Párizsi olimpia: mit keres Iszinbajeva orosz őrnagy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban?

0
246
NOS

A párizsi olimpia közeledtével mind többen teszik fel a kérdést annál is inkább, mert az orosz sportolókat szankciók sújtják Putyin Ukrajna elleni agressziója miatt.

“Jó ötlet, hogy a sportolók önkéntes alakulatokat hoznak létre, melyek Ukrajnában harcolnak” – jelentette ki 2022-ben Samil Tarpiscsev, az orosz tenisz szövetség vezetője, aki jelenleg is tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, amelynek döntése  kimondja, hogy az orosz hadsereg tisztjei nem vehetnek részt a párizsi olimpián. Iszinbajeva rúdugró bajnoknő azt állítja, hogy számára az őrnagyi rang csak formalitás egyszerűen csak annyit jelent, hogy a hadsereg sport klubjában érte el az eredményeit.

Az Ukrán Olimpiai Bizottság szerint Iszinbajevát már réges régen ki kellett volna zárni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságból.

“Írtunk egy levelet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy minden oroszt zárjanak ki a vezetésből” – mesélte a brüsszeli Politico tudósítójának az Ukrán Olimpiai Bizottság elnöke, aki beszámolt a válaszról is:

”Minthogy Iszinbajeva már nem Oroszországban hanem Európában él, ezért nem látunk problémát abban, hogy ő továbbra is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja maradjon.”

Csakhogy Iszinbajeva évekig támogatta Putyint, és büszkén parádézott az őrnagyi egyenruhában. Most nem támogatja Putyin háborúját Ukrajna ellen, de Oroszországot képviseli a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban – hangsúlyozzák a kritikusok, akik szeretnék elérni a két orosz tag kizárását.

Milyen alapon? Például azért, mert Iszinbajeva megkapta a Donyeck díszpolgára címet, ezt a területet az oroszok megszállva tartják, de az ukránok ragaszkodnak ahhoz, hogy a város és az egész kormányzóság továbbra is Ukrajna része.

A Politico természetesen megpróbálta elérni Jelena Iszinbajevát is, de az orosz rúdugró királynő nem állt kötélnek. Megkérdezték az orosz hadügyminiszteriumot is arról, hogy még megvan-e Iszinbajeva őrnagyi rangja, és kap-e valamilyen anyagi juttatást az orosz államtól? Válasz természetesen nem érkezett.

Mi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság etikai bizottságának véleménye :

“Az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta – 2022 február 24 – folyamatosan ellenőrizzük az orosz tagokat, és megállapítottuk, hogy egyikük sem áll szerződéses kapcsolatban sem a hadsereggel sem pedig a biztonsági erőkkel. Sem Iszinbajeva sem Tarpiscsev nem támogatja az ukrajnai háborút.”

Való igaz, hogy Jelena Iszinbajeva a kétszeres olimpiai rúdugró bajnoknő eltűnt a nyilvánosság elől Putyin Ukrajna elleni agressziója után. Míg azt megelőzően Putyin egyik legfőbb támogatója volt Oroszországban, ezért is kerülhetett be a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba 2016-ban, az agresszió kezdete óta senki sem látta őt az orosz hadsereg őrnagyi egyenruhájában, és senki sem hallotta, hogy felszólított volna bárkit is arra, hogy harcoljon Ukrajnában.

Csak hát kísért a múlt: Sojgu akkori hadügyminiszter személyesen léptette őt elő őrnaggyá, és nevezte ki a CSZKA klub fő sport instruktorává. A CSZKA az orosz hadsereg központi sportklubja a szovjet idők óta.

Jelena Iszinbajeva vezető szerepet vállalt abban a kampányban, amelyben az orosz versenyzőket próbálták meg tisztára mosni egy nagy dopping ügyben, melyben Putyin személyes utasítására próbálták meg átverni az ellenőrzést. Cserébe Iszinbajeva kapott egy szép villát Tenerifén Putyintól. Ezzel megszerezte a tartózkodási engedélyt Spanyolországban. Biztos ami biztos: óvatosan elítélte Putyin agresszióját Ukrajna ellen.

“Nagyvilági nő voltam és vagyok. Az is akarok maradni” – írta akkoriban társas oldalán Jelena Iszinbajeva. Putyin sok támogatója került fekete listára az ukrajnai háború miatt, és ez kiutasítással és a vagyon elkobzásával is járhat.

Ezért Iszinbajeva fontosnak tartja hangsúlyozni:

” az őrnagyi rangom puszta formalitás, sohasem szolgáltam az orosz hadseregben. Soha nem voltam egyetlen pártnak sem tagja, nem voltam a Duma képviselője.”

A szovjet rendszerekben gyakori volt, hogy az élsportolók katonai rangot kaptak: Puskás öcsi volt például “a száguldó őrnagy.”

Oroszországban Iszinbajeva nyilatkozatait árulásnak minősítették. Mahacskala városában, ahol egy stadiont neveztek el róla, gyorsan váltottak, és újra Trud – munka lett a sportközpont neve.

Tarpiscsev a Krímben teniszezik

25 éve ő vezeti az orosz tenisz szövetséget, és 1994 óta tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak vagyis veteránnak számít.

Putyin kis zöld emberei 2014-ben elfoglalták a Krímet, melyet azután Oroszország annektált is. Putyin vezette az első teherautót, mely az új hídon, mely összeköti a félszigetet Oroszországgal, egy konvoj élén megérkezett a területre, melyet Hruscsov 1954-ben adott Ukrajnának cserében azért, hogy a helyi kommunista párt támogatta őt a Sztálin halálát követő véres belső harcokban.

Tarpiscsev fele részben egy vállalkozás tulajdonosa a Krímben, és vígan teniszezik az üdülő körzetben, melyet Ukrajna továbbra is sajátjának tekint. Iszinbajevával ellentétben Tarpiscsev aktívan támogatja Putyin “korlátozott hadműveletét” Ukrajnában.

Tarpiscsev megtiltotta a tenisz szövetség tagjainak, hogy bármilyen kritikus véleményt megfogalmazzanak az ukrajnai háborúval kapcsolatban: ”megtiltottam a fiúknak és a lányoknak, hogy provokatív kérdésekre válaszoljanak. Minden ilyen kérdésre csakis annyit válaszolhatnak: a sportot nem szabad összekeverni a politikával! Hagyjon engem békén!” Provokatív kérdések persze csakis külföldön érhetik az orosz sportolókat, mert Putyin birodalmában hazaárulásnak számít az ukrajnai hadjárat bírálata.

Hogy látja mindezt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke?

“Egyik orosz NOB tagnak sincsen szerződése a hadsereggel, és egyikük sem támogatja aktívan az ukrajnai háborút. Ők nem Oroszország képviselői a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban hanem épp ellenkezőleg: a NOB-ot képviselik Oroszországban” – nyilatkozta Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .