EU-biztos: legyen egységes terrorelhárító hírszerzés Európában

0
644

Több iszlamista terrorakciót is meg lehetett volna akadályozni, ha jobb lett volna az együttműködés az európai titkosszolgálatok között. Ezt hangsúlyozta Dimitrisz Avramopulosz uniós biztos, aki az Európai Parlament illetékes bizottsága előtt fejtette ki az elképzeléseit.

Utalt arra, hogy a legutóbbi időkben végrehajtott iszlamista merényletek Spanyolországban és Finnországban elkerülhetőek lettek volna, ha a helyi terrorelhárító szolgálatok időben megkaptak volna fontos információkat a dzsihádisták terveivel kapcsolatban.

Az EU belügyi biztosa szerint nem minden tagállam ért egyet azzal, hogy egységes terrrorelhárító rendszer kell, mert

minden ország ragaszkodik ahhoz, hogy a titkosszolgálatok maradjanak nemzeti hatáskörben.

A legjobb példa erre Nagy Britannia, mely jobban együttműködött ezen a téren az Egyesült Államokkal mint uniós partnereivel. De az Egyesült Királyság most távozóban van, a többi tagállam talán nyitottabb ebben az ügyben.

A közös európai határvédelem ügye lassan utat tör magának. Sok tagállam ellenkezését kell még leküzdeni, de a polgárok érdekében célszerű lenne az egységes terrorelhárító információs rendszer működése, mert sok terrortámadást lehetne vele elhárítani- hangsúlyozta az EU belügyi biztosa.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .