1,6 milliárd ember megélhetését fenyegeti a vírus válság

0
1127
ILO.com

Több, mint másfél milliárd embert nem csak egészségügyi, de megélhetési válság is fenyegeti. Ez körülbelül a Föld munkavállalóinak a fele – hangsúlyozza a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO, mely friss jelentésében drámai perspektívát vázol fel.  

A koronavírus járvány miatt sokan csak rövidített munkaidőben dolgozhatnak, amely általában lényeges jövedelem csökkentéssel jár. Ázsiában és a Csendes óceáni térségben ez 175 millió embert érint, az amerikai földrészen 48 milliót, Afrikában 37 milliót, Európában pedig 30 milliót.

Az elzárás drámai mértékben rontotta azoknak a jövedelmi esélyeit , akik nem vehetnek részt távmunkában. Nemcsak arról van szó, hogy nem dolgozhatnak és kereshetnek eleget az elzárás idején hanem arról is, hogy hosszú távon megszűnhet a munkalehetőségük.

Az első hónapban 60%-al csökkent a jövedelem

Azokban az országokban, ahol elzárás volt és van, átlagosan ennyivel esett a munkavállalók bevétele, amely sok országban eddig sem volt túlságosan magas. Ráadásul ez a 60%-os csökkenés világátlag, de az amerikai földrészen és Afrikában ez 81%, Európában, Oroszországban és Közép Ázsiában 70%. Alig több mint 20% a csökkenés Ázsiában és a Távol Keleten, ahol a munkavállalók többsége megtarthatta állását, és jövedelmének jó részét is garantálta az állam.

400 millió kis és közép vállalkozás került veszélybe

Az ILO jelentése megállapítja, hogy ezek a nagyon sok embernek munkát adó cégek fuldokolnak a koronavírus válság miatt: máról holnapra élnek, és tömegesen mennek csődbe. Az ENSZ munkaügyi hivatala ezért nagyobb állami támogatást sürget mind a munkavállalóknak mind pedig a kis és közép vállalkozóknak. Guy Rider ILO vezérigazgató a BBC-nek elmondta: “sok millió munkásnak a jövedelem elvesztése azt jelenti, hogy nem jut élelmiszerhez, megszűnik a társadalombiztosítása, és eltűnik a jövője. A kisvállalkozóknak nincsenek megtakarításaik és nem kapnak hitelt. Ha nem érkezik segítség, akkor elpusztulnak!”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .