Hosszantartó védelem egyetlen oltással

0
963
Coronavirus COVID-19 Microbiology And Virology Concept Panoramic Image.

A philadelphiai Wistar Institute tudósai egy olyan célzottabb vakcinát fejlesztettek ki a SARS-CoV-2 vírus ellen, amely az állatkísérletek során egyetlen alacsony dózisban is erősebb, szélesebb körű és tartósabb védelmet biztosít mint a korábban fejlesztett vakcinák.

A COVID-19 elleni vakcinák első generációja rendkívül hatékonynak bizonyultak, de  hatékonyságuk emlékeztető oltás nélkül csökkenhet, és kevésbé hatékonyak a különböző változatok ellen.

Az új vakcina három technológiát – az immunfókuszálást, az önszerveződő nanorészecskéket és a DNS-bejuttatást – első ízben egyesíti egyetlen platformban. Egyéb előnyei mellett az oltóanyag szobahőmérsékleten is tárolható, így potenciálisan könnyebben szállítható távoli vagy megfelelő hűtőkapacitással nem rendelkező helyekre, mint a meglévő mRNS vakcinák, amelyek speciális hűtőtárolást igényelnek.

A Cell Reports szaklapban megjelent tanulmány szerint a tudósok számítógépes modellezést és in vitro szűrést alkalmazva glikánokat adtak a SARS-CoV receptorkötő doménhez (RBD), és ennek hatásait értékelték.

Az RBD a vírus kulcsfontosságú része, amely lehetővé teszi, hogy a test receptoraihoz csatlakozzon, hogy bejusson a sejtekbe, és fertőzéshez vezethet.

Bebizonyították, hogy “a glikánnal bevont RBD immunogének erősebb semlegesítő antitest hatást váltanak ki”, és ezzel lehetővé teszik olyan vakcinák kifejlesztését, amelyek védelmet nyújtanak a SARS-CoV-2 többféle változata vagy törzse ellen.

Állatkísérletek során a kutatók azt találták, hogy ezek a vakcinák fokozzák az immunogenitást, és bebizonyították, hogy jelentősen növelik a tartós immunitást is.

“A jelenlegi vakcinák problémája az, hogy a semlegesítő antitestek mennyisége idővel csökken” – mondja Daniel Kulp, Ph.D, a Wistar Institute Vakcina és Immunterápiás Központjának docense és a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók az elmúlt hat hónapban RBD-vel immunizált egereket figyeltek, és megállapították, hogy a vakcina hosszan tartó védelmet nyújtott.

“Ez az első oltóanyag az olyan új generációs vakcinák között, amelyek még fejlettebb funkciókkal és szélesebb körű védelemmel rendelkeznek” – mondta Kulp.

A vakcináknak védelmet kell nyújtaniuk az új változatok ellen is, amelyek csökkentik vagy elkerülik a jelenlegi oltóanyagok által kiváltott immunitást.

Az új vakcina racionálisan megtervezett receptorkötő domént tartalmaz számítási és szerkezet-alapú tervezési módszerekkel. A módosított receptorkötő domén blokkolja az „immunzavaró” helyeket, és ezért erősebb szintű védő, semlegesítő antitesteket válthat ki.

Az új vakcina hatékony immunképesse miatt képes lehet széles körű, tartós védelem biztosítására.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .