Kezdőlap Címkék Kábítószer

Címke: kábítószer

Európában is fentanil hullám várható

Az Egyesült Államok után Európát is letarolhatja a szintetikus kábítószer, amely oly sok halálesetet okoz – figyelmeztette az Európai Unió belügyi biztosát Blinken amerikai külügyminiszter Washingtonban.

Ötvenszer erősebb mint a heroin, és eddig már több tízezer ember halálát okozta a szintetikus kábítószer az Egyesült Államokban. Antony Blinken külügyminiszter ezt mondta erről az Európai Unió belügyi biztosának:

”Vagy arról van szó, hogy máris megvan ez a gondjuk, de nem vesznek róla tudomást vagy pedig hamarosan meglesz.”

Ylva Johansson asszony így reagált erre amikor a brüsszeli Politiconak nyilatkozott:

”Az USA a kanári madár szerepét akarja játszani a fentanil ügyében. Fel akarja hívni mindenkinek a figyelmét arra, hogy milyen nagy veszélyről van szó.”

A belügyi biztos szerint a fentanil egyelőre még nem komoly probléma az Európai Unióban, ahol még a marihuána a legnépszerűbb drog, és a kokain, amelynek a fogyasztása a legdinamikusabban növekszik.

“Az Egyesült Államok elsősorban Mexikóból importálja a fentanilt, de Európában megvannak az előállításhoz szükséges laboratóriumok vagyis hogyha felmerül az igény, akkor megkezdődhet a tömeggyártás. 2021-ben 431 drog labort fedezett fel a rendőrség az Európai Unió tagállamaiban. Brüsszel figyelmeztette a tagállamokat, hogy a tálibok megkezdték a harcukat a heroin ellen, és ennek következtében drámai mértékben csökkenhet ez a kábítószer az európai piacon. A szerepét pedig átveheti a fentanil, amely sokkal veszélyesebb mint a heroin.

Ylva Johansson biztos elmondta a Politiconak, hogy úgy akarják megelőzni a veszélyt, hogy jelentősen növelik a pénzt és a személyi állományt a kábítószer ellenes ügynökségnél. Ursula von der Leyen már beszélt erről amikor felvázolta az Európai Unió helyzetét. Ennek megfelelően az év végéig átfogó kábítószer ellenes akciótervet terjesztünk elő – mondta az Európai Unió belügyi biztosa.

Az USA-ban overdose (túladagolás) rekordot hozott a fentanil

Az igazságügyi miniszter ennek tudatában úgy rendelkezett, hogy jövőre 345 millió dollárt szánjanak a megelőzésre. Az AP hírügynökség arról számolt be, hogy a DEA, a kábítószer ellenes ügynökség rendszeresen fogad olyan családokat, ahol az iskolás gyerek fentanil túladagolás áldozata lett.

“Tudjuk, hogy a fentanil a láthatatlan méreg, melyet sokan úgy vesznek be, hogy nem is tudnak róla. Épp ezért ezt egyedül nem lehet legyőzni“

– hangsúlyozta Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter. Aki elmondta, hogy egyéves kisgyerek is a fentanil áldozata lett egy bölcsődében.

Régebben Kínából jött a szintetikus kábítószer az Egyesült Államokba, emiatt reklamált is Trump akkori elnök Hszi Csin ping kínai államfőnél. A kínaiak le is álltak a fentanillal, de szerepüket átvették a mexikói kábítószerkartellek.

“A fentanil elsősorban Mexikóból érkezik: a Sinaloa kartell 23 tagját ezért vád alá helyezték az Egyesült Államokban. Mexikó kiadta a kartell vezetőjét Ovidio Guzman Lopezt, aki ártatlannak vallotta magát a bíróság előtt” – közölte az USA igazságügyi minisztere.

A baj az, hogy nagyon olcsón elő lehet állítani a fentanilt:

“halálos adagot lehet készíteni olyan vegyszerből, amelyből egy pirulához csak egy cent értékű nyersanyag kell”

– mondta az igazságügyi minisztérium szakértője.

2020 óta minden évben több mint százezren halnak bele kábítószer túladagolásba,  és ezek kétharmada fentanilt fogyasztott, sokszor tudtán kívül, mert a kábítószert gyakran más szerekbe keverik, melyeket gyógyszerként árulnak az Egyesült Államokban.

Bandák háborúja Marseille-ben

Öt halottja van eddig a háborúnak, amelyet az váltott ki, hogy Franciaország belügyminisztere le akar számolni a kábítószer kereskedelemmel a kikötővárosban. A szűkülő piacon egymást ölik a mind fiatalabb dealerek – írja a párizsi Le Figaro.

Több mint 8000 kábítószer kereskedőt tartóztattunk le január elseje óta – büszkélkedett Franciaország belügyminisztere. 57 tonna marihuánát foglaltak le. Ez 37%-os emelkedést jelent a múlt évhez képest. A kokain ennél is dinamikusabban növekedett: 9 tonnát sikerült megszerezni a rendőrségnek, ez 91%-al több mint tavaly. 52 millió eurót foglaltak le a kábítószer kereskedőknél. Ez 53%-os növekedés egyetlen év alatt.

Mindenki harca mindenki ellen avagy lacipecsenye marseille-i módra

A miniszter bejelentését követően a kikötőváros északi negyedében lelőttek egy 14 éves dealert, két másik megsebesült. Életkoruk 14 és 8 év!

A legutóbbi hétvégén három kábítószerkereskedőt öltek meg Marseilleben. Kettőt autóból lelőttek. A harmadikat betuszkolták a kocsiba. A szénné égett autót benne a hullával nem sokkal később találták meg a rendőrök. A gengszterek ezt nevezik „lacipecsenyének”.

Hol vagyunk? A Vadnyugaton?

A jövőt illetően a rendőr szakszervezet titkára egyáltalán nem optimista: régebben az egyik negyed dealerei harcoltak a másik ellen, de ez most mindenki harca mindenki ellen! Nincsenek már igazi nagy gengszter vezérek mint például Farid Berahma volt, akit elneveztek Mesterszakácsnak, mert szénné égett áldozatait általában felismerhetlen állapotban lelték meg a rendőrök. Most tinédzserek gyilkolják egymást azért, hogy főnökök legyenek egy városrészben. Ehhez legalább egy jólirányzott késszúrás kell, amely hidegre teszi az elődöt.

Általában csak a hullákról beszélnek, de rengeteg a sebesült – nyilatkozta a rendőr szakszervezet titkára Marseilleben a Le Figaro tudósítójának.

A rendőrök szerint a bíróság nem elég szigorú. Az ügyészek elszántan képviselik a vádat, de a gengsztereknek méregdrága ügyvédeik vannak, remek kapcsolatokkal. Egyikük még igazságügyi miniszter is lett!

A latin-amerikai modell

Marseille egykori rendőr prefektusa korábban a kábítószer elhárításnak dolgozott, most pedig biztonsági konzultáns. A tapasztalt rendőr elmondta, hogy Marseilleben a latin-amerikai modellt követik: Kolumbiában és Braziliában gyerek gengszterek gyilkolják egymást a kábítószer piacon! Az átlagos életkor 10-12 év!

Tisztában van ezzel a francia kormány is. Az igazságügyi miniszter kedden hirdeti meg az új irányvonalat épp Marseilleben a fiatalkorú illetve gyerekkorú bűnözéssel szemben. Kérdés, hogy ez megállíthatja-e a fiatalkorú bandák harcát Marseille kábítószer piacán?

WDR: a pandémia megnövelte a kábítószerfogyasztást a világon

Sokan elveszítették szeretteiket, megélhetésüket, és a problémák megoldását a kábítószerben keresték – állapitja meg a világszervezet jelentése, mely szerint különösen a szegényebb országokban riasztó a helyzet.

11%-al növekszik a drog fogyasztók száma a világon 2030-ig, ha minden így megy tovább – jósolja az ENSZ friss jelentése, melyet a Deutsche Welle ismertet.

275 millióan használtak kábítószert tavaly a világon viszonylag rendszeresen, ez 22%-os növekedést jelent 10 év alatt hiszen 2010-ben ez a szám még csak 226 millió volt. Persze ebben az időszakban a világ népessége 10%-al nőtt, ezt is figyelembe kell venni, ha a kábítószer-fogyasztás adatait elemezzük.

A Bécsben kiadott World Drug Report szerint 36 millió ember szorult orvosi kezelésre 2019-ben amiatt, hogy rendszeres kábítószer fogyasztó volt. 2010-ben ez a szám még „csak” 27 millió volt vagyis jelentős a növekedés, amellyel az egészségügyi intézmények fejlesztése nem tartott lépést. Az eredmény: az USA-ban 50 ezren haltak meg opioid mérgezés következtében 2019-ben! Ez több mint a duplája a 2010-es halálozási adatnak.

Covid hatás

A vírusjárvány fokozta azt a kölcsönhatást, amely akkor alakul ki, ha a rossz társadalmi környezetben élők közül a pszichológiai szempontból sebezhetőek a drogban keresik a megoldást, és ezzel még rosszabbá válik a helyzetük.

A pandémia 119-124 millió embert taszított a nyomorba – írja az ENSZ jelentés, amely azt is megírja, hogy az iskolabezárások miatt 1,6 milliárd diák került törékeny helyzetbe.

„A szegénység és a munkanélküliség olyan kockázati tényezők, melyek kábítószer használatra ösztönözhetnek”

– nyilatkozta a Deutsche Wellenek Angela Me, a jelentést összeállító nemzetközi szervezet kutatási osztályának vezetője.

Bár a pandémia a globális kábítószer hálózatot is leállította egy időre, de az hamarosan újra szerveződött hiszen az igények növekedtek. Nagyobbak lettek a drog szállítmányok, melyeket elsősorban vízi úton illetve a szárazföldön juttattak el a célállomásra.

Nagy veszély az internetes kereskedés

Egyre többen férnek hozzá a világhálón terjesztett kábítószerekhez a Darkneten. Ez a drog piac évente legkevesebb 315 millió dollárt jövedelmez. Ez egyelőre még csak kis része az eladásoknak, de dinamikusan növekszik. Részesedése a globális piacon ma már négyszer akkora mint tíz évvel ezelőtt.

A szegény országok a leginkább veszélyeztetettek

43%-al nőhet a drog fogyasztás az alacsony jövedelmű országokban 2030-ig. A közepes jövedelmű országokban 10%-os növekedésre számít a World Drug Report. A gazdag országokban viszont várhatóan 1%-al csökken a kábítószer fogyasztás!

Afrikában az ENSZ jelentés készítői 40%-os növekedésre számítanak!

Ezért nagyon hatékony lenne a nemzetközi együttműködés a kábítószer kereskedelem ellen:

„fontos, hogy a hatóságok információkat cseréljenek egymással a legfontosabb határ övezetekben és, hogy együttműködve akadályozzák meg a kábítószer csempészetet”

– hangsúlyozza a World Drug Report, az ENSZ jelentés a drog fogyasztás riasztó növekedéséről világszerte.

Növekvő szegénység és kábszer fogyasztás az USA-ban

Véget nem érő kocsisor kígyózik az ételosztó pultoknál a Disneyworld előtt Floridában. 70 ezer embert foglalkoztatott a vírusválság előtt Florida állam legnagyobb szórakoztató központja Orlando városában. Április 19 után aztán ebből 40 ezren munkanélküliek lettek.

Disneyworld jelenleg abból igyekszik pénzt csinálni, hogy itt rendezik az NBA kosárlabda bajnokság döntőit. A nevezetes Bubble vagyis a Buborék hermetikusan el van zárva a világtól. Ahol a munkanélküliek a szakszervezettől várják a segélyt.

Almák, tojás, sajt és kis zöldség – ennyi van az élelmiszer csomagban, amelyre türelmesen várakoznak az amerikai családok a forróság kellős közepén. 18 ezer szakszervezeti tag jogosult a szerény élelmiszer adományra, de a jelenlegi válság idején mindennek örülnek a munkanélküliek: „az első héten csak 200 autó jött, de így is korábban elfogytak a csomagok. A következő héten kétszer ennyi autó jött, megint kevésnek bizonyult az élelmiszer. Most ez már a 19-ik hét, a kocsisornak nem látni a végét. Ez már maga a reménytelenség” – vázolta fel a helyzetet a szakszervezeti élelmiszer program helyi felelőse.

Megugrott a kábítószer fogyasztás

Különösen az életveszélyes opioid készítmények terjednek villámgyorsan a pandemia idején – számolt be a Wall Street Journal. A lap szerint Nevada, Kalifornia, Ohio, Indiana, Michigan és Minnesota államok a leginkább érintettek. Mindegyikből lényegesen több túladagolásos halálesetet jelentettek mint tavaly. A Covid-19 vírusjárvány nyomán kibontakozó gazdasági válság tarolt a szegényebb negyedekben. Los Angeles a rekorder, ahol 48%-al nőtt meg az overdose esetek száma a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. Ohio állam Franklin megyéjében augusztus végéig 580 overdose halálesetet jelentettek augusztus végéig. Ez már majdnem annyi mint tavaly egész évben – mondja szomorúan a megyei főorvos.

Ez elzárás szörnyű csapás a kábítószereseknek, akiknek mindig azt tanácsolják: sose maradjanak egyedül, mert ha rosszul lesznek, akkor nincs, aki segítséget kérjen!

A válság miatt azok közül is sokan drogozni kezdtek, akik korábban elkerülték ezt a csapdát. A Wall Street Journal által megkérdezett kábítószeresek  13%-a úgy válaszolt, hogy a vírusválság miatt kezdett el drogozni vagy pedig lényegesen növelte a fogyasztását a pandémia idején.

Gyerekeket gyilkol a rendőrség kábszer ellenes harc ürügyén

Legkevesebb 122 gyereket ölt meg a rendőrség a Fülöp szigeteken, ahol Duterte elnök kíméletlen harcot hirdetett meg a kábítószer kereskedelem ellen 2016-ban. A World Organization Against Torture (kínzás elleni világszervezet) az ENSZ emberi jogi bizottságához fordul ebben az ügyben – írja a londoni a Guardian.

Egyéves volt a rendőrség legfiatalabb áldozata! – hívja fel a figyelmet a jelentés, mely hangsúlyozza, hogy a gyerek gyilkosságok jó részét a rendőrség követi el. Néha úgy, hogy álruhás bérgyilkosokat alkalmaz. 122 gyerek megölését dokumentálta a szervezet, de nyilvánvalóan sokkal több az áldozat a gyerekek és a fiatalkorúak között.

Miért gyilkol gyerekeket is a rendőrség?

A szemtanúk megfélemlítése a cél! Mindenki kétszer is meggondolja, hogy tanúskodjon-e a bíróság előtt, hogyha tudja: ezzel nemcsak a saját, de a gyerekei életét is kockára teheti! Nem kétséges, hogy maga Duterte elnök hatalmazta fel a rendőrséget ezekre a brutális gyilkosságokra, melyek közül eddig csak egyetlenegy ügyben született bírósági ítélet!

Az államfő megfenyegette a jogvédő szervezeteket:

„Titeket is lefejezlek!”

Ezt ígérte Duterte elnök, aki nemcsak a kábítószer kereskedők hanem a kábítószer fogyasztók ellen is háborút folytat: „velük együtt végzek veletek is!” – üzente a civil szervezeteknek, melyek megpróbálják dokumentálni a rendőrség gyilkos akcióit.

Az elnök a médiát is fenyegeti

Az ország legnagyobb televíziós hálózatát a múlt hónapban felfüggesztették! Közben új szigorú terrorizmus ellenes törvényt fogadtak el a Fülöp szigeteken, ahol jelentősen megnövekedett a rendőrség jogköre: például bírói határozat nélkül is le lehet tartóztatni valakit. A gyerekek is célpontot jelenthetnek: őket azon a címen lehet lecsukni, hogy megsértették a kijárási tilalmat a koronavírus járvány idején. Sok gyereket azután kutya ketrecekben vagy épp koporsóban őrzött a rendőrség.

Mindezt miért?

A South China Morning Post írta meg korábban: az elnök fia az egyik legnagyobb kábítószer csempész a Fülöp szigeteken, ahova a hongkongi triádok juttatják el a kábítószert. Duterte elnök a vádakat hallva kijelentette: saját kezemmel végzek a fiammal, ha ez beigazolódik! A vizsgálat ugyan elindult, de egyáltalán nem meglepő módon elhalt. A kábítószer elleni háború azonban egyre durvább lett. Ezért kéri a kínzás elleni világszervezet, hogy az ENSZ emberi jogi bizottsága indítson átfogó vizsgálatot abban az ügyben, hogy a rendőrség gyerekeket is gyilkol a véget nem érő kábítószer ellenes háborúban a Fülöp szigeteken.

Sziget: Letartóztatás kábítószer-kereskedelem miatt

0

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a két holland állampolgárnak a letartóztatását, akiket jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt gyanúsítanak. -közölte a Fővárosi Törvényszék.

A rendelkezésre álló adatok alapján megalapozottan feltehető, a két holland férfi 2019. augusztus 6-án a Sziget Fesztiválon növényi törmelék és sodort cigaretta formájában marihuánát, valamint MDMA tartalmú tablettákat adott el. A gyanúsítottak nagy mennyiségű kábítószert tartottak az értékmegőrzőben és sátrukban.

Sőt, 500 példányban nyomtatott árlistát is készítettek!

A rendezvény biztonsági szolgálatának munkatársai észlelték tevékenységüket és a rendőrség kiérkezéséig a helyszínen feltartóztatták a két holland elkövetőt. A szakértői vélemény eddigi adatai alapján a kábítószer mennyisége bizonyosan meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, így a gyanúsítottak cselekménye jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének megállapítására lehet alkalmas.

Az elsőfokú végzés szerint a bűncselekmény – bizonyítottság esetén – akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető. A gyanúsítottak kizárólag a Sziget Fesztiválra érkeztek Budapestre, Magyarországon lakóhellyel, személyes kapcsolatokkal és kötöttségekkel nem rendelkeznek. Mindezek alapján megalapozottan feltehető, hogy jelenlétük a büntetőeljárás során kizárólag kényszerintézkedés elrendelésével biztosítható.

A védők bűnügyi felügyelet elrendelését és óvadék megállapítását kérték, amit a bíróság arra hivatkozással utasított el, hogy a nyomozás kezdeti szakaszban van, és további bizonyítási cselekmények lefolytatása szükséges az elkövetők kapcsolatainak felderítésére, így a bűnügyi felügyelet nem lenne alkalmas arra, hogy a bizonyítási eljárás veszélyeztetését kizárja.
Mindazonáltal a 21 éves gyanúsítottak Hollandiában legális megélhetéssel és rendezett családi kapcsolatokkal rendelkeznek, és a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem lehet arra következtetni, hogy a gyanúsítottak kábítószer-kereskedelemből tartanák el magukat, ezért a bíróság a bűnismétlés veszélyét – az ügyészi indítványtól eltérően – nem látta megállapíthatónak.
A végzés nem végleges, a letartóztatás elrendelésével szemben a gyanúsítottak és védőik, a bűnismétlés veszélyének megállapítása érdekében pedig az ügyész fellebbezést jelentettek be.

Dílervilág a bulinegyedben

Komoly dilemmával kerül szembe az ember, ha a bulinegyed legutóbbi botrányáról szeretne írni – van is benne bűn meg nincs is, de hogy nem a vétkesek kapják a büntetést, hanem az ártatlanok, az is bizonyos. Hogy ha a törvény betűjét nézzük, akkor bizony büntethető a járda graffitizése, de ha a törvény szellemét, akkor esetünkben tán még jutalmazni is kéne.

Jutalmazni bizony, mert a bűnmegelőzést szolgálja. Arról van szó, hogy a pesti bulinegyedben bizony akad kábítószer, nem is kevés, nem is egyfajta. Európai főváros vagyunk, kérem, ez elkerülhetetlen: és még akkor járunk viszonylag jól, ha a dílerek nem a pokoli bioherbált vagy a dizájnerdrogokat terítik a klienseiknek, ami dühöngő őrültet is csinálhat a fogyasztóból, ha valamit rosszul adagolnak, hanem valódi, hagyományos kábítószereket, abba csak a kliens pusztul bele előbb vagy utóbb.

No, de mi van, ha sem nem ezt árulják, sem nem azt, hanem mondjuk sütőport?

Akkor a kedves vevő megjárta és mehet panaszra Sztálinhoz, mert a kábítószernek még a vásárlása is büntetendő, tehát saját magát is feljelentené az, aki panaszt tenne a rendőrségen egy csaló terjesztőre. Márpedig nem kis pénzekbe kerülnek ezek a szerek: egy adag kokain már öt évvel ezelőtt is húszezer forintokba került, legalábbis a Nagymező utcában és a 24.hu információi szerint, mert én sem akkor, sem később, sem korábban nem foglalkoztam ezzel a kemikáliával, így tapasztalatból nem is ismerhetem az árakat. És ha nem kokaint, hanem sütőport adnak el ennyiért, akkor elég magas az üzlet haszonkulcsa, ráadásul kicsi a lebukás esélye – a vevő is kerüli a feltűnést, az eladó is, mindenki sietne a tranzakcióval, mi több, a dörzsöltebb csibészek egy kis lidokaint is kevernek a sütőporba, így ha valaki belekóstol, ugyanúgy lezsibbasztja az ínyt, mint a valódi kokain.

És bizony ez az üzletág a bulinegyedben virul mostanság a leginkább

Hemzsegnek a turisták, a zsebük sem üres, az angol legénybúcsúk többségét nálunk tartják, hiszen más országokhoz képest mifelénk hihetetlenül olcsó az alkohol (csak a mi keresetünkhöz képest nem kerül olyan potom pénzbe), és hát aki otthon, valahol Nyugat-Európában vagy Amerikában, Kelet-Ázsiában, bárhol drogokat is használ az ünnepléshez vagy csak a mindennapi élethez, az egy itteni út kedvéért nem fog leszokni.

Át is verik a nálunk forgó idegeneket, napi rendszerességgel.

A dílerek úgy szólítják le őket, hogy:

„Hello! Hey, Sir! Want something? Cocaine, weed?”

és a kokain sütőpor, a marihuána majoranna náluk. (Ha magyarul válaszolunk nekik, elfordulnak tőlünk). A becsapottak rendőrt nem hívnak – annyi eszük még van – de a helyi kocsmárosoknak elpanaszolják a bajukat, meg leginkább elmaradnak a környékről is. Ez viszont a teljesen legálisan működő, adózó kocsmárosnak rossz.

Ezt unták meg páran a bulinegyedben, többek között a Szimpla két alkalmazottja, Molnár Bence, a hely kommunikációs vezetője, és a bulinegyed éjszakai életének rendbetételéről szóló Night Embassy of Budapest projekt vezetője, Német G. Dániel. Megunták és tettek is ellene: a két férfi krétaalapú festékszóróval a bulinegyed több részén is olyan angol nyelvű üzeneteket fújt fel, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a környéket ellepték a kamudrog-árusítók.

Szóltak pedig ezek az üzenetek emígyen:

„All drugs are fake here”.

Nem is először jelzik ők ezt a járdákon

Magam is láttam már ilyen feliratokat, ha arra akadt dolgom – nézetem szerint, mivel krétaalapú, tehát lemosható festékkel van dolgunk, nagyon még büntetni se kéne az ilyesmit, ráadásul meglehetősen közhasznú a tevékenység. Aki kábítószerfogyasztó, megtudja belőle, hogy arrafelé ne vásároljon, aki meg nem az, azt tudja meg, hogy errefelé drogüzlet is folyik, legyen óvatos.

Ehhez képest a térfigyelő kamerák képei alapján kiszálltak előbb a közterület-felügyelők, majd a rendőrség, és a két „tetten ért” elkövetővel előbb másfél órán keresztül tisztázták a helyzetet, aztán biztos, ami biztos, letartóztatták őket. Hét órát töltöttek magánzárkában. A graffitizés miatt komoly pénzbírság néz ki nekik – és azt már a tapasztalat mondatja velem, hogy a magyar bíróságok egészen különösen kezelik ezt a cselekményt.

Én magam ezért még nem álltam bíróság előtt, de mivel a Szabadság téri tüntetéssorozatot végigtudósítottam, tanúsíthatom, hogy ott még az építkezési ponyvára festés miatt is büntetni akartak, sőt, nagy per lett belőle, sok vádlottal, akiket végül azért mentettek fel, mert az akkori bírói gyakorlat szerint a falfestéshez fal kell, ott pedig ponyváról volt szó – habár nem mindenkit mentettek fel, két ügy is elhúzódott, más bíróhoz került, őket bizony megbüntették ötvenezer forint körüli összegre. Az okozott kár mértékét azonban négyezer forintban állapították meg.

Pár évvel később, vagyis tavaly Gulyás Mártont a Sándor-palotához vágott vízfesték-alapú anyagot tartalmazó palack elhajításáért háromszáz óra közmunkára büntették, nála a becsült kár huszonháromezer forint volt, a cselekedete garázdaságnak minősült, mivel kihívóan közösségellenes, erőszakos volt és alkalmas volt a köznyugalom megzavarására is a bíró szerint. Mondjuk az első eső lemosta volna, de az kormányépületeknél nem játszik – egy másik esetben az Állami Számvevőszék képes volt azt állítani, hogy a narancssárga festékkel az épületükre került felirat hatmillió forint kárt okozott. Hát hígul a forint, hígul, de nem ennyire…

Az ügy különben is aggályos

Ugyanis ha az áldílereket valahogy mégis előállítja a rendőr, lévén, hogy nincs náluk tiltott anyag, legkésőbb tizenkét óra után el kell őket engedni és a rendőrök arcába nevetve kezdhetik elölről az üzletet. Ellenben azokat, akik a csalásra felhívják a figyelmet, komoly összegre büntetik. Az „okozott kár” értékét ötszázezer forintra becsülik, ha arányosan gondolkodunk, és tekintetbe vesszük, hogy a négyezer forintos kárért a Szabadság téren ötvenezres bírság járt, itt a félmilliósért járhat több, mint öt-hatmillió is.

Ritka eset, hogy a rendőrség drogdílerek, ráadásul csaló dílerek malmára hajtsa a vizet, nekik segítsen, de most megtörtént, méghozzá jogszerűnek tűnő alapon: ugyanis utcán sütőport vagy majorannát árulni nem tilos (bár szigorúan véve szabálysértés, ha nincs az árusnak területfoglalási engedélye, de az lenne csak a cifra, ha a dílerek megpróbálnák kiváltani… a még cifrább meg az, ha meg is kapnák). Azonban graffitizni mindenképpen tilos, van is rá törvény, a Btk. 371. paragrafusa vonatkozik rá, ugyanis rongálásnak minősül. Vagy, mint Gulyás Márton esetében láthattuk, garázdaságnak.

Tehát előáll az az abszurd helyzet, hogy a törvény és a jog szellemében a rendőrség csaló szélhámosok érdekeit kell megvédje egyszerű, adófizető állampolgárokkal szemben, akik társadalmilag veszélyesnek találják a csalók tevékenységét.

Furcsa egy világ ez, én mondom.

Csak nekem van egy olyan érzésem, hogy valami nincs rendben?

Akciófilmbe illő jelenetsor Budapesten

Különleges módon vették fel a rendőrök, ahogy elfognak egy drogkereskedő párt.

A BRFK nyomozói április 24-én egy józsefvárosi lakáshoz mentek, és ott elfogtak egy 36 éves férfit és egy 43 éves nőt, akik a gyanú szerint rendszeresen árultak kábítószert.

A rendőrök a házkutatáskor 54 gramm kábítószergyanús fehér port, valamint annak csomagolásához használt eszközöket, digitális mérleget és közel félmillió forint készpénzt találtak. A párt őrizetbe vették.

A kábítószer nagy üzlet, de vajon része-e a nemzeti jövedelemnek?

0

A prostitúciót és a kábítószer-kereskedelmet vegyék be a GDP-be – javasolta az Eurostat még 2013-ban az EU tagállamainak. Franciaországban a statisztikai hivatal most úgy döntött: elfogadja az Eurostat javaslatát.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, melynek székhelye Luxemburgban van, nagy vitát indított el ezzel, hiszen minden tagállamban másképp van ez szabályozva. Hollandiában régóta legális a kábítószer-kereskedés és fogyasztás, míg a tagállamok többségében ez tiltott. Azt viszont mindenki tudja, hogy nagy pénz van benne. Vagy mégsem?

Franciaországban a statisztikai hivatal most úgy döntött: elfogadja az Eurostat javaslatát és beveszi a kábítószer-kereskedelmet a GDP-be. A prostitúciót, viszont, ami szintén jelentős üzleti forgalmat jelent, nem – mondta a statisztikai hivatal főosztályvezetője. Francia felfogás szerint a prostitúció továbbra sem legális üzlet, mert nem biztos, hogy önként végzik a szolgáltatást az abban résztvevők. Persze akár a prostitúció, akár a kábítószer-kereskedelem esetében az a fő probléma, hogy az igazán nagy üzlet nem legális vagyis a feketepiac része. Így nem kerül be a statisztikába pedig Franciaországnak nagy szüksége lenne erre a kis pluszra a GDP-ben, hogy ily módon is csökkenteni tudja a költségvetés hiányát az elvárt három százalék alá.

Ez csak pár milliárd eurót jelent majd – mondta a francia statisztikai hivatal illetékes vezetője. Franciaország 2200 milliárd eurós GDP-jéhez képest szinte elhanyagolható. Akkor miért veszik be? Mert ezzel csökkenhet a hiány, melyet az EU központja sasszemmel figyel. Az unió ugyanis a GDP 3%-ban adja meg a költségvetés hiányának maximumát. Ezt Franciaország a pénzügyi válság óta túllépi (2008). Ha nagyobb a GDP, akkor kisebb a hiány. Ráadásul visszamenőleg is átszámolják a nemzeti statisztikát. Vagyis 1947 – az első békeév – óta megváltozik a francia GDP.

Mindez nagyon is szükséges Emmanuel Macron elnök eurozóna reformja szempontjából, hiszen a németek felróják a franciáknak, hogy nem teljesítik az EU előírásait ezen a fontos területen.

Gyerekeket is gyilkolt a rendőrség a drogellenes kampányban

0

Az Amnesty International szerint a Rodrigo Duterte elnök által indított kampányban 60 gyerek is meghalt a Fülöp-szigeteken.

Az eddig 3900 áldozattal járó kampány akkor indult, amikor Duterte megnyerte az elnökválasztást. A 71 éves politikus korábban Davao polgármestere volt, és ott próbálta ki nem épp ortodox módszereit. A rendőrségnek szabad kezet adott a kábítószer elleni harcban, az eredmény törvénytelen gyilkosságok sorozata lett.

Az elnök maga is büszkélkedett azzal, hogy korábban ölt embert.

Miután megválasztották, bejelentette, hogy felszámolja a kábítószer-kereskedést és -fogyasztást. A rendőrség viszont válogatás nélkül gyilkolt, olykor fiatalokat is. Egy Santos nevű 17 éves diákot

két rendőr a földön vonszolt, majd egyszerűen lelőtt.

A rendőri jelentésben viszont az állt: önvédelem. Miután felvétel készült a gyilkosságról, a rendőrség elismerte, hogy hibázott, de senkit nem vontak felelősségre, írja az Amnesty International jelentése.

A szervezet nemzetközi vizsgálatot sürget, hiszen a Fülöp szigeteken senki sem meri megkérdőjelezni Duterte hatalmát. A külföldi bírálatok hatására az államfő ugyan visszavonta az engedélyt, amelynek alapján a rendőrök szabadon gyilkolhattak, de egy különleges drogellenes szervezet küzd a kábítószer ellen. Korábban egyébként az ő fiát is pont drogkereskedelemmel vádolták.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK