A Hamász főnök 2,5 éve készítette elő a meglepetésszerű támadást Izrael ellen

0
1195
x.com

Ramadan idején hajtott végre tisztogató akciót az izraeli hadsereg az Al Aksza mecset körül Jeruzsálemben 2021 májusában. Jeruzsálem az iszlám számára is szent város: Mekka és Medina után a harmadik. Mohamed Deif, a Hamász főnöke az izraeli akció láttán kezdte el szervezni a nagy támadást Izrael ellen, melynek az Al Aksza áradat nevet adta.

Mohamed Deif csak nagyon ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, mert eddig már hét izraeli gyilkossági kísérletet élt túl.

Amikor a Hamász televízió jelezte, hogy Mohamed Deif szól a néphez, akkor a Gázai övezetben mindenki tudta, hogy nagy események  vannak készülőben. Deif nem élőben hanem felvételről beszélt röviden az Izrael elleni akcióról:

”ma kirobban a harag népünkből! Ma a bűnös Izraelnek meg kell értenie, hogy ideje lejárt. Mudzsahed harcosok, ez a ti napotok! Az Al Aksza haragja akció megindul.”

Senki sem tudja, hogy Mohamed Deif hol van. Valószínűleg a Gázai övezeten belül a katakombákban. Izrael légiereje csapást mért Deif apjának házára a Gázai övezetben. Mohamed Deif egyik testvére és két másik családtag is meghalt.

A Hamász politikai vezére Jehja Szinvar a Gázai övezetben, de a katonai parancsnok Mohamed Deif, az Al Kasszam dandár parancsnoka.

Mit tudott Irán?

A Hamász előlük is titkolta az akció tervét, de tájékoztatta Bejrútban a Hezbollahot, Irán szövetségesét.

Ali Khamenei, Irán vallási vezetője kedden támogatásáról biztosította a Hamász akcióját, de azt állította, hogy ők nem tudtak róla. Antony Blinken amerikai külügyminiszter annyit mondott erről, hogy Irán bűnrészes az akcióban, de konkrét bizonyítéka az USA-nak nincsen erre.

“Több mint két évig készültünk erre a háborúra, de nem vontunk be senkit, nehogy kockára tegyük az akció meglepetés jellegét”

– nyilatkozta a Hamász “külügyminisztere”.

Ali Baraka emlékeztetett arra, hogy több mint egy éve feszült a helyzet a Jordán folyó nyugati partján, ezzel próbálták meg elvonni a figyelmet a Gázai övezetről. Ez teljes mértékben sikerült is, mert amikor az egyiptomi titkosszolgálat figyelmeztette Izrael, hogy “valamilyen nagy akció készülődik a Gázai övezetben, akkor azt a választ kapták Jeruzsálemből, hogy “minket most a Nyugati part zavargásai érdekelnek.”

Ki valójában Mohamed Deif?

1965-ben született a Khan Junisz palesztin menekülttáborban Mohamed Maszri néven. Természettudományokat tanult a gázai Iszlám Egyetemen, ahol igen aktív szerepet játszott a színjátszó csoportban is. Különösen kedvelte a vígjátékokat. Már középiskolás korában belépett a Hamászba, melynek terrorakcióiban is részt vett. Hasznosította kémiai és biológiai tanulmányait a terrorakciók során. Az izraeli kémelhárítás már régen figyelemmel kíséri tevékenységét: évtizedek óta a legkeresettebb terroristák között van. Hét merényletet kíséreltek meg ellene: elveszítette fél szemét, és egyik lábára megsántult.

Feleségét, kisfiát és kislányát megölte egy izraeli légicsapás 2014-ben.

Ő az Árnyékember a Gázai övezetben. Sohasem használja az internetet, mert tudja, hogy akkor az izraeli kémelhárítás könnyedén a nyomára akadna.

Az USA 2015-ben tette Mohamed Deifet a globális terroristák listájára. Izrael 1989-ben letartóztatta Mohamed Deifet, aki 16 hónapot ült bírói tárgyalás nélkül. 2002-ben lett az Al Kasszam dandár parancsnoka miután elődjét megölték.

Mohamed Deif 2010-ben így összegezte a Hamász céljait:

”Az al Kasszam dandár egyre jobban felkészült arra, hogy kövesse az egyedül helyes ösvényt, a dzsihádot. Azt mondjuk az ellenfeleinknek: el fogtok pusztulni, és Palesztina a miénk marad a Földközi tengertől a Jordán folyóig!”

Tavaly december 14-én amikor a Hamász a megalakulásának a 35-ik évfordulóját ünnepelte, akkor Mohamed Deif így buzdította a palesztinokat:

”minden párt, minden frakció egyesüljön az egyetlen szent cél érdekében, és ez Palesztina felszabadítása.”

Mohamed Deif a támadás kezdetén mondott beszédében felhívott Izrael elpusztítására:

”Minden arabnak Izraelben és minden palesztinnak arra kell törekednie, hogy kiűzzük a megszállókat földünkről. Minthogy az USA és a Nyugat a megszállókat támogatja, ezért úgy döntöttünk, hogy véget vetünk a passzív ellenállásnak, és lecsapunk, hogy minden ellenségünk érezze felelősségét a helyzetért.”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy meg akarják semmisíteni a Hamászt, de ehhez be kell vonulni a Gázai övezetbe, ahol több mint kétmillió palesztin él, többségük számára Mohamed Deif nemzeti hős.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .