Kezdőlap Címkék Járvány

Címke: járvány

Fenyeget-e újabb világjárvány Kínából?

A Foreign Policy szerint világjárvány fenyeget és ismét Kínából eredően. A kínaiak igyekeznek megnyugtatni a világ közvéleményét: a titokzatos tüdőgyulladás nem is oly titokzatos, és általában enyhe lefolyású.

“Már harminc éve vagyok orvos, de ilyen sok gyerek pácienssel, akinek lábon kihordható tüdőgyulladása lett volna, még sohasem találkoztam” – mondta egy orvos Sanghajban a Beijing Review munkatársának. Kína legnagyobb városában azt tapasztalják az orvosok, hogy nagyon sok gyerek köhög. Vajon miért?

“Nagyon nehéz megkülönböztetni az influenzától ezt a tüdőgyulladást, amelyet általában 14 év alatti gyerekek kapnak meg. A feleségem és én is orvosok vagyunk, de nem vettük észre, hogy a négyéves a kisfiúnknak ilyen lábon kihordható tüdőgyulladás a betegsége”.

Csak amikor napok múlva sem csökkent a köhögés, akkor döbbent rá a feleségem, hogy ez valószínűleg lábon kihordható tüdőgyulladás lesz.”

Sok iskolában már felfüggesztették a tanítást a járvány miatt Kínában, a WHO is tájékoztatást kért. Ezért aztán a hatóságok sajtóértekezletet tartottak Pekingben, melyen az országos járványügyi hivatal vezetői igyekeztek megnyugtatni a közvéleményt.

Mycoplasma tüdőgyulladás

Nem vírus és nem is baktérium okozza ezt a tüdőgyulladást hanem mikroorganizmus, mely Kínában honos, és három – hét évenként járványt okoz. A betegség általában az 5-14 éves korosztályt érinti, de már csecsemők és idős emberek is megkapták a fertőzést.

Miért? Mert a Covid pandémia miatt mindenkinek legyengült az immunrendszere

– hangsúlyozták a szakértők a pekingi sajtóértekezleten. Azok a gyerekek pedig akik a pandémia alatt jöttek a világra, eleve gyengébb immunrendszerrel kezdték meg az életet. Ezért nagyobb most ez a járvány Kínában – állítja a hivatalos véleményt tükröző pekingi Global Times. Mint az írásból kiderül szeptember észleltek először olyan eseteket, melyeket Kínában lábon kihordható tüdőgyulladásnak neveznek, és októberben lett ebből járvány, mely november végén tetőzhet.

A Beijing Review szerint viszont már júliusban is észlelték a betegséget, de a hatóságok minden erejükkel a Covid járványra koncentráltak, és ezért elhanyagolták ezt a régi – új lábon kihordható tüdőgyulladást. A szülők körében pánik tört ki egyes nagyvárosokban, mert olyan sokan jelentkeztek a gyerek sürgősségi osztályokon, hogy képtelenek voltak fogadni mindenkit.

“Nem viszem a köhögő gyereket kórházba, mert ott egyáltalán nem biztos, hogy az orvosok tudják fogadni viszont az száz százalék, hogy a várakozás idején tovább fertőződik”

– mondta egy szülő a Beijing Reviewnak.

A központi járványügyi hatóság elrendelte, hogy kapcsolják össze a gyerek sürgősségi osztályok számítógépes rendszereit, hogy fogadni tudják a gyerekes szülők rohamát. Orvos csapatokat küldenek a különösen veszélyeztetett pontokra hiszen egyelőre a járvány tovább terjed, és csak a hónap végére várható a tetőzés Kínában.

A világjárvány legfrissebb adatai – 2023. március 07.

ARS-CoV-2 típusú új koronavírus 2020 eleje óta már több mint 676.085.005 embert fertőzött meg és 6.877.715 életet követelt világsze385. Ma reggelig a  Föld lakosságát 13.334.895.947 COVID-19 elleni vakcinával oltották be.

USA

 • Az Egyesült Államok május 11-én megszünteti az egészségügyi szükségállapotot.

Izrael

 • „egy tudományellenes ökoszisztémán keresztül jön létre, amelynek középpontjában az antiszemitizmus és a zsidó orvosbiológiai tudósok célpontja áll” – olvasható a Haifában megjelenő Rambam Health Care Campus által kiadott, lektorált Rambam Maimonides Medical Journal című folyóiratban. 

WHO

 • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közölte, hogy a COVID-19 továbbra is nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzet, a riasztás legmagasabb formája.

India

 • A Bharat Biotech nemrégiben kifejlesztett egy új COVID-19 vakcinát, az iNCOVACC-t, amely orron keresztül is beadható. Ez az új vakcina az orrüreg szövetein alapuló immunválaszt serkenti.

Franciaország

 • A 2022 végét jelző hármas járvány a végéhez közeledni látszik. Az apály a Covid-19 kilencedik hullámával kezdődött, amely decemberben fokozatosan átadta helyét az influenzának. Az influenzaszerű megbetegedések miatti kórházi kezelések aránya a kiugróan magas szintet elérve január 9. és 15. között tovább csökkent, egy hét alatt 1000 lakosra vetítve 22-ről 9-re esett vissza.

Ausztria

 • Hamarosan véget ér a járvány Ausztriában, legalábbis jogilag. Johannes Rauch (zöldek) egészségügyi miniszter bejelentette a „Kronen Zeitung”-nak , hogy az év folyamán minden koronatörvényt és -rendeletet eltörölnek. 

Kína

 • „A kínai kormány nemcsak megakadályozza, hogy megismerjük a járvány terjedési mintáját és halálozási arányát. Nem tanulunk meg semmit, ami a keringő vírustörzsre utalna.”
 • Sanghaj lakosságának 70%-a fertőzött.
 • Kína „végső győzelmet” ígér a COVID felett, mivel a járvány globális riadalmat kelt.
 • A nulla Covid-politika 2022. december 7-i lejárta óta a SARS-CoV-2 fertőzéses esetek száma robbanásszerűen megnőtt.
 • Kínában már nem közölnek napi koronavírus fertőzési adatokat – annak ellenére, hogy a fertőzések száma robbanásszerűen megnőtt. A kritikusok a döntést a KP vezetésének eltussolási kísérletének tekintik.

USA

 • Az Egyesült Államok jelenleg a légúti syncytia vírus, az influenza és a koronavírus keverékével küzd, amelyek mindegyike súlyos betegségeket okozhat.

Kína

 • Egy jelentés szerint hamarosan megszűnhet a Covig szigorítás alapja. A vírus gyengülésével javultak a feltételek ahhoz, hogy a Covid-19 súlyos fertőző betegséggé minősíthető legyen.

BioNTech

 • Hiszünk abban, hogy a COVID-19 vakcinánk mögött meghúzódó technológia számos más fertőző betegség ellen is képes, és fontos szerepet játszhat a jövőbeli globális világjárványra való felkészülési intézkedésekben.

USA

 • A Covid megtalálta a célfehérjét, amely képes blokkolni a vírust.
  Egy amerikai kutatócsoport által a Nature-ben publikált tanulmány. A rákos sejtek elleni használatra kifejlesztett gyógyszerhez kapcsolódó „chaperone” fehérjére gyakorolt ​​​​hatás csökkenti a vírusterhelést a tüdőben.

Izrael

 • A Technion-Israel Institute of Technology kutatói forradalmian új, láthatatlan arcmaszkot fejlesztettek ki, amely megvédi viselőit a COVID, MERS, influenza és más vírusok átvitelétől.

Németország

 • Egyes szövetségi államokban a koronavírussal fertőzött embereknek már nem kell otthon maradniuk – a buszokon és vonatokon pedig megszűnhet a maszk kötelező alkalmazása.
 • A speciálisan kiképzett kutyák még azelőtt is képesek azonosítani a fertőzéseket, hogy a PCR-teszt pozitív lett volna! Ebben az esetben a kutya egy korai figyelmeztető rendszerként használható.

Kína

 • A zéró Covid-politika szigorú alkalmazása elleni tiltakozások már már több helyen is heves tiltakozásokat váltottak ki országszerte, de egyik sem volt olyan heves összetűzésekbe ütköző, mint amelyek Kantonban november 14-ről 15-re virradó éjjel törtek ki.

USA

 • Az FDA által jóváhagyott Verteporfin gyógyszer képes lehet megállítani a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 replikációját azáltal, hogy blokkolja a YAP-tevékenységet és lehetővé teszi a Hippo útvonal működését.
 • A Nature Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a SARS-CoV-2-vel való újrafertőződés megkétszerezi a halálozás kockázatát, és megháromszorozza a kórházi kezelés és a szívproblémák kockázatát.

Ausztrália

 • Állítólag 800 ember fertőződött meg koronavírussal egy tengerjáró hajón. A „Fenséges Hercegnő” most Sydney felé tart – ahol az érintetteknek gyorsan el kell különülniük.

Európai Unió

 • Az EU gyógyszerszabályozó hatósága csütörtökön jóváhagyta a Pfizer-BioNTech COVID-19 oltóanyagának alkalmazását 5 és 11 év közötti gyermekek számára, megnyitva az utat az első oltás előtt, miközben Európa küzd a rohamosan terjedő fertőzésekkel.

Kína

 • Gyakorlatilag minden koronajárvány Kínában hatalmas bezáráshoz vezet – és megterheli a gazdaságot. Most találgatások zajlanak: vajon a Politikai Hivatal jelzése jelzi ennek a politikának a végét?

Németország

 • Aki megfertőződik a koronavírussal, annak legalább öt napig elszigetelten kell lennie – még tünetek nélkül is.

USA

 • Jelentősen megemeli a Pfizer a Covid elleni oltóanyag árát.

Nagy Britannia

 • A Covid-19 okozta halálozások száma ismét emelkedni kezdett Angliában és Walesben a fertőzési hullám közepette. Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) szerint 400 halálesetet regisztráltak.

India

 • India újonnan kifejlesztett nazális vakcina bevezetésére készül a COVID-19 ellen. Lehetővé teszi, hogy csökkentse a tűhasználatot a védőoltásokhoz.

USA

 • A szövetségi hatóságok kiterjesztették a koronavírus elleni emlékeztető oltásokhoz való hozzáférést az 5 évesnél fiatalabb gyermekekre is a Pfizer/BioNtech, míg a Moderna esetében a 6 évnél idősebb korosztály számára.
 • A legújabb boosterek, amelyek az Omicront és alváltozatait célozzák, bizonyos esetekben védelmet nyújthatnak a téli túlfeszültség ellen.
 • Több mint két év Covid-19-zel való együttélés után megtanulunk alkalmazkodni a betegséggel küzdő világhoz. 
 • Szakemberek határozottan azt javasolják, hogy egyszerre vegyék fel az influenza elleni oltást és az új bivalens covid emlékeztetőt.

Izrael

 • Az Omicron alvariánsok egyre jobban kikerülik az antitesteket. Az Omicron alváltozatai egyre hatékonyabban fejlődnek, hogy elkerüljék az immunitást, miközben az egészségügyben világszerte azon dolgoznak, hogy felkészüljenek a koronavírus-fertőzések lehetséges növekedésére az őszi és téli időszakban.

USA

 • Szakértők határozottan javasolják, hogy egyszerre vegyék fel az influenza elleni oltást és az új bivalens covid emlékeztetőt.
 • Az Európai Gyógyszerügynökség elfogadja a Moderna feltételes forgalomba hozatali engedélyét az Omicron BA.4/BA.5 célzott bivalens megerősítő COVID-19 vakcinájára vonatkozóan.

USA

 • A járvány első két évében csaknem 15 millióval többen haltak meg világszerte, mint amennyit normális időkben vártak volna, és több mint egymillió amerikai halt meg.

Kanada

 • Azok, akik a COVID-19 vírus hosszú távú hatásaitól szenvednek, náluk körülbelül egy évvel később fennáll annak a veszélye, hogy autoimmun betegséget kapjanak.

USA

 • Több mint két év Covid-19-cel való együttélés után megtanulunk alkalmazkodni a betegséggel küzdő világhoz. A járvány első két évében csaknem 15 millióval többen haltak meg világszerte, mint amennyi normális időkben az elhalálozási átlag.
 • Egy új kisérletsorozat szerint az emberi populáció nagy része beoltott az első generációs vakcinákkal vagy fertőzött SARS-CoV-2-vel, fontos, hogy a kombinált vakcinázási megközelítésünket is értékeljük, mint emlékeztető oltást állatmodellekben vagy már meglévő immunitással rendelkező emberekben.

Németország

 • A Paxlovid vírusellenes gyógyszerrel Joe Biden elérte, hogy gyorsabban felépüljön, Anthony Fauci és Karl Lauterbach is szedte, mégis alig írják fel az orvosok így aligha játszik szerepet a német hétköznapokban.

Izrael

 • Két antitest láthatóan ártalmatlanná teheti a koronavírus minden korábban ismert változatát. A trükk: A vírus egy olyan részéhez kötődnek, amely a mai napig alig mutálódott.
 • A Bar-Ilan Egyetem új tanulmánya szerint a 10 leggyakrabban jelentett tünet közül nyolcat 50-80%-kal ritkábban jelentettek azok körében, akik legalább két adag oltást kaptak.
 • Nuvaxovid-oltást a Novavax cég fejlesztette ki egy olyan vakcina, amely mRNS-en alapuló védőoltás a világjárvány súlyos szövődményei ellen.

USA

 • Az Egyesült Államok egészségügyi tisztviselői jóváhagyták a COVID-19 vakcinák frissítéseit, amelyek az omicron változat legújabb törzseit célozzák meg. A módosított emlékeztető oltások a következő napokban válhatnak elérhetővé.

EU

 • Az EU szabályozó hatósága jóváhagyta a BioNTech-Pfizer és a Moderna omicron elleni vakcinákat.

USA

 • Egy új tanulmány azt mutatja, hogy a BA.1 és BA.2 omicron alvariánsok mutációi megváltoztatják a tüskefehérje szerkezetét.
 • A tudósok most kezdik megérteni, hogy bizonyos mutációk miért teszik fertőzőbbé a variánsokat, például az omikront, vagy halálosabbá, mint a delta.
 • A SARS-CoV-2 koronavírus meglehetősen sokoldalú, számos változata és alváltozata létezik. Az omikron variáns önmagában  több mint 130 alvonallal rendelkezik.

Nagy Britannia

 • Mivel az újrafertőződés valószínűsége kicsi, de nem lehetetlen, a Bathi Egyetem Kémia Tanszékének oktatója, Squires szerint érdemes kinyitni egy ablakot és tartani a távolságot, miközben COVID-pozitív szeretteivel van együtt és óva intett attól, hogy immunhiányos rokonaival találkozzon, amikor a partnere még mindig pozitív. 

Németország

 • Két évvel a világjárvány után a kutatók még mindig azon dolgoznak, hogy mi okozza a hosszú COVID-t, miért kapja meg egyesek, mások miért nem, és mit tegyenek ellene.

USA

Olaszország

 • Egy olaszországi férfi tesztje egyszerre pozitív SARS-CoV-2-re, majomhimlőre és HIV -re is pozitív volt júliusban, miután védekezés nélkül szexelt egy spanyolországi utazása során. a Journal of Infection című folyóiratban jelent meg a múlt héten.

USA

 • Az őszi fenyegető koronahullám ellenére még mindig nem tudni, mikor lesz elérhető az Omicronra adaptált oltóanyag – és azt sem melyik altípus ellen véd. 

Németország

 • Együtt kell élnünk a Sars-CoV-2-vel. A kutatók azt gyanítják, hogy az evolúció egyre ártalmatlanabb változatokat fog előállítani a jövőben.

USA

 • A Pfizer Inc. vezérigazgatója, Albert Bourla hétfőn elmondta, hogy COVID-19-tesztje pozitív lett, és nagyon enyhe tüneteket tapasztal.

Észak Korea

 • Kim Yo-jong, Kim Dzsongun vezető befolyásos nővére azzal vádolja Dél-Koreát, hogy az országában okozta a Covid-19 járványt, amely hivatalosan 4,8 millió fertőzést regisztrált, és mindössze 74 ember halt meg. 🙂

Németország

 • A németországi egészségügyi hatóságok 24 órán belül további 170 halálesetet számoltak össze a koronavírus miatt. Az új fertőzések száma alig 80 ezer alá esett.
 • A BioNTechnél a tervek szerint augusztusban megkezdődik az adaptált Omicron vakcina klinikai vizsgálata.

Hollandia

 • Minden nyolcadik COVID-19-fertőzött felnőtt szenved hosszú távú tünetektől, amelyeket „hosszú COVID”-tünetként váltak ismertté – például a szaglás vagy az ízlelés elvesztése, a testfájdalmak és a légzési nehézségek – a fertőzés után hónapokkal. egy új tanulmány Hollandiából. 

Németország

USA

 • Biden amerikai elnök ismét izolálta magát otthon egy újabb pozitív koronateszt miatt. Az ismételt fertőzés hátterében a 79 éves elnök által szedett gyógyszer áll.

Izrael-Oroszország

 • A halálozás valószínűsége 50%-kal magasabb a súlyos D-vitamin-hiányban szenvedő COVID-betegeknél, míg a jó vitaminszintű betegeknél ez a valószínűség 5%-ra csökkent.

Németország

 • A nyári hullám kisebbnek tűnik, mint az előző hullám. Vagy csak kevesebb fertőzést észlelnek? Mit lehet tudni a be nem jelentett esetek számáról, és valóban probléma lesz-e?

USA

 • Az interferonok lényegében a szervezet immunrendszerének frontvonalában harcolnak a behatoló kórokozók ellen. De az olyan későbbi változatok, mint az Omicron, ellenállnak nekik.
 • Két új tanulmány azt mutatja, hogy a COVID-19 két különböző zoonózis-fertőzés következtében terjedt át az emberekre a Huanan Marketen.

Izrael

 • A gyerekek közel 6%-a számolt be hosszú COVID-tünetekről 90 nappal a fertőzés után.

Ausztria

 • Azt tervezik, hogy a jövőben koronafertőzöttekre csak forgalomkorlátozás vonatkozzon. Ennek megfelelően a megfertőződött maszkban szinte bárhol szabadon mozoghat. A tilalom csak bizonyos helyeken lesz érvényben (kórházak, gondozási és fogyatékkal élő intézmények, óvodák, általános iskolák és óvodai gondozási központok), az ott dolgozókra azonban nem vonatkozna.

Nagy Britannia

 • Csaknem 3,5 millió ember, vagyis minden 18. ember fertőződött meg a Covid vírus Omicron mutációjának BA 4 és BA 5 alfajával. Egy héttel ezelőtt még minden 25. ember volt fertőzött a vírussal.
 • Egy új tanulmány szerint a várandós anyák hétszer nagyobb valószínűséggel szülnek koraszülöttet, ha terhességük késői szakaszában kapják el a Covid-19- et.

Németország

 • A Robert Koch Intézet jelentése szerint az elmúlt 24 órában a regisztrált koronavírus fertőzéstől  elhunytak száma 136. A jelentés szerint nem kizárható, hogy ismét határozott intézkedésekre lesz szükség.

USA

Németország

 • Kissé csökkent az új fertőzések száma az előző héthez képest. A hétnapos előfordulási gyakoriság is csökken. A Robert Koch Intézet azonban figyelmeztet: jelenleg nem minden esetet rögzítenek.

Izrael

 • Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala által csecsemők és kisgyermekek számára engedélyezett Pfizer és Moderna vakcina különösen a súlyos krónikus betegségek kockázatának kitett gyermekek és az immunrendszert gyengítő kezelés alatt álló gyermekek számára ajánlott .

Németország

 • Németországban jelentős mértékben alulregisztrálták a covid elleni oltás mellékhatásait. Az egészségbiztosító két és félmillió beteg számolt be a covid oltás mellékhatásairól.

IZRAEL

 • A krónikus betegségek miatt legyengült immunrendszerű betegek és azok,
  akik olyan gyógyszereket szednek, amelyek csökkentik a szervezet védekező- képességét a behatoló kórokozókkal szemben, ki vannak téve a krónikus fertőzés kockázatának, és számos erősen mutált koronavírus-változatot fejlesztenek ki.

USA

 • Egy  tanulmány megállapította, hogy a lámából származó nanotestek felhasználhatók belélegezhető spray kifejlesztésére a COVID-19 és más vírusos betegségek leküzdésére.
 • Megkezdődik a COVID-19 hatodik hulláma, súlyosabb betegekkel és több halálesettel.

Németország

 • Eddig nyáron mindig majdnem szünet szünetet tartott a koronavírus járvány, idén nem. A BA.5 omikron altípus, amely ügyesen megkerüli az immunrendszert, a hibás. Valójában közel sem olyan ártalmatlan a vele való fertőzződés, mint azt az enyhének hitt tünetek mutatják.
 • 20 százalékkal több az újonnan fertőzött, 30 százalékkal több az intenzív terápiás beteg: az új BA.5-ös változat következményei észrevehetők Németországban. Ennek jelentős következményei lesznek a koronavírus elleni védőoltási kampányra nézve. A járvány jelenlegi lefolyásának átmeneti állapota ismét nem sok jót ígér.

USA

 • Egy új kutatás szerint a nőknél 22%-kal nagyobb az esélye annak, hogy a hosszú COVID-t kifejlesszék, mint a férfiaknál. Azt is megállapították, hogy a nemek eltérő tüneteket tapasztalnak.

Kína

 • Sanghaj a közelmúltban enyhített a súlyos COVID-korlátozásokon, de  ragaszkodott a „dinamikus nulla COVID” politikához, amelynek célja az átviteli láncok mielőbbi leállítása.

Németország

 • Egy német tanulmány megállapította, hogy a magasabb nitrogén-dioxid-szintű megyékben élőknél nagyobb a kockázata annak, hogy intenzív ellátásra és gépi lélegeztetésre van szükségük, ha COVID-19-fertőzöttek.

USA

 • Megbízhatóbban tudja kimutatni kutyája a COVID-19-et, még a tünetmentes eseteket is, mint egy gyorsteszt?
 • A Pfizer Paxlovid csökkenti a COVID kockázatát időseknél, függetlenül a vakcina státuszától.
 • A New York-i Mount Sinai School of Medicine-ben lefolytatott és a Nature folyóiratban publikált, lektorált kutatás megállapította, hogy egereknél az akut stressz káros lehet a fertőzések, különösen a COVID-19 elleni küzdelemben, és növeli a halálozás valószínűségét. 

Izrael

 • Az izraeli Virusight cég eszköze 20 másodperc alatt nyálmintából észleli a COVID-19-et.

USA

 • A COVID-19- ben vagy a multiszisztémás gyulladásos szindrómában (MIS-C) átesett gyermekek nem védettek az Omicron SARS-CoV-2 variánssal szemben, de azok, akiket beoltottak, igen – állapította meg a Boston Children’s Hospital kutatói által vezetett új tanulmány.
 • Azok, akik már átestek a COVID-19 fertőzésen, kétszeresen nagyobb a kockázata a légúti megbetegedéseknek vagy a tüdőembólia kialakulásának – állapítja meg egy (CDC) által közzétett új tanulmány.

Izrael

 • Az egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a COVID-19-re pozitívan igazolt személlyel egy térben élőknek többé nem kell izolálniuk.

Németország

 • A Robert Koch Intézet adatai szerint a hétnapos incidencia csaknem 30 százalékkal csökkent az előző héthez képest, jelenleg 262,6. A lakosságot fenyegető kockázat azonban továbbra is magasnak minősül.

USA

 • Az Egyesült Államokban hivatalosan is meghaladta a Covid 19 fertőzéstől elhunytak száma.

Észak Korea

 • A múlt héten először bejelentett COVID-19 hullám az oltások hiánya, a nem megfelelő egészségügyi infrastruktúra és a potenciális élelmiszerválság miatt már 200.000 öt napon túli „lázas” betegről számol be. A 25 millió lakosú ország megtagadta a külső segítséget és zárva tartja határait.

Nagy Britannia

 • Az Oxfordi Egyetem új tanulmánya megállapította, hogy azoknál a COVID-19-betegeknél, akik ösztrogén hormonpótló kezelésben részesültek a diagnosztizálást követő hat hónapon belül, csökkent a betegség okozta halálozás.

USA

 • A Pfizer COVID-19 vakcina csaknem 700.000 kórházi kezelést akadályozott meg. Egy azt is megállapította, hogy a vakcinával több mint 30 milliárd dollárt takarítottak meg az Egyesült Államok egészségügyi költségein, és több mint 40 milliárd dollárt a termelékenységkieséstől.

Izrael

 • 2021-ben a COVID-19 miatt kórházba került terhes nők 93%-a nem volt beoltva – közölte a statisztikát egy új tanulmány.

Észak Korea

 • Legalább egy COVID-19-fertőzött ember meghalt Észak-Koreában, és több százezren mutatkoztak lázas tünetek – közölte pénteken az állami média, utalva a járvány első megerősített országos kitörésének lehetséges súlyos mértékére.
 • Észak-Korea bejelentette az első COVID-19-járványt, és elrendelte a zárolást. A COVID-fertőzések első nyilvános beismerése rávilágít a súlyos válságra egy olyan országban, amely nem hajlandó elfogadni a nemzetközi segítséget az oltással kapcsolatban, és lezárta határait.

Izrael

 • A harmadik dózis becsült hatékonysága a PCR-rel megerősített fertőzéssel szemben 85,6% volt a két adaghoz képest – állapították meg a Sheba kutatói.

Nagy Britannia

 • A Cambridge-i Egyetem és az Imperial College London kutatói az eClinical Medicine tudományos folyóiratban tették közzé, hogy a COVID-19 súlyos esetei hosszan tartó károsodást okozhatnak az emberi szervezetben, az agyra gyakorolt ​​​​hatása pedig olyan súlyos következményekkel járhat, hogy az akár 20 éves öregedésnek felel meg – állapította meg az új tanulmány.

Izrael

 • Az izraeli Ben-Gurion University of the Negev új tanulmánya szerint míg a Delta vírus eltüntette az azt megelőző változatokat, az Omicron nem számolta fel a Delta variánst.

USA 

 • A Pfizer Inc., PFE.N pénteken azt közölte, hogy egy kiterjedt vizsgálat megállapította,  a COVID-19 orális vírusellenes Paxlovid-kezelése nem volt hatékony a koronavírus-fertőzés megelőzésében olyan embereknél, akik vírusfertőzöttekkel élnek együtt.

Németország

 • Több mint két évvel a járvány kezdete után a különböző államok ragaszkodnak sajátos útjaikhoz: egyesek továbbra is rendszeresen tesztelnek, mások nem teszik meg teljesen – van ahol kötelező és van ahol nem az a zárt térben való maszkviselés. 

USA

 • A poszttraumás stressz zavar (PTSD) nem csak a háborús veteránoknál fordul elő. A Colorado Egyetem Orvostudományi Karának kutatói által vezetett új tanulmány szerint, amelyet hétfőn tettek közzé a  JAMA Internal Medicine lektorált tudományos folyóiratban, az intenzív osztályon COVID-19-fertőzött betegek családjai hasonló tapasztalatokkal néznek szembe, mint az önkontroll elvesztése, a szorongás, a depresszió. és a PTSD, amelyben a kutatók „második közegészségügyi válságnak” neveznek.
 • Az Egyesült Államok COVID-19 halálozási adatainak elemzése kimutatta, hogy a felnőttek halálozásának egynegyede megelőzhető lett volna vakcinákkal.

Európai Unió

 • A magas fertőzési potenciállal rendelkező helyeken, így a kórházakban és az idősek otthonában továbbra is szükség lesz maszkra.

USA

 • Az Illinois Urbana-Champaign Egyetem kutatói szerint egy hordozható, gyors COVID-teszt meg tudja különböztetni akár öt különböző vírus, vírustörzs és variáns változatokat egyetlen nyálmintából. Az eljárás pontosabb és sokkal olcsóbb, mint a PCR teszt.

Németország

 • Előfordul, hogy a Covid 19 tombol egy családban, és mindenki megbetegszik – csak egy ember nem. Az immunológusok megvizsgálják, hogy egyes emberek természetes módon immunisak-e. Vagy hogy van-e kereszt-immunitás mögötte.
 • Mintegy harmadára csökkent a fertőzések és a halálesetek száma az előző hét adataihoz képest.

WHO

 • A világ lakosságának nagyjából 64,8%-a kapott legalább egy adag COVID-oltást, bár az alacsony jövedelmű országokban az emberek 14,8%-a kapott legalább egy adagot.

USA

 • A koronavírus elleni oltás negyedik adagja jelentősen csökkentette a fertőzések és a súlyos megbetegedések esélyét a 60 éves és idősebb betegeknél a Clalit Health Services és a Harvard Egyetem szakértői által lektorált tanulmánya szerint, amelyet a The New England Journal of Medicine publikáltak.
 • A Moderna Inc. pénteken közölte, hogy visszahívja a szerződéses gyártója, a Rovi által gyártott 764.900 adag COVID-19 oltóanyagot, miután egy injekciós üvegetben szennyeződést találtak. Ezen tételeket a Moderna januárban Norvégiába, Lengyelországba, Portugáliába, Spanyolországba és Svédországba szállították.

Németország

 • A Covid-19 számos szervet megtámadhat, beleértve a májat is. A kutatók azt találták, hogy a vírus jelentősen megváltoztatja a sejtprogramokat, és másodlagos betegségekhez vezethet a szervben.

USA

 • Kevesebb ember kerül kórházba Covid-19 miatt az Egyesült Államokban, mint a járvány bármely más pontján, de a kórházak és a személyzet továbbra is érzi a feszültséget.
 • Egy szerdán közzétett tanulmány szerint a Pfizer PFE.N/BioNTech 22UAy.DE COVID-19 vakcinát kapott 5-11 éves gyermekek 68%-kal kisebb valószínűséggel kerültek kórházba az Omicron hullám idején az Egyesült Államokban, mint a be nem oltott gyermekek.
 • Az FDA engedélyezte a második emlékeztető oltóadagot a fiatalabb, legyengült immunrendszerű emberek számára – a 12 éves és idősebbek számára a Pfizer/BioNTech oltás és a 18 év felettiek a Moderna vakcina esetében.

Izrael

 • A Clalit Health Services új tanulmánya szerint a negyedik koronavírus-oltás 78%-kal csökkentette a COVID-19 okozta halálozások számát a 60-100 éves felnőtteknél.

Nő a Covid halálozás Kínában, de csak “normális mértékben”

Nyilatkozott a kínai járványt felügyelő országos egészségügyi hatóság egyik tagja az állami televíziónak. A társas oldalakon viszont arról számolnak be a kínaiak, hogy a kórházakat elárasztották a pandémia páciensei Sanghajban és sok más nagyvárosban. A járvány tetőzése a Holdújév idején várható.

“A járvány csúcs, melynek tanúi vagyunk Kínában, nemzetközi összehasonlításban egyáltalán nem szokatlan” – ezzel a nem túlságosan konkrét megállapítással szolgált a központi televízióban az országos járványügyi hatóság képviselője. Az Amerika Hangja pekingi tudósítója megkereste az egyik nagy kórház igazgatóhelyettesét, aki konkrétabb részleteket közölt. Tong doktor két nagy pekingi kórházban ellenőrzi a Covid vírus elleni küzdelmet, amely azt követően vált drámaivá, hogy a kormány felszámolta a zéró tolerancia politikáját.

“A fertőzöttek 3-4% jut el a súlyos vagy kritikus fázisba abban a két kórházban, melyet én felügyelek”

– mondja a kínai orvos. Őszintén bevallja, hogy a járvány méreteiről halvány fogalma sincs, de nem is lehet, mert a hatalom megszüntette a kötelező PCR tesztet. Kína egy időre le is állt a Covid adatszolgáltatással, ezt a WHO is kifogásolta.

Peking hétfőn 3 Covid halálozást jelentett, ez nem túlságosan sok a 20 milliós városban. A baj az, hogy a kínaiak szerint eddig összesen csak 5.253 ember veszítette életét a járványban az elmúlt három év során. Kevesen hiszik el, hogy az 1,4 milliárd lakosú országban, ahonnan a járvány elindult 2019 őszén csak ilyen kevesen haltak volna meg. Peking viszont azt állítja, hogy ez a zéró tolerancia politika eredménye.

A Reuters tudósítója bejutott a 25 milliós Sanghaj egyik nagy kórházába, ahol azt látta, hogy óriási a tömeg, amely Covid ellátásra várakozik. A kínaiak szorgosan tesznek fel erről képeket és videókat a társas oldalakra, de a szigorú cenzorok ezeket pillanatok alatt eltávolítják.

Az egyik ilyen videó például arról számolt be, hogy Hunan tartomány fővárosában, a 11 millió lakosú Csangsaban az egyes számú kórházban elutasítják a Covid pácienseket mondván, hogy a kórház megtelt.

Hivatalos adatok szerint ennek a kórháznak 1500 ágya van. A videóból az is kiderült, hogy sok orvosnak is Covid fertőzése van, de tovább dolgoznak, mert vészhelyzet áll fenn.

Más videók azt mutatják, hogy kilométeres sorok kígyóznak a krematóriumok előtt. A hatóságok közölték, hogy sok városban éjjel-nappal működnek a krematóriumok, de azt cáfolták, hogy tömegesen együtt hamvasztanák el a halottakat.

Sanghaj lakosságának 70%-a fertőzött

Ezt nyilatkozta a központi pártlapnak, a Zsenmin Zsipaonak az egyik sanghaji kórház igazgatóhelyettese.

“Ma 20-szor vagy 30-szor nagyobb a Covid fertőzöttség Sanghajban mint áprilisban és májusban volt” – mondta Csen Erzsen doktor. Áprilisban és májusban két hónapig le volt zárva Kína legnagyobb városa a járvány miatt. Ez visszavetette a gazdaságot, és komoly elégedetlenséget váltott ki, amely hozzájárult ahhoz, hogy a hatalom enyhített a zéró tolerancia politikán.

A Bloomberg tudósítója szerint naponta 25 ezer ember halhat bele a Covid járványba Kínában.

Tetőzés a Hold újév idején

Az előrejelzések szerint január 23-án érheti el a csúcsot a járvány Kínában, ahol ekkor már megkezdődik a legnagyobb hagyományos ünnep, a Holdújév, amikor körülbelül 500 millió kínai indul útnak egy hét alatt, hogy felkeresse rokonait szülőföldjén. A Covid miatt ezt az óriási mozgást erőteljesen korlátozta a hatalom az elmúlt időszakban. Minden bizonnyal most is erre lesz szükség hiszen nemcsak Sanghajban következhetett be, hogy a lakosság 70%-át elérte a Covid fertőzés.

Peking közben tiltakozik azellen, hogy polgárait PCR tesztnek vetik alá külföldön a repülőtereken és a kikötőkben.

Milyen hatásai voltak a járványnak az e-kereskedelemre?

Cikkünkben megmutatjuk, hogy az elmúlt időszak járványhullámainak hatásai hogyan érintették az elektronikus kereskedelmet.

Talán az egyértelműen kijelenthető, hogy egy jelentős paradigmaváltás zajlott le az utóbbi időszakban a fogyasztói magatartást és az élelmiszervásárlást tekintve, ami nem feltétlenül magától és önszerveződően jött létre. Kis irányítással és felsőbb körök vezényletével óriási értékesítési volumen volt tapasztalható a digitális térben, szinte minden területet figyelembe véve. Még a legjobb online nyerőgépek piacán is tetten érhető a kereslet növekedés, hiszen sokak az otthon töltött szabadidejüket efféle játékokkal ütötték el, ami eddig nem volt jellemző.

Szerkezeti átalakulások

Egyes források szerint sok fogyasztó először próbálkozott online élelmiszervásárlással a járvány idején. Az értékesítési trendek azt mutatják, hogy a fogyasztók kényelmesebben vásárolnak online élelmiszereket és bármilyen más terméket. Az online vásárlás fő oka a kényelem, ezt követi a biztonság és egészség, valamint egyéb tényezők. A fogyasztók díjakkal, a romlandó cikkek minőségével és választékával kapcsolatos aggodalmak, valamint az élelmiszerek azonnali igénye azonban a fő kihívások közé tartozik.

A COVID-19 az e-kereskedelmet a kiskereskedelem élvonalába helyezte. A világjárvány előtt az online vásárlások száma folyamatosan, évi 4,5 százalékkal nőtt világszerte. A kiskereskedelmi környezet azonban ebben az évben alaposan megváltozott, elsősorban a közegészség védelmét célzó mozgáskorlátozó intézkedéseknek és a fogyasztók növekvő preferenciájának köszönhetően a fizikai üzletek elkerülése érdekében. Azok a vállalkozások, amelyek képesek voltak alkalmazkodni a digitális platformokhoz, általánosságban virágoztak, míg a gyenge online stratégiákkal rendelkező hagyományos kiskereskedők megfogyatkoztak, és több prominens is csődöt jelentett.

Fizetési formátumok fejlődése és kiterjesztése

Az e-kereskedelem növekedése hozzájárult a kisvállalkozások és fogyasztók számára nyújtott digitális pénzügyi szolgáltatások növekedéséhez is. Az olyan szolgáltatásokat, mint a digitális fizetés, a hitel és a biztosítás, egyre gyakrabban kínálnak az értékesítési pontokon a nem pénzügyi vállalatok – ezt a tendenciát beágyazott finanszírozásnak nevezik. A beágyazott finanszírozás felfutása jelentősen javíthatja a kis- és középvállalkozások finanszírozáshoz való hozzáférését, csökkentve a költségeket és növelve a hatékonyságot a digitális gazdaságban.

Az elmúlt években az olyan platformok, mint az Alibaba, a Jumia és az Amazon, hasonló ívet követve vágtak bele a finanszírozásba: fizetési könnyítéssel bővítették platformjukat, majd ezeket a képességeket rajtuk túlra is kiterjesztették. A fizetésekre és tranzakciókra vonatkozó gazdag adatok lehetővé tették ezeknek a vállalatoknak, hogy szilárd hitelbírálati modelleket építsenek fel, és megkezdjék a hitelek és számos egyéb pénzügyi szolgáltatás nyújtását a kereskedőknek és a fogyasztóknak.

A pénzügyek beágyazásának trendje mára túlterjeszkedik az e-kereskedelemen túl – derül ki egy nemrég közzétett jelentésből. A mezőgazdasági értékláncokban, utazási platformokon és e-logisztikában működő digitális cégek hasonló mintát követnek, és vagy pénzügyi szolgáltatásokat vezettek be, vagy érdeklődést mutattak új pénzügyi ajánlatok kipróbálása iránt.

Hirtelen váltás maradandó következményekkel

A COVID-19 világjárvány számos bizonytalanságot fokozott, de egy tendencia egyértelművé vált: nagymértékben felgyorsította a digitális átvételt. A legtöbb országban nőtt az egyedi digitális vásárlók száma, néhány kivételtől eltekintve, ahol a zárolási szabályok minden típusú gazdasági tevékenységet korlátoztak, beleértve az e-kereskedelmet is. Az adatok jelentős növekedési rátákat mutatnak a legtöbb régióban, az Egyesült Államoktól Afrikáig és a Közel-Keletig, ami átformálja a fogyasztói magatartást és a vállalati működést.

Az online értékesítés ma már nem lehetőség, hanem szükségszerűség a hagyományos vállalkozások számára.

Fogyasztói oldalon a COVID-19 válság a kereslet strukturális eltolódását idézte elő a digitális kereskedelem irányába, amely valószínűleg az elkövetkező években is folytatódni fog. Számos új platform vált jelentőssé Afrika, Ázsia és Latin-Amerika feltörekvő piacain, új üzleti modelleket fogadva el, és elősegítve az általános környezet versenyképesebbé válását. A válság pedig lehetőségeket nyithat meg a második generációs „niche” platformok előtt, amelyek olyan meghatározott piaci szegmensekben működnek, amelyek hagyományosan ki vannak zárva a nagy e-kereskedelmi platformokból. Például Kenyában a mezőgazdasági értéklánc-platform, a Twiga Foods együttműködött a Jumia Kenya e-kereskedelmi platformmal, hogy különféle gyümölcs- és zöldségkosarakat értékesítsen közvetlenül a fogyasztóknak. Brazíliában egy kezdeményezés lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy egy egyszerűsített fizetési megoldással keressenek meg és vásároljanak termékeket a környékükön lévő kisvállalkozásoktól. Az még nem látható, hogy az ebben az időszakban megjelenő kezdeményezések közül mennyi konszolidálódik, hogy hosszú távon életképes piaci megoldássá váljon.

Emelkedő tendencia néhány kérdést előrevetítve

De az előttünk álló út nem mentes kihívásoktól. A digitális fizetési infrastruktúra – beleértve a mobil- és bankügynöki hálózatokat is – kritikus fontosságú az e-kereskedelemnek az alulszolgált szegmensek felé történő terjeszkedéséhez. A legtöbb platformon megnövekedett a digitális fizetés használata, különösen a digitális pénztárca – egy olyan fizetési rendszer, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy biztonságos, azonnali tranzakciókat hajtsanak végre készpénz használata nélkül. Afrikában a Jumia bevezette a digitális fizetés használatát olyan országokban, mint például Kenya, mivel ideiglenesen megszüntette az utánvétes fizetést. Az argentin Mercado Pago erőteljes növekedést ért el mind a digitális fizetések elterjedtsége, mind a tranzakciók mennyisége tekintetében.

A digitális fizetés előnyei nyilvánvalóvá váltak az alacsony mobilpénz-penetrációjú és/vagy nem jól kiépített ügynöki hálózatokkal rendelkező országokhoz képest. Például bizonyos helyeken néhány platformnak le kellett állítania a mobilfizetést, mert az ügynökhálózat zavarai megnehezítették a helyzetet.

A józan ész veresége

Az osztrákok szombaton az utcára vonultak, hogy tiltakozzanak az újonnan bejelentett országos zárlat és a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tétele ellen. Tüntetők gyűltek össze Németországban, Olaszországban és Svájcban. Előző este Hollandiában lázadók tüzet gyújtottak Rotterdam utcáin, és rendőrökre támadtak a Covid-intézkedések elleni felvonuláson.

Alig másfél évvel azután, hogy Európán a koronavírus pusztítón söpört végig, szigorú lezárásokra késztetve a hatóságokat, az öreg kontinens ismét a világjárvány epicentruma. Ahogy a megfertőződések száma növekszik a kormányok kénytelenek ismét bevezetni a közéletet korlátozó intézkedéseket, és bevezetni az oltások felvételének egyre szélesebb körben való kötelezővé tételét. Ezzel szinte egyidőben az oltási szigorítások elleni tiltakozások is megszaporodtak.

A fertőzések rohamosan szaporodó száma miatt a kormányok ugyan megduplázták a védőoltások mennyiségét, beleértve az emlékeztető oltásokat is, de ez nem hozta meg az eddigi oltásellenesek oltás iránti kedvét.

Az önkéntes „oltakozási” szándék hiánya miatt mind több országban kénytelenek áttérni a kötelező intézkedésekre, vagyis elfogy a türelem azokkal az emberekkel szemben, akik ellenállnak a józan belátásnak.

Úgy tűnik, mindkét oldalon nő a frusztráció a nyilvánosság körében. Bár a közelmúltban az oltásellenes tiltakozások elhaltak olyan országokban, mint Franciaország és Olaszország, fellángoltak Hollandiában, ahol háromhetes részleges zárlat van érvényben a koronavírus-fertőzések negyedik hullámának megfékezésére.

Európában a legmagasabb a megbetegedések koncentrációja a kontinens középső részén: Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában átlagosan napi 10.000 körüli az új megbetegedések száma, Magyarországon és Horvátországban hasonlóan mint  Hollandiában és Belgiumban meredeken nő a napi fertőzésszám.

Péntek este a rotterdami rendőrök figyelmeztető lövéseket adtak le és vízágyúkat használtak több száz tüntető ellen, akik az ország járványügyi korlátozásai miatt tüntettek. Hét ember megsérült, és több tucatnyian randalírozót letartóztattak.

A város polgármestere, Ahmed Aboutaleb „erőszakorgiának” minősítette az eseményeket.

Bécsben is összetűzések törtek ki a rendfenntartókkal, amikor szombaton több ezren tiltakoztak a februárban életbe lépő kötelező oltás elrendelése és a hétfőn kezdődő országos zárlat miatt.

Ezek az intézézkedések, amelyeket pénteken jelentettek be, még néhány hónapja széles körben elképzelhetetlennek tűntek a nyugati demokráciában a járvány megfékezésére.

Az osztrák populista Szabadságpárt, amely szombati tiltakozásra szólított fel, azokat a diktatúrában érvényesített szabályokhoz hasonlította.

A szomszédos Németországban, ahol az elmúlt hetekben drámai mértékben megugrott a megbetegedések száma, főként a gyermekek, a tinédzserek és a be nem oltott felnőttek körében,

kijárási korlátozást rendeltek el ott, ahol a legmagasabb a fertőzési szint. Az oltatlanok számára egyéb korlátozások is érvényben vannak.

Portugáliának új zárlati korlátozásokkal is szembe kell néznie – jelentette ki az ország miniszterelnöke pénteken, a Cseh Köztársaság pedig, amely a világjárvány kezdete óta a legnagyobb esetszámmal „büszkélkedhet”, hétfőtől megköveteli az oltási igazolást vagy a közelmúltban a vírusból való felépülés igazolását, hogy polgárai bizonyos szolgáltatóhelyekre bemehessenek.

Hollandiában a kormány bejelentette, hogy olyan törvényt akar bevezetni, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy kizárják a be nem oltott embereket, még akkor is, ha a teszt negatív.

Magyarország kormánya a negyedik hullám felívelésekor a nehéz és népszerűtlen döntéseket másokra hárította át – olyanokra, akik ehhez csak felhatalmazással, de járványügyi hozzáértéssel nem rendelkeznek. nem beszélve a szélsőjobbtól is jobbra helyezkedő fasisztoid pártról, a „Mi Hazánk” szélsőségeseiről, akik szítják a tüzet az oltás és nemoltás tábora között.

Foszlányaim – Az oltás szabadságharcosai

0

„Én egy olyan országot szeretnék (szerintem nem vagyok egyedül) ahol szabadon dönthetek afelől, hogy oltatom-e magam vagy sem, és nem ér semmilyen hátrány azért, mert nem szeretném az oltást.” 

Ilyen és ehhez hasonló „szabadságharcosokkal” van tele a Facebook.

Nekik üzenném, hogy az egyén szabadsága addig terjed, amíg nem korlátozza mások szabadságát. Azzal, hogy nem oltatja be magát a közösséget és egyben az egyén szabadságát veszélyezteti.

Szóval rendelkezz szabadon magaddal, de ne én fizessem a számládat. Uff.

Soha ennyien nem haltak bele a vírusjárványba

852 covid halottat jelentettek hivatalosan Moszkvában, amely napi rekord. Összesen a vírusjárvány halottainak száma meghaladja a 205 ezret. Ezzel Oroszország jelenleg a negyedik helyen áll, az USA, Brazília  és India után.

Putyin karanténban

A Moscow Times megerősíti, hogy minden oroszok elnöke saját maga kezdeményezte az elzárkózást, mert a környezetében oly sokan kapták meg a Covid 19 vírusfertőzést. Putyint az orosz vakcinával oltották be, legalábbis a nyilvánossággal ez közölték. Az orosz államfő ezzel akarta honfitársait ösztönözni az oltásra, de az akció nem sikerült. Az oroszok többsége továbbra is vírus és oltás szkeptikus maradt.

Oroszországban megkezdték az Astra-Zeneca brit-svéd vakcina gyártását is, de ezt csak exportra szánják. Orosz ember csakis orosz vakcinát kaphat, és csak reménykedhet benne, hogy elkerülheti a kórházat, ahol könnyebb meghalni mint életben maradni.

A miniszterelnök és a tizenharmadik havi nyugdíj

Szokásos pénteki rádiós interjújában a miniszterelnök megcsillogtatta a több mint 2 millió nyugdíjas választó előtt: nemcsak kétheti hanem akár egész havi nyugdíjat is kaphatnak!

Miért e lelkes ígéret? Mert Orbán fél a válaszás eredményétől ugyanis a magas infláció aláássa a legnagyobb választói csoport, a nyugdíjasok lojalitását. Ez a réteg Orbán Viktor leghűségesebb szavazója, a nemzeti együttműködés rendszerének politikai alapja, amely nélkül nemhogy kétharmad, de biztos győzelem sincsen. Ha viszont pontosan a választások előtt jelentős összeghez jut, akkor újra felfedezheti magának Orbán Viktort, aki „nyugodt nyugdíjas éveket ” garantál neki.

A járvány megmutatta, hogy mit gondol Orbán valójában a nyugdíjasokról

A Covid járvány legfőbb áldozatai ők voltak holott jobb egészségügyi ellátással meg lehetett volna menteni sokakat a több mint 30 ezer halott közül. Japánban sokkal kevesebb volt a halott egy 125 milliós országban mégiscsak belebukott a miniszterelnök a járvány kezelésbe. Nálunk mindenki már réges-régen hozzászokott ahhoz, hogy a hazai egészségügy messze elmarad az európai normáktól. Csakis az orvosok és ápolók áldozatkészsége miatt tartott ki a rendszer a járvány mélypontján. Új hullám érkezik, amely megtizedelheti a nyugdíjasokat. A kórházakban pedig mindenki szembesülhet a siralmas állapotokkal. A nemzeti együttműködés rendszerének a mérlege az egészségügyben és az oktatásban hihetetlenül gyenge, és nem véletlenül az. Az állam évtizedek óta elhanyagolja ezt a két kulcsfontosságú ágazatot. Utána pedig csodálkozik, hogy nem születik elég gyerek, és elöregszik a társadalom.

Orbán Ráhel levonta a tanulságot: három gyermekével Spanyolországba költözött…

Mai kérdés – Támogatná a kötelező védőoltás bevezetését a COVID 19 járvány mielőbbi leküzdése érdekében?

A koronavírus újabb variánsainak felbukkanása és terjedése miatt egyre több országban szigorítanak az oltási programon egyre több országban kiterjesztik azok körét, akiket köteleznek az oltások felvételére.

Olaszországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban, és legújabban az Egyesült Államokban is további szigorítások vezetnek be. Magyarországon a koronavírus-járvány további hullámainak megfékezése és a betegek védelme érdekében az egészségügyi dolgozók számára kötelező a védőoltás felvétele.

This poll is no longer accepting votes

Támogatná a kötelező védőoltás bevezetését CIVID 19 járvány mielőbbi leküzdéséért?

Miért van oly sok szövődménye a Covid-19 vírusnak?

Ezt a mesterséges vírust a kínaiak állították elő Vuhanban, és egyáltalán nem véletlenül szabadult ki onnan! Ezt állitja Thierry Schmitz francia doktor, aki szerint egy hagyományos vírusnak nincsen ilyen sok egymástól gyökeresen eltérő hatása! Ilyet csakis tudatosan állíthatnak elő méghozzá igen jól képzett szakemberek, akik a biológia hadviselés szakértői.

Vuhanban, ahol a laboratórium működik katonai irányítás alatt, a franciák építették ki a rendszer alapjait, majd sietve megtagadták azt. Thierry Schmitz doktor idézi a párizsi Le Figarot, mely szerint a kínaiak egyáltalán nem tartották be azt a szigorú protokollt, amelyet a hasonló laboratóriumok számára előírnak a világon mindenütt. A francia szakértők megdöbbenve tapasztalták Vuhanban, hogy a gyengén fizetett víruskutatók eladták a kisérleti állatokat a szomszédos piacon, hogy egy kis mellékesre tegyenek szert!

Az USA miért támogatta a vuhani laboratóriumot?

Bill és Melinda Gates alapítványa is finanszírozott ott víruskutatásokat, de rajtuk kívül a washingtoni egészségügyi minisztérium is adott pénzt a Vuhan 4 laboratóriumnak. Hivatalosan azért, hogy a járványok terjedését kutassák!

Vuhanban a híressé vált laboratóriumban több mint 1800 fajta vírust tenyésztenek és tárolnak – írja Thierry Schmitz francia doktor.

Talán nem véletlen, hogy épp Vuhanban tört ki a világméretű Covid-19 járvány…

Cui prodest?

Végül a francia orvos harmadik érve az, hogy megkérdezi: Kinek az érdekeit szolgálta a Covid-19 világméretű vírus válság? Kínáét, amely az egyetlen nagyhatalom volt, amely megúszta a visszaesést, és most minden esélye megvan, hogy az élre vágjon: hamarabb előzze meg az USA-t mint ahogy azt korábban gondolták! Állítja a francia orvos harmadik érvként.

Hasonló érvelést ad elő az amerikai hírszerzés is, de a kínaiak nemcsak cáfolnak hanem támadnak is: az USA-ban is van olyan biológiai laboratórium, amely Vuhanhoz hasonlóan a szigorúan tiltott biológiai hadviselést kutatja.

Peking szerint az USA azért fejlesztette ki a Covid-19 vírust, hogy végzetesen meggyengítse a tálibokat Afganisztánban. Épp ezért Afganisztánba telepítették a vírust. Onnan vihették be az amerikai katona sportolók Vuhanba, ahol világbajnokságot rendeztek múlt ősszel.

Miközben Biden elnök nemrég bejelentette: végképp kivonulnak Afganisztánból, a kínaiak gyorsan felajánlották az USA hadügyminiszterének, hogy találkozzanak egymással. Az USA egyelőre nemet mondott – szomorkodik a pekingi Global Times.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK