Amerika kész felfegyverezni az ukrán hadsereget

1
1075
Budapest, 2013. december 4. Kurt Volker, az Amerikai Egyesült Államok korábbi NATO-nagykövete elõadást tart az Antall József Tudásközpont által Az új világrend kül- és biztonságpolitikai kihívásai címmel rendezett tanácskozáson a Budapest Music Centerben 2013. december 4-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Erről a londoni Guardian című lapnak adott exkluzív interjúban beszélt Kurt Volker, aki jelenleg az Egyesült Államok különleges megbízottja Ukrajnában, és korábban a NATO brüsszeli központjában képviselte Amerikát.

Eddig az oroszok érzékenységére hivatkozva az USA nem szállított fegyvereket Ukrajnának annak ellenére, hogy az oroszok aktívan támogatták a lázadókat Ukrajna keleti részén. Jelenleg több mint 2000 orosz katona harcolhat Ukrajnában – állítja az amerikai hírszerzés.

Az ukránok minden nap veszítenek katonákat az oroszok által támogatott lázadókkal szemben. Ezért az USA nem habozik felfegyverezni Ukrajna hadseregét.

Áprilisban már szállítottak tankelhárító fegyverzetet Ukrajnának,

májusban pedig Washingtonban megszavaztak egy 250 millió dolláros fegyverszállítási csomagot.

Trump elnököt sokan azzal vádolják Washingtonban, hogy túlságosan elnéző Putyinnal szemben. Kampányfőnöke, Paul Manafort egykor Janukovics oroszbarát ukrán elnök tanácsadója volt. Emiatt bírósági eljárás alatt is áll. Manafort még a 2016-os kampány során volt kénytelen lemondani ukrajnai szereplése miatt. A nemrég elhunyt John McCaine szenátor nyíltan gyengeséggel vádolta Trumpot Ukrajna ügyében. A szenátor egy szilvesztert a fronton töltött Ukrajnában, hogy bizonyítsa az oroszokkal szembeni elszántságát.

Kurt Volker különleges megbízott most úgy nyilatkozott, hogy kapcsolatban áll Putyin elnök ukrajnai ügyekben illetékes tanácsadójával. Vlagyiszlav Szurkovval Dubajban találkozott, de

nem jutottak dűlőre Ukrajna ügyében.

Volker szerint a jövő évi választásokig nem is lesz előrelépés, de az idő nem az oroszoknak dolgozik, hiszen Ukrajnában egyre erősebb a Moszkva ellenes hangulat.

Az általános korrupció továbbra is gond Kijevben – ismerte el az amerikai diplomata, aki hangsúlyozta, hogy ezt a problémát az ukránoknak maguknak kell megoldaniuk, mert ez gyengíti az egész rendszert. Az oroszok pedig épp a rendszer gyengeségeit használják ki Ukrajnában a befolyásuk növelése érdekében – hangsúlyozta Kurt Volker.

1 hozzászólás

  1. Az embernek az a gyanúja, hogy azért szítottak belharcot külömbözõ csoportok között Ukrajnában, hogy legyengítsék az országot azért, hogy az könnyen kiszolgáltatva legyen a nyugati gazdag országoknak. Amint, látjuk Ukrajna gyengesége adott esélyt arra, hogy a gazdag amerikai fegyverkereskedõk eladhassák áruikat, mellyel további rombolást okozhatnak Ukrajnában!!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .