Kezdőlap Címkék Nyíregyháza

Címke: Nyíregyháza

Változó víruskoncentráció a szennyvízekben

Két településen ismét emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati honlapon azt írták: az előző hetek csökkenése után a 4. héten országos átlagban ismét emelkedést mutat a szennyvízmintákban az új koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

Az elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy Debrecenben és Nyíregyházán növekvő, míg Győrben, Pécsett és Szombathelyen csökkenő tendenciát mértek a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében. Békéscsabán, Budapesten, Debrecenben, Kaposváron, Kecskeméten Nyíregyházán és Szekszárdon mérsékelt, míg a többi vizsgált városban alacsony a szennyvízben mért koncentráció – közölték.

LMP: a voksolás tétje a kivándorlás megállítása

Az európai parlamenti (EP-) választás egyik fontos tétje az elmúlt években nagyon felerősödött kivándorlás megállítása Magyarországról – jelentette ki Demeter Márta, az ellenzéki párt társelnöke szerdán Nyíregyházán.

A politikus a sajtótájékoztatón elmondta, ennek kezelésére az LMP hárompontos cselekvési tervet dolgozott ki, amelynek első és legfontosabb eleme az uniós források szinten tartása. Megválasztásuk esetén a párt képviselői azt szeretnék elérni, hogy ne csökkenjenek a Magyarországnak szánt támogatások, és ezek abszolút transzparens módon – a „korrupt kormányzatok” megkerülésével – az emberekhez kerüljenek – mondta.

Az uniós pénzeknek nem a multinacionális cégek vagy a kormányzati körök zsebében van a helyük, az LMP ezeket a forrásokat a helyben munkalehetőségeket teremtő hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozásokhoz irányítaná – hangsúlyozta Demeter Márta. Azt szeretnék – folytatta – , hogy a fiatalok helyben tudják megalapítani saját vállalkozásukat, kapjanak támogatást az innovációra, valamint saját gyártású termékekkel jelenjenek meg a magyarországi, illetve a külföldi piacokon.

Az LMP társelnöke felhívta a figyelmet arra is, kezelni kell az országban kialakult bérválságot, erre megoldás lehet a tagállamok nemzetgazdaságainak teljesítőképességével arányos közös európai minimálbér bevezetése. Vélekedése szerint az Orbán-kormány elmulasztotta az egészségügy, az oktatás, az államigazgatás egyes részeinek és a szociális ellátásnak a rendszerváltás óta halogatott reformját, így a kivándorlás és a bérkérdés mellett a nagy ellátórendszerek működési problémáit is meg kell oldani.

Újra kell építeni Magyarországot, ebben pedig az LMP számít az országot kényszerűségből elhagyó szakemberek munkájára – közölte Demeter Márta.

Keresztes László Lóránt, az ellenzéki párt másik társelnöke arról beszélt, hogy a kivándorlás a kormány minden állítása ellenére nem csökken, a statisztikák szerint mára minden hatodik anyaországi magyar gyermek külföldön születik, a visszatérők valóban növekvő számát pedig még mindig sok ezerrel meghaladja az elvándorlóké.

Éves szinten nagyjából 25 ezren mennek el az országból megélhetési okokból, velük szemben elhanyagolható a visszatelepülők létszáma – szögezte le Keresztes László Lóránt. Az LMP társelnöke megjegyezte, Magyarországról kifejezetten a legjobban képzett munkaerő megy el, a magyar diplomások nyolc százaléka él és dolgozik külföldön.

„Látható, hogy egy nemzeti tragédiáról van szó, amelynek felszámolása érdekében óriási szemléletváltozásra van szükség a hazai gazdaság- és társadalompolitikában” – mondta az ellenzéki politikus.

Folytatódnak a rabszolgatörvény elleni tüntetések

0

Ma délután 14 órától tüntetés lesz Budapesten, a kormány ellen tüntetők a Hősök terétől a Kossuth térig vonulnak, ahol több beszéd is elhangzik. Számos vidéki városban is lesz demonstráció, többek között Tatán, Esztergomban, Tapolcán, Komlón, Szolnokon, Cegléden, Hódmezővásárhelyen, Debrecenben és Békéscsabán.

Budapesten a Hősök terén kezdtek el gyülekezni a tüntetők kora délután. Élő közvetítés a demonstrációról:

Korábban a A Diákblokk a Vértanúk terén, az eltávolított Nagy Imre szobor helyénél tüntetett.

Nyíregyházán már reggel nyolckor elkezdődött forgalomlassító útlezárás. Az egész délelőtt tartó akció mintegy negyven autóval indult. A demonstráción a Vasas Szakszervezeti Szövetség, a vegyipari dolgozók szakszervezete, a vasutas szakszervezet és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete mellett az ellenzéki pártok helyi képviselői is részt vettek.

Nagy visszatérő is indul a választáson

Nyolc év nyugdíj után ismét ringbe száll Nyíregyházán Csabai Lászlóné a szocialisták színeiben. A régi nemzedék talán utolsó tagja annak idején mindent megnyert, amin elindult: polgármesterség, képviselőség. Úgy érzi, most is győzhet. Azt mondja, elege lett a gyűlöletből és félelemből.

Hódmezővásárhely megmutatta, hogy az emberek kikényszerítik az együttműködést – mondta hétfői értékelésében Csabai Lászlóné, a DK támogatását élvező nyíregyházi MSZP-s jelölt.

Csabainé a rendszerváltás utáni évek „nagy szoci generációjának” talán utolsó (ismét aktív) tagja. Tanácselnök volt 1986 és 1990 között, 1994-ben már parlamenti képviselő, de lemondott, mert ősszel polgármesterré választották, 1998-2010: egyhuzamban mindkét posztot folyamatosan elnyerte, 2002-ben egyéniben 58,5 százalékkal már az első fordulóban megszerezte a parlamenti mandátumot.

Az 1947-ben született Csabai Lászlóné nyolc éve visszavonult, mint akkoriban indokolta: elérte a nyugdíjkorhatárt. Akkor azt mondta: ezt már 2006-ban eldöntötte.

Mostanra viszont elege lett a gyűlöletből és félelemből, ezért vállalta el a visszatérést – mondta most a Független Hírügynökség megkeresésére. Meg elege lett az ellenzék tehetetlenségéből, hogy

nem mérték fel, nem lehet hat párttal eredményt elérni.

Ahogy fogalmazott: pár hónapja nulla esélye lett volna, most már viszont szerinte reális sansz van a győzelemre, mert látja kinyílni az emberek szemét.

Hét választást nyert meg, erre alapozva jelenti ki, hogy

„én tudom a legtöbb szavazatot hozni”.

2014-ben is minimális különbséggel, 3,5 százalékponttal vesztettek a Fidesz jelöltjével szemben, ez a hátrány szerinte most behozható.

A vásárhelyi példa abban is párhuzamot mutat – fejtette ki -, hogy a helyi sajtó teljesen egy (Fidesz-)kézben van, mégis lehetséges volt nyerni. „Ekkora cenzúrát még nem láttam” – mondta a nyíregyházi állapotokról Csabainé.

Legnagyobb ellenfele a helyi születésű egykori úszó, most EMMI-államtitkár Szabó Tünde, akit azonban kimenekítenek minden kellemetlen kérdést (például Tiborcz István ügye) felszínre hozó helyzetből. De Vásárhely ebben is utat mutat: nem kerülhetők meg ezek a kérdések – ért egyet az értékeléssel Csabai Lászlóné.

Ellenfél van még az Együtt, a Jobbik, a Momentum és az LMP jelöltjei képében, de az MSZP-ben „dolgoznak” azon, hogy legyen valamilyen megállapodás.

Bemutatták az eltérő színű nyíregyházi jaguárikreket

0

Két jaguárkölyök született a Nyíregyházi Állatparkban, az ikrek egyik tagjának sárga, a másiknak fekete a bundája. Az egy hónapos jaguárok már átestek az első orvosi vizsgálaton, és egyedi azonosítójukat is megkapták – közölte az állatpark. A Fővárosi Állatkertben pedig december 23-án egy gorillabébi született.

A 103 napnyi vemhesség után született nőstény jaguárokról anyjuk szépen gondoskodik – közölte az állatkert az MTI-vel. Mivel ezeknél a nagymacskáknál az utódgondozás csak a nőstény feladata, a hím – mivel veszélyes lehet a kicsikre – egy elkülönített kifutóban él. Az egyre aktívabb kölykök egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de hamarosan ők is a ragadozóknak megfelelő táplálékot kapják majd.

A Franciaországból, az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett jaguárpár hároméves nőstény tagja fekete, míg a négyéves hím sárga bundájú; és az anyának ezek az első kölykei. A jaguároknál gyakoribb a sárga, fekete foltos színváltozat, de fekete példányok is előfordulnak. Ezt a mutációt a fekete pigmentanyag, az eumelanin túltengése okozza a narancssárga pigment (feomelanin) ellenében.

MTI Fotó: Kovács Attila

A hétvégén a fővárosi állatkertbe is új jövevény érkezett: szombaton egy gorillakölyök született. Az anyaállat, a 17 éves N’Yaounda és kicsinye is jól van az állatkert tájékoztatása szerint. A kölyök nemét viszont még nem tudták megállapítani, mert az anya féltve őrzi.

A gorillabébi apja Golo, a csapat vezérhíme, az anyának ez már a második kicsinye. Legutóbb 2010-ben született gorilla Budapesten, jelenleg hatan élnek az állatkertben, közülük kettő kölyök. A család legfiatalabb tagját hétfőtől már láthatja is a közönség.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként december 24-én az állatokat is megajándékozták.

Halálfejes mókusmajmok nézik a karácsonyi ajándékba kapott lisztkukacokat, kedvenc csemegéjüket a Fõvárosi Állat- és Növénykert Dél-Amerika kifutójában 2017. december 24-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

Nyomozás Nyíregyházán a kórház építésének ügyében

0

Lövei Csaba feljelentése nyomán újabb nyomozás indul a nyíregyházi kórházépítéssel kapcsolatos visszaélések ügyében. A nyíregyházi önkormányzati képviselő, az Együtt helyi elnöke szerint mielőbb fel kell tárni, ki a felelős a több százmillió forintos kártérítéssel járó nyíregyházi kórházépítéssel kapcsolatos visszaélésekért.

Az Együtt politikusa tavasszal felvetette, ha nem indít hivatalból eljárást a nyomozó hatóság, akkor maga teszi meg a feljelentést. Szerzői jogok megsértése és hűtlen kezelés miatt feljelentést is tett az ügyészségen, melynek nyomán most újabb bűnügyben nyomoznak.

Mint ismert, a nyíregyházi Jósa András Tömbkórház-projekt tervezési munkáira 2009. május 11-én kötöttek szerződést közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a Nyírterv-Plusz Kft.-vel. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat mint megrendelő szerződő fél 2010. január 13-án megszüntette a kft.-vel a tervezési munkára kötött, 252 millió forint értékű szerződést, majd ugyanerre a munkára a Fatum Property Kft.-vel kötött szerződést bruttó 626 millió forint értékben. Az új cég a Nyírterv-Plusz Kft. által korábban készített terveket használta fel és alakította tovább.

Ebben az ügyben a Nyírterv-Plusz Kft. polgári pert indított. A Debreceni Ítélőtábla polgári perben jogerősen megállapította, hogy megsértették a szerzői jogokat, dupla pénzért gyakorlatilag „lenyúlták” az eredeti terveket, e miatt több százmilliós kártérítést kell közpénzből fizetni.

Lövei Csaba, az Együtt nyíregyházi politikusa szerzői jogok megsértése és hűtlen kezelés miatt május elején feljelentést is tett a megyei főügyészségen, miután az nem indított hivatalból eljárást.

A hűtlen kezelés vádjával az ügyészség nem foglalkozott, arra hivatkozva, hogy a kérdést 2012-ben már lezárták, azonban

különösen nagy vagyoni hátrányt okozó szerzői jogok megsértése

miatt a NAV Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága megkezdte a nyomozást, aminek a határidejét a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség október 9-éig meghosszabbította.

Az mára bebizonyosodott, hogy 2009-2010 tájékán a kórház akkori vezetése súlyos ügyeket hagyott maga után úgy, hogy akkoriban dr. Kovács Ferenc, a város jelenlegi polgármestere volt a kórház felügyelőbizottságának elnöke, egészen 2010-ig.

Forrás: Együtt.

Művészasztalt terítenek Nyíregyházán

0

Mesekutatóval is találkozhatnak az érdeklődők a VIDOR Fesztiválon.

Ahogy mondani szokás, már aranyért sem lehet színházjegyet váltani a VIDOR Fesztivál versenyprogramjára Nyíregyházán. De csüggedésre semmi ok, hisz a Vidámság és Derű ORszágos seregszemléje számtalan ingyenes programot – köztük szabadtéri, világzenei koncerteket, beszélgetős műsorokat – kínál a nagyérdeműnek.

Csatlakozott a rendezvénysorozathoz a városban alapított irodalmi folyóirat, A vörös postakocsi is, mely a VIDOR-hoz igazítva Művészasztal címmel augusztus 31-én indítja útjára sorozatát. Az idén két, jövő tavasszal három alkalommal olyan élvonalbeli magyar írókat látnak vendégül Nyíregyházán, akiknek munkássága a színház világához is köthető.

A rendezvény háziasszonya Kováts Judit író, első vendége Boldizsár Ildikó író, mesekutató, meseterapeuta.

A MŰvész Stúdióban délután ötkor kezdődő műsor címe: Mese, mese, mátka… felnőtteknek.

Az est folyamán a Móricz Zsigmond Színház művészei a Holle anyó újramesélt változatát állítják színpadra Ildikó átdolgozásában, amit ő életközép-válság mesének nevez.

Egymásnak esnek a sóstói strandon

0

Strandbirkózó versenyt rendeznek Nyíregyházán augusztus 12-én, a viadalt a Nyírsport SE immár harmadik alkalommal hirdette meg.

A Sóstó Kupa Nyílt Strandbirkózó versenyen bárki – fiúk, lányok egyaránt – részt vehet, aki elmúlt 5, és még nincs 99 éves. A viadalt a sóstói Parkfürdő területén bonyolítják le, minden versenyző üdítőt és ásványvizet kap, sőt, akik előbb neveznek, kedvezményes belépőt válthatnak a strandra.

Nevezni a helyszínen is lehet, a részvétel díjtalan. A súlycsoportok első három helyezettje éremmel tér haza.

Maroknyian demonstráltak a Keletért

0

Mindössze kéttucatnyi ember jelent meg szerdán este azon a csendes demonstráción, amelyet az Együtt hirdetett Nyíregyházán a Kelet-Magyarország székháza elé. A gyertyagyújtással a lap felvásárlása ellen tiltakoztak. A felhíváshoz csatlakozott az MSZP is.

Lövei Csaba (Együtt) arról beszélt, hogy nem tűrik szó nélkül a megyei lap tönkretételét. Arra figyelmeztetett, előfizetés lemondási akciót indítanak, továbbá más polgári engedetlenségi lépésekre lehet számítani,

ha a Mészáros Lőrinc érdekeltségi köréhez került lapokhoz hasonlóan a megyei napilapnál is elbocsátások lesznek, és az újság a kormánypropaganda szócsöve lesz.

Jeszenszki András (MSZP) a megyei rádiós frekvenciák sorsa miatt aggódott – beszédében arra figyelmeztetett, jövőre lejárnak a frekvenciák.

Pikáns része a történetnek, hogy a napokban Heinrich Pecinának eladott Kelet-Magyarországban csütörtökön az Együtt elnökével jelent meg terjedelmes interjú.

Így reagált egy bisztro a hőségre

0

Kedves gesztussal reagált egy nyíregyházi bisztro a hőségre: kitettek két kancsó citromos vizet, mellé műanyag poharakat, a pulton egy felirattal: „állj meg egy pohár vízre, vigyázunk rád.”

Vigyázzatok magatokra, mi is vigyázunk rátok ;)🌞🏖💥💦🔆😍

Közzétette: Bistro 69 – 2017. augusztus 3.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK