Kezdőlap Címkék Színházi zaklatás

Címke: színházi zaklatás

Újszínház: nem volt zaklatás

Az Újszínház vizsgálata nem talált arra utaló jelet, hogy megtörtént volna a feltételezett zaklatás a társulatban. Az eljárást lezárták és tájékoztatták a fenntartó fővárost.

Az Újszínházhoz december 6-án megkeresés érkezett Budapest Főváros Önkormányzata mint fenntartó, részéről, hogy tájékoztatást kér, mivel bejelentést kapott egy vagy több, 2016-ban elkövetett szexuális zaklatás ügyében, melyet egy akkor még névtelen bejelentő tett – ismerteti az előzményeket Facebook-oldalán a színház. Mint ismert, ezután kiderült, hogy a bejelentő Mihályi Győzőre, a társulat egyik vezető művészére utalt.

A színház vezetése december 9-én rendkívüli társulati ülés keretében tájékoztatta a társulatot, hogy etikai vizsgálat indul és ahogy eddig, ezután is van lehetőség bejelentést tenni, ha bárkit bármilyen zaklatás ér.

Az etikai vizsgálat a bejelentés és a színházi nyilvántartások összevetésével, a rendelkezésre álló iratok és írásbeli nyilatkozatok áttanulmányozása nyomán, továbbá meghallgatások alapján megállapította, hogy a bejelentésben több időbeli és tárgybéli pontatlanság van. A bejelentő maga se állítja, hogy az érintett színész szexuális zaklatást követett el,

nem is sértettként tette a bejelentést, hanem általa hallott információk alapján.

A vizsgálat során szexuális zaklatásra vonatkozó bizonyíték nem került elő,

ilyen cselekményt nem tárt fel a vizsgálat,

és hivatalos bejelentést sem akkor, sem azóta nem tett senki. Az Etikai Bizottság szerdán lezárta a vizsgálatot, és a színház a fenntartót ma írásban tájékoztatta.

A színház a továbbiakban nem kíván foglalkozni a sajtóban megjelenő híresztelésekkel, kizárólag a művészi munkára szeretne koncentrálni és kérjük a sajtó képviselőit, hogy ezt tartsák tiszteletben. Az Újszínház, valamint a társulat ezen üggyel kapcsolatban további nyilatkozatot nem kíván tenni.

Vizsgálódik az Újszínház

Nem tudnak semmit, mert nem kaptak bejelentést az állítólag náluk történt zaklatásról – derül ki az Újszínház közleményéből. Ettől függetlenül vizsgálatot indítanak a Mihályi Győzőt ért vádról. A szakszervezet már le is zárta az ügyet. Az érintett „liberális támadást” lát.

Az Újszínház ma közleményt bocsátott ki a hét végén kipattant állítólagos zaklatási ügyről. Tegnap arra is fény derült, hogy egyik vezető színészük, Mihályi Győző lenne az elkövetője a 2016 elején történt ügynek.

A Dörner György vezette teátrum azt kötötte ki – bár ehhez törvényes joga nincs -, hogy csak akkor járulnak hozzá az ismertetéshez, ha az teljes terjedelemben „közlésre kerül”. Ezért most szöveghűen, a nyelvhelyességi hibákkal együtt tesszük közzé a közleményt.

„Az Újszínház részére 2019. december 6-án megkeresés érkezett Budapest Főváros Önkormányzata, mint Fenntartó részéről, hogy tájékoztatást kér egy vagy több 2016-ban elkövetett szexuális zaklatás ügyében. A Fenntartó képviselőjét szóban és írásban is tájékoztattuk, hogy ilyenről nincs tudomásunk.

Hivatalos bejelentés Színházunkhoz sem akkor, sem azóta nem érkezett. A sajtóban megjelent cikkek valóságtartalmát vitatjuk és visszautasítjuk.

A bejelentő személye, valamint a bejelentés tartalma számunkra ismeretlen, mivel mi is a sajtóból értesültünk, hogy a Fenntartó, valamint a Színházi Dolgozók Szakszervezete részére ilyen jellegű bejelentés történt. Mind a két intézménytől a mai napon tájékoztatást kértünk.

A mai napon rendkívüli társulati ülés alkalmával tájékoztattuk a társulatot, hogy az Etikai bizottság a sajtóban megjelent vádak miatt vizsgálatot indít. A társulatot biztosítottuk, arról, hogy amennyiben bárki bejelentést tesz, minden erővel az esetleges áldozatok megvédésére fog törekedni a színház.

Az Újszínház több szabályzattal is rendelkezik, mely lehetőséget biztosít az ilyen és ehhez hasonló ügyek bejelentésére, valamint kivizsgálására.

Szeretnénk megkérni a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a színház intézményét és tartózkodjanak a további feltételezéseken alapuló sajtóhírek megjelentetésétől.”

A Színházi Dolgozók Szakszervezete – amelynek elnöke Mihályi – etikai bizottsága gyorsan végzett is az üggyel. Mint közleményükben írják, múlt kedden „elektronikus levél érkezett a SzíDosz e-mail fiókjába. A neve elhallgatását kérő levélíró a SzíDosz elnökével kapcsolatban (a szakszervezeti elnöki tisztséget semmilyen szempontból nem érintő) bizonytalan feltételezéseket ír le.

A SzíDosz elnökségi tagjaiból alakult Etikai Bizottság előtt az Elnök Úr saját akaratából megjelent, válaszolt a kérdéseinkre. Álláspontja szerint a levélíró feltételezései nem felelnek meg a valóságnak.

Az Etikai Bizottság a leghatározottabban elítél mindenfajta zaklatást – színházban, és azon kívül. Ha bárkit, bármilyen zaklatás ér, sérelmével jogorvoslatért Bírósághoz fordulhat. Sérelmet szenvedett tagjainknak minden lehetséges eszközzel segítséget biztosítunk.

Ezzel az Etikai Bizottság a tevékenységét lezártnak tekinti.”

Mihályi Győző közben az ATV-nek adott interjút az etikai bizottsági meghallgatás után. Ebben azt mondja, hogy egyetlen  mondatát sem ismeri el a levélnek, és szerint egyébként is csak egy sértett emberről van szó, aki annak idején megpályázta Dörner helyét az igazgatói posztra.

A levelet nem a sértett írta, hanem egy elkövető, akinek szerinte semmi köze a dologhoz. „Elítélem magam is a zaklatást” – folytatta, majd hozzátette, hogy nagyra tartja a női nemet, és azt, hogy „egyetlen egy mondatát nem ismerem el, tiltakozom, rágalmazásnak és becsületsértésnek tartom.”

Emellett jogi lépéseken gondolkodik a színész. Mint mondta, az általa vezetett színész szakszervezeten belül létrejött etikai bizottság létrehozásában is szerepe volt.

Azt mondta, hogy

„nagyon erős politikai, liberális támadást érez”.

Változott a főváros irányításának összetétele és szerinte politikai harc folyik, hogy Dörner György ne töltse ki mandátumát. Ennek lett szerinte áldozata olyképpen, hogy a bejelentő ügyelő volt a színházban. Ez az ügyelő középiskolai végzettséggel pályázta meg Dörner helyét korábban, de azonnal kizárták, mert nem felelt meg a feltételeknek, és csupán egy sértett emberről van szó a művész szerint.

Újszínházas zaklató megnevezve

Az Újszínház vezető színésze, Mihályi Győző a legújabb zaklatási vád alanya. Az általa vezetett szakszervezet hétfőn kezd vizsgálatba.

A Színházi Dolgozók Szakszervezete az elnökét érintő bejelentés kivizsgálására Etikai Bizottságot hozott létre, amely első ülését 2019. december 9-én tartja. A vizsgálat eredményéről a bizottság tájékoztatni fogja a nyilvánosságot – tudatták közleményben az Újszínházban kipattant zaklatási ügyben. A szakszervezet elnöke Mihályi Győző.

Szombaton derült fény arra, hogy egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész lehet az érintett, míg a vélt áldozat az intézmény nem színész alkalmazottja. Az eset még 2016 elején történt.

Dagad a színházi tiltakozás

Vezető színészek és direktorok videóban, valamint a színművészeti egyetem tanárai írásban tiltakoznak a kulturális életet és s színházakat érintő kormányzati tervek ellen. A nagy érdeklődés miatt a hétfői tüntetés helyszíne megváltozott.

Akkora az érdeklődés a hétfői tüntetés iránt, hogy a Városháza helyett kissé odébb, a Madách térre várják a szervezők a szimpatizánsokat este hatra – tudatta a Katona József Színház.

Eközben vezető színészek egész sora videónyilatkozatban tiltakoznak a Nemzeti Kulturális Alap megszüntetése (átalakítása) ellen, amelynek sorában az önkormányzati-állami vegyes finanszírozású színházak felett venné át az ellenőrzést a kormány.

A videóban megszólal Ónodi Eszter, Borbély Alexandra és Nagy Ervin, a Katona József Színház művészei, Pogány Judit, Gálffi László és Nagy Zsolt, az Örkény Színház színészei, valamint Mácsai Pál, a színház igazgatója, a Radnóti Színházat harminc évig vezető Bálint András és a jelenlegi igazgató, Kováts Adél, a független színházi vezető Pintér Béla, valamint Péterfy Bori.

A várható elítélő mondatok mellett Pogány Judit fogalmazott a leghatásosabban.

„Én már színész voltam a 60-as, 70-es, 80-as években is. Harminc év demokrácia után nem gondoltam, hogy egyszer ugyanúgy fogom érezni magam, mint akkor”.

A videó itt megtekinthető.

Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai határozottan visszautasítjuk azokat a feltételezéseket és vádakat, amelyek az egyetemünk működésének tisztességét és szakszerűségét megkérdőjelezik – ezt már az egyetem bocsátotta közre. Gothár Péter ügyét, melyet az egyetem Etikai Bizottsága jogszerűen vizsgál, ürügyként használják fel az egyetem lejáratására, ellehetetlenítésére, színházvezetői kinevezések befolyásolására, a független színházi szféra sarokba szorítására – folytatják.

Leszögezik, hogy az SZFE-n rend van. Törvényesen kinevezett és megbízott vezetők irányítják. A tanárok és a hallgatók lelkiismeretesen végzik munkájukat, elkötelezetten őrzik a 155 éves múlttal és oktatási hagyománnyal bíró intézmény éthoszát. A magyar színház- és filmművészet kiemelkedő alkotóinak sokasága nevelkedett ezek között a falak között.
Oktatásuk – mint minden érdemi művészeti képzés – ideológiamentes, a színház- és filmművészetet a szabad és független gondolkodás mentén közelíti meg. A művészet szabadsága megkérdőjelezhetetlen érték számunkra.

Szolidaritási szelfik

Több színházban is szolidaritási szelfik készültek előadás után a színészekkel és a nézőkkel. A tiltakozó petíciót már csaknem 25 ezren írták alá.

Több színházban készültek demonstratív szelfik a művészekkel és a nézőkkel a szombati előadások után. Mindegyikre a Katona József Színház kormány általi megtámadása nyomán került sor.

A Katonában A borbély, a Miskin herceg és a Terror c. előadás után

Forrás: Katona József Színház

A Nóra és a Holt lelkek után

Forrás: Katona József Színház

A Jurányiban A hurok végén

Forrás: Jurányi inkubátorház

Az aHang oldalán indult petíciót estig 24 675-en írták alá.

Közben a Fidesz megismételte eddigi álláspontját. Eszerint „az állam nem támogathat a Gothár-féle bűncselekményeket eltussoló színházakat. Elfogadhatatlan, hogy olyan színházak követelnek pénzt a kormánytól, amelyek akár éveken át eltussolnak súlyos, nők elleni zaklatásokat, bűncselekményeket.” A kormány egyik kedvenc teátrumában, az Új Színházban kipattant ugyanilyen ügyre nem reflektáltak. Ennek fényében különösnek tetszik a szöveg.

A történet eddigi fejleményeit elolvashatja itt.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK