Célegyenesben a harmadik vakcina is

0
1892
AstraZeneca

Az AstraZeneca gyógyszergyártó hétfőn jelentette be, hogy elkészült a késői stádiumú klinikai vizsgálatának korai elemzése.  Eszerint a cég koronavírus-vakcinája 70,4 százalékban hatékonyan megakadályozta a Covid-19-et fertőződést, ami arra utal, hogy a világ végül legalább három jól működő vakcinával rendelkezhet a járvány megfékezéséhez – írja a New York Times.

A brit-svéd vállalat, amely az Oxfordi Egyetemmel együtt fejlesztette ki a vakcinát. Ezzel a harmadik legnagyobb vakcina-fejlesztő lett, amely bíztató korai eredményeket jelentett be a Pfizer és a Moderna nyomán, amelyek mindkettő szerint oltóanyaguk körülbelül 95 százalékkal hatékony késői stádiumú tanulmányok.

Az AstraZeneca készítménye megnyugtató eredményt produkált a vakcina biztonságáról. Globális vizsgálat alá került, miután az AstraZeneca szeptemberben ideiglenesen szüneteltette a kísérleteket a lehetséges biztonsági kérdések kivizsgálása érdekében, miután egy brit résztvevő neurológiai betegségben szenvedett.

Oxford és az AstraZeneca most közölte, hogy benyújtják adataikat Nagy-Britannia, Európa és Brazília szabályozó hatóságainak, és sürgősségi engedélyt kérnek.

A vállalat szerint korai elemzése 131 koronavírus-eseten alapult.

A vizsgálatok során két  különböző adagolási rendet alkalmaztak, amelyek közül az egyik 90%-ban volt hatékony  a Covid-19 megelőzésében, a másik hatékonysága 62%-os eredményt hozott.

A 90 százalékos hatékonyságú kezelés a felére csökkent első adag és a szokásos második adag alkalmazását jelentette. Oxford és az AstraZeneca azt is elmondták, hogy a vakcinát kapó személyeknél nincs kórházi vagy súlyos koronavírusos eset, és a tünetmentes fertőzések csökkenését is tapasztalták, ami arra utal, hogy a vakcina csökkentheti az átvitelt.

Az AstraZeneca oltóanyagának várhatóan viszonylag egyszerű tárolási követelményei lesznek. Várhatóan ez is az oltóanyag hűtését igényli, bár nem közölt részleteket arról, hogy mennyi ideig és milyen hőmérsékleten lehet tartani.

A Moderna oltása akár egy hónapig is eltartható egy közönséges hűtőszekrény hőmérsékletén. A Pfizer legfeljebb 5 napig tartható hagyományos hűtőszekrényekben, vagy speciális hűtőkben akár 15 napig is, de egyébként ultrahideg tárolást igényel.

Az AstraZeneca a tengerentúlon végzett vakcinájának tanulmányaiból származó adatokat az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalhoz kívánja vinni – ami azt jelentené, hogy az ügynökség valószínűleg felülvizsgálja és engedélyezi az oltást, mielőtt a késői szakasz adatai készen állnak a vakcina működésére amerikai résztvevőkben. A brit szabályozók már elvégezték az oltás úgynevezett gördülő felülvizsgálatát.

„A mai nap fontos mérföldkő a világjárvány elleni küzdelemben” – mondta Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója. „A vakcina hatékonysága és biztonságossága megerősíti, hogy rendkívül hatékony lesz a Covid-19 ellen, és azonnali hatással lesz erre a közegészségügyi vészhelyzetre.”

Andrew Pollard professzor, az oxfordi oltási vizsgálat vezető kutatója elmondta, hogy „ezek a megállapítások azt mutatják, hogy van hatékony oltásunk, amely sok életet ment meg”.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .