Kezdőlap Címkék Alijev

Címke: alijev

Orbán és az örmény hála

XXI-ik Rafael Péter örmény katolikus pátriárka a Szent Kereszt hálaéremmel tüntette ki Orbán Viktor miniszterelnököt a Karmelita kolostorban.

“Nagyra értékeljük a miniszterelnök elkötelezettségét az életüket védelmező keresztények irányában”

– hangsúlyozta az örmény katolikus pátriárka, aki valószínűleg nem a baltás gyilkosra utalt, aki Budapesten meggyilkolt egy örmény katonatisztet, akivel együtt vettek részt a NATO tiszti tanfolyamán. Az azeri katonatisztet a gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték Magyarországon, de Orbán Viktor utasítására szabadonengedték. Azerbajdzsánban nemzeti hős lett. Orbán és Alijev, Azerbajdzsán fura ura egymásra találtak. Alijev Moszkvában végezte a diplomata főiskolát (IMO) – ugyanott ahol Lavrov orosz külügyminiszter. Apja a leghíresebb azeri politikus volt a Szovjetunióban. Heydar Alijev KGB főnökként kezdte karrierjét Azerbajdzsánban, ahol azután a kommunista párt vezetője lett, és tagja a legfelső szovjet pártvezetésnek Moszkvában. A Szovjetunió bukása után átállt az USA oldalára. Egy amerikai katonai kórházban halt meg a Szovjetunió kétszeres hőse, aki már életében szobrot kapott Bakuban.

Fia örökölte a trónt. Az ifjabb Alijev hősként üdvözölte a baltás gyilkost, aki megölte örmény társát Budapesten. Örményország megszakította kapcsolatait Magyarországgal.

Orbán barátai egymást ölik

Hegyi Karabah miatt hidegháború dúl Azerbajdzsán és Örményország között. A háború olykor meleggé válik, és ilyenkor nyilvánvaló lesz, hogy Putyin az örményeket míg Erdogan török elnök az azeri felet támogatja. A legutóbbi összecsapásokban épp Erdogan Bayraktar drónjai végeztek sok orosz gyártású örmény tankkal.

Az Európai Unió és az USA jelenleg inkább az örményeket támogatja, de nem akar szakítani Azerbajdzsánnal, amely jelentős energia exportőr.

A magyar kormány is érdeklődik az azeri földgáz iránt. Orbán Viktor nemrég fogadta Georgia-Grúzia miniszterelnökét, akivel egyezményt írt alá egy energiaszállító vezetékről. Ez Azerbajdzsánból Georgian keresztül, a Fekete tenger alatt szállítaná az energiát az Európai Unióba. Mikor? Ez éppúgy problematikus mint Paks 2 esetében.

Az örmény katolikus pátriárka áldását könnyebb megszerezni mint energiát erről a háborúskodó vidékről, ahol ugyan először vette fel a kereszténységet két állam: Örményország és Georgia, de béke azóta sincsen.

Ki ölette meg az oknyomozó újságírónőt Máltán?

A gyilkos vallott, és közölte: nem megy egyedül börtönbe, bemártja megbízóit is. Sokan aggódhatnak most Málta politikai és gazdasági elitjében, akiket Caruana Galizia tollhegyre tűzött leleplezve korrupciós botrányaikat.

Az oknyomozó újságírónő autóját három maffiózó robbantotta fel 2017-ben.

“Ha tudom, hogy kiről van szó, akkor 1 millió eurót kértem volna érte nem pedig 150 ezret”

– mondta a Reuters tudósítójának George Degiorgio, aki felvállalta a gyilkosságot cserébe a börtönbüntetés enyhítéséért.

“Számomra ez csak üzlet volt. Persze sajnálom ami történt” – mondta a profi bérgyilkos, aki harmadmagával végezte el a piszkos munkát. Az egyikük a testvére volt. A harmadik társuk már bevallotta bűnösségét, és ezért csak 15 éves börtönbüntetést kapott életfogytiglan helyett. Most erre pályázik George Degiorgio és fivére  is, akik azt ígérik: a bíróság előtt kitálalnak.

A közvéleményt Máltán és az egész világon ugyanis az érdekli: ki ölette meg a három gyerekes családanyát, aki hazájának legnevesebb oknyomozó újságírója volt?

Cikkeiben a kormányzatot sem kímélte. A munkáspárti miniszterelnök kénytelen volt lemondani a gyilkosság miatt. Az Európai parlament akkori elnöke, Antonio Tajani is Máltára sietett, hogy tudassa a helyi elittel: egy uniós tagállamban elfogadhatlan az újságíró gyilkosság!

A Degirgio fivérek most az ígérik rá vallanak a megbízókra is.

Dúsgazdag üzletember lehetett a megbízó

Yorgen Fenech máltai vállalkozó ellen már 2019-ben vádat emeltek. Ő tagadja bűnösségét. Ügyvédje azt állítja, hogy nem ő akarta eltenni láb alól az újságírónőt, nem ő bérelte fel a maffiózókat.

Hanem kicsoda?

Az ügyvéd válasza talányos: a jelenlegi bizonyítékok alapján a rendőrség megtalálhatja a valódi felbújtókat. Degiorgio most elmondta a Reuters tudósítójának, hogy Málta politikai életének egyik kulcs figurája már két évvel a gyilkosság előtt ajánlatot tett neki az újságírónő megölésére. Degiorgio a politikai elit más bűneiről is beszélni akar majd a bíróság előtt: két korábbi miniszter adott megbízást egy fegyveres rablásra.

Gyanús pénzügyek

Azerbajdzsán elitje arany útleveleket vásárolt Máltán, ahol az azóta megszűnt Pilatus Bank intézte ügyeiket. Ezután is nyomozott Daphne Caruana Galizia, aki arról is írt, hogy túlságosan is jó kapcsolat alakult ki Alijev azeri elnök és Muskat akkori máltai miniszterelnök között. Ez volt a kaviár diplomácia ideje, amikor Alijev azeri elnök megpróbált befolyásos kapcsolatokra szert tenni az Európai Unióban.

Máltán egy hivatalos vizsgálat megállapította, hogy az állam felelős az oknyomozó újságíró haláláért.

Daphne Caruana Galizia ugyanis

többször is jelezte a hatóságoknak, hogy fenyegetéseket kapott, de ennek ellenére nem részesült rendőri védelemben.

Daphne Caruana Galizia írásai felkavarták a politikai életet: 2017-ben a Panama papírok kapcsán szóbahozta Muskat akkori kormányfő off-shore ügyeit. A botrány miatt rendkívüli választást kellett kiírni Máltán – emlékeztet a BBC.

Paul, az újságírónő fia maffia államnak nevezte Máltát édesanyja meggyilkolása után.

7 millió elharácsolt dollár

Már akkor sok sebből vérzett a történet, amikor a magyar kormány elengedte a baltás gyilkosként elhíresült Ramil Safarovot.

Safarov, miután egy baltával megölte örmény diáktársát, előbb börtönbe került, majd sokak nagy meglepetésére a magyar kormány hirtelen átadta az ezeri hatóságoknak. Még szinte meg sem érkezett hazájába, máris szabad embernek érezhette magát. Sőt, nem csupán a bilincseitől szabadult meg, de

nemzeti hősként ünnepelték Azerbajdzsánban,

s mint győzelmi lobogót, úgy hordták körbe az országban.

Magyarországon döbbenet és felháborodás kísérte Safarov kiadatását.  Illúziója senkinek nem volt a magyar külügy szakértelmét illetően, de azt senki nem hitte el, hogy ekkora pancserek lettek volna. Pedig

Szijjártóék éppen ezt bizonygatták. Hogy őket megvezették.

Az akkor még a Fideszhez bekötött Magyar Nemzet meg is lobogtatott egy állítólagos levelet, melyben az azeriek állítólag arról biztosították a magyar kormányt, hogy amennyiben Safarovot kiadják Azerbajdzsánnak, odahaza folytatja a börtönbüntetésé.

A legtöbben más okokat sejtettek a háttérben. Jelesül azt, hogy a magyar kormány, illetve annak néhány tagja személyes előnyökre tett szert Safarov kiadatásával. Mert mi másért lett volna Orbánéknak korpás a hajuk, azaz, miért vállalták a nemzetközi szégyent és a hazai tiltakozásokat.

Sokáig – legalábbis a felszínen – nem történt semmi, ám idén szeptemberében kiderült, hogy

az azeri kormány 3 milliárd dolláros alapot hozott létre, melynek célja, hogy közép-európai újságírókat és politikusokat korrumpáljanak.

Nem sokkal később az is kiderült, hogy ebből a pénzből Magyarországra is jutott 7 millió dollár, ahogy azt először az Átlátszó megírta.

Ma Ara-Kovács Attila, a DK elnökségi tagja sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Guardian értesülései szerint fideszes politikusok, köztük Orbán Viktor is kaphatott a Magyarországra küldött pénzből.

Ara-Kovács Attila pénteki sajtótájékoztatója.

Ez nem az a pénz, amelyet Gyurcsány Ferenc már többször is említett Orbán állítólagos svájci bankszámláival kapcsolatban. A FüHü kérdésére, miszerint lehet-e valamilyen következménye annak, ha kiderül, hogy a Guardian értesülései igazak, a DK politikusa annyit mondott: ha magyar forrásból jött volna az információ, akkor az eddigiekhez hasonlóan most sem történik semmi. Mivel azonban a hír forrása nemzetközi, és ily módon nehezebb eltussolni, bármi megtörténhet.

Még az is, hogy hamarosan okosabbak leszünk. Vagy nem.

A magyar állam jó pénzért eladott egy gyilkost

0

Régóta azt hiszem, hogy már semmiféle illúzióm nincs Orbán Viktorral és a Fidesszel kapcsolatban, azt gondoltam nincs olyan gazemberség, amelyet ne tudnék elképzelni róluk. És most ismét csalódnom kell magamban; nem tud olyan mélyre szállni a képzeletem, mint amit a valóság produkál. Mind ezidáig azt gondoltam, hogy azért adják ki a baltás gyilkost Orbán és Szíjjártó haverjának, az azeri diktátornak, hogy ezzel az undorító gesztussal tovább mélyítsék Orbán és Aliev örök és megbonthatatlan barátságát.

És most kiderül, hogy annak hátterében, hogy a magyar állam kiadta a baltás gyilkost Azerbajdzsánnak – ahol azonmód szabadon engedték és azóta is nemzeti hősként ünneplik -, egész egyszerűen magánszemélyek adásvételi ügylete áll, a kiadással egy időben ugyanis dollármilliók landoltak egy kibogozhatatlan tulajdonosi hátterű magánszámlán. A pénzt pedig az az Azerbajdzsánban bejegyzett alapítvány utalta át, amelyet azért hoztak létre, hogy

dollármilliárdokat költsön újságírók és politikusok megvesztegetésére

azért, hogy az azeri diktátort és az általa működtett diktatúrát kedvező színben tüntesse fel külföldön.

A magyar állam tehát jó pénzért eladott egy gyilkost, az ezért kapott pénz pedig csak olyasvalakinek a számláját hizlalhatta, aki döntést hozhatott a kiadatásról. Márpedig tekintettel az ügy súlyára nehéz elképzelni, hogy a kiadatással kapcsolatos – óriási nemzetközi felháborodást kiváltó – döntést nem személyesen Orbán Viktor hozta meg. A dollármilliók néhány – könnyen körülírható – magánszemély számláját gyarapítják, a lemoshatatlan szégyen az országé. Az ilyesmit hívják a tengeren túl lator államnak.

Forrás: Vásárhelyi Mária, Facebook.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK