Kissé visszakozik a kormány

0
1724
Forrás: Pixabay

Az utolsó pillanatban fontos részek kikerültek a kulturális életet teljes kormányellenőrzés alá helyező törvény benyújtott szövegéből. Kimaradt a színházigazgatók személyére vonatkozó vétó, de a közös finanszírozásról a kormány döntene.

Talán a kibontakozó tiltakozások hatására, talán mert még saját oldalukon se volt elsöprő támogatása, mindenesetre a hazai kulturális életet feje tetejére állító, és szinte korlátlan kormányzati beavatkozást eredményező törvénymódosítás parlamentnek benyújtott verziója végül nem tartalmaz néhány kritikus részt. De azért nem is fúj visszavonulót a kormány.

A Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról címet viselő törvényjavaslatból kimaradt a Nemzeti Kulturális Alap teljes átalakítása, a területért felelős miniszter egyetértési joga a színházigazgatók kinevezéséhez és leváltásához, valamint nem szűnne meg a független színházak támogatásának lehetősége. A rossz hír azonban az, hogy az önkormányzati tulajdonú, de vegyes fenntartású színházak eddigi szabadsága megszűnik,

a kormány változatlanul kiterjesztené befolyását.

Az NKA ugyan nem szűnne meg de facto, de a létrehozandó Nemzeti Kulturális Tanács alapos beleszólást kapna a kulturális életbe.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott javaslat ma került fel a parlament honlapjára, és

szerdán már szavazni is akarnak róla.

A színigazgatókkal kapcsolatos vétójog tehát kikerül, de az eddigi normatív támogatás rendje megszűnne. A közös finanszírozású teátrumoknak

fenntartási megállapodást kellene kötniük a kormánnyal.

Ha tehát az önkormányzatnak állami pénz is kell a fenntartáshoz, „a miniszter és az önkormányzat meghatározza – ideértve a vezetői kinevezés módját is – az intézmény közös működtetésének és működésének részletes szabályait; rögzíti a központi költségvetésből juttatandó támogatás és az önkormányzati támogatás mértékét.” Ennek ismeretében nem tűnik túl meggyőzőnek az a fordulat, hogy „a színház közös működtetésére irányuló megállapodásnak garantálnia kell a közös működtetésben működő színház művészeti szabadságát.” Merthogy

a kormány „megvizsgálja” az önkormányzat kérelmét.

Megmarad a Nemzeti Kulturális Tanács létrehozása, amelyben csupa olyan intézmény vezetője lesz, amelynek kivétel nélkül a kormány lojális kinevezettjei. Az egyes területeken ez a testület fogja megszabni a kulturális stratégiát a kormány igényei alapján.

Nem tiltanák meg a független színházak költségvetési támogatását se, bár kérdés, ez a gyakorlatban mit fog jelenteni. Kihúzták a törvényjavaslatból a meglehetősen homályosan megfogalmazott Magyar Nemzeti Kultúrközpont létrehozását.

A tüntetést változatlanul megtartják a Madách téren eset hat órakor.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .