Putyin kitüntette Kim Dzsong un-t

0
1545

Alig tért vissza a nyilvánosság elé az észak-koreai diktátor máris kitüntetést kapott jó barátjától, Putyin orosz elnöktől. Méghozzá a Győzelem napja alkalmából amikor egyikük sem élt még.

Moszkvában május 8-án ünneplik meg a náci Németország legyőzésének 75-ik évfordulóját. A kitüntetést Oroszország nagykövete adta át Észak Korea külügyminiszterének. Kim Dzsong un nem volt jelen.

A közös múlt

Amerikai és brit szövetségeseinek kérésére 1945 augusztusában indított Sztálin elsöprő támadást a japán erők ellen Kínában és a koreai félszigeten. Az amerikai atombombák ledobása után a japánok megadták magukat. A Kínában és a koreai félszigeten állomásozó japán alakulatok fegyvereit a kínai és koreai kommunisták kapták meg. Akik ennek segítségével vették át a hatalmat Pekingben és Phenjanban.

A jelenlegi diktátor nagypapája egy szovjet táborban készülődött a hazatérésre. Kim Ir Szen szovjet századosi egyenruhában érkezett meg szülőföldjére, ahol hamarosan teljhatalmú úr lett az északi részen. Sztálin parancsára megindította a koreai háborút, melyben katasztrofális vereséget szenvedett volna, ha a kínaiak nem segítettek volna Észak Koreának. Moszkva fegyvereket szállított. A harci repülőgépeket orosz pilóták vezették a koreai háborúban. Erre emlékezve kapott most kitüntetést Putyin elnöktől Kim Dzsong un.

Az orosz kitüntetés átadása során mind a nagykövet mind pedig az észak-koreai külügyminiszter maszkot viselt. Ez arra mutat, hogy a világtól elzárkózó nemzeti kommunista államban is jelen lehet a koronavírus bár hivatalosan ezt nem ismerték el. Korábban Putyin elnök meghívta Kim Dzsong un-t, hogy vegyen részt Moszkvában a Győzelem napi ünnepségeken. A koronavírus járvány miatt azonban úgy az ünnepséget mint a szokásos katonai díszszemlét elhalasztották Moszkvában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .