Kezdőlap Címkék Gázai övezet

Címke: Gázai övezet

„A győzelemig folytatjuk. semmi sem állít meg minket”

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a háború kezdete óta most először látogatott el csapatokhoz a Gázai övezet északi részén, a Hamásszal fennálló fegyverszünet közepette.

„Minden erőfeszítést megteszünk, hogy visszakapjuk túszainkat” – mondja Netanjahu az irodája által közzétett videóban.

                 

„Három célunk van ezzel a háborúval kapcsolatban: a Hamasz felszámolása, az összes túszunk visszaszerzése, és annak biztosítása, hogy Gáza ne váljon ismét fenyegetéssé Izrael Államra”

– mondja.

„A végéig, a győzelemig folytatjuk. Semmi sem állíthat meg minket, és meg vagyunk győződve arról, hogy megvan bennünk az erő, az erő, az akarat és az elszántság, hogy elérjük a háború összes célját.”

A Miniszterelnöki Hivatal tájékoztatása szerint Netanjahu meglátogatta az izraeli csapatok által feltárt Hamasz egyik alagútját. Hozzá csatlakozott vezérkari főnöke, Tzachi Braverman, Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó.

Gázai övezet: több milliárd dollár kellene a gazdaság fellendítéséhez

Az ENSZ kereskedelmi szervezete rámutat arra, hogy már a háború előtt is rossz állapotban volt a gazdaság és az infrastruktúra a gázai övezetben már most több milliárd dollár kellene a gazdaság fellendítéséhez.

45%-os a munkanélküliség a gázai övezetben – állapítja meg a UNCTAD jelentése, mely szerint a gázai övezet népessége jelenleg 2,3 millió.

“Nagyon nehéz megállapítani, hogy a gázai övezetnek mekkora gazdasági támogatásra lesz szüksége a háború után, de az biztos, hogy több milliárd dollárról van szó” – hangsúlyozta a jelentés egyik készítője Genfben. Richard Kozul-Wright elmondta: a gázai övezet GDP-je a háború előtt sem érte el a pandémia előtti szintet: 11,7%-kal volt kisebb mint 2019-ben. A létfontosságú támogatás összege is csökkent: 2008-ban még 2 milliárd dollár volt, tavaly már csak 500 millió. Ez utóbbi a GDP 3%-át sem éri el.

Ezek után nem csoda, hogy

az UNCTAD jelentése azt állapítja meg, hogy a lakosság fele szegénységben él a gázai övezetben.

Izrael beengedte a gázai munkavállalókat

Sokan éltek ezzel a lehetőséggel, amely jóval magasabb béreket biztosítottak a gázai munkavállalóknak, de Izrael korlátozta az engedélyek számát nemzetbiztonsági okból. A vizsgálat utóbb kiderítette, hogy nem volt alaptalan a gyanakvás, mert a gázai övezetből érkezett munkások közül néhányan a Hamász kémei voltak, akik tájékoztatták a terrorista szervezetet a kibucok működéséről. Ezeket az információkat a Hamász felhasználta október hetediki terrortámadása során – írja a Haaretz.

Az UNCTAD jelentés hangsúlyozza, hogy Izrael korlátozta a gázai övezet fejlődését, a munkaerő mindössze egy százaléka kapott munkavállalási engedélyt Izraelen belül.

Az ENSZ főtitkára erre a jelentésre hivatkozva mondta azt kedden, hogy “nem vákuumban történt a Hamász támadása”. Guterres főtitkár szerint a palesztinok évtizedes sérelmei nagy szerepet játszottak a Hamász terrorakciójában bár “semmiképp sem indokolhatják a szörnyű cselekedeteket.”

Izrael ENSZ nagykövete tiltakozott mire szerdán Guterres főtitkár sietett közölni: “félreértették” szavait.

Izrael külügyminisztere közölte: ezekután nem kíván találkozni az ENSZ főtitkárával.

Guterres ENSZ főtitkár további segélyeket sürgetett a gázai övezetnek és általában a palesztinoknak “nehogy a konfliktus kiterjedjen más területekre is.”

Biden amerikai elnök legutóbbi sajtóértekezletén a Fehér Házban azt mondta, hogy “minden érdekelt félnek – izraelieknek, palesztinoknak, a térség államainak, a globális vezetőknek – koncentrált erőfeszítéseket kell tenniük, hogy megtaláljuk a békéhez vezető utat.”

A Hamász főnök 2,5 éve készítette elő a meglepetésszerű támadást Izrael ellen

0

Ramadan idején hajtott végre tisztogató akciót az izraeli hadsereg az Al Aksza mecset körül Jeruzsálemben 2021 májusában. Jeruzsálem az iszlám számára is szent város: Mekka és Medina után a harmadik. Mohamed Deif, a Hamász főnöke az izraeli akció láttán kezdte el szervezni a nagy támadást Izrael ellen, melynek az Al Aksza áradat nevet adta.

Mohamed Deif csak nagyon ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, mert eddig már hét izraeli gyilkossági kísérletet élt túl.

Amikor a Hamász televízió jelezte, hogy Mohamed Deif szól a néphez, akkor a Gázai övezetben mindenki tudta, hogy nagy események  vannak készülőben. Deif nem élőben hanem felvételről beszélt röviden az Izrael elleni akcióról:

”ma kirobban a harag népünkből! Ma a bűnös Izraelnek meg kell értenie, hogy ideje lejárt. Mudzsahed harcosok, ez a ti napotok! Az Al Aksza haragja akció megindul.”

Senki sem tudja, hogy Mohamed Deif hol van. Valószínűleg a Gázai övezeten belül a katakombákban. Izrael légiereje csapást mért Deif apjának házára a Gázai övezetben. Mohamed Deif egyik testvére és két másik családtag is meghalt.

A Hamász politikai vezére Jehja Szinvar a Gázai övezetben, de a katonai parancsnok Mohamed Deif, az Al Kasszam dandár parancsnoka.

Mit tudott Irán?

A Hamász előlük is titkolta az akció tervét, de tájékoztatta Bejrútban a Hezbollahot, Irán szövetségesét.

Ali Khamenei, Irán vallási vezetője kedden támogatásáról biztosította a Hamász akcióját, de azt állította, hogy ők nem tudtak róla. Antony Blinken amerikai külügyminiszter annyit mondott erről, hogy Irán bűnrészes az akcióban, de konkrét bizonyítéka az USA-nak nincsen erre.

“Több mint két évig készültünk erre a háborúra, de nem vontunk be senkit, nehogy kockára tegyük az akció meglepetés jellegét”

– nyilatkozta a Hamász “külügyminisztere”.

Ali Baraka emlékeztetett arra, hogy több mint egy éve feszült a helyzet a Jordán folyó nyugati partján, ezzel próbálták meg elvonni a figyelmet a Gázai övezetről. Ez teljes mértékben sikerült is, mert amikor az egyiptomi titkosszolgálat figyelmeztette Izrael, hogy “valamilyen nagy akció készülődik a Gázai övezetben, akkor azt a választ kapták Jeruzsálemből, hogy “minket most a Nyugati part zavargásai érdekelnek.”

Ki valójában Mohamed Deif?

1965-ben született a Khan Junisz palesztin menekülttáborban Mohamed Maszri néven. Természettudományokat tanult a gázai Iszlám Egyetemen, ahol igen aktív szerepet játszott a színjátszó csoportban is. Különösen kedvelte a vígjátékokat. Már középiskolás korában belépett a Hamászba, melynek terrorakcióiban is részt vett. Hasznosította kémiai és biológiai tanulmányait a terrorakciók során. Az izraeli kémelhárítás már régen figyelemmel kíséri tevékenységét: évtizedek óta a legkeresettebb terroristák között van. Hét merényletet kíséreltek meg ellene: elveszítette fél szemét, és egyik lábára megsántult.

Feleségét, kisfiát és kislányát megölte egy izraeli légicsapás 2014-ben.

Ő az Árnyékember a Gázai övezetben. Sohasem használja az internetet, mert tudja, hogy akkor az izraeli kémelhárítás könnyedén a nyomára akadna.

Az USA 2015-ben tette Mohamed Deifet a globális terroristák listájára. Izrael 1989-ben letartóztatta Mohamed Deifet, aki 16 hónapot ült bírói tárgyalás nélkül. 2002-ben lett az Al Kasszam dandár parancsnoka miután elődjét megölték.

Mohamed Deif 2010-ben így összegezte a Hamász céljait:

”Az al Kasszam dandár egyre jobban felkészült arra, hogy kövesse az egyedül helyes ösvényt, a dzsihádot. Azt mondjuk az ellenfeleinknek: el fogtok pusztulni, és Palesztina a miénk marad a Földközi tengertől a Jordán folyóig!”

Tavaly december 14-én amikor a Hamász a megalakulásának a 35-ik évfordulóját ünnepelte, akkor Mohamed Deif így buzdította a palesztinokat:

”minden párt, minden frakció egyesüljön az egyetlen szent cél érdekében, és ez Palesztina felszabadítása.”

Mohamed Deif a támadás kezdetén mondott beszédében felhívott Izrael elpusztítására:

”Minden arabnak Izraelben és minden palesztinnak arra kell törekednie, hogy kiűzzük a megszállókat földünkről. Minthogy az USA és a Nyugat a megszállókat támogatja, ezért úgy döntöttünk, hogy véget vetünk a passzív ellenállásnak, és lecsapunk, hogy minden ellenségünk érezze felelősségét a helyzetért.”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy meg akarják semmisíteni a Hamászt, de ehhez be kell vonulni a Gázai övezetbe, ahol több mint kétmillió palesztin él, többségük számára Mohamed Deif nemzeti hős.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK