Több megyében teljesen összeomlott a baloldal

1
1606

Többen mentek el szavazni most vasárnap, mint 2014-ben, de gyakorlatilag csak a Fidesz, illetve kisebb mértékben az LMP tudta növelni támogatói számát. Vannak olyan választókerületek, ahol 10 százalékponttal többen szavaztak most a Fideszre, mint négy évvel ezelőtt. És vannak olyanok is, ahol a baloldalhoz sorolható pártok jelöltjei együtt sem értek el 10 százalékos eredményt.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A szavazatok közel 100 százalékának összeszámlálása után a Fidesz nagyjából 2 600 000 listás szavazatnál jár (ebben benne vannak a határon túliak szavazatai is, a külföldön szavazó magyaroké viszont még nincs). Ez azt jelenti, hogy a párt

több mint 335 ezerrel több szavazatot szerzett, mint 2014-ben.

Valamelyest a Jobbik is növelni tudta a szavazatai számát, de csak minimális mértékben: most 1 028 000 szavazat körül járnak, négy éve ennél 8 ezerrel kaptak kevesebbet.

A baloldali pártok viszont sok szavazót vesztettek.

2014-ben az MSZP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok alkotta Összefogás nevű koalícióra 1 290 806-an szavaztak. Most, ha összeadjuk az MSZP-Párbeszéd kb. 652 000, a DK 295 ezer és az Együtt 34 ezer szavazatát, akkor 981 ezerhez jutunk – vagyis úgy szavaztak több mint 300 ezerrel kevesebben a baloldali pártokra, hogy közben nagyjából ugyanennyivel, vagyis 300 ezerrel többen mentek el szavazni, mint négy éve.

Ugyanakkor az összefogásból négy éve kimaradó, és most is csak néhány helyen koordináló

LMP jelentősen tudta növelni szavazói számát.

2014-ben 269 414 listás szavazatot kaptak, most viszont nagyjából 365 ezret.

Az ellenzéki szavazókhoz hozzávehetjük még a Momentum 150 ezer, valamint a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 90 ezer szavazatát. Így

összesen nagyjából 2 600 000-en szavaztak tegnap a kormányváltásra,

nagyjából ugyanannyian, mint a Fideszre – a többi szavazat a kisebb pártokra ment el, köztük több kamualakulatra. A Political Capital gyorselemzése szerint ugyanakkor rájuk most kevesebben szavaztak, mint négy éve: 181 ezer helyett „csak” 68 ezren.

Az intézet szerint a magas részvétel csak a fővárosban kedvezett az ellenzéki pártoknak, országos szinten

a Fidesznek sikerült jobban a mozgósítás.

Ráadásul az ellenzéki szavazatok közül a Momentumra, Együttre, MKKP-ra adottak gyakorlatilag elvesztek (mivel nem jutottak be a parlamentbe), ezért hiába veszített el a Fidesz öttel több egyéni kerületet, mint négy éve, mégis legalább ugyanannyi, sőt, a legfrissebb állás szerint eggyel több, 134 mandátumra számíthatnak.

Néhány választókerületben ráadásul jelentősen nőtt a Fideszre szavazók száma, térképünkön azokat ábrázoltuk, ahol a kormánypárt legalább 10 százalékponttal jobb eredményt ért el, mint 2014-ben.

A kisvárdai körzetben 14, Dombóváron és környékén 12, az ózdi, salgótarjáni és szekszárdi körzetben 11-11, míg a tiszaújvárosi, gyöngyösi, sárvári és zalaegerszegi körzetben 10-10 százalékkal többen szavaztak a kormánypártra a négy évvel ezelőttihez képest.

Feltűnő, hogy ezek közül több az ország legszegényebb régióiban van. Ezt mutatta ki a G7 elemzése is, amely szerint

a legszegényebb magyarországi településeken több mint 80 százalékot szerzett a Fidesz.

A GKI adatai szerint legszegényebbnek számító falu Csenyéte, itt most 79%-ot ért el a kormánypárt, a második a Magyarországi Cigánypárt lett 18%-kal, míg a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd 1-1%-ot kapott. A többiek még ennyit se. Az eredmény azért is érdekes, mert 2014-ben még a baloldali koalíció kapott itt 83 százalékot.

Vannak olyan választókerületek is, ahol gyakorlatilag megsemmisült a baloldal.

Térképünkön azokat jelöltük meg, ahol az MSZP-Párbeszéd illetve a DK jelöltje az LMP-s indulóval együtt sem ért el még 10%-os eredményt sem.

A leggyengébben Szabolcsban szerepeltek a baloldali pártok. Mátészalkán a DK-s Csomáliné Rácz Erika 4,22, az LMP-s Tárkányi Sándor pedig 1,62%-ot kapott, vagyis közösen is mindössze 5,84%-ot értek el. Kisvárdán a szintén DK-s Rakóczki Dénesné 4,86, az LMP-s Makranczi István 2,2%-ot kapott (összesen 6,88%).

Az ország nyugati felében is vannak olyan körzetek, ahol nagyon gyengén szerepeltek a baloldali pártok. Körmenden 7,25%-ot (Balogh Tibor, DK: 4,29, Bogáti András, LMP: 2,96), Barcson 7,69%-ot (Remes Gábor, DK: 5,9, Sipos Zoltán, LMP 1,79) értek el közösen.

Még összesen nyolc hasonló körzet volt: Kiskunhalason 8 (Molnár László, DK: 5,87, Midi Melánia, LMP: 2,13), Sárbogárdon 8,59 (Szilveszterné Nyuli Ilona, DK: 5,87, Lapos Péter, LMP: 2,72), Karcagon 8,74 (Bodó Jánosné, DK 5,53, Sallai Róbert Benedek, LMP: 3,21), Marcaliban 8,92 (Mészáros Géza József, MSZP-P: 7,13, Filák Péter, LMP: 1,79), Hódmezővásárhelyen 9,08 (Rója István, MSZP-P: 7,43, Pongrácz Gergely, LMP: 1,65), Vásárosnaményben 9,48 (Bihari Miklós, MSZP-P: 8,65, Tempfli József, LMP: 0,83), Egerben (Kertészné Kormos Noémi, DK: 6,86, Komlósi Csaba, LMP: 2,98) és Nagykátán (Török Zsolt, MSZP-P: 7,07, Szalay Sándor, LMP: 2,77) pedig 9,84%-os eredményt értek el együtt.

Az viszont gyakorlatilag az egész északkeleti részre igaz, a nagyvárosokat leszámítva, hogy önmagában szinte mindenhol 10% alatt szerepelt az MSZP-Párbeszéd vagy a DK jelöltje.

1 hozzászólás

  1. A hócipőm van tele az ilyen és ehhez hasonló értékelésekkel!! Aki azon méri le az ellenzék szereplését, hogy hány százalékot kaptak azok borzasztóan igaságtalanok és méltánytalanok! Akik egyértelműen az ellenzék bűnének titulálják ezeket a számokat, azok nem becsületes elemzők. A minimum annyi kellene legyen, hogy hozzáteszik az igencsak nem azonos feltételek egyszerűen összehasonlíthatatlanná teszik az eredményességet. Ahogy nem hasonlítjuk össze az 5 kilós súlyemelő eredményét a 100 kilóséval sem.A vázolt számok értékelésénél figyelembe kell venni a teljesen torz választási matematikát (31 % mellette, 32 % ellen, 33 % beszédesen hallgat) és a 31 %-ra 67 % mandátum!! Ezeket ismerve az elemzők az ellenzékez szidják, ahelyett, hogy a fideszt gyaláznák!! Normális egy hely ez? Az elemzők meg sem említik a tényt, hogy a fidesznek olyan eszközei voltak, amikkel az ellenzék nem rendelkezett. Az nem véletlen, hogy a legszegényebb helyeken csalárdul szerzett szavazatok döntöttek. És egy hang sincs arról, hogy a fidesztől, törvényétől és módszereitől kellene megszabadulni. Itt azokat szapulják, akik odatették magukat és megpróbálták a lehetetlent. Nem volt elég, hogy sújtotta Őket a kormánypártok nemtelen kampánya, még azzal is meg kellett küzdjenek, hogy mind a kormánypárti, mind az ellenzékinek mondott média is ŐŐket szapulta, gyalázta szünetmentesen. Csoda és tisztelet, hogy ennyit is el tudtak érni!
    Talán a média szereplői is magukba kellene szálljank. Ahelyett, hogy érett választói magatartás, polgári értékeken, tudáson alapuló választói attitűdöket segítenének kialakulni folyamatosan fenntartják az idióta, kisgyermeki, zsigeri attitűdöket. Folyamatosan ébren tartják a pártok elleni attitűdöt, ahelyett, hogy elmagyaráznák képviseleti demokráciában pártok nélkül nincs törvényhozó testület. Ahelyett, hogy azt erősítenék csak a pénzért járnak be elmagyaráznák mi dolga és feladata van egy képviselőnek, a padsorokban ülésen kívül. Ahelyett, hogy elmagyaráznák a dolog természetéből következik, hogy minden párt befolyást (hatalmat) akar szerezni, merthogy ez a dolga és ez nem bűn! Ahelyett, hogy elmagyaráznák igenis természetes törekedés a minél több anyagi támogatás megszerzése, merthogy anélkül nem tudják teljesíteni feladatukat. Itt mintha mindenki azt szeretné, hogy legyen néhány hülye, aki 4 évig ingyen és bérmentve dolgozzon helyette. Itt az ideje felmérni az ellenzéki és a kormány média szerepét is az elért eredményekben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .