Kezdőlap Címkék AstraZeneca

Címke: AstraZeneca

Célegyenesben a harmadik vakcina is

Az AstraZeneca gyógyszergyártó hétfőn jelentette be, hogy elkészült a késői stádiumú klinikai vizsgálatának korai elemzése.  Eszerint a cég koronavírus-vakcinája 70,4 százalékban hatékonyan megakadályozta a Covid-19-et fertőződést, ami arra utal, hogy a világ végül legalább három jól működő vakcinával rendelkezhet a járvány megfékezéséhez – írja a New York Times.

A brit-svéd vállalat, amely az Oxfordi Egyetemmel együtt fejlesztette ki a vakcinát. Ezzel a harmadik legnagyobb vakcina-fejlesztő lett, amely bíztató korai eredményeket jelentett be a Pfizer és a Moderna nyomán, amelyek mindkettő szerint oltóanyaguk körülbelül 95 százalékkal hatékony késői stádiumú tanulmányok.

Az AstraZeneca készítménye megnyugtató eredményt produkált a vakcina biztonságáról. Globális vizsgálat alá került, miután az AstraZeneca szeptemberben ideiglenesen szüneteltette a kísérleteket a lehetséges biztonsági kérdések kivizsgálása érdekében, miután egy brit résztvevő neurológiai betegségben szenvedett.

Oxford és az AstraZeneca most közölte, hogy benyújtják adataikat Nagy-Britannia, Európa és Brazília szabályozó hatóságainak, és sürgősségi engedélyt kérnek.

A vállalat szerint korai elemzése 131 koronavírus-eseten alapult.

A vizsgálatok során két  különböző adagolási rendet alkalmaztak, amelyek közül az egyik 90%-ban volt hatékony  a Covid-19 megelőzésében, a másik hatékonysága 62%-os eredményt hozott.

A 90 százalékos hatékonyságú kezelés a felére csökkent első adag és a szokásos második adag alkalmazását jelentette. Oxford és az AstraZeneca azt is elmondták, hogy a vakcinát kapó személyeknél nincs kórházi vagy súlyos koronavírusos eset, és a tünetmentes fertőzések csökkenését is tapasztalták, ami arra utal, hogy a vakcina csökkentheti az átvitelt.

Az AstraZeneca oltóanyagának várhatóan viszonylag egyszerű tárolási követelményei lesznek. Várhatóan ez is az oltóanyag hűtését igényli, bár nem közölt részleteket arról, hogy mennyi ideig és milyen hőmérsékleten lehet tartani.

A Moderna oltása akár egy hónapig is eltartható egy közönséges hűtőszekrény hőmérsékletén. A Pfizer legfeljebb 5 napig tartható hagyományos hűtőszekrényekben, vagy speciális hűtőkben akár 15 napig is, de egyébként ultrahideg tárolást igényel.

Az AstraZeneca a tengerentúlon végzett vakcinájának tanulmányaiból származó adatokat az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalhoz kívánja vinni – ami azt jelentené, hogy az ügynökség valószínűleg felülvizsgálja és engedélyezi az oltást, mielőtt a késői szakasz adatai készen állnak a vakcina működésére amerikai résztvevőkben. A brit szabályozók már elvégezték az oltás úgynevezett gördülő felülvizsgálatát.

“A mai nap fontos mérföldkő a világjárvány elleni küzdelemben” – mondta Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója. “A vakcina hatékonysága és biztonságossága megerősíti, hogy rendkívül hatékony lesz a Covid-19 ellen, és azonnali hatással lesz erre a közegészségügyi vészhelyzetre.”

Andrew Pollard professzor, az oxfordi oltási vizsgálat vezető kutatója elmondta, hogy “ezek a megállapítások azt mutatják, hogy van hatékony oltásunk, amely sok életet ment meg”.

Az oxfordi vakcinakísérletek hatékony immunválaszt váltanak ki az időseknél

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által kifejlesztett COVID-19 vakcina erőteljes immunválaszt eredményez idős embereknél – közölte a Financial Times hétfőn a korai eredményekre hivatkozva.

A működő vakcinát meghatározónak tekintik az új koronavírus elleni csatában, amely több mint 1,15 millió ember halálát okozta, válságos helyzetbe sodorta a globális gazdaságot és megváltoztatta a normális életet szerte a világon.

Az oxfordi vakcina védő antitesteket és T-sejteket vált ki az idősebb korosztályokban – közölte az FT két, a kutatásban bennfentes emberekre hivatkozva.

Az idősebb résztvevők egy részén végzett immunogenitási vérvizsgálatok megerősítik a júliusban közzétett adatokat, amelyek azt mutatták, hogy a vakcina „robusztus immunválaszokat” generált egy egészséges, 18 és 55 év közötti felnőtt csoportban – írta az újság.

Az Oxford és az AstraZeneca nem válaszolt azonnal a Reuters észrevételeire. A megállapítás részleteit várhatóan hamarosan közzéteszik egy klinikai folyóiratban – közölte az FT. Nem nevezte meg a kiadványt.

Az FT arra figyelmeztetett, hogy a pozitív immunogenitási tesztek nem garantálják, hogy az oltás végül biztonságosnak és hatékonynak bizonyul az idősebb embereknél.

Az AstraZeneca, amely az Oxfordi Egyetem kutatóinál fejleszti a vakcinát, elsőszámú versenyzőnek számít a COVID-19 elleni védőoltás előállításában.

A vakcina várhatóan az elsők között lesz, amelyek megszerzik a hatósági jóváhagyást, a Pfizer PFE.N és a BioNTech 22UAy.F jelöltjével együtt.

A vakcina körülbelül egy évig nyújt védelmet – mondta Pascal Soriot vezérigazgató júniusban.

Az oltást AZD1222 vagy ChAdOx1 nCoV-19 néven az Oxfordi Egyetem tudósai fejlesztették ki, és áprilisban engedélyezték. , amely vállalta a méretezés és a gyártás méretét.

Az AstraZeneca brit gyógyszergyártó számos szállítási és gyártási megállapodást kötött világszerte vállalatokkal és kormányokkal, amikor egyre közelebb kerül a késői stádiumú klinikai vizsgálat korai eredményeinek bejelentéséhez.

Az AstraZeneca az amerikai szabályozók jóváhagyása után folytatta a harmadik fázisú oltás- kísérletét az Egyesült Államokban is – közölte a társaság pénteken. Egy nagy londoni kórház személyzetéről közölték, hogy készen áll az első adag vakcina befogadására  – jelentette a The Sun újság hétfőn.

A pontosan nem azonosított kórháznak, a „november 2-án kezdődő héttől” kell számítania az oltásra.

Homokszem a gépezetben, a tesztelés szünetel

A Johnson&Johnson COVID-19 oltóanyag jelöltjének végső szakaszában végzett vizsgálat szünetel, mert a vállalat ellenőrzi, hogy a vizsgálatban résztvevő egyik személy „megmagyarázhatatlan betegsége” összefügg-e a vakcinával. A leállításról először a STAT egészségügyi híroldal számolt be.

A társaság hétfő esti nyilatkozatában bejelentette, hogy az úgynevezett nemkívánatos események miatt kötelességük megvizsgálni minden rendellenességet.  A vizsgálat szüneteltetését azzal indokolták,hogy annak oka “a vizsgálat egyik résztvevőjének megmagyarázhatatlan betegsége”. A társaság nem volt hajlandó további részleteket közölni. Orvosaik és egy külön erre a célra felállított biztonsági ellenőrző testület megpróbálja kideríteni okozta a nem várt betegséget.

Tekintettel arra, hogy ilyen vizsgálatokat emberek tízezrein végeznek, egyes orvosi  problémák  többnyire véletlenek. Valójában az egyik első lépés, amelyet a vállalat szerint meg kell tenni, az annak meghatározása, hogy az illető hatóanyaggal kapta e az oltást vagy placebót kapott.

A társaság a résztvevő személyiségi jogaira hivatkozva nem volt hajlandó további részleteket elárulni a betegségről.

A Johnson&Johnson 60 000 önkéntes beoltása azt a célt szolgálja, hogy az egyadagos megközelítés biztonságos és hatékony védelmet biztosít a koronavírus ellen.

Az USA-ban más oltóanyag-jelölteknek két lövésre van szükségük.

Nem ez az egyetlen leállás a számos COVID-19 vakcina harmadik fázisú vizsgálata során

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinájának utolsó szakaszában történő tesztelése az Egyesült Államokban továbbra is szünetel, mivel az illetékes hatóság tisztviselői még vizsgálják, hogy a vakcina jelent-e biztonsági kockázatot. A tesztsorozatot felfüggesztették, amikor egy nőbetegen súlyos neurológiai tüneteket észleltek, amelyek megfelelnek a gerincvelő gyulladásának, a keresztirányú myelitisnek – közölte a társaság. Azóta a vállalat tesztelése más országokban újraindult, de az Egyesült Államokban a hatóságok ezt még nem engedélyezték.

A nagyszámú alanyokon végzett orvosi tesztelések átmeneti leállítása viszonylag gyakori. A tipikus gyógyszerkísérletek során kevés ilyen eset kerül nyilvánosságra, de a koronavírus elleni oltóanyag előállításának gyorsított tempója növelte az ilyen típusú szövődmények tétjét.

A vállalatoknak meg kell vizsgálniuk a kábítószer-tesztelés során bekövetkező súlyos vagy váratlan reakciókat.

Az erőltetett menet

Ha a szabályozók jóváhagyják a tesztelés gyorsítását, akkor a brit NHS állítólag szinte azonnal meg tudja kezdeni a tömeges oltást.

Brit sajtóértesülések szerint egyre nagyobb a remény, hogy a koronavírus elleni vakcina zöld utat kaphat ez év végéig, hogy hat hónap múlva vagy még ennél is rövidebb időn belül beindítsák oltási programjukat –  médiaértesülése szerint.

Az Oxfordi Egyetem tudósai az AstraZenecával együttműködve a legutóbbi vizsgálati eredmények fényében a „The Times” beszámolója szerint december végéig, karácsonyig megkaphatják a vakcinázáshoz szükséges engedélyeket.

Az oltások gyártásában és terjesztésében részt vevő brit kormányzati forrásokat idézte a újság, mely szerint a teljes oltóanyag-bevezetési program a jóváhagyást követően akár hat hónapig is eltarthat.

“Közel hat hónapot tervezünk, de valószínűleg jóval rövidebb lesz ennél”

– mondta egy kormányzati forrás.

Az Egyesült Királyság Joint Committee on Vaccination and Immunisation által kidolgozott protokoll alapján minden jóváhagyott vakcinát 65 év felettiek kapnak, majd a magasabb kockázatú fiatalabb felnőttek következnek, amelyek magukban foglalhatják az etnikai kisebbségekből származóakat, valamint azokat, akik súlyos egészségügyi problémákkal küzdenek, akik a halálos vírus által okozott nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Majd az 50 éven felüliek következnek a sorban, fiatalabb felnőttekkel a sor végén.

A brit kormány 100 millió adag oxfordi vakcinát rendelt és a bevezetésre szánt adagokat még mielőtt a tesztek kiértékelését befejezik le is gyártják, hogy ezzel is időt takarítsanak meg a felnőtt lakosság mielőbbi beoltásának érdekében.

Az újság beszámolója szerint a tárgyaláson részt vevő tudósok abban reménykednek, hogy ez év vége előtt eredményeket érhetnek el, azaz bizonyíthatóvá válik a vakcina megakadályozza a fertőzések 50 százalékát, vagyis a pozitívnak értékelhető siker alsó küszöbét elérik.

Ha a szabályozókat jóváhagyják, az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) állítólag abban a helyzetben van, hogy szinte azonnal meg tudja kezdeni a tömeges oltást.

A brit kormányon belül vannak, akik óvatosabbak a határidőkkel, mivel minden felnőtt beoltása nagy kihívást jelent.

„Még akkor sem, ha a vakcina rendelkezésre áll, ez még nem jelenti azt, hogy egy hónapon belül mindenkit beoltanak. Hat-kilenc hónaptól egy évig beszélünk ennek végrehajtására az oltás jóváhagyásától számítva.”

– mondta Nilay Shah professzor, a londoni Imperial College vegyészmérnöki vezetője.

A jelentés felszólította az oltóanyag-prioritások kritériumainak „meghatározását és egyértelművé tételét”. „nyilvános párbeszédet és elkötelezettséget várnak az oltások hatékonyságának, biztonságosságának, mellékhatásainak, elérhetőségének és hozzáférhetőségének elvárhatóságáról.”

A kormány egészségügyi minisztériuma megpróbálta lebecsülni az eredményeket, és a tervezés folyamatának fontosságát félretéve akarja a gyors bevezetést.

“Biztosak vagyunk abban, hogy megfelelő ellátással vagy szállítással, egyéni védőeszközökkel és logisztikai szakértelemmel rendelkezünk a COVID-19 vakcina mielőbbi telepítéséhez az ország egész területén” – mondta a kormány szóvivője.

Felfüggesztették a vakcina tesztelését, melyből a magyar kormány is rendelt

Az AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi egyetem közösen kifejlesztett Covid-19 védőoltás teszt sorozatán súlyos megbetegedés következett be, ezért leállították a vakcina kipróbálását. Az egyik teszt alany gerincvelő gyulladást kapott. Erről egyelőre nem lehet tudni, hogy kapcsolatban van-e a Covid-19 védőoltással vagy sem.

Harmadik szakasz

Az AstraZeneca szóvivője hangsúlyozta, hogy több tízezer emberen tesztelik az oltóanyagot, és csak egyetlenegy megbetegedés történt. A New York Times szerint viszont a gerincvelő gyulladást vírustevékenység is okozhatja. A nagy gyógyszergyárak egymással versengve próbálják minél előbb piacra dobni a készítményeiket, amelyekre már sok állam előszerződést is kötött. Az EU is rendelt az AstraZeneca Covid-19 oltóanyagából, és a magyar kormány is innen kívánja biztosítani az oltóanyagot a hazai lakosságnak.

Az EU jövő áprilisra ígéri a Covid-19 védőoltást

Az Európai Unió az AstraZeneca gyógyszergyárral kötött szerződést. A brüsszeli bizottság ezenkívül a francia Sanofival is szerződni akar, amely ugyancsak a jövő év első felében ígéri a Covid 19 védőoltást.

10 euró alatt a Covid-19 védőoltás ára

“Még nem határoztuk meg a pontos árat, mert fel akarjuk mérni az előállítási költségeket a következő hónapokban, de az biztos, hogy 10 euró alatt leszünk” – nyilatkozta a France Inter rádiónak a hétvégén a Sanofi főnöke. Olivier Bogillot-t megkérdezték, hogy az AstraZeneca miért ígérgeti a védőoltást 2,50 euróért? “Ők azért tudják olcsóbban adni, mert külföldön végeztetik el a munka egy részét /outsourcing/. Mi viszont mindent a saját embereinkkel a saját telephelyünkön végzünk el.” Érdemes itt megemlíteni, hogy Macron elnök is változtatott politikáján ezen a területen: a korábbi globalista elkötelezettséggel szemben immár azon az állásponton van, hogy az ilyen stratégiai jellegű termékeket jobb hazai földön előállítani.

Hogy áll az oltóanyag tesztelése?

Megkezdődött a második fázis vagyis a Covid-19 védőoltást most klinikákon próbálják ki. Ha a tesztek eredményesek, akkor indulhat a harmadik szakasz decemberben. Amennyiben a harmadik fázisban is meggyőzőek az eredmények, akkor 2021 első félévében engedélyezhetik a Covid-19 védőoltást. Ugyanezt mondta Ausztrália miniszterelnöke is, aki az első állami egyezményt kötötte a vírus elleni védőoltásról. Ausztráliában a lakosság 95%-át be akarják oltani, emiatt ingyenes lesz a védőoltás, amelyet viszont kötelezővé tesznek.

A Sanofi a brit Glaxosmithandkline gyógyszergyárral együtt dolgozik ezen a vakcinán – írja a Reuters, de van egy másik közös vállalkozása is a Translate Bio amerikai céggel. Ez egy más típusú oltóanyag. Közben az Egyesült Államokban nyíltan politikai játszma lett a Covid- 19 védőoltás ügye:

Kamala Harris nem bízik Trump védőoltásában

A demokraták alelnökjelölt asszonya hangsúlyozta, hogy az USA elnöke mindenáron keresztül akarja hajszolni, hogy novemberig legyen védőoltás az Egyesült Államokban. A gyors engedélyeztetési eljárás viszont nagyon is veszélyes lehet az amerikai polgárok egészségére.

Donald Trump kezdetben igyekezett elviccelni a Covid-19 vírus járványt, amely a legtöbb halálos áldozatot eddig az USA-ban szedte: több mint 190 ezer ember halt meg eddig. A járvány miatt kibontakozó gazdasági válság miatt megcsappantak Trump elnöki reményei. Ezért hajszolja mindenáron a gyors engedélyezését a Covid-19 védőoltásnak Donald Trump, hogy még a novemberi elnökválasztás előtt fel tudjon mutatni valamilyen eredményt az elkezelt korona vírus válság megoldásában.

Ausztrália minden polgára ingyen kaphat Covid-19 védőoltást

Ezzel a jó hírrel lepte meg a miniszterelnök hazája 25 millió polgárát miután megállapodott az AstraZeneca gyógyszergyárral. “Ha a klinikai vizsgálatok eredményesek, akkor az ausztrálok az elsők között juthatnak a védőoltáshoz” – hangsúlyozta Scott Morrison kormányfő. Az AstraZeneca az Oxfordi egyetemmel együtt fejlesztett ki egy védőoltást a Covid-19 vírussal szemben – emlékeztet a BBC.

A védőoltás valószínűleg kötelező lesz

Ausztrália miniszterelnöke szerint azért lesz ingyenes a Covid-19 elleni oltás, mert kötelező lesz az ország minden polgára számára. Ausztrália – ellentétben Nagy Britanniával – jól menedzselte a koronavírus járványt. A halálos áldozatok száma “mindössze” 450 a 25 milliós országban. A koronavírus járvány elsősorban Victoria államot és azon belül is Melbourne városát sújtotta a leginkább Ausztráliában.

Mennyibe kerül mindez?

Ezt nem közölte az ausztrál miniszterelnök, de azt igen, hogy egy amerikai céggel szerződtek injekciós tűk importjáról. 18 millió dollárért a Becton Dickinson injekciós tűket szállít Ausztráliába a Covid-19 oltások beadására. Ausztrália lakosságának a 95%-át be akarjuk oltatni, mert a Covid-19 járvány több százezer ember halálát okozta a világon és leállította a gazdaságot szinte mindenütt – hangsúlyozta Ausztrália miniszterelnöke, aki szerint a jövő év elején kerülhet sor az oltási kampányra a szigetországban.

Oxford vakcinája lépéselőnyben

Az Oxfordi Egyetem potenciális COVID-19 oltóanyagának vezető tudósa elmondta a vizsgálatok során a vakcina megfelelő immunválaszt váltott ki, de elutasította, hogy határozott határidőt adjon arra, mikor készül el a forgalomba hozható változat.

Az Inovio Pharmaceuticals Inc. által kifejlesztett kísérleti koronavírus vakcina ígéretesnek bizonyult, és a korai stádiumban végzett humán kísérletben biztonságosnak találták. Az Inovio szerint a vakcina a 18-50 év közötti  36 egészséges önkéntes közül 34-ben  hatékony immunválaszt váltott ki.

A parlamenti meghallgatáson Sarah Gilbert, az egyetem vakcinatudományi professzora elmondta, hogy 8000 önkéntes bekerült az AZD1222 oltóanyag vizsgálatának III. Fázisába, amelyhez az AstraZeneca engedélyt kapott.

“Nagyon örülünk, hogy a várt immunválaszt látjuk, olyat amely védelmet nyújt, megakadályozza a megfertőződést.” – mondta Gilbert.

A projekt megkezdte az emberi vizsgálatok III. Szakaszát annak felmérésére, hogy a vakcina hogyan működik nagyszámú 18 évnél idősebb embernél, és hogy a vakcina ennek során hatékonyan működik annak megakadályozása érdekében, hogy az emberek ne fertőződjenek meg a COVID-19-cel.

A kutatók versenyt futnak az idővel mert COVID-19 világjárvány az év végére ismét fokozódhat.

Kate Bingham, az Egyesült Királyság Kormány Vakcina Munkacsoportjának elnöke elmondta, hogy a felgyorsított oxfordi oltási programon túl a 2021-es év első fele a többi kísérleti vakcina esetében is áttörést és eredményt hoz.

Gilbert azt remélte, hogy az Oxford-oltása előrébb tart, de csak annyit ismételt meg, hogy a vakcina elkészítésének határideje a további vizsgálat eredményétől függ.

John Bell, az Oxfordi Egyetem Regius orvostudományi professzora elmondta, hogy Nagy-Britanniának fel kell készülnie arra, hogy télen legyen COVID-19 oltása, és ösztönöznie kell az embereket influenzaoltásukra, hogy elkerülhessék a kórházakban a nagyobb „járványt”.

“Tehát határozott tanácsom az, hogy fel kell készülni a legrosszabbra.”

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK