Biden elnöknek mégsem kell buszra szállnia

0
1049
Facebook

Busszal viszik a világ vezetőit Erzsébet királynő gyászszertartására – erről értesített a Foreign Office.

Furcsa csúcsra kerülhetett volna sor Londonban, ahol a Westminster apátságban tartják meg Erzsébet királynő gyászszertartását rendkívüli biztonsági készültség mellett. A brit tervezők eredeti terve szerint egyetlen külföldi vezető sem jöhet saját autóval  az apátságba. Hasonlóképp kizárt a helikopterek használata is.

Joe Biden buszozik? Sokan elképzelhetetlennek tartják ezt hiszen az amerikai elnököt elképesztő biztonságirendszer védelmezi. A brit szervezetők viszont azzal érveltek, hogy csakis úgy tudják megteremteni a kollektív biztonságot, ha mindenki autóbuszon érkezik az apátsághoz. Akkora tömeget várnak ugyanis külföldről, hogy minden állam csakis egyetlen párt küldhet a szertartásra.

A brit külügy elküldte a gyászszertartással kapcsolatos protokollt minden nagykövetségre. A brit külügy rendkívüli mértékben sajnálja, de így is teltház várható az apátságban. III. Károly király a gyászszertartást megelőző este fogadást ad a Buckingham palotában, és ezen delegációk is részt vehetnek.

A gyászszertartás után a brit külügyminiszter ad fogadást a Westminster apátságon belül. Oda gyalog kell elmenniük a külföldi vezetőknek. Kétoldalú tárgyalások a nagy tömeg miatt nem képzelhetők el – hangsúlyozza a brit külügy. Washingtonban rögtön közölték: kizárt, hogy Biden elnök buszra üljön. Erre kiderült, hogy a külföldi vezetők egyenlőek ugyan, de vannak egyenlőbbek nevezetesen Joe Biden, a japán császár, Emmanuel Macron etc. A G7 vezetők kivételt képeznek.

Kéretik nem különgépen érkezni

Heathrow repülőtere nem fogad különgépeket az országos gyász idején. Ezért azt javasolják a külföldi vezetőknek, hogy érkezzenek légijáratokkal Londonba. Ha egy államfő vagy kormányfő ragaszkodik a különgéphez, akkor London más repülőtereit kell igénybe vennie. A repülőtérről nem lehet helikopterrel bejönni a városba – hangsúlyozza a külügy terve. Amely azt is hozzáteszi: számítani kell arra, hogy a repülőgép nem arra a repülőtérre érkezik ahova eredetileg tervezték a nagy forgalom miatt.

Putyin nem megy

A legkényesebb kérdés az orosz elnök londoni fogadása lenne hiszen az Ukrajna elleni agresszió miatt Putyin pária lett a nemzetközi diplomáciában. Az oroszok el akarják kerülni a kínos visszautasítást, ezért Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője közölte: Putyin nem utazik Londonba Erzsébet királynő temetésére. Az angol királynő 2003-ban fogadta a Buckingham palotában Vlagyimir Putyint és nejét.

Erzsébet királynő gyászszertartása szeptember 19-én hétfőn lesz a Westminster apátságban Londonban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .