A háború 41. napja – (folyamatosan frissített hírfolyam)

0
707

 Az erőszak a gyengék végső menedéke. 
Isaac Asimov

15:01 – Az Európai Bizottság megerősítette von der Leyen és Borrel kijevi látogatását.
14:15 – A világ exportőrei nem tudják majd kompenzálni az ukrán gabonaellátást.
13:45 – „Az elmúlt 24 órában a megszállók 54 csapást mértek különféle nagy hatótávolságú fegyverekkel: tüzérségi csapásokat, akna- és tanklövedékeket, MLRS-lövéseket. A polgári lakosság körében vannak áldozatai a tegnapi harkovi és csuguvi lövöldözésnek. Harkovban és a kerületben – 4 halott, 3 ember került kórházba. Csuhuv kerületben – 2 halott, 5 sebesült.
11:55 – A Trafigura nemzetközi kereskedő az orosz Urals olajat április 20-24-én hordónként rekordkedvezménnyel, mínusz 34,8 dollárral kínálja a Dated Brent benchmarkhoz képest – jelentette a Bloomberg.
10:30 – Április 5-én éjjel az orosz megszállók különféle fegyverekkel folytatták Herson, Harkiv, Donyeck és Luhanszk régiók ágyúzását, és számos áldozat volt.  
09:15 – Három tucat amerikai kongresszusi képviselő követeli Joe Biden amerikai elnöktől, hogy adjon több fegyvert Ukrajnának, köztük föld-levegő rakétákat, vadászgépeket és hajóellenes rakétákat.
08:30 – Legalább három oroszok által megkínzott ukránt találtak a Konotop kerületben
06:58 – Blinken: A hidegháború utáni felmelegedés korszaka véget ért.

08:25 – Az EU a közeljövőben új Oroszország elleni szankciócsomagot fontolgat, amely az olajjal és a szénnel szembeni korlátozásokat is magában foglalja. Nem minden ország kész támogatni az orosz import teljes betiltását – így Magyarország sem -, ezért az EU alternatíváról tárgyal.

08:00 – Az EU alternatívát fontolgat az Oroszországból származó olaj- és szénembargó helyett – WSJ

07:15 – Megkínzott civilek holttesteit találták meg Sumy megyében. A Szumi megye kormányzója, Dmitro Zsivickij április 5-én arról számolt be, hogy Szumi megye Konotop kerületében az ukrán hadsereg legalább három megkínzott civil holttestét találta meg olyan helyeken, ahol orosz erők állomásoztak. Az oroszok április 3-án vonultak ki Sumy régióból.

05:30 – Ukrajna szinte minden régiójában kiadják a légiriadókat. A szirénákat Cserkasziban, Csernyivciben, Dnyipropetrovszkban, Donyeckben, Ivano-Frankivszkban, Harkovban, Hmelnickijben, Kirovohradban, Kijevben, Lvivben, Mikolajivban, Odesában, Poltavában, Rivnében, Szumiban, Ternopilben, Vinnicában, Volinban, Zaporitomzsirzsában és Zaporitomjattyában aktiválták.

05:05 – Volodimir Zelenszkij elnök kijelentette, hogy kedden felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, és azt jósolta, hogy sajnos az orosz erők által elkövetett civilek tömeges meggyilkolásának további súlyosabb eseteit is felfedezik.

03:55 – Egy nemzetközi ügyészcsoport Ukrajnába tart, hogy összegyűjtse, megőrizze és elemezze az Oroszországot elszámoltatható bizonyítékokat.

02:20 – A The New York Times műholdfelvételeinek elemzése cáfolja Oroszország azon állításait, amelyek szerint a civilek meggyilkolása Kijev egyik külvárosában, Buchában azután történt, hogy katonái elhagyták a várost. A Maxar Technologies képei cáfolták. A New York Timesnak eljuttatott képek azt mutatják, hogy számos holttest volt Bucha utcájában március 11. óta, amikor Oroszország saját bevallása szerint elfoglalta a várost.

01:35 – A Pentagon szerint „meglehetősen nyilvánvaló”, hogy az orosz erők felelősek a buchai atrocitásokért. John Kirby, a Pentagon szóvivője azonban egy április 4-i tájékoztatón kijelentette, hogy nem biztosak abban, hogy konkrétan mely egységek felelősek – jelentette a Reuters.

00:55 – Frank-Walter Steinmeier német elnök elismeri, hogy hibázott Oroszországgal kapcsolatos politikájában. A legnagyobbak között volt a két ország közötti Északi Áramlat 2 gázvezeték projekt. „Nem sikerült integrálnunk Oroszországot a közös biztonsági architektúrába” – mondta. Steinmeier hozzátette, alábecsülte Putyin készségét arra, hogy „birodalmi mániája miatt saját országa teljes gazdasági, politikai és erkölcsi tönkretegye”.

00:10 – Oroszok kínzókamráját fedezték fel a buchai gyermekgyógyhely pincéjében. A rendfenntartók öt meggyilkolt férfi holttestére bukkantak. Kezük meg volt kötve, és úgy tűnt, megkínozták őket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .