Csonkolással egyesülhet a Digi és az Invitel

0
490
Viheti, ha egy részt elad. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Hálózatok értékesítése és bérelt hálózatokból kilépés árán veheti meg a Digi az Invitelt. A versenyhivatal ellenőrző biztossal fogja felügyelni a folyamatot.

Összesen 41 települést érintő beavatkozással és ellenőrző biztos kijelölésével kapott zöld utat a Digi és az Invitel távközlési cégek fúziója – tudatta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A Digi tavaly augusztus végén jelentette be a GVH-nak, hogy meg kívánja vásárolni az Invitelt. A GVH azért indított versenyfelügyeleti eljárást, mert felvetődött, hogy a tranzakció káros versenyhatásokkal járhat egyes helyeken. Mindkét érintett vállalkozás a hazai vezetékes távközlési piac jelentős, országos szereplője, több százezer előfizetőnek nyújtanak vezetékes telefon-, internet-, tévés műsorterjesztési és egyéb szolgáltatásokat.

A két cég saját vezetékes távközlési hálózatai 34 településen vannak jelen együttesen, ezek közül a GVH vizsgálata 16 esetében állapította meg, hogy

a tranzakció a verseny jelentős mértékű csökkenését eredményezné.

A Digi vállalta, hogy értékesíti az összefonódás révén megszerzett Invitel-hálózatokat e 16 településen a fúzió lezárását követő fél éven belül. A kötelezettségek felügyeletére a GVH ellenőrző biztost jelölt ki.

A GVH emellett megvizsgálta azt is, hogy 25 településen az Invitel saját hálózatán nyújtott vezetékes távközlési szolgáltatásaival van jelen, és a Digivel egyazon vállalkozáscsoportba tartozó i-TV Digitális Távközlési Zrt. más piaci szereplőtől bérelt hálózaton nyújt televízió-szolgáltatást. Vagyis az összefonódás után csökkenne az egymástól független vállalkozásként szolgáltatók száma. A Digi vállalta e településeken a kilépést a vezetékes távközlési hálózatokra vonatkozó bérleti szerződésekből.

A Digi egyébként – a távközlési piaci szóbeszéd szerint – rövidesen elindítja saját mobiltelefon-szolgáltatását azokon a frekvenciákon, amelyeket csaknem két éve a médiahatóság árverésén szerzett meg. Ez pedig még nem is lehetett benne a GVH vizsgálatában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .