Kezdőlap Címkék Mohamed Deif

Címke: Mohamed Deif

Izraeli csapás gázai célpontokra, valószínűleg megölték Mohammad Deif Hamász-vezért

0

A jelentések szerint mintegy 20 ember meghalt és több mint 120 megsebesült egy izraeli támadásban, amely a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára fenntartott területet ért al-Mawasiban, Khan Yunistól nyugatra, a Gázai övezet déli részén.

Mohammad Deif, a Hamász katonai szárnya, az Izzadin al-Kasszám Brigádok vezetője légicsapás áldozata lett a dél-gázai Khan Yunis térségében, jelentette az izraeli katonai rádió szombaton.

Más források nem erősítették meg Deifet eltalálták-e a támadás során, és jelenlegi állapota ismeretlen. Ennek ellenére az izraeli hadsereg azt mondta a katonai rádiónak, hogy hosszú előkészület után történt a csapás, amely nagyon pontos volt.

A hadsereg rádiójának tudósítója, Doron Kadosh arról számolt be, hogy egy biztonsági forrás megjegyezte, hogy tudomásunk szerint nem tartottak túszokat a támadás helyszínén.

Az izraeli média arról számolt be, hogy Rafa Salama, a Hamász Khan Yunis Brigádjának parancsnoka szintén az izraeli csapás célpontja volt. Az Al Hadath szaúdi hírportál később arról számolt be, hogy Salamát megölték.

A katonai rádió hozzátette, hogy Deif és Salama ugyanabban az épületben rejtőztek el, a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek sátrai közelében. Az IDF becslése szerint valószínűleg tucatnyian haltak meg a csapás következtében, de ennek ellenére végrehajtották a támadást. A támadásban megöltek tucatjai aktív Hamász terroristák voltak, akik Deif és Salama biztonságát szolgálták.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal kiadott egy rövid közleményt a gyilkossági kísérletről, megerősítve, hogy „a miniszterelnök állandó utasítást adott a háború elején a Hamász magas rangú tisztviselőinek kiiktatására. Az éjszaka folyamán minden fejleményről tájékoztatták, és továbbra is rendszeres frissítéseket kap.”

„Minden mártír (áldozat) civil, és ami történt, az a népírtás, a háború súlyos eszkalációja, amelyet az amerikaiak támogatása és a világ hallgatása támogatott,”

– mondta Abu Zuhri a Reutersnek, hozzátéve, hogy a támadás azt mutatja, hogy Izrael nem érdekelt a tűzszüneti megállapodás elérésében.

Más jelentések szerint szombat reggel súlyos izraeli támadás kezdődött a Gáza déli részén tevékenykedő terroristák ellen.

Az elmúlt órákban az izraeli légierő nehéz bombákat dobott terrorista célpontokra Khan Yunis térségében, miközben a szárazföldi erők taktikai manővereket kezdtek a térségben, jelentette a Walla.

*Ki az a Mohammad Deif?

Deif Mohammad Masri néven született 1965-ben a Khan Yunis menekülttáborban, rövid távolságra attól a helytől, ahol Izrael most támadást hajtott végre, hogy megkísérelje kiirtani a Hamász rangidős alakját. Később Mohammed Deif néven vált ismertté, miután 1987-ben az első intifáda során csatlakozott a Hamászhoz.

A Washington Post 2014-es cikke szerint nem a Hamász volt az első terrorcsoport, amelyhez Deif kapcsolatban állt. Tinédzserként mutatták be a Muzulmán Testvériségnek, és a hírek szerint a Gázai Iszlám Egyetemen folytatott tanulmányai során elmélyítette kapcsolatát az iszlamista mozgalmakkal.

Két évvel azután, hogy csatlakozott a terrorcsoporthoz, Deifet letartóztatták, de csak 16 hónapot töltött fogva – mondta a Hamász forrása a Reutersnek.

Deif kifejlesztette a terroralagutak hálózatát, és fejlesztette bombakészítési szakértelmét. A Hamász forrásai azt állították, hogy a korábbi merényletkísérletek során elvesztette a szemét, és súlyos sebeket szenvedett az egyik lábán.

Miután számos merényletet megúszott, a gázai társai „a kilenc életű embernek” nevezték el, a közmondásra utalva, amely szerint a macskáknak kilenc életük van.

Deif irányította a Hamász október 7-i, Dél-Izrael elleni támadásának nagy részét, amely lehetővé tette a terroristáknak, hogy meggyilkoljanak 1200 embert, és további 250 embert raboljanak el.

Deif 2015 óta nemzetközi terroristának számít az Egyesült Államokban.

A Hamász főnök 2,5 éve készítette elő a meglepetésszerű támadást Izrael ellen

0

Ramadan idején hajtott végre tisztogató akciót az izraeli hadsereg az Al Aksza mecset körül Jeruzsálemben 2021 májusában. Jeruzsálem az iszlám számára is szent város: Mekka és Medina után a harmadik. Mohamed Deif, a Hamász főnöke az izraeli akció láttán kezdte el szervezni a nagy támadást Izrael ellen, melynek az Al Aksza áradat nevet adta.

Mohamed Deif csak nagyon ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, mert eddig már hét izraeli gyilkossági kísérletet élt túl.

Amikor a Hamász televízió jelezte, hogy Mohamed Deif szól a néphez, akkor a Gázai övezetben mindenki tudta, hogy nagy események  vannak készülőben. Deif nem élőben hanem felvételről beszélt röviden az Izrael elleni akcióról:

”ma kirobban a harag népünkből! Ma a bűnös Izraelnek meg kell értenie, hogy ideje lejárt. Mudzsahed harcosok, ez a ti napotok! Az Al Aksza haragja akció megindul.”

Senki sem tudja, hogy Mohamed Deif hol van. Valószínűleg a Gázai övezeten belül a katakombákban. Izrael légiereje csapást mért Deif apjának házára a Gázai övezetben. Mohamed Deif egyik testvére és két másik családtag is meghalt.

A Hamász politikai vezére Jehja Szinvar a Gázai övezetben, de a katonai parancsnok Mohamed Deif, az Al Kasszam dandár parancsnoka.

Mit tudott Irán?

A Hamász előlük is titkolta az akció tervét, de tájékoztatta Bejrútban a Hezbollahot, Irán szövetségesét.

Ali Khamenei, Irán vallási vezetője kedden támogatásáról biztosította a Hamász akcióját, de azt állította, hogy ők nem tudtak róla. Antony Blinken amerikai külügyminiszter annyit mondott erről, hogy Irán bűnrészes az akcióban, de konkrét bizonyítéka az USA-nak nincsen erre.

“Több mint két évig készültünk erre a háborúra, de nem vontunk be senkit, nehogy kockára tegyük az akció meglepetés jellegét”

– nyilatkozta a Hamász “külügyminisztere”.

Ali Baraka emlékeztetett arra, hogy több mint egy éve feszült a helyzet a Jordán folyó nyugati partján, ezzel próbálták meg elvonni a figyelmet a Gázai övezetről. Ez teljes mértékben sikerült is, mert amikor az egyiptomi titkosszolgálat figyelmeztette Izrael, hogy “valamilyen nagy akció készülődik a Gázai övezetben, akkor azt a választ kapták Jeruzsálemből, hogy “minket most a Nyugati part zavargásai érdekelnek.”

Ki valójában Mohamed Deif?

1965-ben született a Khan Junisz palesztin menekülttáborban Mohamed Maszri néven. Természettudományokat tanult a gázai Iszlám Egyetemen, ahol igen aktív szerepet játszott a színjátszó csoportban is. Különösen kedvelte a vígjátékokat. Már középiskolás korában belépett a Hamászba, melynek terrorakcióiban is részt vett. Hasznosította kémiai és biológiai tanulmányait a terrorakciók során. Az izraeli kémelhárítás már régen figyelemmel kíséri tevékenységét: évtizedek óta a legkeresettebb terroristák között van. Hét merényletet kíséreltek meg ellene: elveszítette fél szemét, és egyik lábára megsántult.

Feleségét, kisfiát és kislányát megölte egy izraeli légicsapás 2014-ben.

Ő az Árnyékember a Gázai övezetben. Sohasem használja az internetet, mert tudja, hogy akkor az izraeli kémelhárítás könnyedén a nyomára akadna.

Az USA 2015-ben tette Mohamed Deifet a globális terroristák listájára. Izrael 1989-ben letartóztatta Mohamed Deifet, aki 16 hónapot ült bírói tárgyalás nélkül. 2002-ben lett az Al Kasszam dandár parancsnoka miután elődjét megölték.

Mohamed Deif 2010-ben így összegezte a Hamász céljait:

”Az al Kasszam dandár egyre jobban felkészült arra, hogy kövesse az egyedül helyes ösvényt, a dzsihádot. Azt mondjuk az ellenfeleinknek: el fogtok pusztulni, és Palesztina a miénk marad a Földközi tengertől a Jordán folyóig!”

Tavaly december 14-én amikor a Hamász a megalakulásának a 35-ik évfordulóját ünnepelte, akkor Mohamed Deif így buzdította a palesztinokat:

”minden párt, minden frakció egyesüljön az egyetlen szent cél érdekében, és ez Palesztina felszabadítása.”

Mohamed Deif a támadás kezdetén mondott beszédében felhívott Izrael elpusztítására:

”Minden arabnak Izraelben és minden palesztinnak arra kell törekednie, hogy kiűzzük a megszállókat földünkről. Minthogy az USA és a Nyugat a megszállókat támogatja, ezért úgy döntöttünk, hogy véget vetünk a passzív ellenállásnak, és lecsapunk, hogy minden ellenségünk érezze felelősségét a helyzetért.”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy meg akarják semmisíteni a Hamászt, de ehhez be kell vonulni a Gázai övezetbe, ahol több mint kétmillió palesztin él, többségük számára Mohamed Deif nemzeti hős.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK