Kezdőlap Címkék Terrorelhárítás

Címke: terrorelhárítás

Neonácik : „fertőzzük meg a zsidókat és a muzulmánokat”!

Fake news és más félelmet fokozó megszólalásaikkal a szélsőségesek, a vallási fanatikusok, a rasszisták és antiszemiták, no meg a populisták még a járványból is politikai hasznot remélnek. 

keltő  A szélsőséges csoportok a saját céljaikra használják ki a Covid 19 járványt – figyelmeztet a brit terrorelhárítás. Az iszlamista fanatikusok fokozzák propagandájukat a nyugati társadalom ellen oly módon, hogy a járványt isten büntetésének mutatják be, mellyel a hitetleneket sújtja. Egy másik iszlamista összeesküvés elmélet szerint a Covid 19 járvány a „zsidók műve”! Szélsőjobboldali és neonáci csoportok arra hívják fel az aktivistáikat, hogy „szándékosan fertőzzék meg a zsidókat és a muzulmánokat!” A Covid 19 járvány felerősítette az összeesküvés elméletek hatását. Az elzárás idején az embereknek több idejük volt arra, hogy az interneten keresgéljenek. Sokan közülük szélsőséges tartalmakra találtak.

Nick Adams főfelügyelő, a terrorelhárítás főnöke már júniusban figyelmeztetett arra, hogy a vírusjárvány felerősítheti a szélsőséges tendenciákat a társadalomban. Különösen akkor, hogyha populista politikusok is rájátszanak erre. Nagy Britanniában különösen nagy károkat okozott a korona vírus járvány: Európában itt haltak meg a legtöbben! Itt a legnagyobb a gazdasági visszaesés és a kilábalás bizonytalan különösen akkor, ha a járvány újrakezdődik Nagy Britanniában.

A francia titkosszolgálat iszlamista merénylettől tart

0

A húsvéti merénylet sorozat bosszú volt Baghouz-ért, hasonló akciókra kell felkészülni Európában is! – mondta hétfőn közzétett videóján Abubakr Al Bagdadi.

Az Iszlám állam vezére hivatkozott egy francia testvérpárra, akik részt vettek a párizsi iszlamista merényletekben, majd az Iszlám állam területére menekültek. Mindketten Baghouz városában veszítették életüket – mondta Abubakr al Bagdadi. Baghouz volt az Iszlám állam utolsó bástyája, mely márciusban elesett. Ezért bosszút állunk – hangoztatta az iszlamista vezér, aki kilenc éve áll a szervezet élén. Még mindíg él pedig az amerikaiak 25 millió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére.

Abubakr al Bagdadi öt éve nem szerepelt videón. Akkor Moszulban egy mecsetben bejelentette az Iszlám állam megalakulását. Audio kazettát tavaly produkált az Iszlám állam a vezér hangjával. A francia titkosszolgálat most alaposan elemzi a videót, mert korábban a vezér fenyegetését követően két héten belül akcióba lendültek a dzsihád harcosok.

Készültségünk továbbra is fennáll – hangsúlyozta Florence Parly hadügyminiszter asszony. A DGSE- külföldi hírszerző szolgálat – Franciaországban a hadügyminisztériumhoz tartozik. A párizsi merénylet sorozat tanulságait a szolgálatok levonták: maximális erőfeszítéseket tesznek a hasonló terrorakciók elkerülésére. Párizsban egyszerre nyolc helyszínen támadtak az iszlamista terroristák. Ez igen alapos szervező munkát igényel. Sri Lankán a hadsereg egykori parancsnoka elmondta: a húsvéti merényletsorozat legkevesebb 7-8 éves előkészületet igényelt! A terrorelhárítás Sri Lankán nem volt eléggé éber : nem vette észre az Iszlám állam alvó sejtjeit. A francia titkosszolgálat nem akar hasonló hibát elkövetni : ezért miközben alaposan elemzik Abubakr al Bagdadi videóját, igyekeznek minden szükséges preventív lépést megtenni egy iszlamista merényletsorozat megakadályozására Franciaországban.

Nem Szijjártó védelme a furcsa

„Nem az a furcsa, hogy Szijjártó Péter bekerült a TEK által védett magyar politikusok és közéleti személyek közé, hanem az, hogy eddig nem védték, miközben a legfőbb ügyészt igen” – mondta a Független Hírügynökségnek Tarjányi Péter biztonsági szakértő. A Magyar Közlönyben a napokban jelent meg, hogy már a külgazdasági és külügyminisztert is a terrorelhárítók védik.

Hatosra bővült az állandó TEK-védelmet élvező politikusok és közéleti személyek csoportja Magyarországon: a miniszterelnök, a köztársasági elnök, a külügyminiszter, az Alkotmánybíróság elnöke, a Kúria elnöke és a legfőbb ügyész tartozik ide. (Orbán Viktor és Polt Péter közeli családtagjaik védelméről is gondoskodhat a terrorelhárítás.)

Nyugat-Európában – Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában például – már jó pár éve biztosítják a külügyminiszterek védelmét, mondta Tarjányi, aki Magyarországtól elvonatkoztatva emlékeztetett arra, hogy egy ország külügyminisztere – politikai akaratot végrehajtva – egy személyben irányítja a teljes diplomáciai tevékenységet, s felel is ezért.

„A mai világban biztonsági kockázatelemzési szempontból elfogadhatatlan,

hogy egy külügyminiszter – a segítőit leszámítva – egyedül utazik például egy észak-afrikai, ázsiai vagy közel-keleti országba, ahol a mozgása „nyílt információ”, s adott esetben az iszlám állam egy terroristája nyugodtan le tudja szúrni a szállodájában a liftben” – mondja Tarjányi, emlékeztetve az isztambuli orosz nagykövet ellen elkövetett merényletre. (Mint emlékezetes, 2016. decemberében egy kiállítás megnyitóján követtek el halálos merényletet Andrej Karlov Oroszország törökországi nagykövete ellen.)

Magyarországon is volt idő, amikor komoly védelmet kapott a külügyminiszter – a délszláv válság idején, amikor ezt indokolta az akkori diplomáciai tevékenység. Napjainkban pedig ugyan az Iszlám Állam politikai szárnyát igen, de a terroristaszárnyát nem sikerült megsemmisíteni, sőt, ez utóbbi erősödött is, és

Magyarország is rajta van a terrorszervezet listáján, még akkor is, ha annak csak az „alsó végén”

– mondja Tarjányi. Szijjártó pedig egy NATO- és EU-tagállam diplomáciájának irányítója, s kell is őt védeni – szögezte le.

Felvetésünkre, hogy miért nem kapott ilyen védelmet Szijjártó 2015-ben, amikor a terroristák beszivárgása inkább realitás volt mint ma (s tegyük hozzá, a kormányzat riogatta is a lakosokat ezzel), a biztonságpolitikai szakértő meggyőződését fejezte ki, hogy a TEK és a belügy javasolta az állandó védelem kiterjesztését rá is, de akkor a politika másként döntött. A politikáé volt a végső szó egyébként akkor is – mondott egy példát –,  amikor a kilencvenes évek elején Magyarország és Izrael újból felvette a diplomáciai kapcsolatot, s az első budapesti nagykövet, David Krausz ugyan nem kért védelmet, de a Knesszet másként döntött, és védett személy lett.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a TEK az idei évre 504 millió, jövőre pedig 641 millió forint többletpénzt kapott Szijjártó védelmére. A TEK-védelem – mint megtudtuk Tarjányitól – tartalmaz egy egyszeri költséget, ezért is kap arányaiban jóval többet az idén az év hátralévő részére ebben az esetben, mint jövőre egész évre. Ki kell építeni a technikai védelmet, „fel kell okosítani” az általa használt ingatlanokat, járműveket, stb., ki kell képezni az őt védő embereket. S vannak az állandó kiadok, a fizetésük, az utaztatásuk költsége, a lőszerek, stb. – sorolta a biztonságpolitikai szakértő.

EU-biztos: legyen egységes terrorelhárító hírszerzés Európában

0

Több iszlamista terrorakciót is meg lehetett volna akadályozni, ha jobb lett volna az együttműködés az európai titkosszolgálatok között. Ezt hangsúlyozta Dimitrisz Avramopulosz uniós biztos, aki az Európai Parlament illetékes bizottsága előtt fejtette ki az elképzeléseit.

Utalt arra, hogy a legutóbbi időkben végrehajtott iszlamista merényletek Spanyolországban és Finnországban elkerülhetőek lettek volna, ha a helyi terrorelhárító szolgálatok időben megkaptak volna fontos információkat a dzsihádisták terveivel kapcsolatban.

Az EU belügyi biztosa szerint nem minden tagállam ért egyet azzal, hogy egységes terrrorelhárító rendszer kell, mert

minden ország ragaszkodik ahhoz, hogy a titkosszolgálatok maradjanak nemzeti hatáskörben.

A legjobb példa erre Nagy Britannia, mely jobban együttműködött ezen a téren az Egyesült Államokkal mint uniós partnereivel. De az Egyesült Királyság most távozóban van, a többi tagállam talán nyitottabb ebben az ügyben.

A közös európai határvédelem ügye lassan utat tör magának. Sok tagállam ellenkezését kell még leküzdeni, de a polgárok érdekében célszerű lenne az egységes terrorelhárító információs rendszer működése, mert sok terrortámadást lehetne vele elhárítani- hangsúlyozta az EU belügyi biztosa.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK