Kezdőlap Címkék Johnson&Johnson

Címke: Johnson&Johnson

Unió, ahol a hibákat nem „kommunikációval” javítják

Milliós tételben érkezik uniós vakcina a következő időszakban, az Európai Gyógyszerügynökség pedig holnap ideiglenes engedélyt ad a Johnson&Johnson vakcinának, ezzel is bővül tehát az elérhető oltóanyagok választéka.

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament közötti vakcinaügyi egyeztető csoport első, zártkörű ülésén, – erről Ujhelyi István EP-képviselő számolt be szerdai online sajtótájékoztatóján, ahol az EP közlekedési és turisztikai bizottságát képviselte alelnökként a tárgyalóasztalnál. Ez a testület a jövőben rendszeresen ülésezni fog, hogy elősegítse az uniós intézmények közötti koordinációt.

A tanácskozást követően az Európai Bizottság jelenlévő biztosainak tájékoztatása szerint az uniós gyógyszerügynökség (EMA) holnap megadja az amerikai Johnson&Johnson oltóanyag ideiglenes engedélyét, így ez a vakcina is része lehet a tagállami oltási kampányoknak. A Johnson&Johnson 55 millió vakcina szállítását vállalta a következő három hónapra.

Az amerikai gyártó, Magyarországnak ebből 1,2 millió oltóanyag ad, vagyis – mivel egydózisú oltásról van szó – egészen pontosan 1,2 millió magyar ember beoltását teszi majd lehetővé.

Ujhelyi István megerősítette azt a hírt, hogy az Európai Bizottság tárgyalásainak köszönhetően a Pfizer mintegy négymillió extra adag vakcinát ajánlott fel az európai gócpontok számára.

„Én egyelőre nem hallottam, hogy Magyarországot felsorolták-e volna ezen gócpontok között, ezt nyilván a magyar kormánynak kellene kezdeményeznie.

A magyar kormánynak muszáj lenne minden egyes adag oltóanyagért lehajolnia, ezért tisztáznia kell, hogy kértünk-e ebből a négymillió adagból, vagy kezdeményezzük-e hasonló plusz adagok lehívását a jövőben.

Tudom, hogy az orbáni kommunikációba nem fér bele, hogy Magyarországon nagy a baj, hiszen ez ellentétes lenne a kormányzati propagandával, de ha elismerné, hogy szükségünk van további vakcinákra, akkor ezek szerint mi is kaphatnánk extra adagokat az Európai Uniótól” – fogalmazott Ujhelyi István.

Az  oltási igazolványok kapcsán megismételte, hogy megnyugtatóbb lenne, ha az uniós tagállamok mindegyikében csak uniós engedéllyel rendelkező oltóanyagokat használnának, de – tette hozzá – ha már úgy alakult, hogy EMA-engedély nélküli vakcinákat is beadnak például Magyarországon, akkor az ilyen oltással rendelkező állampolgárokat nem érheti hátrány az egységes európai vakcina-igazolvány rendszerének elfogadása során.

Ujhelyi hangsúlyozta, hogy azt várja el az Európai Bizottságtól: ne tegyen különbséget a tagállamok és az EMA által engedélyezett oltások között az uniós igazolvány kiállításakor.

Hozzátette, hogy ez a kérdés még nem dőlt el, ezért szükséges még lobbizni ezzel kapcsolatban; az egyeztető testület mai ülésén – Ujhelyi szerint – az érintett uniós biztosok egyelőre látványosan kerülték az ezzel kapcsolatos kérdéseket.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az uniós vakcinák leszállítása felgyorsul a következő időszakban: januárban 14 millió, februárban 28 millió, márciusban 60,7 millió uniós vakcinát osztottak, illetve osztanak szét az Unióban, ehhez képest

áprilistól már havi 100 millió felett lesz ez a mennyiség.

Az uniós támogatással létrejött gyártói kapacitások sikeres megnövelésének köszönhető, jelenleg ugyanis már harmincöt gyárban zajlik az uniós oltóanyagok készítése.

„Számomra továbbra is érthetetlen, hogy az Orbán-kormány miért állt el a Magyarországnak még rendelkezésre álló, utolsó negyedéves Moderna-szállítmány lehívásától, hiszen vakcinákra a későbbiekben is szükség lesz, az oltási folyamat nem áll meg. Minden adag vakcinát, amit az Európai Unió ad nekünk, azt be kell hozni!”

– hangsúlyozta Ujhelyi.

A szocialista politikus elmondta azt is, hogy az illetékes uniós biztos tájékoztatása szerint bár már zajlik az orosz Szputnyik V vakcina hatósági ellenőrzése, a későbbi szállítással itt is bajok lehetnek, hiszen az oroszok azt jelezték Brüsszelnek: uniós segítséget kell kérniük a gyártókapacitás növeléséhez.

„Ezt az is jelenti, hogy az Európában gyártott orosz vakcinával akarják majd oltani az orosz lakosságot is. Vagyis ellentétben a kormányzat kommunikációjával, a valóság az, hogy az oroszok kérték az Európai Unió segítségét”

– tette hozzá.

Magyarországnak 600 ezer orosz vakcinát ígértek az elmúlt hónapban, ehhez képest az adatok szerint eddig csak 350 ezer érkezett, ezért szerinte a szállítási kritikák az orosz fél irányába is jogosak. A megnövekedett uniós szállítmányok segítségével hazánkban is hamarosan elérhető lesz a nyájimmunitás, ehhez azonban – tette hozzá – az is szükséges, hogy a magyar kormány hatékonyan meg tudja szervezni a gyors beoltást.

III.fázisú vizsgálati eredmény, átláthatóság, hatékonyság=bizalom

A „Real World” tanulmány szerint a Pfizer koronavírus vakcina 94%-ban hatékony. Izraelben 1,2 millió ember bevonásával végzett, és szakértők által vizsgált kutatás megerősítette, hogy a tömeges immunizálás megszakíthatja a Covid-19 átvitelét.

A Pfizer Covid-19 vakcina 94 százalékban hatékonynak bizonyult egy szerdán közzétett,  tanulmány, amelyben 1,2 millió ember vett részt Izraelben, megerősítve a tömeges immunizációs kampányok erejét a koronavírus világjárvány.

A New England Journal of Medicine folyóiratban közzétett izraeli tanulmány azt is kimutatta, hogy valószínűleg erős védőernyő van a fertőzéssel szemben, amely kulcsfontosságú tényező a továbbterjedés megszakításában.

„Ez az első szakértők által felülvizsgált nagyszabású bizonyíték a vakcina hatékonyságára a valós körülmények között”

– mondta Ben Reis, a Harvard Medical School kutatója és a cikk egyik szerzője.

Közel 600 000 ember vett részt, azok közül akik kapták a oltást, és ugyanannyi, akik életkor, nem, földrajzi, orvosi és egyéb jellemzők szerint nem, de szorosan illeszkedtek az oltott társaikhoz.

A tünetekkel járó Covid-19 elleni hatékonyság a második adag után legalább hét nappal 94% volt – nagyon közel a 3. fázisú klinikai vizsgálatok során elért 95% -hoz.

Angliában a kutatók csütörtökön azt mondták, hogy azok az emberek, akik két adag Pfizer-vakcinát kaptak, erős antitestválaszokat generálnak, amint a vakcinát beadják.

A londoni Imperial College felmérése azt mutatta, hogy a 80 évnél idősebbek 87,9 százaléka pozitív antitestet mutatott a Pfizer-BioNTech vakcina két adagját követően, a 60 év alatti betegeknél 95,5, a 60 évnél fiatalabbaknál pedig 100 százalékra.

„Bár van némi csökkenés a pozitivitásban az életkor előrehaladtával, minden életkorban, nagyon jó választ kapunk a vakcina két adagjára”

– mondta újságíróknak Paul Elliott, a londoni Imperial College epidemiológiai és közegészségügyi orvosának elnöke.

Az antitestszint csak egy része az immunitásképnek, a vakcinák is kimutatták, hogy erős T-sejtes védelmet generálnak. A 30 éven aluliak közel 95 százaléka pozitív antitestet mutatott 21 nappal egy adag után, de ez idősebb csoportokban csökkent.

A kutatás szerint a 80 éves vagy annál idősebbek 34,7 százaléka generált antitestválaszokat egy adag Pfizer vakcinával, de Nagy-Britannia Védőoltási és Immunizációs Vegyes Bizottsága (JCVI) korábban magas dózisú védelmet talált a Pfizer vakcinával szemben, még akkor is, ha az antitest szint alacsonyabb.

Nagy-Britannia 12 hétre növelte az adagok közötti különbséget, annak ellenére, hogy a Pfizer arra figyelmeztetett, hogy a klinikai hatékonyságról csak három hetes különbséggel rendelkeznek adatokkal.

Január 26. és február 8. között több mint 154 000 résztvevő vett részt az Imperial otthoni felügyeleti vizsgálatában a Covid-19 antitestekről, amely a természetes fertőzések és az oltottak körében ellenőrzi az antitestszintet.

A felmérés az oltások iránti bizalmat is vizsgálta, és azt mutatta, hogy magas volt: 92 százalékuk fogadta el vagy tervezte elfogadni az oltási ajánlatot, bár az afrikai származású lakosok körében a bizalom alacsonyabb volt, 72,5 százalékra csökkent.

Világszerte több mint 217 millió vakcinaadagot adtak be, bár a túlnyomó többséget magas jövedelmű országokban adták be.

Nagyok a remények, hogy az oltások lehetővé teszik a világ számára, hogy végre kilábaljon egy olyan járványból, amely több mint 2,4 millió ember halálát okozta, 112 milliót megfertőzött és megrázta a világgazdaságot.

Az egészségügyi szakértők arra figyelmeztettek, hogy ha az egész világ nem fér hozzá oltásokhoz, a pandémiának nem lesz vége.

Ez akkor történt, amikor Ghána lett az első olyan ország, amely felvételt nyert a globális Covax Facility rendszer keretébe, és ezzel utat nyitott a szegényebb nemzeteknek, hogy utolérjék a világ gazdagabb tájait. 600 000 adag Oxford-AstraZeneca-tól származik, és keddtől több ghánai városban adják be.

Időközben derűsebb adatok jelentek meg a Johnson&Johnson egyoltásos vakcinájáról, amely az amerikai szabályozó által kiadott részletes adatokban kimutatták, hogy nagyon hatékony a súlyos Covid-19 ellen, beleértve az újabb változatokat is.

Az oltást valószínűleg hamarosan engedélyezik és elérhetővé válik a legsúlyosabban érintett országokban is.

Az amerikai Moderna biotechnológiai cég bejelentette, hogy a veszélyes dél-afrikai koronavírus-variánsra irányuló új Covid oltóanyag-jelöltet kormányzati laborokba szállították tesztelésre.

Homokszem a gépezetben, a tesztelés szünetel

A Johnson&Johnson COVID-19 oltóanyag jelöltjének végső szakaszában végzett vizsgálat szünetel, mert a vállalat ellenőrzi, hogy a vizsgálatban résztvevő egyik személy „megmagyarázhatatlan betegsége” összefügg-e a vakcinával. A leállításról először a STAT egészségügyi híroldal számolt be.

A társaság hétfő esti nyilatkozatában bejelentette, hogy az úgynevezett nemkívánatos események miatt kötelességük megvizsgálni minden rendellenességet.  A vizsgálat szüneteltetését azzal indokolták,hogy annak oka „a vizsgálat egyik résztvevőjének megmagyarázhatatlan betegsége”. A társaság nem volt hajlandó további részleteket közölni. Orvosaik és egy külön erre a célra felállított biztonsági ellenőrző testület megpróbálja kideríteni okozta a nem várt betegséget.

Tekintettel arra, hogy ilyen vizsgálatokat emberek tízezrein végeznek, egyes orvosi  problémák  többnyire véletlenek. Valójában az egyik első lépés, amelyet a vállalat szerint meg kell tenni, az annak meghatározása, hogy az illető hatóanyaggal kapta e az oltást vagy placebót kapott.

A társaság a résztvevő személyiségi jogaira hivatkozva nem volt hajlandó további részleteket elárulni a betegségről.

A Johnson&Johnson 60 000 önkéntes beoltása azt a célt szolgálja, hogy az egyadagos megközelítés biztonságos és hatékony védelmet biztosít a koronavírus ellen.

Az USA-ban más oltóanyag-jelölteknek két lövésre van szükségük.

Nem ez az egyetlen leállás a számos COVID-19 vakcina harmadik fázisú vizsgálata során

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinájának utolsó szakaszában történő tesztelése az Egyesült Államokban továbbra is szünetel, mivel az illetékes hatóság tisztviselői még vizsgálják, hogy a vakcina jelent-e biztonsági kockázatot. A tesztsorozatot felfüggesztették, amikor egy nőbetegen súlyos neurológiai tüneteket észleltek, amelyek megfelelnek a gerincvelő gyulladásának, a keresztirányú myelitisnek – közölte a társaság. Azóta a vállalat tesztelése más országokban újraindult, de az Egyesült Államokban a hatóságok ezt még nem engedélyezték.

A nagyszámú alanyokon végzett orvosi tesztelések átmeneti leállítása viszonylag gyakori. A tipikus gyógyszerkísérletek során kevés ilyen eset kerül nyilvánosságra, de a koronavírus elleni oltóanyag előállításának gyorsított tempója növelte az ilyen típusú szövődmények tétjét.

A vállalatoknak meg kell vizsgálniuk a kábítószer-tesztelés során bekövetkező súlyos vagy váratlan reakciókat.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!