Kezdőlap Címkék Pfizer-BioNtech

Címke: Pfizer-BioNtech

Kifelé I.

Gulyás Gergely miniszter ma a kormány szokásos sajtótájékoztatóján bejelentette: Magyarország a továbbiakban nem vesz részt az Európai Unió közös vakcinabeszerzésében. Egyedül az EU tagállamai közül. Mint ahogy az EU tagállamai közül mindeddig egyedül alkalmaz olyan vakcinákat, amelyeket nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség.

Gulyás miniszter a döntést azzal indokolta, hogy azt követően, hogy mindenki megkapta az oltást, aki azt hajlandó felvenni, még mindig lesz raktáron készlet a most már jelentős mennyiségben érkező vakcinákból, további BioNtech/Pfizer vakcinára nem lesz szükség, és az EU közös beszerzés arra korlátozódik. Annyiban biztosan igaza van, hogy a Szputnyik V és SinoPharm vakcina behozatalával és a BioNtech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Janssen vakcinák további szállításával az év hátralevő részében jelentős fölösleg jön létre, amelyet raktározni fognak. Jövőre viszont a kormány tervei szerint belépő debreceni gyárban már gyártják az új magyar vakcinát, azzal a hagyományos technológiával, amellyel a kínai SinoPharm is készül.

Mit jelent ez a bejelentés?

Azt jelenti, hogy az Unió által szállított vakcinamennyiség is elegendő az ország átoltására, csupán másfél-két hónappal később, mint amit az orosz és kínai vakcinák beszerzésével együtt el lehet érni.

Ez a másfél-két hónap különbség nem jelentene több megbetegedést és elhalálozást, ha Magyarországon is olyan széles körben alkalmaznák a tesztelést, kontaktuskövetést és karantént, mint mondjuk Ausztriában és Németországban, ahol jóval alacsonyabb a lakosság számához viszonyított halálozás.

Vajon helyettesíthető-e a BioNtech/Pfizer vakcina a majdani magyar vakcinával?

Ahogy a kínaival, gondolom, melyről Gulyás Gergely azt mondja, hogy jobb, mint a BioNtechNPfizer, a SzputnyikV  pedig még jobb. De mi lesz az idősekkel és a gyerekekkel? A kínai vakcinát időseken Kínában nem vizsgálták, a WHO először nem is javasolta ezt. A 18 éven aluliak számára egyelőre csak a BioNtech/Pfizer vakcinát hagyták jóvá Európában is és Amerikában is, őket Magyarországon is azzal oltják. Mi lesz velük jövőre?

Szijjártó engedélyezi majd a gyerekek oltását a Turul-V. vakcinával?

Sem Kína elnyomó intézkedéseinek elítélésekor, sem az Izrael és a Hamasz közötti konfliktussal kapcsolatos felhívás esetében nem vett részt az Orbán-kormány az Európai Unió közös diplomáciai fellépésében. Ez „csak” diplomácia, a vakcinabeszerzés és azzal összefüggésben az oltottsági igazolványok ügye azonban sokkal több: az Unió kiemelkedően fontos közös akcióinak elutasítása. Orbán a MAGA „szabadságharcával” kitartóan viszi az országot kifelé.

Mindegyik jó, ha megvéd

Amikor az emberek influenzaoltásra mennek, általában nem tudják, melyik cég készítette az oltást. Manapság nehéz olyan embert találni, aki nem ismeri a Covid-19 oltások márkanevét. Valójában preferálják is, hogy melyikkel szeretnék magukat beoltatni.

A még be nem oltottak számára van néhány jó és néhány rossz hír. Rossz hír, hogy nem választhatnak. Az oltási folyamat nem annyira egyéni aktus, mint kollektív stratégia a teljes lakosság – különösen annak legkiszolgáltatottabb tagjainak – védelmére.

A jelenleg rendelkezésre álló oltások közül – nem lehet azt mondani, hogy az egyik egyértelműen jobb, mint a másik. Legalábbis ebben a pillanatban nem.

„A legjobb bevizsgált oltóanyag az, amelyikkel leghamarabb beoltanak”

A szakértők ragaszkodnak ahhoz, hogy a legésszerűbb tennivaló a személyes és a kollektív védelem érdekében, hogy mindenki a lehető leghamarabb fogadja el az általa megjelölt oltást.

Először is fontos meghatározni, hogy mit értünk „jobb” alatt. Az egyadagos oltás jobb lenne, mint a kétadagos kezelés. A szájon át bevehető vakcina jobb lenne, mint az, akinek fecskendőre van szüksége. A szobahőmérsékleten tartható adagok jobbak lennének, mint az ultrahideg körülmények között. A bármilyen típusú fertőzést megakadályozó vakcina jobb lenne, mint az, amely csak a tüneteket akadályozza meg, de mégis célszerűbb olyan vakcinát alkalmazni, amely kiküszöböli a súlyos betegség és halál lehetőségét, mint egy olyan oltóanyag, amely csak nagyon hatékony a Covid enyhe formái ellen.  A minden korosztályon tesztelt vakcina előnyösebb lenne, mint az, amelyet csak bizonyos csoportokkal próbáltak ki, bár ez utóbbiak számára ugyanolyan jó lehet.

Egyelőre nincs olyan oltóanyag, amely a legtöbb pontszámot kapná ezekben a kategóriákban.

Talán egyszer egy vakcina sokkal jobbnak bizonyul, mint az összes többi. És talán mindenkinek elegendő adag lesz. De ma nem ez a helyzet. Ezért a szakértők ragaszkodnak ahhoz, hogy a legésszerűbb tennivaló a személyes és a kollektív védelem érdekében az, hogy mindenki regisztráljon és a lehető leghamarabb vegye fel mindkét oltását.

Nincs elegendő adat annak megállapításához, hogy a rendelkezésre álló  oltóanyagok közül hatékonyságában lényegesen különbözik egymástól.

Nincs is véglegesnek tekinthető tanulmány. Az AstraZeneca vakcina egy hónappal az adatok elküldése után az Európai Gyógyszerügynökségnek az oltóanyag hatékonysága 59% -ról 70% -ra nőtt. De még az ábrákat sem olyan könnyű értelmezni.

„Ha jobban megnézzük a konfidencia intervallumokat, akkor azt látjuk, hogy a hatékonyság valóban nagyon hasonló az összes oltás esetében”

– mondják a szakértők.

Más szavakkal, a statisztikai különbségek miatt, ha a klinikai vizsgálatokat újra elvégeznék, ezek a hatékonysági arányok könnyen megegyezhetnek az összes rendelkezésre álló vakcina között.

Némelyik jobb, mint másik

Tehát lehetséges, hogy egyes oltások valóban jobbak, mint mások?

„Igen, természetesen,  de még mindig nem tudhatjuk biztosan, mert nincs elég adat.

fontos az, hogy minden jóváhagyott vakcina biztonságos és nagyon hatékonyan működjön”

– mondja a londoni King’s College fertőző betegségek osztályának kutatója.

„A helyzet az, hogy az emberek megszokták, hogy a legjobbat vegyék: például egy fél hüvelyk nagyobb képernyővel rendelkező mobiltelefont vagy egy kicsit hosszabb ideig tartó akkumulátort akarnak” – teszi hozzá. – De az oltásokkal ez nem így működik, többek között azért, mert nincs mindenki számára elegendő. Emellett bebizonyosodott, hogy az összes jóváhagyott gyógyszer biztonságos és hatékony a betegség súlyos formáinak és a halálesetek megelőzésében, ami valójában a legfontosabb.”

Le Monde: Pfizer gondok

A párizsi lap szerint az Európai Gyógyszerügynökséget komoly nyomás alá helyezte a brüsszeli bizottság: engedélyezze a Pfizer-BioNtech védőoltást minél gyorsabban.

A siettetés oka világos: Brüsszel közös európai oltási kampányt akart, és ehhez elsőként a Pfizer-BioNtech fejlesztett ki vakcinát. Ráadásul Nagy Britannia és az Egyesült Államok már engedélyezte a védőoltást. Az Európai Gyógyszer Ügynökségnek azonban voltak még fenntartásai:

  • Nem minden gyártási helyet tudtak ellenőrizni
  • Tömeges előállításra szánt vakcina dossziéja nem volt teljes
  • Különbség mutatkozott a beküldött vakcina és a tömeges előállításra szánt oltóanyag között

A vakcinát a BioNtech fejlesztette ki Németországban Mainzban a magyar Karikó Katalin és mások felfedezése alapján. Tömeges előállításra azonban a német cég nem képes, ezért volt szükség a Pfizerre. Az amerikai óriási vállalta is az óriási feladatot: a vezérigazgató gratulált is menedzsereinek, akik a tömeges gyártást rendkívül rövid idő alatt megszervezték. Csakhogy a tömeg termelés vakcinája nem olyan hatékony mint az, amelyet benyújtottak az Európai Gyógyszerügynökséghez. Melynek adatbankját hekkerek (valószínűleg oroszok) feltörték.

A világon óriási verseny folyik a vakcinák között. Az EU-ban engedélyezett Biontech – Pfizer és Moderna vakcina forradalmian új eljáráson alapul míg az orosz és kínai oltóanyag hagyományos vagyis a legyengített vírust juttatja be a szervezetbe abban a reményben, hogy ott ellenanyag termelődik. De mi van akkor, ha nem ?

Kínában ezért nem oltják a 60 felettieket a saját vakcinákkal viszont a Pfizertől vettek egy nagyobb szállítmányt. A pekingi vezetők többnyire 60 fölöttiek…

Orbán és a kínai vakcina

A magyar kormányfő a kínaiak vakcináját ajánlja honfitársainak, és ennek érdekében sürgeti a magyar ellenőrző hatóságot: mielőbb adja meg az engedélyt annak felhasználására – írja a New Yorki Bloomberg.

Eközben a magyar miniszterelnök folyamatosan bírálja Brüsszelt, mert nem biztosít kellő mennyiségű oltóanyagot Magyarországnak. Az EU engedélyezte a BioNtech-Pfizer vakcinát és a Modernat, de az oroszok és a kínaiak oltóanyagát nem, mert erős kétségek merültek fel velük kapcsolatban.

Miben különböznek a kínaiak és az oroszok vakcinái a Pfizer és a Moderna oltóanyagtól?

A kínaiak és az oroszok vakcinái hagyományos oltóanyagok vagyis a Covid-19 vírus legyengített változatát injekciózzák be a szervezetbe míg a Biontech-Pfizer forradalmian új eljárást alkalmaz, melyet jelentős részben a Magyar Karikó Katalin alapozott meg. Ezért nevezte magyar vakcinának a BioNtech-Pfizer oltóanyagot Orbán Viktor. Inkább európai vakcináról kellene beszélnie, mert egy török házaspár hozta létre Mainzban Németországban a magyar Karikó Katalin és mások kutatásai alapján.

Európa lemaradt a gyártásban

Bár a vakcina európai, de az amerikai Pfizernek van csak meg a gyártó kapacitása. Ők maximális teljesítményt nyújtanak, de így sem tudják kielégíteni az igényeket, mert a világ minden tájáról érkeznek a rendelések. Az Európai Unió csak egy a sok közül, ezért előzhette meg ezen a téren az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok. Joe Biden első elnöki 100 napja során 100 millió amerikai polgárt kíván beoltatni, hogy véget vessen a járványnak.

Veszélyes lehet-e a hagyományos vakcina?

Bár sem az orosz sem a kínai oltási kampánnyal kapcsolatban nem érkeztek negatív hírek, az mindenesetre elgondolkodtató, hogy Kínában nem oltják az idősebb generációt. Attól tartanak ugyanis, hogy ennek a generációnak az immunrendszere nem hatékonyan reagál a védőoltásra.

Magyarország egymillió kínai vakcina importjára készül. Elvben uniós jóváhagyás nélkül akadályokba ütközhetne ennek felhasználása, de a vészhelyzetre hivatkozva a magyar kormány felülbírálhatja a döntést mondván: polgárai érdekében cselekszik.

Nyáron a futball Európa bajnokság keretében mérkőzéseket terveznek Magyarországon is. A magyar miniszterelnök, a futball megszálottja, mindenképp szeretne teltházas stadionokat. Ehhez viszont véget kellene vetni a járványnak, melynek már több mint 11 ezer halottja van Magyarországon.

Nem a védőoltás a bűnös

Tegnap „Hirtelen halál a védőoltás után” címmel számoltunk be a sokakat érdeklő esetről, amit az a tény helyezett a figyelem középpontjába, hogy egy egészséges 41 éves nő a Pfizer-BioNtech védőoltás megkapását követően két nappal váratlanul és látszólag minden orvosi előzmény nélkül meghalt.

A Porto IPO kórház tisztviselőjének, aki két nappal a Covid-19 elleni oltást követően halt meg a szokásos boncoláson túl az illetékes portugál szervek kiegészítő boncolást is elrendeltek.

„A halál okára való hivatkozás nélkül, amelyre az igazságügyi titoktartás vonatkozik,

a ma [kedden] elvégzett orvosi-jogi boncolásból származó előzetes adatok nem mutatnak semmilyen összefüggést a halál és az oltás között.”

– áll az Igazságügyi Minisztérium közleményében.

Hirtelen halál a védőoltás után

Miért halt meg a lányom? – tudakolja egy szomorú apa Portugáliában, ahol egy egészséges ápolónő a Pfizer-BioNtech védőoltás után két nappal életét veszítette.

  • Sonia Acevedo szilveszter napján 48 órával a oltás után meghalt
  • A 41 éves kétgyermekes anya gyermekorvosnál dolgozott egy portói kórházban
  • Ms. Acevedo nem érzékelt semmilyen káros mellékhatást az oltás után
  • Boncolására várhatóan ma vagy holnap kerül sor

A 41 éves Sonia Acevedo Portoban egy kórház gyermekrák osztályán dolgozott. Mint egészségügyi dolgozó megkapta a Pfizer-BioNtech védőoltást, majd  két napra rá meghalt. A vizsgálat megindult …

A középkorú ápolónő teljesen egészséges volt

„A lányom egészségesen élt, normálisan táplálkozott. Soha semmilyen koronavírus szimptómát nem mutatott. Az oltás beadását követően különös melléktünet nem jelentkezett nála, mégis két nap után meghalt! Nem állítok semmit, de tudni szeretném mi okozta halálát.” – mondta az elhunyt édesapja, Abilo Acevedo a Correio da Manha portugál napilapnak.

Acevedo lánya, Vania Figueredo elmondta, hogy az édesanyja csak „normális” melléktüneteket észlelt azon a területen ahová a szúrást kapta, de egyébként jól volt.

A 10 milliós Portugáliában 7118 a halálos áldozata a Covid-19 járványnak, amely ellen a védőoltási kampányt  – a többi uniós tagállammal együtt – a múlt év végén kezdték meg.

„A halál okát a szokásos eljárások után fogjuk pontosan megtudni.”

Acevedo munkáltatói megerősítették, hogy december 30-án kapta meg az oltást, és semmilyen „nemkívánatos hatásról” nem értesítették őket.

A portugál Onkológiai Intézet közleménye szerint: „A Porto IPO-tól 2021 január 1-jén bekövetkezett operatív asszisztens „hirtelen halálával” kapcsolatban a kórház igazgatósága megerősítette az eseményt, és őszinte sajnálatát fejezte ki a család és a barátok felé.”

Acevedo egyike volt a Porto IPO 538 dolgozójának, aki megkapta a Pfizer/BioNTech oltást.

Kell-e vakcina útlevél?

Bár csak nemrég kezdődött meg az oltási kampány az Egyesült Államokban és Európában, de már szinte mindenki biztosra veszi: valamiféle vakcina igazolásra – útlevélre mindenkinek szüksége lesz, aki át akarja lépni a határt vagy egyszerűen csak repülőgépre akar szállni.

Mobil telefonos alkalmazást fejleszt ki több informatikai cég, hogy ily módon mindenki tanúsíthassa: megkapta a Covid-19 védőoltást – írja a CNN portál. Az alkalmazások az egész vírus történetet tartalmazzák: megkapta-e az illető a Covid-19-et, milyen teszt eredményeket produkált illetve ami a legfontosabb: kétszeresen oltott-e a Pfizer-BioNtech vakcinával?

Mindenkinek ily módon kell majd igazolnia magát nemcsak az ország határokon hanem az olyan helyeken is, ahol sokan gyűlnek össze: koncertek, színházi vagy mozi előadások, stadionok stb.

CommonPass alkalmazás

A genfi központú Common Trust Network sok légitársasággal összefogva (Lufthansa, Swiss Airlines, Cathay Pacific, United Airlines, Virgin Atlantic) fejlesztette ki ezt az alkalmazást, mely tanúsítja: az illető nem fertőző.

„Tesztelni mindenkit lehet, ha átlép a határon, de oltani nem” – nyilatkozta a CNN-nek az alkalmazást kifejlesztő cég marketing igazgatója, aki digitális sárga kártyáról beszélt. Az oltásról ugyanis sárga színű papírt szoktak kiállítani az egészségügyi hatóságok.

Az IBM is kifejlesztett egy alkalmazást, melynek ezt a nevet adta: digitális egészségügyi útlevél.

Sok más alkalmazás is működik már illetve hamarosan alkalmazható lesz, de felvetődik a kínos kérdés:

mi lesz azokkal, akiknek nincsen okos telefonjuk?

Az ő számukra fejlesztenek ki egy okos kártyát, amely igazolja a védőoltást.

A másik komoly probléma az, hogy sokféle védőoltás van: Pfizer-BioNtech és a Moderna, amely már megkapta az engedélyt és hamarosan jöhet az Astra Zeneca is, de ezenkívül oltanak a világon orosz és kínai vakcinával is. Az utóbbiakkal nemcsak az a probléma, hogy nem érik el a Pfizer-BioNtech 95%-os védettségi szintjét hanem az is, hogy nem lehet tudni: az illető mennyire maradt fertőző a védőoltás után?

A kaliforniai Stanford egyetem virologus szakértője úgy nyilatkozott a CNN-nek, hogy nincs megbízható adat arról, hogy a beoltott emberek mennyiben fertőzhetnek meg másokat?! Addig pedig a vakcina útlevél édes keveset ér!

Ennek ellenére a CNN-nek nyilatkozó szakértők úgy vélik, hogy 2021 első félévében széles körben elérhető lesz a vakcina útlevél, amely megkönnyíti a helyzet normalizálódását.

Európában még nagy a bizonytalanság

A Lufthansa főnöke, aki a Welt am Sonntagnak nyilatkozott még nem tudja, hogy milyen feltételekkel lehet majd repülni a járvány után? „Személy szerint azt gondolom, hogy hosszú nemzetközi járatokon minden utasnak negatív teszttel illetve oltási bizonyítvánnyal kell rendelkeznie” – nyilatkozta Carsten Spohr. A Lufthansa főnök elmondta, hogy az első fázisban azt tervezik, hogy növelik a rövid utak számát, ahol elég egy gyors teszt, melyet a repülőtéren is el lehet végezni. A második fázisban azután vagy negatív teszt eredményt igazoló okmányt illetve oltási igazolást kérnek az utasoktól – a hosszabb utakon mindenképp.

A Lufthansa nem ragaszkodik az oltási igazolványhoz mint az ausztrál Quantas. „Ezt mi mint légitársaság nem követelhetjük meg az utasainktól!” – hangsúlyozta a Lufthansa főnök, aki utalt arra, hogy a tömeges oltás hamarosan nyáj immunitást eredményezhet, amely fölöslegessé teheti a vakcina útlevelet.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK