Az amerikai külügyminiszter kész előfeltételek nélkül tárgyalni Észak-Koreával

0
206

Ezt jelentette be Washingtonban egy konferencián Rex Tillerson. Szerinte nem reális azt követelni, hogy Észak-Korea adja fel a teljes programját, mielőtt a tárgyalóasztalhoz ülne, mert ehhez már túlságosan is sokat fektetett be a nukleáris és rakétafejlesztésekbe.

Ez gyökeres fordulat az USA diplomáciájában, amely mindeddig az atom- és rakétakísérletek teljes felfüggesztését követelte Észak-Koreától.

Nemrég Trump megrótta külügyminiszterét amiatt, hogy “azt hiszi, hogy lehet értelme a tárgyalásoknak”. Az hír is elterjedt, hogy hamarosan meneszti is, és a CIA-t vezető Mike Pompeo kerülhet a helyére.

Tillerson mostani javaslata a realitások felismerését tükrözi:

Trump nemzetbiztonsági tanácsadója és a védelmi miniszter ugyanis megmondták az elnöknek, hogy mindenféle katonai megoldás túlságosan kockázatos a sűrűn lakott Koreai-félszigeten, mert hatalmas áldozatokkal járna.

Észak-Korea az utóbbi időben állandóan háborúval fenyegetőzik, de Kína és Oroszország továbbra is támogatja a rezsimet. Ráadásul Észak-Korea kereskedelmének a 80%-a kapcsolódik Kínához. Éppen ezért,

az amerikaiak a kínaiak közvetítő szerepére is számítanak.

Az biztos, hogy Kína el akarja kerülni a háborút, hiszen az menekülthullámot váltana ki, és pánikot okozna a szomszédos kínai tartományokban, ahol már kisokost adtak ki arról, hogy mi a teendő atomháború esetén.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .