Kezdőlap Címkék Szaúd Arábia

Címke: Szaúd Arábia

Hamász kontra Irán

0

“Nem tájékoztattatok minket az október hetediki támadásról Izrael ellen, ezért mi nem lépünk be a háborúba, hogy segítsünk nektek. Ne is kérjetek erre, és hallgattassátok el azokat a hangokat a Hamászban, amelyek háborúra szólítják  fel a Hezbollahot és Iránt Izrael ellen!”

– ezeket a kemény szavakat Ali Khamenei Irán vallási vezetője intézte Iszmail Hanije Hamász vezetőhöz korábban Teheránban. A vallási vezető magasrangú munkatársai, akik nem kívánták megnevezni magukat, most erről tájékoztatták a Reuters hírügynökséget.

Korábban ezzel kapcsolatban a CIA értesülései voltak irányadóak, és ezek szerint Irán, a Hezbollah és a Hamász magasrangú képviselői Bejrútban egyeztettek azelőtt, hogy a palesztin terror szervezet megindította támadását Izrael ellen október hetedikén. A CIA ehhez még azt is hozzátette, hogy az orosz hírszerzés megszerezte ezt az információt, de nem továbbította Izraelbe. Putyin viszont nem sokkal a terrortámadás után meghívta a Hamász küldöttségét Moszkvába. Bár ő állítólag nem találkozott velük, de közel-keleti tanácsadója, Bogdanov órákig tárgyalt a Hamász delegációval. A moszkvai tárgyalásokba később bekapcsolódott az iráni külügyminiszter is.

Az USA közel-keleti diplomáciája

Washington rövid és korlátozott háborút akar a gázai övezetben: erre ösztönzi Izraelt, és erre figyelmeztette Iránt. Nemrég Szaúd Arábiában Irán is részt vett azon a tanácskozáson, melyen a Közel Kelet muzulmán államai tisztázni próbálták álláspontjukat a gázai konfliktussal kapcsolatban. Bár szavakban kiálltak a palesztinok támogatása mellett, de a színfalak mögött határozottan elítélték a Hamász terror támadását, és jelezték: semmiképp sem kívánják a háború kiterjesztését. Izrael ennek ismeretében nyomul előre olyan merészen a gázai övezetben, mert tudja: a Hamász nem számíthat a muzulmán államok támogatására. Ali Khamenei iráni vallási vezető kerek-perec megmondta a Hamász vezérének, hogy szó sem lehet semmilyen fegyveres támogatásról.

Amennyiben hitelt lehet adni az iráni vallási vezető szavainak, akkor az egész világ megkönnyebbülhet hiszen a Hamász vezére azt kérte Irántól, hogy zárja le a hormuzi szorost, amelyen keresztül a közel-keleti olaj eléri a világpiacot. Az USA viszont arra figyelmeztette Iránt, hogy ezt casus bellinek tekintheti. Ez magyarázhatja az iráni vallási vezető elhatárolódását a Hamász háborús elképzeléseitől.

Szaúd Arábia ex titkosszolgálati főnöke elítélte a Hamászt

0

Turki al Fajszal herceg azok közé a kis számú arab vezetők közé tartozik, aki nyíltan bírálta a Hamász terrorakcióját. Igaz, hogy sietett hozzá tenni: Izrael is felelős azért, hogy idáig fajultak a dolgok, mert semmibe vette a palesztinok érdekeit.

“Nincsenek itt hősök, csak áldozatok“

– hangsúlyozta a szaúdi herceg, aki Houstonban a Rice egyetemen mondott beszédet.

A szaúdi királyi család tagja rámutatott: a Hamász nemcsak a háborús jogot, de a Koránt is megsértette azzal, hogy polgári személyeket mészárolt le Izraelben. A szaúdi herceg, aki hazája nagykövete volt Washingtonban és Londonban, Izraelt is bírálta a gázai övezet bombázásáért, mert “annak is ártatlan nők és gyerekek estek áldozatul.”

Bírálata lényegét a titkosszolgálat ex főnöke az Egyesült Államoknak címezte:

“Hogy lehet azt állítani, hogy a Hamász támadása nem volt kiprovokálva? A palesztin ügyek kezelése az elmúlt háromnegyed évszázadban az micsoda, ha nem provokáció?!”

– tette fel a kérdést Turki herceg.

Élő legenda Turki herceg , aki Oszama bin Ladent az USA figyelmébe ajánlotta

Fejszal király volt az édesapja, akit modernizáló törekvései miatt meggyilkoltak 1975-ben. A legjobb brit és amerikai egyetemeken végzett a szaúdi királyfi: Cambridge, Georgetown, Princeton. Hazatérve a titkosszolgálat vezetője lett, és 24 éven keresztül töltötte be ezt a tisztséget. Erre az időszakra esett a Szovjetunió Afganisztán elleni agressziója, melyet az USA az iszlamista erők bevetésével akart legyőzni. Szaúd Arábia is küldött iszlamista fegyvereseket Afganisztánba. Vezetőjük Oszama bin Laden volt, akit Turki herceg ajánlott a CIA figyelmébe. A Szovjetunió kivonult Afganisztánból, ahol fokozatosan az iszlamista erők vették át a hatalmat. A tálibokat az USA kérésére a pakisztáni titkosszolgálat képezte ki. A tálibok fogadták be az Al Kaidát, amely Afganisztánban készítette elő a szeptember 11-i merénylet sorozatot az Egyesült Államokban 2001-ben. Válaszul az USA lerohanta Afganisztánt, ahonnan húsz évvel később – beismerve a teljes kudarcot – kivonult. A tálibok újra hatalomra kerültek Afganisztánban, és jelezték: készek fegyverrel küzdeni a Hamász oldalán. Biden elnök épp az afganisztáni kudarcra utalva óvta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt a gázai övezetet megszállásától amikor Jeruzsálemben járt.

A Hamász Irán támogatásával azért időzítette terrortámadását Izrael ellen október elejére, mert küszöbön állt Szaúd Arábia és Izrael megállapodása. A mostani feszült helyzetben erre nem kerülhet sor, de az amerikai diplomácia arra számít, hogy Szaúd Arábia karolja fel a palesztin ügyet a jelenlegi válság elmúltával. Washington Turki herceghez hasonlóan felrója Netanjahu miniszterelnöknek a palesztin kérdés elhanyagolását, és abban bízik, hogy a dúsgazdag Szaúd Arábia segítségével a palesztin területek megfelelő gazdasági lehetőségekhez jutnak, és így mérsékeltebb erők kerülnek vezető pozíciókba Ciszjordániában és a gázai övezetben.

Moszkva és a Hamász akciója Izrael ellen

Úgy néz ki aki teheti sütögeti a háborúk pecsenyéjét. Az oroszoknak kapóra jött a Hamász terrorja, kevesebbet foglalkozik a világ az orosz agresszióval, Iránnak jól jön, mert magasabbra tornáztathatja az olaj árát, persze ez minden kitermelő országra is vonatkozik. A szúdiaknak nem kell megállapodni Izraellel, viszont az izraeliek pontot tehetnek a Hamász végére. 

Az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagjai közül egyedül Oroszország nem volt hajlandó elítélni a Hamász akcióját Izrael ellen. Közben az Arab Liga főtitkára Moszkvába repült  Szergej Lavrov külügyminiszter meghívására. Az Arab Liga főtitkára úgy nyilatkozott, hogy közvetíteni akar a Gázai konfliktusban. Miért épp Moszkvában?

A Hamász úgy nyilatkozott, hogy Irán támogatásával indította el hétvégi támadását Izrael ellen. Teherán nyíltan fel is vállalta a Hamász támogatását. A Wall Street Journal arról számol be, hogy az iráni forradalmi gárda heteken keresztül segítette a Hamász előkészületeit. Végül hétfőn Bejrútban együttes tanácskozást tartottak, és akkor döntöttek a támadás elindításáról a hétvégén.

Az orosz titkosszolgálat, amely igen aktív Szíriában, tudomást szerzett a tervezett támadásról, de nem sietett Izraelt értesíteni noha korábban Benjamin Netanjahu miniszterelnök azzal dicsekedett, hogy kiválóak a kapcsolatai Putyin orosz elnökkel.

Moszkva szempontjából két okból is hasznos a Hamász támadása Izrael ellen: egyrészt elvonja a figyelmet az ukrajnai háborúról másrészt pedig a bizonytalanság növelheti az olaj árát, ez pedig Oroszország legfőbb exportcikke.

Olaj hiány várható?

Miután Szaúd Arábia több mint napi egymillió hordóval, Oroszország pedig 300 ezerrel csökkentette olaj kitermelését, ezért már decemberben bekövetkezhet a hiány, mely áremeléshez vezethet – jósolják a szakértők. Szaúd Arábia pénteken a Hamász akciójának megindulása előtt arról tájékoztatta a Fehér Házat, hogy kész növelni az olaj kitermelést, hogy csökkenjen a benzin ára az Egyesült Államokban. A feltétel az USA garanciája a szaúdi-izraeli megegyezéshez. A Hamász támadása nyomán kútba esett Szaúd Arábia és Izrael egyezségre, nem kétséges, hogy ez volt Irán egyik legfőbb célja is. Amellett persze, hogy Irán is az olaj exportjából él.

Oroszországnak az áremelkedés különösen jól jön hiszen az ukrajnai háború miatt minden dollárra nagy szüksége van, és az olaj a legfőbb bevételi forrása. Putyin orosz elnök nemrég a Valdaj tanácskozáson Szocsiban arról beszélt, hogy idén Oroszország nemzeti jövedelme 3%-kal növekedhet míg Európa nagy része recesszióba süllyedt.

Szaud Arábia fütyül a klímaváltozásra

Szaúd Arábia fütyül a klímaváltozásra bár legnagyobb egyedi üvegház hatást a szaúdi Aramco okozza. Ez derül ki abból a levélből, melyet az ENSZ küldött a világ legnagyobb olajtársaságának azt hangsúlyozva, hogy megsértik a párizsi klíma egyezmény előírásait.

75%-ban a fosszilis energia hordozók idézik elő az üvegház hatást – állapítja meg a levél, melyet már két hónapja elküldtek az Aramco részvényeseinek és igazgató tanácsának, de az ENSZ csak most a hétvégén tette közzé. Miért? Mert hatvan napos határidőt adtak az Aramconak, amely nem fárasztotta magát válasszal.

“Szaúd Arábia történelmi mértékben sérti meg a környezetvédelmi előírásokat”

– hangsúlyozza a levél, amely tíz pontban foglalja össze a kifogásokat, melyekre hatvan napon belül választ várt. Az ENSZ azért is tette közzé a levelet, hogy válaszra késztesse az Aramcot, amely eddig a füle botját sem mozdította.

Az Aramco nem véletlenül ilyen hallgatag: Mohamed bin Szalman trónörökös az olaj óriás csillagászati bevételeire alapozza az ország jövőjét.

Tavaly 161 milliárd dollár volt az Aramco profitja, az idén ugyan az első negyedévben ez némiképp csökkent, de a második negyedév már remekül sikerült, és így az Aramco alkalmas arra, hogy Szaúd Arábia gigászi fejlesztési terveinek a szponzora legyen. A tavalyi rekord profit lehetővé tette, hogy Szaúd Arábia költségvetése évtizedek óta először többlettel zárja az évet. Az első félév nyeresége 88 milliárd dollár volt – közölte nemrégiben az Aramco.

Az Aramco tulajdonosa 90%-ban a szaúdi állam. A világ második legnagyobb cége teljes mértékben Mohamed bin Szalman trónörökös irányítása alatt áll. Szaúd Arábia jelenleg visszafogja az olaj kitermelést, hogy megállítsa az olaj árának csökkenését.

A londoni Guardiannek nyilatkozó szakértők szerint Szaúd Arábia költségvetése akkor van egyensúlyban, ha egy hordó Brent olaj ára legkevesebb 80 dollár.

Szaúd Arábia képes lenne napi 12 millió hordó olajat a piacra dobni, de a kitermelést visszafogja napi 9 millió hordóra.

Szaúd Arábia a BRICS csúcstalálkozóján belépett a szervezetbe, az Aramco igen aktív Kínában, ahol hatalmas beruházásokat hajtott végre az olajiparban.

És a környezetvédelem?

“Így nem érjük el a hőmérséklet emelkedésének 1,5 Celsius fokos célját” – hangsúlyozza az ENSZ levele rámutatva arra, hogy Szaúd Arábia kizárólag a piaci feltételek miatt változtatja az olaj kitermelést miközben az Aramco a világ legnagyobb szennyezője marad.

“A cég mostani fosszilis kitermelése és a további tervei mind arra mutatnak, hogy a környezet szennyeződés folytatódni fog. Azzal, hogy az Aramco elutasítja a kitermelés visszafogását, veszélyezteti a párizsi klímavédelmi konferencia előírásait.”

Mi csapta ki a biztosítékot az ENSZ-ben? Az, hogy Szaúd Arábia azt tervezi, hogy az olaj kitermelést 2027-ben már napi 13 millió tonna olajra növeli!

Mohamed bin Szalman trónörökös “nagy víziója” Szaúd Arábia számára azt jelenti, hogy 2030-ra modern országgá válik. Utána állítólag majd foglalkozik a környezetvédelemmel is, de nem a párizsi klímavédelmi konferencia miatt hanem azért, mert Rijádban is tisztában vannak azzal, hogy a fosszilis fűtőanyagok aranykorának vége, a világ áttérőben a zöld energiára. Szaúd Arábia is nagy pénzeket költ erre miközben fölényesen negligálja az ENSZ környezetvédelmi felhívásait.

Orosz olaj: többet adtak el, de kevesebbért

0

2023 első fejében mennyiségben rekordot döntött az orosz olaj exportja, de a bevétel ezzel nem volt arányos, mert a tavalyihoz képest csökkent. Most viszont az áremelésben bíznak az oroszok éppúgy mint a többi olaj termelő. Szaúd Arábia és Oroszország ennek érdekében csökkenti az olaj kitermelését.

Három hónapos csúcson az olajár, mert a mesterséges hiány áremelkedést eredményez.

Beválni látszik Szaúd Arábia taktikája: kevesebb olaj kitermelése áremelkedést idéz elő. Az alacsonyabb árak az év elején megnyírbálták az Aramco profitját: a hétfőn   közzétett jelentés brutális csökkenést mutat a második félévben.

Egy millió hordóval csökkentette az olaj kitermelést naponta Szaúd Arábia júliusban, és a hétvégén jelezte: szeptemberig visszafogja a kitermelést, hogy magasabb árat érjen el a világpiacon.

Az OPEC+ miniszteri videó konferenciája a hétvégén jóváhagyta Szaúd Arábia döntését, amelyhez Oroszország is csatlakozott 300 ezer hordó olajjal.

70 dollár alá csökkent az év első felében az ár, emiatt lépett Szaúd Arábia, mely óriási nyereséget húzott az energia válságból. Az Aramco a Fortune éves listáján a legsikeresebb cégnek bizonyult az óriások között olyannyira, hogy az amerikai lap megjósolta: jövőre talán már első is lehet – megelőzve a Wal-Mart amerikai kiskereskedelmi láncot, amely már tíz éve tartja aranyérmes helyezését a globális piacon. Az Aramco tavaly rekord profitot produkált, de az idei második negyedév igen rosszul sikerült a szaúdi olaj óriásnak:

38%-kal kisebb a nyereség a második félévben – jelentette az AFP hírügynökség hétfőn Rijádból. Az Aramco problémája az, hogy már az első negyedévben is csaknem 20%-kal csökkent a profitja. Persze ne felejtsük el, hogy a viszonyítási alap a 2022-es év amikor februárban Putyin megtámadta Ukrajnát, és az energia árak az egekbe szöktek.

Ezért az Aramco főnöke nincs igazán kétségbeesve: ”erős pénzügyi mutatóink azt jelzik, hogy tudtunk alkalmazkodni az üzleti ciklusokhoz” – írta hétfői közleményében Amin Nasszer, a világ legnagyobb olajtársaságának elnöke.

Kilenc hónapos csúcson a benzinár az USA-ban

84,50-re ment fel a Brent olaj ára a szaúdi bejelentésre, ez azután hétfőn valamelyest mérséklődött, mert mindenki előre beárazta, hogy Szaúd Arábia és Oroszország a termelés visszafogásával akar magasabb árat elérni a globális piacon.

“Az OPEC+ döntése arcul csapja a washingtoni kormányzat infláció csökkentő politikáját”

– értékelte a helyzetet Robert Yawger, a Mizuho Securities alelnöke. Aki rámutatott arra, hogy Szaúd Arábia és Oroszország ily módon akarja feltölteni a költségvetését.

Mit szól ehhez a Fehér Ház?

“Együttműködünk a termelőkkel és a fogyasztókkal abban, hogy az energia piac támogassa a növekedést, és egyúttal szeretnénk alacsonyabb árat is elérni a fogyasztóknak” – közölte a Fehér Ház az álláspontját a CNN gazdasági rovatával. Amely megírta, hogy a hétvégén egy gallon benzin 3,82 dollár volt, a legmagasabb 2022 októbere óta.

“Négy dollár a vörös vonal, ha azt eléri a benzinár, akkor megöli a keresletet”

– hangsúlyozza a Mizuho Securities alelnöke. Az alelnök rámutatott arra is, hogy a dízel még drágább pedig ez a gazdaság működése szempontjából nagyon fontos hiszen ezt használják a kamionok, a vonatok és a hajók. A gazdasági növekedés pedig szemmel láthatóan fontosabb a Fehér Háznak mint az infláció elleni harc.

A magas olajár nemcsak az infláció miatt jelent gondot a Biden adminisztrációnak hanem amiatt is, hogy Oroszország jórészt ebből finanszírozza a háborút Ukrajnában. Az oroszok nem tesznek közzé számokat a háború kezdete óta, de a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint júniusban Oroszország olajbevétele 1,5 milliárd dollárral csökkent az előző évhez képest. Oroszországot szeptembertől vállalta a 300 ezer hordós csökkentést.

Szaúd Arábiában a hétvégén békekonferenciát tartottak az ukrajnai háború mielőbbi befejezésére. Ezen részt vett Kína, a világ legnagyobb olaj vásárlója is. Az olajpiacon nagy változást indíthat el, ha a kínai gazdaság beindul, de erről egyelőre nincs szó – nyilatkoztak a szakértők a CNN gazdasági rovatának.

Emirátusok kontra Katar

Az Európai Parlament korrupciós botrányában szerepet játszott a katari pénz is, a Der Spiegel összeállításából kiderül: Abu Dhabi egy svájci céget fizet azért, hogy mószerolja Katart. Egyesült Arab Emirátusok kontra Katar – az emírek egymást áztatják miközben befolyást akarnak szerezni Európában.

5,7 millió eurót kapott eddig az Alp Services Svájcban az Egyesült Arab Emirátusoktól azért, hogy lejárassák Katart – írja a hamburgi Der Spiegel. Katar emírje támogatta a Muzulmán Testvériséget, amely Egyiptomban egy rövid időre át is vette a hatalmat miután megnyerte a választásokat. Aztán jött Sziszi tábornok, és “helyreállt a rend” Egyiptomban.

Európában Katar mesteri húzása a futball világbajnokság megszerzése volt Sarkozy francia elnök és Platini, az UEFA akkori elnöke és a FIFA alelnöke segítségével.

Platini belebukott az ügybe, Sarkozy ex elnök ellen folyik a vizsgálat, de Katar emírje vígan szövögeti a szálakat. A futball világbajnokságon kibékült ősi ellenfelével, Mohamed bin Szalman szaúdi trónörökössel, az olaj monarchia irányítójával. A mindössze 200 ezer lakosú Katar látványos nemzetközi szereplése fölöttébb zavarja az Egyesült Arab Emirátusokat, melyek sok mindent megmozgatnak annak érdekében, hogy Katarnak az orrára koppintsanak. Ezért fizetnek a svájci szervezetnek, mely készséggel egyengeti az útjukat elsősorban Németországban, az Európai Unió legfontosabb államában, ahol sok muzulmán él.

Terrorista szervezet-e az iszlám segély szolgálat?

2019-ben az Islamic Relief Worldwide nemkormányzati szervezet 2,5 millió eurót kapott a német államtól és még 2,3 milliót az Aktion Deutschland Hilft-től.

Az Egyesült Arab Emirátusok megbízták a svájci Alp Service-t, hogy járassa le az Iszlám Segélyszolgálatot mondván: az kapcsolatban áll a Muzulmán Testvériség terrorista szervezettel, melyet Katar támogat.

A szorgos svájciak kutakodtak, és rátaláltak arra, hogy az Iszlám Segélyszolgálat németországi vezetője korábban a londoni Times-ban dicsőítette a Kasszam Brigádokat, akik a Hamász fegyveresei a Gázai övezetben és Ciszjordániában. A leleplezés hatására a szervezet vezetője gyorsan lemondott.

Az Alp Services közvetítők útján rávett egy CDU képviselőt, hogy lépjen fel az Iszlám Segélyszervezet ellen. A CDU akkoriban kormánypárt volt Németországban. 2020-ban a német kormány be is jelentette, hogy felfüggeszti az Iszlám Segély támogatását.

Az Alp Services az Egyesült Arab Emirátusok 400 ellenfeléről készített listát Európában. Feladat: az ő kikészítésük. Az Alp Services-nek 2025-ig élő szerződése van az Egyesült Arab Emirátusokkal vagyis még szép pénzt vághat zsebre – írja a hamburgi Der Spiegel.

Mit keresett a CIA igazgatója Szaúd Arábiában?

Mohamed bin Szalman trónörökös kést szúrt  Biden amerikai elnök hátába – írta a New York-i Bloomberg amikor az OPEC+ bejelentette: jelentős mértékben csökkentik az olaj kitermelését, hogy ezzel megemeljék az olaj árát.

A cél a hordónkénti 100 dollár, jelenleg még 85 az ár. Ez pedig kevés Oroszországnak, amely jelentős részben az olaj exportjából finanszírozza az ukrajnai háborút. Ráadásul az oroszok csak olcsóbban tudják eladni a maguk olaját a szankciók miatt. A CIA igazgatója, aki korábban az Egyesült Államok moszkvai nagykövete volt, nyilvánvalóan arról érdeklődött Rijádban: Szaúd Arábia miért támogatja Oroszországot? Szaúd Arábia 1945 óta fontos szövetségese az Egyesült Államoknak a Közel Keleten, ahol a sivatagi királyságnak vannak a legnagyobb és olcsón kitermelhető olaj készletei. Ezért a Jaltából hazatérő Roosevelt elnök is megállt Szaúd Arábiában, hogy paktumot kössön Szaúd királlyal. Amely mindmáig működik is, de a kapcsolat egyre kevésbé alakul úgy, ahogy az USA szeretné: Washington diktál és a sivatagi királyság úgy alakítja az olaj árat, ahogy az az Egyesült Államoknak jó.

Mohamed bin Szalman trónörökös, már tavaly is kikosarazta Biden elnököt, aki személyesen elutazott hozzá, hogy megkérje az olajkitermelés növelésére. Most pedig csökkentik az olaj kitermelést.

Miért zavarja ez különösen Biden elnököt? Mert 80-on túl új választási kampányra készül. Népszerűségét alaposan kikezdheti a magas olajár. Nemcsak úgy, hogy a kutakon drágább lesz a benzin hanem úgy is, hogy az infláció miatt a Federal Reserve Board emeli a kamatlábat, és ezzel lassítja a gazdasági növekedést. Sok család és vállalkozás pedig a csőd szélére kerülhet a magasabb kamat miatt.

A kínai kapcsolat

Nemrég Szaúd Arábiában járt Hszi Csin-ping elnök, és több szerződést is aláírt. A többi között arról, hogy az olaj egy részéért Szaúd Arábia dollár helyett jüant is elfogad. A dollár erejét a világgazdaságban jelentős részben az adja, hogy az USA rávette Szaúd Arábiát és rajta keresztül az OPEC országait, hogy csakis dollárt fogadjanak el az olajért és a földgázért. Peking csökkenteni akarja a dollár függést, és ebben jó partnerre talált Szaúd Arábiában. A kínaiak cserébe összehoztak egy béke egyezményt Szaúd Arábia ősi ellenségével Iránnal, amely egyébként már régóta jüanban kereskedik Kínával. Mindez az Egyesült Államok súlyának csökkenését jelzi a Közel Keleten, ahol a térséggel határos afganisztáni csúfos kivonulás egyáltalán nem erősítette meg az amerikaiak presztízsét.

Milyen Szaúd Arábia kapcsolata Kínával és Oroszországgal, melyeket az USA stratégiai ellenfélnek tekint? Eziránt érdeklődött William Burns CIA igazgató Rijádban. Mit válaszoltak neki, azt nem tudhatjuk, de az biztos: Szaúd Arábia immár nem fogadja el az alárendelt szerepet, márpedig ha az USA Izrael mellett legfontosabb szövetségese a térségben meginog, akkor az egész Közel Kelet másképp tekinthet a jövőben Washingtonra, és vigyázó szemét mindinkább Kínára vetheti.

Belebukott a Crédit Suisse botrányba a főrészvényes szaúdi bank elnöke

0

Szaúd Arábia volt a legnagyobb részvényese a Crédit Suisse-nek, melyet Svájc első számú bankja, a UBS felvásárolt a svájci Nemzeti Bank támogatásával, hogy így kerüljék el a pénzügyi válságot.

“Nem támogatjuk új pénzekkel a Crédit Suisse bankot”

– nyilatkozta a most lemondott Al Khudairy a Bloomberg televíziónak március 15-én. Minthogy Szaúd Arábia volt a Crédit Suisse legnagyobb részvényese, ezért ez a nyilatkozat tovább lökte lefelé a lejtőn Svájc második legnagyobb bankját, amely már évek óta komoly gondokkal küszködött.

A Saudi National Bank kereskedelmi bank – hangsúlyozza a CNBC gazdasági portál. A bankelnök  negatív válasza olyan mélypontra lökte a Crédit Suisse-t, hogy a szaúdi  részvények értéke csaknem a nullára süllyedt. Ezek után a Crédit Suisse hatalmas összeget, 54 milliárd dollárt vett kölcsön a svájci nemzeti banktól, hogy túlélje a válságot. Ez sem állította meg a krízist – emlékeztet a Reuters hírügynökség arra, hogy a megriadt ügyfelek naponta 10 milliárd dollárt vettek ki a bankból. Ezek után jött az UBS mentő akciója, melyet maximálisan támogatott Svájc nemzeti bankja is.

A szaúdi nemzeti bank – SNB- csak októberben vásárolt részesedést a Crédit Suisse-ben, amely már akkor sem állt jól. A  bank 9,9%-os részesedést szerzett, és ezzel a legnagyobb részvényese lett Svájc második legnagyobb  bankjának. Épp erre hivatkozott a szaúdi  bank elnöke amikor elutasította azt, hogy további pénzeket fektessenek be a bankba:

“Ha elérnénk a 10%-ot, akkor a nyakunkon lenne a hazai, a svájci sőt az európai pénzügyi felügyelet is”

– nyilatkozta a Bloomberg TV- nek a most lemondott bankelnök.

A szaúdi  bankban 37%-os részesedése van a szaúdi szuverén alapnak, amelyikbe a hatalmas energia jövedelmek jórésze érkezik.

1 milliárd dollár fölött a veszteség

A Crédit Suisse részvényeseinek 0,76%-ot ajánlott az UBS a felvásárlás során, innen az óriási veszteség, mely az elnök bukását okozta. Szaúd Arábiában hivatalosan annyit közöltek, hogy az elnök “személyes okok” miatt távozik. Az SNB kereskedelmi bank szükségesnek tartotta közölni, hogy

“a svájci befektetést csak egy töredékét teszi ki a portfoliónak (1,7%), és épp ezért nem befolyásolja a bank idei növekedési terveit.”

A több mint egymilliárd dolláros veszteséget persze le kell nyelni, ezzel már az új vezetésnek kell megbirkóznia: a szaúdi bank már ki is nevezte a lemondott bankelnök utódát: az eddigi vezérigazgató veszi át az irányítást, Szájed Mohammed al Ghamdi – írja a CNN portál.

Hogy veszi meg Szaúd Arábia a futball világbajnokságot?

Cristiano Ronaldo Szaúd Arábiában rúgja a labdát – jó pénzért. A sivatagi királyság most még nagyobb dobásra készül: meg akarja venni a futball világbajnokságot, és nem is csak saját magának.

Görögországgal és Egyiptommal együtt rendezné meg a futball világbajnokságot 2030- ban. Mohamed bin Szalman trónörökös, aki teljhatalommal irányítja Szaúd Arábiát, erről már a múlt nyáron megállapodott Kiriakosz görög miniszterelnökkel. Egyiptommal még alkudoznak. A lényeg: a teljes költséget Szaúd Arábia állná, de csak a meccsek háromnegyedét tartaná meg magának.

Kik a versenytársak?

Katarban most volt VB, ezért a Közel Kelet nem lehetne esélyes nyolc év múlva, emiatt találta ki Mohamed bin Szalman herceg a közös jelentkezést Egyiptommal és Görögországgal mondván három kontinens kapna így lehetőséget közös világbajnokságra.

Csakhogy van két nagyon is komolyan vehető vetélytárs, és mindkettő kollektív vállalkozás.

Az európai trió Portugáliából, Spanyolországból és Ukrajnából áll. A dél-amerikai kvartett: Argentína, Chile, Paraguay és Uruguay. Mindkét vetélytárs nagyon is veszélyes Szaúd Arábia terveire: Argentína nyerte a világbajnokságot, Európában pedig már régen nem volt hasonló rendezvény.

Fennáll persze a lehetőség, hogy a FIFA vezetőség tagjait Szaúd Arábia megvegye. A katari világbajnokságot az emír Sarkozy francia elnökkel vajazta le. Platini volt a közös megbízottjuk, aki mint a FIFA második embere gondoskodott arról, hogy a megfelelő jelöltre szavazzanak. Platini belebukott a botrányba, Sarkozy ex elnök ellen nyomoznak Franciaországban. Katarban semmi probléma sincs. A világbajnokság teljes siker volt: szép pénzért feltette a 200 ezer lakosú mini államot a térképre. Szaúd Arábiának több mint 30 millió lakosa van, és tagja a G20 csoportnak, ahol a világ gazdasági nagyhatalmai ülnek. Mohamed bin Szalman hercegnek viszont véres a keze: parancsára megfojtottak majd darabokra vágtak egy ellenzéki újságírót Szaúd Arábia főkonzulátusán Isztambulban. Az újságíró a Washington Postnak dolgozott. Khalid bin Szalman herceg, Mohamed fivére, aki akkor hazája washingtoni nagykövete volt megesküdött a szent Koránra, hogy az újságírónak nem lesz bántódása.

Miért akarta megvesztegetni Katar az Európai parlament képviselőit?

Katar tagadja, hogy bármilyen törvénytelen célt követett volna, de az Európai Parlament egyik alelnöke börtönben, több képviselője gyanúba fogva lemondott mentelmi jogáról. Miért? Ezt kutatta a brüsszeli Politico.

Katarnak azért kell Brüsszel, mert elveszített egy jóval fontosabb és erősebb partnert, Washingtont-mondják a Politiconak nyilatkozó szakértők. Trump elnök Katar ellenfelének, Szaúd Arábiának az oldalára állt a válság idején. Katar erre sztár diplomatáját küldte Brüsszelbe Németországból, hogy biztosítsa az Európai Unió támogatását. Katar arra akarta rávenni az Európai Uniót, hogy katonailag is lépjen fel a Közel Keleten. Ekkor épített ki Katar uniós nagykövete szoros kapcsolatot Pier Antonio Panzerivel, aki akkoriban az Európai Parlament emberi jogi albizottságának elnöke volt. Jelenleg pedig börtönben csücsül korrupciós váddal.

Katar úgy fogta fel az egész akciót, hogy a kis emírség az életéért küzd a nála jóval erősebb Szaúd Arábiával szemben. Kashoggi újságíró meggyilkolását Katar ki tudta használni: rávette az Európai Uniót arra, hogy ne szállítson fegyvereket Szaúd Arábiának, melynek trónörököse elrendelte a Washington Post publicistájának meggyilkolását. Érdemes megemlíteni, hogy Kashoggi jó kapcsolatot ápolt Katarral, és lehet, hogy ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy szaúdi kommandósok megfojtsák majd pedig feldarabolják Szaúd Arábia isztambuli főkonzulátusán.

Kibékülés a futball világbajnokságon

A korrupcióval megszerzett futball világbajnokság lehetővé tette azt is, hogy Katar és Szaúd Arábia kibéküljön egymással. Mohamed bin Szalman a nyilvánosság előtt összeölelkezett Katar emírjével, Tamim bin Hamad el Thanival.

A katariak ezt úgy tekintik mint Dávid és Góliát párharcát hiszen az emírségnek mindössze 200 ezer lakosa van szemben Szaúd Arábia 30 milliós népességével. Ezért Katarban nem is nagyon értik a belga rendőrség akcióját hiszen az a 1,5 millió euró nagyon kis pénz ahhoz képest amennyit Szaúd Arábia, az Egyesült Emírségek és más közel-keleti államok elköltenek “lobbizásra” Brüsszelben. Ezek az államok tisztában vannak azzal, hogy az olaj és a földgáz dicsőségének hamarosan leáldozik, ezért partnereket keresnek a modernizálásra. Ehhez kell nekik Brüsszel, a módszer pedig amelyet alkalmaznak teljesen elfogadott a Közel Keleten, és mint a futball világbajnokság igazolta másutt is sikerrel alkalmazható hiszen Katar úgy szerezte azt meg, hogy semmilyen futball múltja nem volt.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK