Kezdőlap Címkék COVID-19

Címke: COVID-19

Eris, az új Covid-19 mutáns

A SARS-CoV-2, a COVID-19-et okozó vírus folyamatosan változik, és idővel mutációkat halmoz fel genetikai kódjában. Új változatok A SARS-CoV-2 várhatóan továbbra is megjelenik. Egyes variánsok megjelennek és eltűnnek, míg mások megjelennek és tovább terjednek.

A koronavírus Covid-19-et okozó és gyorsan terjedő új alváltozata az „Eris”, hivatalos nevén: EG.5. Jelenleg az USA legelterjedtebb Covid törzsévé vált.  A CDC szombati becslése szerint az EG.5 variáns az összes Covid-eset körülbelül 17 százalékát teszi ki az Egyesült Államokban, így ez a betegség legdominánsabb törzse. Ez a szám növekedést jelent az EG.5-variáns esetek nagyjából 12 százalékos arányához képest az összes törzs között egy július 22-i számítás szerint. A változatot több országban is jelentették. A Covid-fertőzés veszélyei a védőoltásokkal jelentősen csökkentek, de továbbra is megjelentek az új változatok. Az EG.5 változat az Omicron törzsek családjába tartozik, amely 2021 végén kezdett terjedni, és azóta számos mutáción esett át. Az új változat jelenleg nem ad okot aggodalomra. Szakértők szerint úgy tűnik, hogy az EG.5 nem okoz súlyosabb megbetegedéseket, mint a koronavírus korábbi törzsei. „Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az EG.5 könnyebben terjedhetne, és a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák várhatóan továbbra is hatékonyak lesznek e változat ellen” – mondta a CDC szóvivője.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megkezdte az EG.5 nyomon követését, de nem jelölte meg érdeklődésre számot tartó vagy aggodalomra okot adó változatként.

Összehasonlításképpen, az XBB.1.5 törzs, amely korábban uralta a transzmissziót az Egyesült Államokban, érdekes változatként szerepel.

Világszerte a Covid miatti kórházi kezelések száma csökkent az év eleje óta. A nyár folyamán a koronavírus miatti kórházi kezelések száma enyhén emelkedett az Egyesült Államokban, a Biden-kormány továbbra is optimizmusát fejezte ki a járvány legyőzésével kapcsolatban.

„A Biden-Harris kormányzat történelmi előrelépést tett nemzetünk azon képessége terén, hogy képes legyen kezelni a COVID-19-et, hogy többé ne zavarja meg érdemben az életünket”

– mondta korábban Kelly Scully, a Fehér Ház szóvivője.

Melyek az „Eris” tünetei?

Az EG.5 változat tünetei nem különböznek a korábbi változatoktól: tipikus megfázásos betegségek, mint például torokfájás, orrfolyás, torlódás, köhögés és láz.

Szüksége van a lakosságnak egy új Covid emlékeztető oltásra?

Június óta az egészségügyi tisztviselők és a gyógyszergyártók olyan injekciók kifejlesztésén dolgoznak, amelyeknek az EG.5 alvariánssal is számol, mivel ez egy új változat az Omicron családban.

„A védőoltás továbbra is a legjobb védekezési mód a Covid-19 súlyos következményei ellen”

– mondta a CDC szóvivője.

Hetente még mindig legkevesebb ezren halnak bele a Covid járványba Európában

A WHO szerint a valós szám minden bizonnyal ennél is magasabb, mert sok országban már nem vezetnek külön Covid nyilvántartást.

Több mint 36 millió ember szenvedett illetve szenved ma is a hosszú Covid betegségtől Európában – állapította meg az Egészségügyi Világszervezet. Hans Kluge, a WHO regionális főnöke Koppenhágában elmondta, hogy “még mindig nagyon keveset tudunk arról, hogy a Covid vírus milyen elváltozásokat okozhat a szervezetben. Tudásunkban ez még mindig vakfolt.”

A pandémia 2019 őszén kezdődött meg Kínában Vuhan városában. Európában 2020-tól alakult ki járvány, melyet a tömeges oltási kampány megfékezett ugyan, de nem szüntetett meg teljesen.

“Ha nem tudunk pontos diagnózist készíteni és megfelelő kezelést találni, akkor a Covid 19 tartósan velünk marad Európában”

– hangsúlyozta a WHO regionális vezetője.

Mi a hosszú Covid betegség?

Az orvostudomány akkor beszél hosszú Covidról, ha jóval a vírus fertőzés után mutatkoznak meg valamilyen szövődmény jelei, és ezek eltartanak legkevesebb nyolc hétig. Aki megkapta egyszer a fertőzést, az mind számolhat azzal, hogy később valamilyen szövődmény mutatkozik. Épp ezért Hans Kluge sürgette sajtóértekezletén, hogy folytassák az oltási kampányokat amíg a sebezhető társadalmi csoportokban a védettség foka nem éri el a 70%-ot.

Az Egészségügyi Világszervezet európai régiójában jelenleg 53 állam van, és mindegyiket különbözőképpen érintette a Covid pandémia, amely megmutatta, hogy a jólszervezett egészségügyi hálózattal működő államokban – például Skandináviában – kevesebb az áldozat mint azokban az országokban, ahol a GDP csak kisebb hányadát fordítják az egészségügyre.

A világjárvány legfrissebb adatai – 2023. március 07.

ARS-CoV-2 típusú új koronavírus 2020 eleje óta már több mint 676.085.005 embert fertőzött meg és 6.877.715 életet követelt világsze385. Ma reggelig a  Föld lakosságát 13.334.895.947 COVID-19 elleni vakcinával oltották be.

USA

 • Az Egyesült Államok május 11-én megszünteti az egészségügyi szükségállapotot.

Izrael

 • „egy tudományellenes ökoszisztémán keresztül jön létre, amelynek középpontjában az antiszemitizmus és a zsidó orvosbiológiai tudósok célpontja áll” – olvasható a Haifában megjelenő Rambam Health Care Campus által kiadott, lektorált Rambam Maimonides Medical Journal című folyóiratban. 

WHO

 • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közölte, hogy a COVID-19 továbbra is nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzet, a riasztás legmagasabb formája.

India

 • A Bharat Biotech nemrégiben kifejlesztett egy új COVID-19 vakcinát, az iNCOVACC-t, amely orron keresztül is beadható. Ez az új vakcina az orrüreg szövetein alapuló immunválaszt serkenti.

Franciaország

 • A 2022 végét jelző hármas járvány a végéhez közeledni látszik. Az apály a Covid-19 kilencedik hullámával kezdődött, amely decemberben fokozatosan átadta helyét az influenzának. Az influenzaszerű megbetegedések miatti kórházi kezelések aránya a kiugróan magas szintet elérve január 9. és 15. között tovább csökkent, egy hét alatt 1000 lakosra vetítve 22-ről 9-re esett vissza.

Ausztria

 • Hamarosan véget ér a járvány Ausztriában, legalábbis jogilag. Johannes Rauch (zöldek) egészségügyi miniszter bejelentette a „Kronen Zeitung”-nak , hogy az év folyamán minden koronatörvényt és -rendeletet eltörölnek. 

Kína

 • „A kínai kormány nemcsak megakadályozza, hogy megismerjük a járvány terjedési mintáját és halálozási arányát. Nem tanulunk meg semmit, ami a keringő vírustörzsre utalna.”
 • Sanghaj lakosságának 70%-a fertőzött.
 • Kína „végső győzelmet” ígér a COVID felett, mivel a járvány globális riadalmat kelt.
 • A nulla Covid-politika 2022. december 7-i lejárta óta a SARS-CoV-2 fertőzéses esetek száma robbanásszerűen megnőtt.
 • Kínában már nem közölnek napi koronavírus fertőzési adatokat – annak ellenére, hogy a fertőzések száma robbanásszerűen megnőtt. A kritikusok a döntést a KP vezetésének eltussolási kísérletének tekintik.

USA

 • Az Egyesült Államok jelenleg a légúti syncytia vírus, az influenza és a koronavírus keverékével küzd, amelyek mindegyike súlyos betegségeket okozhat.

Kína

 • Egy jelentés szerint hamarosan megszűnhet a Covig szigorítás alapja. A vírus gyengülésével javultak a feltételek ahhoz, hogy a Covid-19 súlyos fertőző betegséggé minősíthető legyen.

BioNTech

 • Hiszünk abban, hogy a COVID-19 vakcinánk mögött meghúzódó technológia számos más fertőző betegség ellen is képes, és fontos szerepet játszhat a jövőbeli globális világjárványra való felkészülési intézkedésekben.

USA

 • A Covid megtalálta a célfehérjét, amely képes blokkolni a vírust.
  Egy amerikai kutatócsoport által a Nature-ben publikált tanulmány. A rákos sejtek elleni használatra kifejlesztett gyógyszerhez kapcsolódó „chaperone” fehérjére gyakorolt ​​​​hatás csökkenti a vírusterhelést a tüdőben.

Izrael

 • A Technion-Israel Institute of Technology kutatói forradalmian új, láthatatlan arcmaszkot fejlesztettek ki, amely megvédi viselőit a COVID, MERS, influenza és más vírusok átvitelétől.

Németország

 • Egyes szövetségi államokban a koronavírussal fertőzött embereknek már nem kell otthon maradniuk – a buszokon és vonatokon pedig megszűnhet a maszk kötelező alkalmazása.
 • A speciálisan kiképzett kutyák még azelőtt is képesek azonosítani a fertőzéseket, hogy a PCR-teszt pozitív lett volna! Ebben az esetben a kutya egy korai figyelmeztető rendszerként használható.

Kína

 • A zéró Covid-politika szigorú alkalmazása elleni tiltakozások már már több helyen is heves tiltakozásokat váltottak ki országszerte, de egyik sem volt olyan heves összetűzésekbe ütköző, mint amelyek Kantonban november 14-ről 15-re virradó éjjel törtek ki.

USA

 • Az FDA által jóváhagyott Verteporfin gyógyszer képes lehet megállítani a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 replikációját azáltal, hogy blokkolja a YAP-tevékenységet és lehetővé teszi a Hippo útvonal működését.
 • A Nature Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a SARS-CoV-2-vel való újrafertőződés megkétszerezi a halálozás kockázatát, és megháromszorozza a kórházi kezelés és a szívproblémák kockázatát.

Ausztrália

 • Állítólag 800 ember fertőződött meg koronavírussal egy tengerjáró hajón. A „Fenséges Hercegnő” most Sydney felé tart – ahol az érintetteknek gyorsan el kell különülniük.

Európai Unió

 • Az EU gyógyszerszabályozó hatósága csütörtökön jóváhagyta a Pfizer-BioNTech COVID-19 oltóanyagának alkalmazását 5 és 11 év közötti gyermekek számára, megnyitva az utat az első oltás előtt, miközben Európa küzd a rohamosan terjedő fertőzésekkel.

Kína

 • Gyakorlatilag minden koronajárvány Kínában hatalmas bezáráshoz vezet – és megterheli a gazdaságot. Most találgatások zajlanak: vajon a Politikai Hivatal jelzése jelzi ennek a politikának a végét?

Németország

 • Aki megfertőződik a koronavírussal, annak legalább öt napig elszigetelten kell lennie – még tünetek nélkül is.

USA

 • Jelentősen megemeli a Pfizer a Covid elleni oltóanyag árát.

Nagy Britannia

 • A Covid-19 okozta halálozások száma ismét emelkedni kezdett Angliában és Walesben a fertőzési hullám közepette. Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) szerint 400 halálesetet regisztráltak.

India

 • India újonnan kifejlesztett nazális vakcina bevezetésére készül a COVID-19 ellen. Lehetővé teszi, hogy csökkentse a tűhasználatot a védőoltásokhoz.

USA

 • A szövetségi hatóságok kiterjesztették a koronavírus elleni emlékeztető oltásokhoz való hozzáférést az 5 évesnél fiatalabb gyermekekre is a Pfizer/BioNtech, míg a Moderna esetében a 6 évnél idősebb korosztály számára.
 • A legújabb boosterek, amelyek az Omicront és alváltozatait célozzák, bizonyos esetekben védelmet nyújthatnak a téli túlfeszültség ellen.
 • Több mint két év Covid-19-zel való együttélés után megtanulunk alkalmazkodni a betegséggel küzdő világhoz. 
 • Szakemberek határozottan azt javasolják, hogy egyszerre vegyék fel az influenza elleni oltást és az új bivalens covid emlékeztetőt.

Izrael

 • Az Omicron alvariánsok egyre jobban kikerülik az antitesteket. Az Omicron alváltozatai egyre hatékonyabban fejlődnek, hogy elkerüljék az immunitást, miközben az egészségügyben világszerte azon dolgoznak, hogy felkészüljenek a koronavírus-fertőzések lehetséges növekedésére az őszi és téli időszakban.

USA

 • Szakértők határozottan javasolják, hogy egyszerre vegyék fel az influenza elleni oltást és az új bivalens covid emlékeztetőt.
 • Az Európai Gyógyszerügynökség elfogadja a Moderna feltételes forgalomba hozatali engedélyét az Omicron BA.4/BA.5 célzott bivalens megerősítő COVID-19 vakcinájára vonatkozóan.

USA

 • A járvány első két évében csaknem 15 millióval többen haltak meg világszerte, mint amennyit normális időkben vártak volna, és több mint egymillió amerikai halt meg.

Kanada

 • Azok, akik a COVID-19 vírus hosszú távú hatásaitól szenvednek, náluk körülbelül egy évvel később fennáll annak a veszélye, hogy autoimmun betegséget kapjanak.

USA

 • Több mint két év Covid-19-cel való együttélés után megtanulunk alkalmazkodni a betegséggel küzdő világhoz. A járvány első két évében csaknem 15 millióval többen haltak meg világszerte, mint amennyi normális időkben az elhalálozási átlag.
 • Egy új kisérletsorozat szerint az emberi populáció nagy része beoltott az első generációs vakcinákkal vagy fertőzött SARS-CoV-2-vel, fontos, hogy a kombinált vakcinázási megközelítésünket is értékeljük, mint emlékeztető oltást állatmodellekben vagy már meglévő immunitással rendelkező emberekben.

Németország

 • A Paxlovid vírusellenes gyógyszerrel Joe Biden elérte, hogy gyorsabban felépüljön, Anthony Fauci és Karl Lauterbach is szedte, mégis alig írják fel az orvosok így aligha játszik szerepet a német hétköznapokban.

Izrael

 • Két antitest láthatóan ártalmatlanná teheti a koronavírus minden korábban ismert változatát. A trükk: A vírus egy olyan részéhez kötődnek, amely a mai napig alig mutálódott.
 • A Bar-Ilan Egyetem új tanulmánya szerint a 10 leggyakrabban jelentett tünet közül nyolcat 50-80%-kal ritkábban jelentettek azok körében, akik legalább két adag oltást kaptak.
 • Nuvaxovid-oltást a Novavax cég fejlesztette ki egy olyan vakcina, amely mRNS-en alapuló védőoltás a világjárvány súlyos szövődményei ellen.

USA

 • Az Egyesült Államok egészségügyi tisztviselői jóváhagyták a COVID-19 vakcinák frissítéseit, amelyek az omicron változat legújabb törzseit célozzák meg. A módosított emlékeztető oltások a következő napokban válhatnak elérhetővé.

EU

 • Az EU szabályozó hatósága jóváhagyta a BioNTech-Pfizer és a Moderna omicron elleni vakcinákat.

USA

 • Egy új tanulmány azt mutatja, hogy a BA.1 és BA.2 omicron alvariánsok mutációi megváltoztatják a tüskefehérje szerkezetét.
 • A tudósok most kezdik megérteni, hogy bizonyos mutációk miért teszik fertőzőbbé a variánsokat, például az omikront, vagy halálosabbá, mint a delta.
 • A SARS-CoV-2 koronavírus meglehetősen sokoldalú, számos változata és alváltozata létezik. Az omikron variáns önmagában  több mint 130 alvonallal rendelkezik.

Nagy Britannia

 • Mivel az újrafertőződés valószínűsége kicsi, de nem lehetetlen, a Bathi Egyetem Kémia Tanszékének oktatója, Squires szerint érdemes kinyitni egy ablakot és tartani a távolságot, miközben COVID-pozitív szeretteivel van együtt és óva intett attól, hogy immunhiányos rokonaival találkozzon, amikor a partnere még mindig pozitív. 

Németország

 • Két évvel a világjárvány után a kutatók még mindig azon dolgoznak, hogy mi okozza a hosszú COVID-t, miért kapja meg egyesek, mások miért nem, és mit tegyenek ellene.

USA

Olaszország

 • Egy olaszországi férfi tesztje egyszerre pozitív SARS-CoV-2-re, majomhimlőre és HIV -re is pozitív volt júliusban, miután védekezés nélkül szexelt egy spanyolországi utazása során. a Journal of Infection című folyóiratban jelent meg a múlt héten.

USA

 • Az őszi fenyegető koronahullám ellenére még mindig nem tudni, mikor lesz elérhető az Omicronra adaptált oltóanyag – és azt sem melyik altípus ellen véd. 

Németország

 • Együtt kell élnünk a Sars-CoV-2-vel. A kutatók azt gyanítják, hogy az evolúció egyre ártalmatlanabb változatokat fog előállítani a jövőben.

USA

 • A Pfizer Inc. vezérigazgatója, Albert Bourla hétfőn elmondta, hogy COVID-19-tesztje pozitív lett, és nagyon enyhe tüneteket tapasztal.

Észak Korea

 • Kim Yo-jong, Kim Dzsongun vezető befolyásos nővére azzal vádolja Dél-Koreát, hogy az országában okozta a Covid-19 járványt, amely hivatalosan 4,8 millió fertőzést regisztrált, és mindössze 74 ember halt meg. 🙂

Németország

 • A németországi egészségügyi hatóságok 24 órán belül további 170 halálesetet számoltak össze a koronavírus miatt. Az új fertőzések száma alig 80 ezer alá esett.
 • A BioNTechnél a tervek szerint augusztusban megkezdődik az adaptált Omicron vakcina klinikai vizsgálata.

Hollandia

 • Minden nyolcadik COVID-19-fertőzött felnőtt szenved hosszú távú tünetektől, amelyeket „hosszú COVID”-tünetként váltak ismertté – például a szaglás vagy az ízlelés elvesztése, a testfájdalmak és a légzési nehézségek – a fertőzés után hónapokkal. egy új tanulmány Hollandiából. 

Németország

USA

 • Biden amerikai elnök ismét izolálta magát otthon egy újabb pozitív koronateszt miatt. Az ismételt fertőzés hátterében a 79 éves elnök által szedett gyógyszer áll.

Izrael-Oroszország

 • A halálozás valószínűsége 50%-kal magasabb a súlyos D-vitamin-hiányban szenvedő COVID-betegeknél, míg a jó vitaminszintű betegeknél ez a valószínűség 5%-ra csökkent.

Németország

 • A nyári hullám kisebbnek tűnik, mint az előző hullám. Vagy csak kevesebb fertőzést észlelnek? Mit lehet tudni a be nem jelentett esetek számáról, és valóban probléma lesz-e?

USA

 • Az interferonok lényegében a szervezet immunrendszerének frontvonalában harcolnak a behatoló kórokozók ellen. De az olyan későbbi változatok, mint az Omicron, ellenállnak nekik.
 • Két új tanulmány azt mutatja, hogy a COVID-19 két különböző zoonózis-fertőzés következtében terjedt át az emberekre a Huanan Marketen.

Izrael

 • A gyerekek közel 6%-a számolt be hosszú COVID-tünetekről 90 nappal a fertőzés után.

Ausztria

 • Azt tervezik, hogy a jövőben koronafertőzöttekre csak forgalomkorlátozás vonatkozzon. Ennek megfelelően a megfertőződött maszkban szinte bárhol szabadon mozoghat. A tilalom csak bizonyos helyeken lesz érvényben (kórházak, gondozási és fogyatékkal élő intézmények, óvodák, általános iskolák és óvodai gondozási központok), az ott dolgozókra azonban nem vonatkozna.

Nagy Britannia

 • Csaknem 3,5 millió ember, vagyis minden 18. ember fertőződött meg a Covid vírus Omicron mutációjának BA 4 és BA 5 alfajával. Egy héttel ezelőtt még minden 25. ember volt fertőzött a vírussal.
 • Egy új tanulmány szerint a várandós anyák hétszer nagyobb valószínűséggel szülnek koraszülöttet, ha terhességük késői szakaszában kapják el a Covid-19- et.

Németország

 • A Robert Koch Intézet jelentése szerint az elmúlt 24 órában a regisztrált koronavírus fertőzéstől  elhunytak száma 136. A jelentés szerint nem kizárható, hogy ismét határozott intézkedésekre lesz szükség.

USA

Németország

 • Kissé csökkent az új fertőzések száma az előző héthez képest. A hétnapos előfordulási gyakoriság is csökken. A Robert Koch Intézet azonban figyelmeztet: jelenleg nem minden esetet rögzítenek.

Izrael

 • Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala által csecsemők és kisgyermekek számára engedélyezett Pfizer és Moderna vakcina különösen a súlyos krónikus betegségek kockázatának kitett gyermekek és az immunrendszert gyengítő kezelés alatt álló gyermekek számára ajánlott .

Németország

 • Németországban jelentős mértékben alulregisztrálták a covid elleni oltás mellékhatásait. Az egészségbiztosító két és félmillió beteg számolt be a covid oltás mellékhatásairól.

IZRAEL

 • A krónikus betegségek miatt legyengült immunrendszerű betegek és azok,
  akik olyan gyógyszereket szednek, amelyek csökkentik a szervezet védekező- képességét a behatoló kórokozókkal szemben, ki vannak téve a krónikus fertőzés kockázatának, és számos erősen mutált koronavírus-változatot fejlesztenek ki.

USA

 • Egy  tanulmány megállapította, hogy a lámából származó nanotestek felhasználhatók belélegezhető spray kifejlesztésére a COVID-19 és más vírusos betegségek leküzdésére.
 • Megkezdődik a COVID-19 hatodik hulláma, súlyosabb betegekkel és több halálesettel.

Németország

 • Eddig nyáron mindig majdnem szünet szünetet tartott a koronavírus járvány, idén nem. A BA.5 omikron altípus, amely ügyesen megkerüli az immunrendszert, a hibás. Valójában közel sem olyan ártalmatlan a vele való fertőzződés, mint azt az enyhének hitt tünetek mutatják.
 • 20 százalékkal több az újonnan fertőzött, 30 százalékkal több az intenzív terápiás beteg: az új BA.5-ös változat következményei észrevehetők Németországban. Ennek jelentős következményei lesznek a koronavírus elleni védőoltási kampányra nézve. A járvány jelenlegi lefolyásának átmeneti állapota ismét nem sok jót ígér.

USA

 • Egy új kutatás szerint a nőknél 22%-kal nagyobb az esélye annak, hogy a hosszú COVID-t kifejlesszék, mint a férfiaknál. Azt is megállapították, hogy a nemek eltérő tüneteket tapasztalnak.

Kína

 • Sanghaj a közelmúltban enyhített a súlyos COVID-korlátozásokon, de  ragaszkodott a „dinamikus nulla COVID” politikához, amelynek célja az átviteli láncok mielőbbi leállítása.

Németország

 • Egy német tanulmány megállapította, hogy a magasabb nitrogén-dioxid-szintű megyékben élőknél nagyobb a kockázata annak, hogy intenzív ellátásra és gépi lélegeztetésre van szükségük, ha COVID-19-fertőzöttek.

USA

 • Megbízhatóbban tudja kimutatni kutyája a COVID-19-et, még a tünetmentes eseteket is, mint egy gyorsteszt?
 • A Pfizer Paxlovid csökkenti a COVID kockázatát időseknél, függetlenül a vakcina státuszától.
 • A New York-i Mount Sinai School of Medicine-ben lefolytatott és a Nature folyóiratban publikált, lektorált kutatás megállapította, hogy egereknél az akut stressz káros lehet a fertőzések, különösen a COVID-19 elleni küzdelemben, és növeli a halálozás valószínűségét. 

Izrael

 • Az izraeli Virusight cég eszköze 20 másodperc alatt nyálmintából észleli a COVID-19-et.

USA

 • A COVID-19- ben vagy a multiszisztémás gyulladásos szindrómában (MIS-C) átesett gyermekek nem védettek az Omicron SARS-CoV-2 variánssal szemben, de azok, akiket beoltottak, igen – állapította meg a Boston Children’s Hospital kutatói által vezetett új tanulmány.
 • Azok, akik már átestek a COVID-19 fertőzésen, kétszeresen nagyobb a kockázata a légúti megbetegedéseknek vagy a tüdőembólia kialakulásának – állapítja meg egy (CDC) által közzétett új tanulmány.

Izrael

 • Az egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a COVID-19-re pozitívan igazolt személlyel egy térben élőknek többé nem kell izolálniuk.

Németország

 • A Robert Koch Intézet adatai szerint a hétnapos incidencia csaknem 30 százalékkal csökkent az előző héthez képest, jelenleg 262,6. A lakosságot fenyegető kockázat azonban továbbra is magasnak minősül.

USA

 • Az Egyesült Államokban hivatalosan is meghaladta a Covid 19 fertőzéstől elhunytak száma.

Észak Korea

 • A múlt héten először bejelentett COVID-19 hullám az oltások hiánya, a nem megfelelő egészségügyi infrastruktúra és a potenciális élelmiszerválság miatt már 200.000 öt napon túli „lázas” betegről számol be. A 25 millió lakosú ország megtagadta a külső segítséget és zárva tartja határait.

Nagy Britannia

 • Az Oxfordi Egyetem új tanulmánya megállapította, hogy azoknál a COVID-19-betegeknél, akik ösztrogén hormonpótló kezelésben részesültek a diagnosztizálást követő hat hónapon belül, csökkent a betegség okozta halálozás.

USA

 • A Pfizer COVID-19 vakcina csaknem 700.000 kórházi kezelést akadályozott meg. Egy azt is megállapította, hogy a vakcinával több mint 30 milliárd dollárt takarítottak meg az Egyesült Államok egészségügyi költségein, és több mint 40 milliárd dollárt a termelékenységkieséstől.

Izrael

 • 2021-ben a COVID-19 miatt kórházba került terhes nők 93%-a nem volt beoltva – közölte a statisztikát egy új tanulmány.

Észak Korea

 • Legalább egy COVID-19-fertőzött ember meghalt Észak-Koreában, és több százezren mutatkoztak lázas tünetek – közölte pénteken az állami média, utalva a járvány első megerősített országos kitörésének lehetséges súlyos mértékére.
 • Észak-Korea bejelentette az első COVID-19-járványt, és elrendelte a zárolást. A COVID-fertőzések első nyilvános beismerése rávilágít a súlyos válságra egy olyan országban, amely nem hajlandó elfogadni a nemzetközi segítséget az oltással kapcsolatban, és lezárta határait.

Izrael

 • A harmadik dózis becsült hatékonysága a PCR-rel megerősített fertőzéssel szemben 85,6% volt a két adaghoz képest – állapították meg a Sheba kutatói.

Nagy Britannia

 • A Cambridge-i Egyetem és az Imperial College London kutatói az eClinical Medicine tudományos folyóiratban tették közzé, hogy a COVID-19 súlyos esetei hosszan tartó károsodást okozhatnak az emberi szervezetben, az agyra gyakorolt ​​​​hatása pedig olyan súlyos következményekkel járhat, hogy az akár 20 éves öregedésnek felel meg – állapította meg az új tanulmány.

Izrael

 • Az izraeli Ben-Gurion University of the Negev új tanulmánya szerint míg a Delta vírus eltüntette az azt megelőző változatokat, az Omicron nem számolta fel a Delta variánst.

USA 

 • A Pfizer Inc., PFE.N pénteken azt közölte, hogy egy kiterjedt vizsgálat megállapította,  a COVID-19 orális vírusellenes Paxlovid-kezelése nem volt hatékony a koronavírus-fertőzés megelőzésében olyan embereknél, akik vírusfertőzöttekkel élnek együtt.

Németország

 • Több mint két évvel a járvány kezdete után a különböző államok ragaszkodnak sajátos útjaikhoz: egyesek továbbra is rendszeresen tesztelnek, mások nem teszik meg teljesen – van ahol kötelező és van ahol nem az a zárt térben való maszkviselés. 

USA

 • A poszttraumás stressz zavar (PTSD) nem csak a háborús veteránoknál fordul elő. A Colorado Egyetem Orvostudományi Karának kutatói által vezetett új tanulmány szerint, amelyet hétfőn tettek közzé a  JAMA Internal Medicine lektorált tudományos folyóiratban, az intenzív osztályon COVID-19-fertőzött betegek családjai hasonló tapasztalatokkal néznek szembe, mint az önkontroll elvesztése, a szorongás, a depresszió. és a PTSD, amelyben a kutatók „második közegészségügyi válságnak” neveznek.
 • Az Egyesült Államok COVID-19 halálozási adatainak elemzése kimutatta, hogy a felnőttek halálozásának egynegyede megelőzhető lett volna vakcinákkal.

Európai Unió

 • A magas fertőzési potenciállal rendelkező helyeken, így a kórházakban és az idősek otthonában továbbra is szükség lesz maszkra.

USA

 • Az Illinois Urbana-Champaign Egyetem kutatói szerint egy hordozható, gyors COVID-teszt meg tudja különböztetni akár öt különböző vírus, vírustörzs és variáns változatokat egyetlen nyálmintából. Az eljárás pontosabb és sokkal olcsóbb, mint a PCR teszt.

Németország

 • Előfordul, hogy a Covid 19 tombol egy családban, és mindenki megbetegszik – csak egy ember nem. Az immunológusok megvizsgálják, hogy egyes emberek természetes módon immunisak-e. Vagy hogy van-e kereszt-immunitás mögötte.
 • Mintegy harmadára csökkent a fertőzések és a halálesetek száma az előző hét adataihoz képest.

WHO

 • A világ lakosságának nagyjából 64,8%-a kapott legalább egy adag COVID-oltást, bár az alacsony jövedelmű országokban az emberek 14,8%-a kapott legalább egy adagot.

USA

 • A koronavírus elleni oltás negyedik adagja jelentősen csökkentette a fertőzések és a súlyos megbetegedések esélyét a 60 éves és idősebb betegeknél a Clalit Health Services és a Harvard Egyetem szakértői által lektorált tanulmánya szerint, amelyet a The New England Journal of Medicine publikáltak.
 • A Moderna Inc. pénteken közölte, hogy visszahívja a szerződéses gyártója, a Rovi által gyártott 764.900 adag COVID-19 oltóanyagot, miután egy injekciós üvegetben szennyeződést találtak. Ezen tételeket a Moderna januárban Norvégiába, Lengyelországba, Portugáliába, Spanyolországba és Svédországba szállították.

Németország

 • A Covid-19 számos szervet megtámadhat, beleértve a májat is. A kutatók azt találták, hogy a vírus jelentősen megváltoztatja a sejtprogramokat, és másodlagos betegségekhez vezethet a szervben.

USA

 • Kevesebb ember kerül kórházba Covid-19 miatt az Egyesült Államokban, mint a járvány bármely más pontján, de a kórházak és a személyzet továbbra is érzi a feszültséget.
 • Egy szerdán közzétett tanulmány szerint a Pfizer PFE.N/BioNTech 22UAy.DE COVID-19 vakcinát kapott 5-11 éves gyermekek 68%-kal kisebb valószínűséggel kerültek kórházba az Omicron hullám idején az Egyesült Államokban, mint a be nem oltott gyermekek.
 • Az FDA engedélyezte a második emlékeztető oltóadagot a fiatalabb, legyengült immunrendszerű emberek számára – a 12 éves és idősebbek számára a Pfizer/BioNTech oltás és a 18 év felettiek a Moderna vakcina esetében.

Izrael

 • A Clalit Health Services új tanulmánya szerint a negyedik koronavírus-oltás 78%-kal csökkentette a COVID-19 okozta halálozások számát a 60-100 éves felnőtteknél.

Újraindul az amerikai-kínai Covid háború?

0

A pandémiat okozó vírus egy kínai laboratóriumból szabadulhatott el – állapította meg az energia minisztérium Washingtonban. Az ezzel kapcsolatos titkosszolgálati jelentést most kapták meg a honanyák és honatyák Washingtonban – írta meg a Wall Street Journal, amely azért óvatosságból hozzáteszi, hogy az energia minisztérium maga is úgy tálalta az információt mint, amelynek alacsony a megbízhatósági szintje.

Korábban Washington és Peking éveken át polémiát folytatott arról, hogy miképp indult be a Covid járvány. Vuhanban működik egy kutatóközpont, amelyben a biológiai hadviseléssel is foglalkoznak, és állítólag innen indulhatott világhódító útjára a Covid vírus.

Mit mondanak a kínaiak?

A hivatalos álláspont az, hogy természetes úton indult meg a vírus szaporodása. A másik, a külföld számára előadott verzió már kissé kacifántosabb: az USA kísérletezett a Covid vírussal Fort Detrickben, nem messze Washingtontól. Ez éppen olyan kutató laboratórium mint a vuhani vagyis a biológiai hadviselés központi intézménye. Az amerikaiak Afganisztán számára állítottak elő biológia fegyvert, és így keletkezett a Covid vírus. Amely azonban megfertőzte az Afganisztánban szolgáló amerikai katonák egy részét is. Ezek közül néhányan résztvettek a katona válogatottak olimpiáján Vuhanban, ahol megfertőzték a helyi lakosságot. Így indult el a járvány 2019 őszén a 11 milliós Vuhanban Kína kellős közepén.

Gyorsan említsük meg, hogy nemzetközi egyezmények tiltják a biológia hadviselést és az ezzel kapcsolatos kutatást. Ennek ellenére Kínában és az USA-ban folynak ilyen kutatások éppúgy mint Oroszországban. Putyin birodalmában az emberek azért óvakodnak a Covid védőoltástól, mert a Szputnyik vakcinát éppen a biológiai hadviselés kutató központjában kísérletezték ki.

USA – Kína szembenállás

A mélyponton levő amerikai-kínai kapcsolatok további gyengítését szolgálja a vírus kampány újrakezdése az Egyesült Államokban, ahol ezt az ügyet már egyszer lezárták: Avril Haines, a titkosszolgálatokat felügyelő hivatal vezetője elmondta a sajtónak még 2021-ben, hogy nincs egyértelmű eredmény. A titkosszolgálatok véleménye is eltér egymástól. Így aztán a járvánnyal együtt szép lassan mindenki megfeledkezett az ügyről.

Most viszont heves vita alakult ki Blinken amerikai külügyminiszter és Vang Ji államtanácsos között Münchenben a biztonságpolitikai világkonferencián. Az USA külügyminisztere azzal vádolta Kínát, hogy kamikaze drónokat akar szállítani Oroszországba, ahonnan azok az ukrajnai frontra kerülhetnének. Ezek a kínai drónok állítólag hatékonyak lehetnek azok ellen az amerikai és német páncélosok ellen, melyeket Ukrajnának ígértek.

Vang Ji, Kína elsőszámú diplomatája közölte: nem szállítottak ilyen drónokat Oroszországnak. Erre a CIA igazgatója is megszólalt: elismerte, hogy nem volt kínai fegyverszállítás, de egyúttal óvta Pekinget attól, hogy ezt mégiscsak megtegye.

Hszi Csin-ping elnök Moszkvába készül – jelentette be maga Putyin elnök.

Szívesen találkoznék Hszi Csin-ping elnökkel – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij az ukrajnai háború első évfordulóján.

A kínaiak béketervet terjesztettek elő, mely Peking szerint “megnövelné Ukrajna mozgásterét és visszaadná Kijev szuverenitását, melyet az USA elrabolt.”

Nyugdíjasok tüntetnek Kínában a megszorítások ellen

Vuhanból és Dalienből komoly tiltakozást jelentett az AFP hírügynökség, mert mindkét nagyvárosban többszáz nyugdíjas vonult az utcára. Miért? Mert a nagy nyitás után csökkentették az egészségügyi támogatásukat.

A 11 milliós közép kínai Vuhan mindenütt a pandémia szimbóluma lett hiszen innen indult a Covid vírus világhódító útjára. A hároméves zéró tolerancia politika idején az önkormányzat a nyugdíjakat kiegészítő társadalombiztosítási-egészségügyi  támogatást adott az idős polgároknak, akik védtelenül maradtak a vírussal szemben hiszen a kínai oltóanyagok ennek a nemzedéknek nem nyújtottak védelmet. Amint Hszi Csin-ping elnök meghirdette a zéró tolerancia politika végét, az önkormányzatok elkezdték csökkenteni a támogatást. Ezen a héten már másodszor tüntettek ez ellen a nyugdíjasok Vuhanban, ahol azt hangsúlyozták, hogy az egész társadalombiztosítási rendszer változásra szorul, mert a népesség gyorsan öregszik és mind többen szorulnak rá az ingyenes egészségügyi ellátásra.

“Adjátok vissza a befizetett egészségügyi járulékomat!” – skandálták a nyugdíjas tüntetők Dalienben, ebben az északkelet kínai kikötővárosban, ahol sok külföldi fordul meg.

Különösen Tajvan példája zavarja a hatalmat hiszen Kínában úgy tartják: ha a mama a szigeten nyugdíjas, a lánya kommunista Kínában él, akkor nővéreknek nézik őket.

A tüntetések a kommunista párt nyílt bírálatát jelzik

“A nyugdíjasok nemcsak magukért tüntetnek hanem az eljövendő generációkért is. Jelenleg ugyanis az egész egészség és társadalombiztosítási rendszer a kínai kommunista párt pilóta játéka!” – írta egy tüntető egy népszerű társas oldalon. Mindenkit további tiltakozásra bíztat mondván:

”ha nem megyünk ki az utcára tiltakozni ma, akkor az eljövendő generációk a kommunista párt rabszolgái lesznek!”

A kommunista párttagok egyenlőbbek a többieknél

A társadalombiztosítási és egészségügyi rendszert úgy alakították ki Kínában, hogy a hatalom emberei itt is óriási előnyöket élveznek. A SinoInsider portál részletes elemzéssel bizonyította, hogy az ingyenes egészségügyi rendszerben olyan előnyöket élveznek a káderek, amelyekről a közönséges földi halandók nem is álmodhatnak. Mindezt a mi befizetéseinkből – harsogták a dühös nyugdíjasok Vuhanban és Dalienben. Kínában decentralizált az egészségügyi és a társadalombiztosítási rendszer, ennek következtében nagyon sok függ a helyi vezetéstől. Mindkét városban az önkormányzati vezetők azt állítják, hogy költségvetési gondjaik vannak, ezért csökkentették a nyugdíjasok pénzügyi támogatását. Peking hivatalos álláspontja az, hogy meg kell egyezni a nyugdíjasokkal mielőtt kivonulnának az utcára. A Kínát vaskézzel irányító kommunista párt igyekszik elkerülni a nagyszabású tömeges tiltakozást, mert a digitális média világában az pillanatok alatt országos mozgalommá válhat. Sanghajban, Kína legnagyobb városában a múlt évben csoportos tiltakozás bontakozott ki a zéró Covid tolerancia politikájával szemben – emlékeztet a londoni Guardian tudósítója, aki szerint ennek a tüntetés sorozatnak is nagy szerepe volt abban, hogy Peking három év után meghirdette a nagy nyitás politikáját. Csakhogy ennek is vannak kárvallottjai amint ezt a Vuhanban és Dalienben tömegesen tiltakozó nyugdíjasok mutatják.

Az új Covid oltások  felére csökkentették a kórházi kezelés kockázatát

Az új vírusváltozatok, amelyek jobban képesek kikerülni az immunrendszert, nem véletlen. hogy az elmúlt hetekben nőtt a Covid-fertőzések és a kórházi kezelések száma.  A vírus súlyosbította azokat a nehézségeket, amelyekkel az egészségügyi ellátórendszereknek szembe kell néznie, amely már az influenza és a RSV vírus újjáéledése miatti terhelésnek is van kitéve.

Az RSV, vagyis a légúti syncytia vírus olyan sok kisgyermeket betegített meg idén ősszel, olyannyira, hogy az RSV miatt szorulnak legtöbben kórházi kezelésre. Az influenzajárvány több mint egy évtizede általában februárban tetőzik,  az idén megelőzi a Covid 19 miatt kórházba kerülők számát. Az „A” típusú influenza H3-nak nevezett altípusa az idősek körében is gyakoribb így az influenza miatti kórházi kezelések gyakorisága a CDC szerint. A Covid-fertőzéssel bekerülők száma ugyan alacsonyabb, mint az elmúlt két decemberben volt, de sajnos ez a szám is emelkedőben van.

Az RSV miatti heti kórházi kezelések száma a gyermekek körében a legmagasabb, amióta az Egyesült Államokban a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ megkezdte felügyeletét a 2018–2019-es szezonban.

Az előzetes becslések szerint október eleje óta nagyjából minden hetvenedik 6 hónapos és annál fiatalabb baba került kórházba.

Az USA már két rekorddöntési szezont élt át a Covid alatt, ami aránytalanul érintette az idősebb amerikaiakat, de az RSV és az influenza idei visszatérése azt jelenti, hogy a betegségek egy része az ország legfiatalabbjaira és családjaikra hárult. A legidősebb amerikaiak továbbra is rendkívül veszélyeztetettek a Covid 19 és az influenza okozta súlyos betegségekre.

„A Covid nem múlt el” – mondta Dr. Fiona Havers, a CDC fertőző betegségek specialistája.

„A kórházi kezelések még mindig nagy arányban fordulnak elő, különösen az idősebb felnőtteknél és a magas kockázatú betegeknél.”

Tiltakozási hullám Kínában a Covid lezárások ellen

A zéró tolerancia politikáját egyre nehezebben viseli el a kínai lakosság, amely sok nagyvárosban tiltakozik a lezárások ellen. Peking a helyi vezetőket a lezárási politika szelektív alkalmazására szólította fel, és azt ígérte: felgyorsítják az idősebb nemzedékek oltását. A zéró tolerancia hivatalos indoka az, hogy egyelőre nem tudják megvédeni a 60 fölötti nemzedéket a Covid járványtól.

Az ideiglenes lezárás nem tarthat tovább 24 óránál – jelentette be a pekingi önkormányzat, hogy lecsillapítsa a kínai főváros lakóinak tiltakozását. Pekingben, Sanghajban és sok más nagyvárosban rendőröket vezényelt a hatalom az utcákra, hogy a tiltakozó városi polgárokat visszaszorítsák lakóhelyükre. Egy kínai városban tankokat is fényképeztek az utcákon, de azt nem lehet megállapítani, hogy a videó mennyire autentikus.

A tiltakozásban elsősorban a fiatal generáció vesz részt, amely nehezebben viseli el a korlátozásokat. Köztük magas a munkanélküliség – országosan 20% – mert a kínai gazdaság a pandémia után nem tudta dinamikusan újrakezdeni működését a
meg-megújuló Covid lezárások miatt.

Urumcsiban kezdődött a tiltakozási hullám, ahol a lezárás miatt többen bennégtek egy épületben. A Hszincsiang – ujgur tartomány fővárosa amúgyis rebellis hírében áll, hiszen az ujgur nemzetiség nem könnyen viseli el, hogy kisebbség lett a saját földjén. A pekingi véleményt hűen tükröző Global Times úgy számolt be a lázongásról, hogy

“Urumcsi városában helyreállt a tömegközlekedés.”

Hírek szerint a rendőrség állította azt le nehogy a tiltakozó ujgurok eljuthassanak a város központjába.

Pekingben a tiltakozás elérte az ország leghíresebb egyetemét is: a Csinghua, melyet amerikai lelkészek alapítottak a kínai fővárosban, Kína leghíresebb elit képző intézménye. Itt végzett Hszi Csin-ping elnök is, akinek a távozását több helyen követelték a tiltakozók. Kína elnöke hirdette meg a zéró tolerancia politikáját a Covid vírussal szemben csaknem három éve, és ezért alkalmaznak ma is lezárásokat Kínában.

Német ajánlat: használjátok nyugati vakcinát!

A német kormányszóvivő javasolta ezt Kínának nem sokkal azután, hogy Scholz kancellár személyesen is előadta ezt az ötletet Hszi Csin-ping elnöknek Pekingben. A Németországban működő BioNTech vakcináját ajánlotta Hszi Csin-ping figyelmébe. A kínai elnök arra hivatkozva gyakorolja a zéró tolerancia szigorú politikáját, hogy a Sinopharm és a többi kínai vakcina nem hatékony a hatvan évesnél idősebb lakosság számára.

Scholz és Hszi Csin-ping abban állapodtak meg, hogy a Kínában élő külföldiek kaphatnak a nyugati vakcinákból, de a kínaiak nem. Kína maga is fejlesztett ki mRNS vakcinát – írja a brüsszeli Politico, de ezt még nem engedélyezték az 1,4 milliárd lakosú országban annak ellenére, hogy Indonéziában már megkapta az engedélyt.

Egyes génváltozatok csökkentik a Covid 19 által okozott halál kockázatát

Az európaiak körülbelül tíz százaléka rendelkezik olyan génvváltozattal, amely aktiválja az immunsejteket a Sars-CoV-2 ellen és így védelmet nyújt a halálos Covid-lefolyások ellen – ezt állapította meg a Duisburg-Essen Egyetem (UDE) kutatócsoportja.

A Duisburg-Essen Egyetem egyik kutatócsoportja 2020. március 11. és 2021. június 30. között 1570 coviddal fertőzött betegen folytatott vizsgálat eredményét tette közre a »Frontiers in Genetics« folyóiratban.

GNB3: A gén befolyásolja az immunrendszer T-sejtes válaszát

Európában a lakosság mintegy tíz százalékában található meg  a »GNB3 TT« génváltozat. A GNB3 gén az úgynevezett G-fehérjék fontos funkcionális alegységét kódolja – magyarázta a tanulmány szerzője, Birte Möhlendik, a Farmakogenetikai Intézet munkatársa.

„Munkacsoportunk többek között saját előkészítő munkájában már kimutatta, hogy a vizsgálatban leírt génváltozat az immunsejtek aktiválódását eredményezi.” A korai és megfelelő immunválasz nagy szerepet játszik a Covid-19 lefolyásában. A tanulmány egyrészt azt vizsgálta, hogy a különböző súlyosságú lefolyású betegek immunválasza eltérő volt-e, másrészt, hogy a GNB3-ban lévő génváltozat felelős-e ezért.”

A vizsgálatban résztvevők közül 205-en (13 százalék) enyhe lefolyású volt a betegség, 760-an (48 százalék) kerültek kórházba, és 292-en (19 százalék) intenzív kezelésre szorultak. 313 ember, a vizsgálatban vizsgáltak 20 százaléka halt meg.

„Ki tudtuk mutatni, hogy a GNB3 TT genotípusú emberek sejtjei reagáltak a legerősebben a koronavírusra,

ez megmagyarázza  közöttük miért olyan nagymértékben csökken a halálozás kockázata.”

Az Omicron nem szerepel a vizsgálatban

Mivel a vizsgálat csak 2021 júniusáig tart, a jelenlegi Omicron változatot, amelyet először 2021 őszén észleltek, még nem rögzítették. A Duisburg-Essen Egyetemen jelenleg is folynak további vizsgálatok, hogy mely génváltozatok befolyásolhatják a Covid-19 lefolyását.

A Der Spiegel alapján

HAZAI KORONAVÍRUS JELENTÉS – 2022. augusztus 03. szerda

Az összesített adatok szerint az elmúlt héten 21.840 új fertőzöttet  találtak. 

A járvány kezdete óta összesen 1.987.321 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

A elmúlt héten Covid 19 fertőzéstől elhunyt 96 beteg, így az elhunytak száma 46.886 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 42.061 fő. 1.593 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, lélegeztetőgépre szoruló fertőzöttek száma 19. Hatósági házi karanténban 2.115 személyről tudnak.

Az első oltását összesen eddig 6.413971-en, a második oltást összesen már  6.200.613 személy kapta meg. A harmadik oltásfelvételére összesen 3.889.453 személy jelentkezett. 320.083 személy a negyedik oltását is felvette.

A világjárvány legfrissebb adatai – 2022. július 05. kedd

A SARS-CoV-2 típusú új koronavírus 2020 eleje óta már több mint 550.047.165 embert fertőzött meg és 6.340.166 életet követelt világszerte. Ma reggelig a  Föld lakosságát 11.767.693.326 COVID-19 elleni vakcinával oltották be.

 

IZRAEL

 • Az UT Southwestern tudósai sikeresen kidolgoztak egy tesztet, amellyel „sikeresen meg lehet különböztetni a koronavírus összes jelenlegi változatát”.
 • A krónikus betegségek miatt legyengült immunrendszerű betegek és azok,
  akik olyan gyógyszereket szednek, amelyek csökkentik a szervezet védekező- képességét a behatoló kórokozókkal szemben, ki vannak téve a krónikus fertőzés kockázatának, és számos erősen mutált koronavírus-változatot fejlesztenek ki.

USA

 • Egy  tanulmány megállapította, hogy a lámából származó nanotestek felhasználhatók belélegezhető spray kifejlesztésére a COVID-19 és más vírusos betegségek leküzdésére.
 • Megkezdődik a COVID-19 hatodik hulláma, súlyosabb betegekkel és több halálesettel.

Németország

 • Eddig nyáron mindig majdnem szünet szünetet tartott a koronavírus járvány, idén nem. A BA.5 omikron altípus, amely ügyesen megkerüli az immunrendszert, a hibás. Valójában közel sem olyan ártalmatlan a vele való fertőzződés, mint azt az enyhének hitt tünetek mutatják.
 • 20 százalékkal több az újonnan fertőzött, 30 százalékkal több az intenzív terápiás beteg: az új BA.5-ös változat következményei észrevehetők Németországban. Ennek jelentős következményei lesznek a koronavírus elleni védőoltási kampányra nézve. A járvány jelenlegi lefolyásának átmeneti állapota ismét nem sok jót ígér.

USA

 • Egy új kutatás szerint a nőknél 22%-kal nagyobb az esélye annak, hogy a hosszú COVID-t kifejlesszék, mint a férfiaknál. Azt is megállapították, hogy a nemek eltérő tüneteket tapasztalnak.

Kína

 • Sanghaj a közelmúltban enyhített a súlyos COVID-korlátozásokon, de  ragaszkodott a „dinamikus nulla COVID” politikához, amelynek célja az átviteli láncok mielőbbi leállítása.

Németország

 • Egy német tanulmány megállapította, hogy a magasabb nitrogén-dioxid-szintű megyékben élőknél nagyobb a kockázata annak, hogy intenzív ellátásra és gépi lélegeztetésre van szükségük, ha COVID-19-fertőzöttek.

USA

 • Megbízhatóbban tudja kimutatni kutyája a COVID-19-et, még a tünetmentes eseteket is, mint egy gyorsteszt?
 • A Pfizer Paxlovid csökkenti a COVID kockázatát időseknél, függetlenül a vakcina státuszától.
 • A New York-i Mount Sinai School of Medicine-ben lefolytatott és a Nature folyóiratban publikált, lektorált kutatás megállapította, hogy egereknél az akut stressz káros lehet a fertőzések, különösen a COVID-19 elleni küzdelemben, és növeli a halálozás valószínűségét. 

Izrael

 • Az izraeli Virusight cég eszköze 20 másodperc alatt nyálmintából észleli a COVID-19-et.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK