Nagy visszatérő is indul a választáson

0
979

Nyolc év nyugdíj után ismét ringbe száll Nyíregyházán Csabai Lászlóné a szocialisták színeiben. A régi nemzedék talán utolsó tagja annak idején mindent megnyert, amin elindult: polgármesterség, képviselőség. Úgy érzi, most is győzhet. Azt mondja, elege lett a gyűlöletből és félelemből.

Hódmezővásárhely megmutatta, hogy az emberek kikényszerítik az együttműködést – mondta hétfői értékelésében Csabai Lászlóné, a DK támogatását élvező nyíregyházi MSZP-s jelölt.

Csabainé a rendszerváltás utáni évek „nagy szoci generációjának” talán utolsó (ismét aktív) tagja. Tanácselnök volt 1986 és 1990 között, 1994-ben már parlamenti képviselő, de lemondott, mert ősszel polgármesterré választották, 1998-2010: egyhuzamban mindkét posztot folyamatosan elnyerte, 2002-ben egyéniben 58,5 százalékkal már az első fordulóban megszerezte a parlamenti mandátumot.

Az 1947-ben született Csabai Lászlóné nyolc éve visszavonult, mint akkoriban indokolta: elérte a nyugdíjkorhatárt. Akkor azt mondta: ezt már 2006-ban eldöntötte.

Mostanra viszont elege lett a gyűlöletből és félelemből, ezért vállalta el a visszatérést – mondta most a Független Hírügynökség megkeresésére. Meg elege lett az ellenzék tehetetlenségéből, hogy

nem mérték fel, nem lehet hat párttal eredményt elérni.

Ahogy fogalmazott: pár hónapja nulla esélye lett volna, most már viszont szerinte reális sansz van a győzelemre, mert látja kinyílni az emberek szemét.

Hét választást nyert meg, erre alapozva jelenti ki, hogy

„én tudom a legtöbb szavazatot hozni”.

2014-ben is minimális különbséggel, 3,5 százalékponttal vesztettek a Fidesz jelöltjével szemben, ez a hátrány szerinte most behozható.

A vásárhelyi példa abban is párhuzamot mutat – fejtette ki -, hogy a helyi sajtó teljesen egy (Fidesz-)kézben van, mégis lehetséges volt nyerni. “Ekkora cenzúrát még nem láttam” – mondta a nyíregyházi állapotokról Csabainé.

Legnagyobb ellenfele a helyi születésű egykori úszó, most EMMI-államtitkár Szabó Tünde, akit azonban kimenekítenek minden kellemetlen kérdést (például Tiborcz István ügye) felszínre hozó helyzetből. De Vásárhely ebben is utat mutat: nem kerülhetők meg ezek a kérdések – ért egyet az értékeléssel Csabai Lászlóné.

Ellenfél van még az Együtt, a Jobbik, a Momentum és az LMP jelöltjei képében, de az MSZP-ben „dolgoznak” azon, hogy legyen valamilyen megállapodás.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .