Le Monde: Pfizer gondok

0
2177
BioNtech

A párizsi lap szerint az Európai Gyógyszerügynökséget komoly nyomás alá helyezte a brüsszeli bizottság: engedélyezze a Pfizer-BioNtech védőoltást minél gyorsabban.

A siettetés oka világos: Brüsszel közös európai oltási kampányt akart, és ehhez elsőként a Pfizer-BioNtech fejlesztett ki vakcinát. Ráadásul Nagy Britannia és az Egyesült Államok már engedélyezte a védőoltást. Az Európai Gyógyszer Ügynökségnek azonban voltak még fenntartásai:

  • Nem minden gyártási helyet tudtak ellenőrizni
  • Tömeges előállításra szánt vakcina dossziéja nem volt teljes
  • Különbség mutatkozott a beküldött vakcina és a tömeges előállításra szánt oltóanyag között

A vakcinát a BioNtech fejlesztette ki Németországban Mainzban a magyar Karikó Katalin és mások felfedezése alapján. Tömeges előállításra azonban a német cég nem képes, ezért volt szükség a Pfizerre. Az amerikai óriási vállalta is az óriási feladatot: a vezérigazgató gratulált is menedzsereinek, akik a tömeges gyártást rendkívül rövid idő alatt megszervezték. Csakhogy a tömeg termelés vakcinája nem olyan hatékony mint az, amelyet benyújtottak az Európai Gyógyszerügynökséghez. Melynek adatbankját hekkerek (valószínűleg oroszok) feltörték.

A világon óriási verseny folyik a vakcinák között. Az EU-ban engedélyezett Biontech – Pfizer és Moderna vakcina forradalmian új eljáráson alapul míg az orosz és kínai oltóanyag hagyományos vagyis a legyengített vírust juttatja be a szervezetbe abban a reményben, hogy ott ellenanyag termelődik. De mi van akkor, ha nem ?

Kínában ezért nem oltják a 60 felettieket a saját vakcinákkal viszont a Pfizertől vettek egy nagyobb szállítmányt. A pekingi vezetők többnyire 60 fölöttiek…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .