Tüntetés az abortusztörvény szigorítása ellen Lengyelországban

0
407

“Az én testem – az én döntésem”, skandálta többezer nő Varsóban, ahol a parlament illetve a kormányzó párt székháza előtt tiltakoztak az abortusztörvény tervezett szigorítása ellen. Tiltakozó felvonulások voltak más városokban is. Több mint kétszáz emberi jogi szervezet petícióval fordult a parlamenthez, hogy ne szigorítsák a törvényt hiszen az már így is a legszigorúbb Európában. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa is tiltakozott a tervezett törvénymódosítás ellen.

2016-ban a kormányzó populista jobboldali párt teljes abortusztilalmat akart bevezetni, de a tiltakozások hatására meghátrált. Három kivétel van: ha a nő nemi erőszak vagy vérfertőzés áldozata lett, ha a szülés az anya életét fenyegetné illetve, ha a magzat súlyosan károsodott. Most ezt az utóbbit akarják kivenni a törvényből, lehetetlenné téve a magzat előzetes vizsgálatát. Ha ezt elfogadja a parlament, akkor mindenképp megnövekszik az illegális abortuszok száma.

Már így is sok nő utazik külföldre abortusz céljából abból a Lengyelországból, ahol az emberek 95%-a hívő katolikusnak vallja magát. A kormánypárt a hivatalos vatikáni álláspontra hivatkozik ebben az ügyben. A tiltakozással a lengyel nők – akiket egyébként sok felvonuló férfi is támogatott – azt kívánják elérni, hogy a parlament ne szigorítsa tovább az abortusz törvényt, mely amúgy is a legszigorúbbak közé tartozik a civilizált világban.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .