Kezdőlap Címkék Gadsereg

Címke: gadsereg

Amerika kész felfegyverezni az ukrán hadsereget

1

Erről a londoni Guardian című lapnak adott exkluzív interjúban beszélt Kurt Volker, aki jelenleg az Egyesült Államok különleges megbízottja Ukrajnában, és korábban a NATO brüsszeli központjában képviselte Amerikát.

Eddig az oroszok érzékenységére hivatkozva az USA nem szállított fegyvereket Ukrajnának annak ellenére, hogy az oroszok aktívan támogatták a lázadókat Ukrajna keleti részén. Jelenleg több mint 2000 orosz katona harcolhat Ukrajnában – állítja az amerikai hírszerzés.

Az ukránok minden nap veszítenek katonákat az oroszok által támogatott lázadókkal szemben. Ezért az USA nem habozik felfegyverezni Ukrajna hadseregét.

Áprilisban már szállítottak tankelhárító fegyverzetet Ukrajnának,

májusban pedig Washingtonban megszavaztak egy 250 millió dolláros fegyverszállítási csomagot.

Trump elnököt sokan azzal vádolják Washingtonban, hogy túlságosan elnéző Putyinnal szemben. Kampányfőnöke, Paul Manafort egykor Janukovics oroszbarát ukrán elnök tanácsadója volt. Emiatt bírósági eljárás alatt is áll. Manafort még a 2016-os kampány során volt kénytelen lemondani ukrajnai szereplése miatt. A nemrég elhunyt John McCaine szenátor nyíltan gyengeséggel vádolta Trumpot Ukrajna ügyében. A szenátor egy szilvesztert a fronton töltött Ukrajnában, hogy bizonyítsa az oroszokkal szembeni elszántságát.

Kurt Volker különleges megbízott most úgy nyilatkozott, hogy kapcsolatban áll Putyin elnök ukrajnai ügyekben illetékes tanácsadójával. Vlagyiszlav Szurkovval Dubajban találkozott, de

nem jutottak dűlőre Ukrajna ügyében.

Volker szerint a jövő évi választásokig nem is lesz előrelépés, de az idő nem az oroszoknak dolgozik, hiszen Ukrajnában egyre erősebb a Moszkva ellenes hangulat.

Az általános korrupció továbbra is gond Kijevben – ismerte el az amerikai diplomata, aki hangsúlyozta, hogy ezt a problémát az ukránoknak maguknak kell megoldaniuk, mert ez gyengíti az egész rendszert. Az oroszok pedig épp a rendszer gyengeségeit használják ki Ukrajnában a befolyásuk növelése érdekében – hangsúlyozta Kurt Volker.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!