Kínai kisokos: mit tegyünk atomtámadás esetén?

0
229

Ugorjunk a folyóba, ha látjuk a gyilkos felvillanást – ezt tanácsolják a kínaiaknak az Észak Koreával határos Csilin tartományban. Ahol kitört a pánik miután a központi pártlap  ismertette a kisokos jó tanácsait.

Eszerint ötféle veszély fenyeget nukleáris támadás esetén:

1/ a gyilkos felvillanás

2/ sokkoló erejű léghullámok

3/ sugárzás

4/ elektromágneses sugárzás

5/ nukleáris részecske hatás

Az első három azonnal halált okozhat- közli a megnyugtató hírt a kínaiakkal a kommunista párt helyi lapja. Amely nem hallgatja el, hogy Hirosimában a város 80 százaléka elpusztult és a halottak száma meghaladta a 70 ezret…

El innen, de hova?- kérdezte egy kétségbeesett családanya a kínai Facebookon. Peking is lőtávolban van, akkor hol lehetünk biztonságban ?- tudakolta egy másik rémült polgártárs a kínai társas oldalon. Miért kelt pánikot?- rótták meg az újságot a felelős elvtársak. Nagyon helyes, hogy felkészítik a lakosságot a nukleáris veszélyre!- védte meg a pártlapot a pekingi központ.

A Global Times című angol nyelvű újság, mely a központi vezetés nézeteit tükrözi, közölte, hogy kiéleződött a feszültség a koreai félszigeten.

Ez pedig azzal a veszéllyel járhat, hogy a konfliktusban akár nukleáris fegyvereket is bevethetnek. Mindezt akkor közlik Pekingben amikor az eddigi legnagyobb amerikai – dél-koreai hadgyakorlat zajlik a koreai félszigeten. Észak Koreában pedig kijelentik: ez már nyílt háborús fenyegetés!

Kína azt javasolta az Egyesült Államoknak, hogy ne rendezzen nagy hadgyakorlatot.

Cserébe Peking rábeszélte volna Észak Koreát arra, hogy állítsa le a nukleáris és rakéta kísérleteit. Trump nem fogadta meg a kínaiak tanácsát. Épp ez aggasztja Pekinget, ahol még emlékeznek rá, hogy a koreai háború idején /1950-1953/ az amerikai főparancsnok, Douglas MacArthur tábornok kérte az elnököt, engedélyezze az atomfegyver bevetését!

Truman elnök másként döntött: kirúgta a második világháború hősét, és nem dobtak le atombombát sem Észak Koreában sem pedig Kínában. Most viszont Donald Trump ül a Fehér Házban …

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..