Vizsgálódik az Újszínház

0
604
Forrás: YouTube

Nem tudnak semmit, mert nem kaptak bejelentést az állítólag náluk történt zaklatásról – derül ki az Újszínház közleményéből. Ettől függetlenül vizsgálatot indítanak a Mihályi Győzőt ért vádról. A szakszervezet már le is zárta az ügyet. Az érintett „liberális támadást” lát.

Az Újszínház ma közleményt bocsátott ki a hét végén kipattant állítólagos zaklatási ügyről. Tegnap arra is fény derült, hogy egyik vezető színészük, Mihályi Győző lenne az elkövetője a 2016 elején történt ügynek.

A Dörner György vezette teátrum azt kötötte ki – bár ehhez törvényes joga nincs -, hogy csak akkor járulnak hozzá az ismertetéshez, ha az teljes terjedelemben „közlésre kerül”. Ezért most szöveghűen, a nyelvhelyességi hibákkal együtt tesszük közzé a közleményt.

„Az Újszínház részére 2019. december 6-án megkeresés érkezett Budapest Főváros Önkormányzata, mint Fenntartó részéről, hogy tájékoztatást kér egy vagy több 2016-ban elkövetett szexuális zaklatás ügyében. A Fenntartó képviselőjét szóban és írásban is tájékoztattuk, hogy ilyenről nincs tudomásunk.

Hivatalos bejelentés Színházunkhoz sem akkor, sem azóta nem érkezett. A sajtóban megjelent cikkek valóságtartalmát vitatjuk és visszautasítjuk.

A bejelentő személye, valamint a bejelentés tartalma számunkra ismeretlen, mivel mi is a sajtóból értesültünk, hogy a Fenntartó, valamint a Színházi Dolgozók Szakszervezete részére ilyen jellegű bejelentés történt. Mind a két intézménytől a mai napon tájékoztatást kértünk.

A mai napon rendkívüli társulati ülés alkalmával tájékoztattuk a társulatot, hogy az Etikai bizottság a sajtóban megjelent vádak miatt vizsgálatot indít. A társulatot biztosítottuk, arról, hogy amennyiben bárki bejelentést tesz, minden erővel az esetleges áldozatok megvédésére fog törekedni a színház.

Az Újszínház több szabályzattal is rendelkezik, mely lehetőséget biztosít az ilyen és ehhez hasonló ügyek bejelentésére, valamint kivizsgálására.

Szeretnénk megkérni a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a színház intézményét és tartózkodjanak a további feltételezéseken alapuló sajtóhírek megjelentetésétől.”

A Színházi Dolgozók Szakszervezete – amelynek elnöke Mihályi – etikai bizottsága gyorsan végzett is az üggyel. Mint közleményükben írják, múlt kedden „elektronikus levél érkezett a SzíDosz e-mail fiókjába. A neve elhallgatását kérő levélíró a SzíDosz elnökével kapcsolatban (a szakszervezeti elnöki tisztséget semmilyen szempontból nem érintő) bizonytalan feltételezéseket ír le.

A SzíDosz elnökségi tagjaiból alakult Etikai Bizottság előtt az Elnök Úr saját akaratából megjelent, válaszolt a kérdéseinkre. Álláspontja szerint a levélíró feltételezései nem felelnek meg a valóságnak.

Az Etikai Bizottság a leghatározottabban elítél mindenfajta zaklatást – színházban, és azon kívül. Ha bárkit, bármilyen zaklatás ér, sérelmével jogorvoslatért Bírósághoz fordulhat. Sérelmet szenvedett tagjainknak minden lehetséges eszközzel segítséget biztosítunk.

Ezzel az Etikai Bizottság a tevékenységét lezártnak tekinti.”

Mihályi Győző közben az ATV-nek adott interjút az etikai bizottsági meghallgatás után. Ebben azt mondja, hogy egyetlen  mondatát sem ismeri el a levélnek, és szerint egyébként is csak egy sértett emberről van szó, aki annak idején megpályázta Dörner helyét az igazgatói posztra.

A levelet nem a sértett írta, hanem egy elkövető, akinek szerinte semmi köze a dologhoz. „Elítélem magam is a zaklatást” – folytatta, majd hozzátette, hogy nagyra tartja a női nemet, és azt, hogy „egyetlen egy mondatát nem ismerem el, tiltakozom, rágalmazásnak és becsületsértésnek tartom.”

Emellett jogi lépéseken gondolkodik a színész. Mint mondta, az általa vezetett színész szakszervezeten belül létrejött etikai bizottság létrehozásában is szerepe volt.

Azt mondta, hogy

„nagyon erős politikai, liberális támadást érez”.

Változott a főváros irányításának összetétele és szerinte politikai harc folyik, hogy Dörner György ne töltse ki mandátumát. Ennek lett szerinte áldozata olyképpen, hogy a bejelentő ügyelő volt a színházban. Ez az ügyelő középiskolai végzettséggel pályázta meg Dörner helyét korábban, de azonnal kizárták, mert nem felelt meg a feltételeknek, és csupán egy sértett emberről van szó a művész szerint.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .