Venezuela válságban: az alkotmányozó nemzetgyűlés elmozdította hivatalából a főügyészt

0
796

Az ok: tömeges választási csalás gyanújával vizsgálatot indított (volna) a venezuelai kormány és a választási hatóságok ellen. Az ombudsman már nem annyira finnyás.

A caracasi székhelyű venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés egyhangúlag elmozdította hivatalából Luisa Ortega Díaz főügyészt, miután a legfelsőbb bíróság elegendő bizonyítékot talált perbe fogására.

Luisa Ortega Díaz sokáig kitartóan támogatta a szocialistákat, de végül Nicolás Maduro elnök ellen fordult. A főügyész a hét közepén bejelentette, hogy tömeges választási csalás gyanújával vizsgálatot indított a venezuelai kormány és a választási hatóságok ellen.

Díaz hivatalát az alkotmányozó nemzetgyűlés döntése nyomán az eddig emberi jogi ombudsmanként dolgozó Tarek William Saab veszi át. Az ellenzék bírálta Saabot, mert szemet hunyt a hatósági túlkapások fölött.

„Az alkotmányozó nemzetgyűlés megoldja Maduro politikai gondjait, kvótákat határoz meg és felkoncolja az intézményeket”

– mondta José Manuel Olivares ellenzéki törvényhozó, miután értesült Ortega sorsáról.

Az alkotmányozó nemzetgyűlés hatalmát egy politikai intézmény sem korlátozhatja; a testületnek jogában áll átírni az alaptörvényt, átrendezni az állami intézményeket és  engedélyezheti Madurónak a rendeleti kormányzást.

Az 545 tagból álló, vasárnap ellenzéki bojkott mellett megválasztott nemzetgyűlés első ülésén legfeljebb két évben határozta meg működésének időtartamát.

Eközben az 1991-ben alapított Mercosur dél-amerikai gazdasági szervezet határozatlan időre felfüggesztette Venezuela tagságát a demokratikus normák megszegésére hivatkozva. Argentína, Paraguay, Uruguay és Brazília külügyminiszterei Sao Paulóban jelentették be a lépést, és sürgették Madurót, hogy

engedje szabadon a foglyokat és azonnal indítsa el a politikai átmenetet.

A rendelkezést csak akkor függesztik fel, ha a többi tag úgy látja, hogy Venezuelában helyreállt a demokratikus rend.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .