Yuval Noah Harari: Netanjahu miniszterelnök a felelős, távoznia kell!

0
983
Facebook

“Felkelt a nap, és nem volt országunk, a hentes pedig mészárolt” – írja a világszerte ismert izraeli történész Noah Harari.

“A 99 éves Andad nagybátyám és a 89 éves Sari nagynéném a Beéri kibucban élnek. A házukban rejtőzködtek miközben a Hamász lemészárolta a szomszédaikat. Ők túlélték. Mindketten kemény zsidók, akik egyszer már a holokauszt idején elveszítették világukat.

Izrael államot azért hozták létre, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő!

Akkor most mégis mi történt? Hova tűnt ez az ország ?”-  teszi fel a kérdést, majd nyíltan vádolja Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, aki a leghosszabb időt töltötte ezen a kulcsfontosságú poszton Izraelben. Ő a védelmi tanács elnöke vagyis az első számú felelőse Izrael biztonságának.

“14 éve van hatalmon Izraelben egy olyan ember, akinek a személyes érdeke fontosabb az ország javánál. Aki megosztásra és uszításra építette fel a karrierjét, olyan embereket állított kulcs pozícióba, akiknek minden tudománya a hízelgés és az üvöltözés. Semmilyen rendszer nem élne túl hosszú távon egy ilyen támadást”

– hangsúlyozza a népszerű történész, aki ezek után rámutat arra, hogy “Benjamin Netanjahu és messianisztikus szövetségesei minden olyan állami intézmény betámadtak – a hadseregtől a bíróságokig – melyek korlátozhatnák a hatalmukat.

Amikor pedig ez ellen demokratikus tiltakozó mozgalom indult, akkor Netanjahu és emberei azzal vádolták meg a tüntetőket, hogy “terroristák és külföldi ügynökök.”

Harari arra hívja fel a figyelmet, hogy sokan figyelmeztették a 74 éves miniszterelnököt: Izrael biztonsága komoly veszélybe került! Netanjahu nem is volt hajlandó fogadni a vezérkari főnököt, aki erre figyelmeztette. Amikor Joav Gallant hadügyminiszter ugyancsak bírálta a védelmi erők helyzetét, akkor Netanjahu kirúgta őt, de később a tiltakozás hatására kénytelen volt visszavenni a hadügyminisztert.

Mit hoz a jövő?

“Katonailag, politikailag és erkölcsileg a legrosszabb még csak ezután jön.

Kemény és kegyetlen háború következik, mely többezer izraeli életébe kerülhet, és többmilliós menekült hullámot indíthat el. Netanjahunak azonnal vállalnia kell a felelősséget szörnyű kudarcáért, és át kell adnia a helyét tehetségesebb és tisztességesebb embereknek, és nyilvánosan áldását kell adnia utódjára” – írta Yuval Noah Harari történész az Ynetnews portálon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .