnapi jegyzetemben negyedik melléfogásként jellemeztem azt, hogy a kormány, amikor a kézmosást, a maszkviselés és távolságtartás propagálását (és a maszkviselés kötelező előírásán), valamint a határok lezárását alkalmazza óvintézkedésként, de az emberek közötti érintkezés, találkozások további korlátozásáról lemond.
Látványos és a járványügyi szakértők által támadott elem ebben a nézők jelenlétében tartott labdarúgó mérkőzések, futóversenyek és más nagy rendezvények engedélyezése, és az is, hogy nem korlátozzák a magánrendezvények, házi ünnepségek, egyházi szertartások részvevőinek számát, ami Európa-szerte terjed.

Minden korlátozásnak ára van.

Mindenütt el akarják kerülni az első hullám idején alkalmazott gazdasági leállást és az iskolák lezárását, és ebben igazuk van. A fertőzés gyorsuló terjedése azonban sok európai országban készteti a kormányokat az első hullám idején alkalmazott óvintézkedések visszahozására: maszkviselést írnak elő közterületeken is, korlátozzák a vendéglátóhelyek és üzletek nyitva tartását, és bizony súlyosabban fertőzött területeken az iskolai jelenlétet is korlátozzák, sőt kijárási korlátozásokat is újra bevezetnek.
Ezek, amíg a gyermekintézmények és az iskolai alsó tagozat működését nem érintik, az emberek közötti érintkezések, találkozások olyan korlátozásai, amelyek nem járnak a gazdasági teljesítmény számottevő korlátozásával.
Gulyás azonban mindezt elutasította: „a kormány szándéka az, hogy ne legyenek” a jelenlegihez képest további korlátozások.

A kormány azt tekinti a fő kérdésnek, hogy a megbetegedetteket ellássák, ezt tekinti a járvány első hullámához képest biztosítottnak, és nem azt, hogy minél kevesebben fertőződjenek illetve betegedjenek meg.

Ezt fogalmazta úgy Orbán, hogy egyrészt „működjön az ország”, másrészt „aki elkapja ezt a betegséget, azt meg fogjuk gyógyítani”. Megerősít ez abban, hogy ez rendkívül felelőtlen döntés, s azt negyedik, súlyos melléfogásnak tekintsem.

Az influenza védőoltás kifogyóban Franciaországban

“Ha nem jön újabb szállítmány a gyógyszergyárakból, akkor a gyógyszertárak 92%-ában nem lesz influenza elleni oltóanyag a hétvégén ” – közölte sajtóértekezletén a gyógyszerész szövetség elnöke.

5 millió embert oltottak be egy hét alatt. Ez a tavalyi egész éves influenza oltás fele! Franciaországban is azt hangsúlyozzák az orvosok és a hatóságok, hogy lehetőség szerint mindenki oltassa be magát az influenza ellen, mert ezzel csökkentheti a Covid-19 fertőzés esélyét. A veszély ugyanis az, hogy az amúgy is nehéz helyzetben levő kórházakat eláraszthatják a hagyományos influenza betegek, és így elvehetik a Covid-19 páciensek helyét, akik sokkal inkább rászorulnak az orvosok és ápolók figyelmére.

Épp ezért most 13 millió védőoltást rendelt a francia állam a tavalyi 11 millióhoz képest. Ezenkívül még plusz 1-2 millió védőoltás érkezhet más uniós országokból, de csak decemberben – mondta a gyógyszerész szövetség elnöke.

16 millió embert szeretnének beoltani

Ennyien szerepelnek a prioritási listákon: a 65 éven felüliek, a cukor betegek, asztmások, túlsúlyosok, terhes anyák stb.

Ezenkívül vannak még a magán egészségügy dolgozói: 319 ezer embert szintén be kell oltani a hagyományos influenza elleni szerrel.

2-6 millió ember kapja meg az influenzát évente Franciaországban, közülük körülbelül 10 ezren halnak meg. A Covid-19 járvány következtében eddig 33885 ember vesztette életét Franciaországban.

Amerikai ajánlat az Airbus vita rendezésére

Az USA megszünteti az európai borok és whiskyk büntető vámjait, ha az Airbus visszafizeti az európai államoknak a korábbi több milliárd eurós támogatási pénzeket.

A Reuters értesülései szerint a javaslatot Robert Lightizer kereskedelmi főképviselő még azt megelőzően elküldte az EU-nak, hogy a WTO felhatalmazta volna Brüsszelt egy 4 milliárd dolláros válasz lépésre. A Világkereskedelmi Szervezet szerint ugyanis nemcsak az Airbus kapott szabálytalanul állami támogatásokat, de az amerikai Boeing is. Az USA a maga részéről alkalmazza is a 7,5 milliárd dolláros büntető csomagot az európai borokkal és whiskykkel szemben.

Trump szokás szerint hepciáskodva fogadta a WTO döntését: “ha az európaiak ezt kihasználják, akkor mi keményebben fogunk visszavágni! Remélem, hogy ezt nem akarják!” Mindez persze része a választási kampánynak Amerikában, ahol Trump újra az America First-Amerika mindenekelőtt – jelszóval próbálja meg ledolgozni hátrányát Biden-nel szemben.

Brüsszelben óvatosan fogadták az amerikai kezdeményezést:

“Ez az első eset, hogy ebben az ügyben valamiféle visszajelzés érkezik. Mi már érvekkel szolgáltunk, készek vagyunk a tárgyalásokra”

– mondta egy uniós szóvivő.

WTO döntés

A Világkereskedelmi Szervezet azzal a döntéssel zárta le az Airbus-Boeing vitát, hogy mindkét repülőgépgyártó óriás jogtalanul élvezett állami támogatást. Az európai kormányok alacsony kamatokkal támogatták az Airbust míg Washington adókedvezményeket adott a Boeingnek. Ez még a boldog béke időkben volt, a Covid-19 pandémia mindkét repülőgépgyártó céget a padlóra küldte.

Az Airbus-nak 10 milliárd dolláros plusz veszteséget okozna, ha a kedvezményes alacsony kamatokkal most felszoroznák az árakat – állapítja meg a Reuters. Ezt az európai államok nyilvánvalóan nem fogadhatják el. Egy magát megnevezni nemkívánó uniós tisztviselő ezért az amerikaiak javaslatát “sértőnek” nevezte, és azt mondta: ez csak fokozná a büntetővámok háborúját az USA és az EU között.

Európai szakértők elmondták a Reuters tudósítójának, hogy ezen az alapon a Boeingnek is dollár milliárdokat kellene visszafizetnie az amerikai államnak. Az Európai Bizottságnak az az álláspontja, hogy a WTO döntése a jövőre vonatkozik vagyis visszamenőlegesen nem érvényes.

Tömeges védőoltási kampány a tesztelés után

A kínai kikötővárosban öt nap alatt teszteltek csaknem 9 millió embert. Csingtao lakossága 11 millió, de ebbe a környező falvak is beleszámítanak, ahol nem teszteltek. 

12 új fertőzést jelentettek egy hete a kikötővárosból, ezért a hatóságok elrendelték, hogy mindenki kötelezően vegyen részt ingyenes Covid-19 teszten. Most értékelik a vizsgálatok eredményeit – számol be a Global Times című angol nyelvű pekingi portál.

A 8,8 millió tesztből eddig 5,4 milliót értékeltek ki. Nem találtak újabb Covid-19 fertőzést – jelentették Csingtaoból. Korábban Kínán belül keringtek olyan hírek, hogy sokan megfertőződtek  Csingtaoban, ahol a híres sör ünnep sok százezer embert vonz az egész országból. A hivatalos Global Times viszont azt hangsúlyozza, hogy nem találtak eddig egyetlen új esetet sem!

Ennek ellenére tömeges oltási kampány indult el a városban, hogy megakadályozzák az esetleges járvány kialakulását. Kína az elsők között fejlesztett ki új oltóanyagot a Covid-19 vírus ellen, de ezt külföldön nem ismerik – számol be az emergency-life.com portál. A tömeges oltás mindenesetre nagy figyelmet kelt tudományos körökben hiszen ilyen nagyságrendben még nem hajtottak végre hasonlót sehol a világon.

Pekingi sajtóértekezlet

Bár a Csingtaoból érkező hírek megnyugtatóak, de a kínai fővárosban sajtóértekezleten jelezték a hatóságok, hogy tartanak újabb fertőzésektől: elsősorban külföldről – írja a Global Times. Csingtao kikötőváros, de azt nem közölték, hogy a 12 vírus fertőzött mikor és milyen körülmények között kapta el a fertőzést. Annyit lehet tudni, hogy az első fertőzött egy 58 éves tüdőbeteg helyi férfi volt.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK