A szerdán élesedő elektronikus egészségügyi rendszerből a betegek remélhetően szinte semmit se fognak észrevenni. Ugyanúgy kapnak receptet és beutalót, bár ezek tartalma átkerül a láthatatlan informatikai térbe. Első körben a közfinanszírozású intézmények lépnek be, a betegek szempontjából legfontosabb a háziorvos és a patika lesz. Kérdés, hogy az egészségügyi személyzetek minden tagja felkészült-e a rendszer használatára.

A vizsgálatra és támogatott gyógyszerre igényt tartó páciensek lényegében ugyanazt az „utat” fogják bejárni november elsejétől, mint eddig, noha szerdától működésbe lép az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT).

Az EESZT-t első körében a közfinanszírozású intézmények kezdik el használni:

a háziorvosok, a gyógyszertárak, a rendelőintézetek és a kórházak.

Amikor a beteg megjelenik a háziorvosnál, ugyanaz a háttérrendszer fogja elvégezni azonosítását, és annak ellenőrzését, hogy jogosult-e a szolgáltatás igénybevételére. Amikor az orvos megírja a receptet vagy a további ellátásra szolgáló beutalót, azt ugyanúgy odaadja papíron, mint most. A különbség annyi lesz, hogy mire az orvos aláírja és lepecsételi, a számítógépbe bevitt adatok átkerülnek az úgynevezett informatikai felhőbe, amelyen keresztül minden jogosult egészségügyi alkalmazott hozzáférhet ezekhez – mondta Komáromi Zoltán háziorvos a fuhu.hu-nak.

Annyi látható változás lesz, hogy például a receptre az eddigi két vonalkód helyett három kerül, ezek egyike lesz a voltaképpeni gyógyszerrendelvény, a patikus ezt fogja „azonosítani” a nála lévő leolvasókészülékkel. Vagyis ha a recept, beutaló elvész, elszakad, nem kell visszamenni az orvoshoz, mert

a felírás tartalma a papírról átkerül az elektronikus adatbázisba,

a beteg azonosítása elegendő a vény kiváltásához.

A páciensnek arra kell figyelnie, hogy tisztában legyen azzal, milyen személyi igazolványa van. A régi típusú kártyaformájú (és az időseknek életük végéig érvényes könyvalakú) dokumentumhoz nélkülözhetetlen lesz a taj-kártya is. Ezt vált(hat)ja ki az elektronikus csippel ellátott kártya, amely minden személyes adatot tárol.

A változások fontos pontja azonban

a más nevére kiállított (e-)recept beváltásakor érkezik el, az EESZT-ben meghatalmazásra lesz szükség

(két tanúval), ha a jogosult és a gyógyszert (felírt segédeszközt) kiváltó személy nem azonos. Ezt a papírt azonban csak egyszer kell megírni, és mindig kézközelben tartani.

Abban se fognak újat tapasztalni az emberek, ha az orvos lakásra kiszállva a vizsgálat végén írja fel a receptet. Ezt ugyanúgy kézírással végzi a jövőben is, ilyenkor a patikus viszi be a rendszerbe az e-receptet.

Az EESZT a betegek szemszögéből tehát alig látható előnyökkel jár, az orvosok viszont több és jobb minőségű adathoz juthatnak hozzá. Komáromi Zoltán elmondta, hogy jelenleg két hónap késéssel férnek hozzá pácienseik olyan alapadataihoz, hogy milyen szakellátásban részesültek és milyen gyógyszert írtak fel nekik (illetve, hogy ezt kiváltották-e). Az új rendszerrel viszont megszűnhet minden visszaélés a többszörösen kiváltott gyógyszerekkel is, mert a recept érvényesítését a patikus azonnal rögzíti a rendszerben. A háziorvos pedig késedelem nélkül nézheti meg, valamely betegét hová vitte a mentő, és ott milyen ellátásban részesítették. A háziorvosok havonkénti egyszeri adatkapcsolatát is felváltja a folyamatos információcsere a tb-vel.

Az EESZT kialakításakor

az is cél volt, hogy minden párhuzamosságot, többszöröződő vizsgálatot felszámoljanak,

a betegek ne a papírra leírt kórelőzményekkel legyenek kénytelenek menni orvoshoz, további vizsgálatra.

Komáromi Zoltán azt reméli, hogy a páciensek hamar hozzászoknak az új metódushoz, és mielőbb eljuthatnak oda, hogy például a „beutaló” – ami voltaképpen másodpercek alatt a rendelőben vagy kórházban landol – tényleg csak tájékoztató legyen arról, hogy mikor és hol kell megjelenni.

Az e-személyik leolvasásához szükséges készülékekből 25 ezret már kiszállítottak, 14 ezeré pedig folyamatban van – mondta Lázár János a csütörtöki kormányinfón. Továbbá nagy mennyiségben fognak tudni előállítani csipes okmányt is.

Fennakadást az okozhat szerdától, ha az EESZT-t kezelő egészségügyi személyzetek nem minden tagja végezte el azt az elektronikus tanfolyamot, amelynek végén egy tíz kérdésből álló kérdőívet kell kitölteni – mondta Komáromi Zoltán. A rendszer használatához szükséges programháttér rendelkezésre áll, a háziorvosok eddig is minden hónap elején megkapták a frissítéseket. A megnövekedő informatikai igény kielégítéséhez viszont az orvosok nem kaptak külön hozzájárulást, a hardvereket és kiszolgáló programokat eddig is a költségvetéstől kapott javadalmazásból kellett fejleszteniük – mondta a háziorvos.

Egy év múlva kötik be a mentőket és a magánszolgáltatókat az EESZT-be,

2019-ben pedig a tervek szerint hozzáférhetővé válnak a megelőző öt évben keletkezett egészségügyi adatok. Ezek digitalizációját addigra kell elvégezni.

Az ezekkel kapcsolatos adatkezelési kérdések ezután kerülhetnek terítékre. A betegeknek azonban lesz idejük arról dönteni, hogy mely adataik hozzáférését kik számára teszik lehetővé, illetve tiltják meg. Ehhez mindenekelőtt tanácsos lesz a széles körű tájékozódáson túl Ügyfélkapu-belépést kiváltaniuk a kormányhivataloknál.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .