Egészségügyileg konzultál Bús Balázs

0
83

A kevés pénz miatt nem ígér semmit, de azért megkérdezi Óbuda lakosait Bús Balázs például az egészségügyi szolgáltatások minőségéről, az intézmények állapotáról, az orvosi ügyeletről. Jövőre a gyerekellátás következik – és esetleg az önkormányzati választás.

Harmincegy kérdést tesz fel a III. kerületi vezetés a helyi lakosoknak a kerületi lap most postázott számában lévő négy oldalas felmérésben és Óbuda hivatalos weboldalán. A „nagyoktól” ellesett megnevezéssel egészségügyi konzultáció című kérdéssor mindazonáltal nem az „egyesek szerint…” megközelítésű, hanem konkrét szolgáltatásokra (szakrendelőké, tüdőgondozóé, háziorvosoké) vonatkozik, de kikérik a véleményt a rendelői parkolásról és az akadálymentesítés színvonaláról is.

A hét végétől szeptember 30-ig – névtelenül, csak az életkort megadva – megválaszolható kérdések körülbelül fele érthető módon a háziorvosi munka és a rendelés minőségét firtatja.

Akadnak érdekes felvetések is. Az iránt érdeklődnek, szükségesnek tartják-e a kerületi lakosok, hogy a háziorvosuk közvetlenül hozzáférjen a kórházban és szakrendelőben készült vizsgálati eredményekhez. Holott ez egyenesen eldöntött tény, a novemberben elstartolt internetes, felhőszolgáltatásként működő elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér egyik indoka éppen a kérdésben feltett adathozzáférés megteremtése. Hogy a páciensnek ne a leletekkel együtt kelljen orvosaihoz menni – és hogy hirtelen jött beavatkozás előtt minden előzmény „kéznél legyen”.

Valódi kemény kérdés viszont az, amelyben igen-nem választ várnak arra,

támogatja-e a közönség a térítéses szolgáltatások körének bővítését.

Található jó néhány szabadon kifejthető válaszlehetőség is. Továbbá érdeklődnek, hogy az önkormányzat adjon-e támogatást az állami fenntartású Szent Margit Kórháznak is. (Bő két és fél éve Bús vezetésével azért indítottak kerületi aláírásgyűjtést, hogy fejlesztést kérjenek az államosított Margit számára.)

Bevezetőjében Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer elöljárója arról ír, hogy „az észrevételek összegzése nem jelenti azt, hogy az összes jelzett hiányosságot azonnal pótolni tudjuk, és a megfogalmazott igényeket rögtön teljesítjük. Ennek oka

természetesen nem az akarat hiánya,

sokkal inkább a fejlesztési elképzeléseknek gátat szabó, szűkös források adottsága”. De a jövő évi költségvetés tervezése során igyekeznek pénzt elkülöníteni.

Jövőre lesz (?) az önkormányzati választás. Talán nem véletlenül a konzultációnak tervezik második fordulóját: 2019-ben a gyermek-egészségügyi ellátásról fognak tudakozódni.

Kapcsolódó cikkek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..